Este asa greu ex de rezidentiat,si de ce?
- rezidante
- senior
Este asa greu ex de rezidentiat,si de ce?
O observatie demna de luat in seama la modul cel mai serios!Anul trecut a fost un caz pe care il stiu f bine;un coleg strain a dat ex de rezidentiat si a reusit un punctaj bun.Ma intreb dc un strain reuseste sa obtina un rezultat bun printr o limba care nu ii este materna,iar mai bine de 2000 de concurenti (materni ai limbii romane) nu au au reusit?.Cred ca raspunsul este deja clar.
Medicina este un proces continuu de invatare!
- marmotul
- elite
Re: Este asa greu ex de rezidentiat,si de ce?
nu stiu daca e pun proces neaparat continuu de invatare. faza e ca daca te mobilizezi bine vreo 4-5-7 luni, dar bine, nu asa, cite 2 ore pe zi, reusesti sa iei un punctaj bun. toata chestia este de ambitie cred. si am zis asa multe luni pentru ca initial este perioada aia de acomodare cu invatatul...
eu zic ca examenul e greu din cauza lenii celor care il dau.
ps- si eu am avut un coleg arab ce invata foarte foarte bine, si la toate examenele intra fix inaintea mea...si ma saturasem de aceeasi replica de la profi.. dar vai, colegul tau strain s-a descurcat asa de bine si tu...
sunt convins ca , daca ar fi dat rezu in rominia ar fi luat punctaj bun..
ps- si eu am avut un coleg arab ce invata foarte foarte bine, si la toate examenele intra fix inaintea mea...si ma saturasem de aceeasi replica de la profi.. dar vai, colegul tau strain s-a descurcat asa de bine si tu...

- rezidante
- senior
marmotul wrote:nu stiu daca e pun proces neaparat continuu de invatare. faza e ca daca te mobilizezi bine vreo 4-5-7 luni, dar bine, nu asa, cite 2 ore pe zi, reusesti sa iei un punctaj bun. toata chestia este de ambitie cred. si am zis asa multe luni pentru ca initial este perioada aia de acomodare cu invatatul...
A dat rezi in Rom si e un coleg bun si stie medicina,eu sunt mai mare decat el!
- marmotul
- elite
rezidante wrote:marmotul wrote:nu stiu daca e pun proces neaparat continuu de invatare. faza e ca daca te mobilizezi bine vreo 4-5-7 luni, dar bine, nu asa, cite 2 ore pe zi, reusesti sa iei un punctaj bun. toata chestia este de ambitie cred. si am zis asa multe luni pentru ca initial este perioada aia de acomodare cu invatatul...
ha? nu prea inteleg

- pc7
- elite
rezidante:
marmotule hibernezi, sau de ce/ce nu pricepi?
A dat rezi in Rom
Life's not fair, get used to it
- Calico
- addicted
rezidente wrote:Anul trecut a fost un caz pe care il stiu f bine;un coleg strain a dat ex de rezidentiat si a reusit un punctaj bun.Ma intreb dc un strain reuseste sa obtina un rezultat bun printr o limba care nu ii este materna,iar mai bine de 2000 de concurenti (materni ai limbii romane) nu au au reusit?
De ce ar avea atat de mare importanta faptul ca e limba materna sau nu? Doar nu e examen de gramatica...
- marmotul
- elite
pc7 wrote:rezidante:A dat rezi in Rom
pai nu pricep ce legatura are cu ce am spus eu. m-a citat si a bagat apoi niste chestii cam aberante...sa inteleg ca il cunoaste si el pe colegul ala al meu??si rezidante asta e mai mare la ce decit colegul strain? la nr de pantof?
rezidante wrote:marmotul wrote:nu stiu daca e pun proces neaparat continuu de invatare. faza e ca daca te mobilizezi bine vreo 4-5-7 luni, dar bine, nu asa, cite 2 ore pe zi, reusesti sa iei un punctaj bun. toata chestia este de ambitie cred. si am zis asa multe luni pentru ca initial este perioada aia de acomodare cu invatatul...

- rezidante
- senior
De ce ar avea atat de mare importanta faptul ca e limba materna sau nu? Doar nu e examen de gramatica...[/quote]
Oare de ce crezi? tu ai ai auzit de structura unei limbi si ce inseamna dpdv psihologic?Intrebarea ta e atat de banala incat nu merita un raspuns.
Oare de ce crezi? tu ai ai auzit de structura unei limbi si ce inseamna dpdv psihologic?Intrebarea ta e atat de banala incat nu merita un raspuns.
- rezidante
- senior
pai nu pricep ce legatura are cu ce am spus eu. m-a citat si a bagat apoi niste chestii cam aberante...sa inteleg ca il cunoaste si el pe colegul ala al meu??si rezidante asta e mai mare la ce decit colegul strain? la nr de pantof?
Nu la nr de de la pantofi!ci la limba
Tu crezi ca toata lumea te cunoaste dupa ce dai coltul strazii tale?!!
- Calico
- addicted
rezidante wrote:Oare de ce crezi? tu ai ai auzit de structura unei limbi si ce inseamna dpdv psihologic?Intrebarea ta e atat de banala incat nu merita un raspuns.
E vorba de un test grila. El nu trebuie decat sa inteleaga grila si sa bifeze raspunsurile. Si intelegerea unui text citit e partea ce mai usoara dintr-un examen de limba.
Mie mi se pare normal ca un strain care stie romana sa ia o nota mai buna (in conditiile in care il duce capul si a invatat) decat un nativ care nu a invatat. Faptul ca nu e vorbitor nativ nu e atat de important, conteaza mult mai mult alte lucruri. Nu-ti inteleg mirarea, decat in cazul in care tipul respectiv era foarte prost sau stii ca nu a invatat nimic, dar n-ai spus nimc despre asta.
- marmotul
- elite
rezidante wrote:pai nu pricep ce legatura are cu ce am spus eu. m-a citat si a bagat apoi niste chestii cam aberante...sa inteleg ca il cunoaste si el pe colegul ala al meu??si rezidante asta e mai mare la ce decit colegul strain? la nr de pantof?
esti cu capu' rau de tot nenea..

- b3
- elite
rezidante wrote:Cred ca raspunsul este deja clar. Medicina este un proces continuu de invatare!
Raspunul nu e deloc clar. Ca sa iei examenul de rezidentiat trebuie sa inveti / tocesti cele 800 de pagini. Am pus / pentru ca fiecare are alta tehnica si rezultatele, cel putin la rezidentiat, pot fi asemanatoare.
Acum conteaza despre ce vorbim mai departe: promovarea (punctaj peste 65%) examenului sau punctaj mare ? Motivele pentru care punctajul nu este mare nu tin numai de cat ai invatat si cat de constiincios esti. Astea se aplica doar cand vorbim despre motivul pentru care nu ai promovat. (Excluzand colica renala/biliara

Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara
- rezidante
- senior
De ce ar avea atat de mare importanta faptul ca e limba materna sau nu? Doar nu e examen de gramatica...[/quote]
Ma vad obligat sa raspund ca la clasa I;dpdv psihosociolingvistic viteza de gandire este mai mare in materna ta limba!pe de alta parte nu uita de timpul acordat fiecarei intrebari.Incerca sa dai un test in engleza,franceza sau in japoneza dca vrei,si ai sa intelgi ce vb eu pe aici!
Ma vad obligat sa raspund ca la clasa I;dpdv psihosociolingvistic viteza de gandire este mai mare in materna ta limba!pe de alta parte nu uita de timpul acordat fiecarei intrebari.Incerca sa dai un test in engleza,franceza sau in japoneza dca vrei,si ai sa intelgi ce vb eu pe aici!
- rezidante
- senior
Raspunul nu e deloc clar. Ca sa iei examenul de rezidentiat trebuie sa inveti / tocesti cele 800 de pagini. Am pus / pentru ca fiecare are alta tehnica si rezultatele, cel putin la rezidentiat, pot fi asemanatoare.
Pricipiul cardinal in medicina este sa intelegi f bine si nu sa tocesti f bine.Din tocit n ai cum sa ajungi un medic bun.Slava domnului ca avem multe colege de nota ZECE,insa cand stai de vb cu ele iti dai seama dupa 20 de secunde ca habar nu au despre ce este vb!
Pricipiul cardinal in medicina este sa intelegi f bine si nu sa tocesti f bine.Din tocit n ai cum sa ajungi un medic bun.Slava domnului ca avem multe colege de nota ZECE,insa cand stai de vb cu ele iti dai seama dupa 20 de secunde ca habar nu au despre ce este vb!
- Chingachgook
- addicted
rezidante habar nu ai ce vorbesti.
ca sa fi un medic bun trebuie sa tocesti mult.
toti medicii buni pe care ii cunosc au o memorie (nativa sau exersata) deosebita.
principiul ala cardinal l-ai citit undeva sau l-ai dezvoltat tu?
p.s. esti clona la care ma gandesc eu?
toti medicii buni pe care ii cunosc au o memorie (nativa sau exersata) deosebita.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...
- rezidante
- senior
kooksee wrote:rezidante habar nu ai ce vorbesti.
Cei despre care vorbesti sunt (medici ingineri) si sunt multi iti dau dreptate,am un coleg pe care il stigam D ul inginer
![]()
- rezidante
- senior
p.s. esti clona la care ma gandesc eu?[/quote]
Pe vremuri apuse unii scriau pe ppereti sau in WC uri publice,acum acel arhetip il gasesti astazi sub forma de clone cu le zici tu.Bafta frate
Pe vremuri apuse unii scriau pe ppereti sau in WC uri publice,acum acel arhetip il gasesti astazi sub forma de clone cu le zici tu.Bafta frate
- Dr.Lexie
- newbie
rezidante wrote:O observatie demna de luat in seama la modul cel mai serios!Anul trecut a fost un caz pe care il stiu f bine;un coleg strain a dat ex de rezidentiat si a reusit un punctaj bun.Ma intreb dc un strain reuseste sa obtina un rezultat bun printr o limba care nu ii este materna,iar mai bine de 2000 de concurenti (materni ai limbii romane) nu au au reusit?.Cred ca raspunsul este deja clar.
eu am dat rezi anul trecut si am fost sus ca si punctaj.
Nu mi s-a parut foarte greu, dar nici usor nu pot spune ca este.
De ce au picat cei 2000? Uite numai cateva motive:
- sunt unii care, din diverse motive, gresesc la completatul grilei...
- cunosc si colegi care au venit la rezi doar asa... sa isi aeriseasca hainele, ca nu citisera mai mult de 6-7 capitole
- mai sunt si tipicele isterice, care invata de rup din anul 5 de facultate ptr acest examen, se streseaza la maxim, nu dorm noptile, se inchid in casa cu lunile si in ziua examenului se blocheaza sau se pierd
- un tip de la mine din sala zicea ca da a 6 oara rezidentiatul... era roman... eu zic ca daca a trecut de minim 6 ori prin materie si tot nu a luat ori e foarte ghinionist ori ...prost
De ce un strain ia rezidentiatul?
La fel cum noi, romanii, mergem in Franta/Spania/Germania/etc, dam rezidentiatul la ei, in limba lor si luam punctaje bune la fel si ei pot veni la noi, nu crezi?
imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.
cunoasterea este limitata; imaginatia poate inconjura lumea
(A.Einstein)
cunoasterea este limitata; imaginatia poate inconjura lumea
(A.Einstein)
- rellyc
- senior
rezidante, nu ti se pare ca esti cam incoerent si ai fuga de idei?
Nu vad legatura cu limba materna - cunosc un arab care a luat si rezidentiatul si specialitatea in Romania. Atata timp cat a invatat medicina in limba romana nu i-a fost mai greu decat noua sa dea acest examen. Din contra, a intampinat dificultati dupa ce a plecat acasa, a avut probleme cu echivalarile caci nu stia toti termenii medicali in araba.
Cat despre cei 2.000 candidati care pica rezidentiatul, iata cauzele:
1. confunda lectura in pauzele dintre distractii cu invatatul
2. nu stiu sa invete (daca n-au invatat toata facultatea normal ca acum li se pare greu)
3. psihice - persoane extrem de emotive si stresate care clacheaza
4. se prezinta de curiozitate la examen sau pt ca i-a trimis mama
5. sunt coplesiti de cantitate si nu stiu sa-si dozeze efortul
6. nu stiu sa selecteze informatia (scheme, rezumate, etc.)
7. ghinion (probleme de sanatate sau in familie in perioada respectiva) - de regula asta e valabil 1 an
Rezidentiatul este un examen care se poate lua fara probleme, trebuie sa selectezi informatia, sa o structurezi si sa o inveti. Asta cere timp si o buna organizare.
Cine pica rezidentiatul de 3-4-5-6 ori are o problema...cu capul.
Nu vad legatura cu limba materna - cunosc un arab care a luat si rezidentiatul si specialitatea in Romania. Atata timp cat a invatat medicina in limba romana nu i-a fost mai greu decat noua sa dea acest examen. Din contra, a intampinat dificultati dupa ce a plecat acasa, a avut probleme cu echivalarile caci nu stia toti termenii medicali in araba.
Cat despre cei 2.000 candidati care pica rezidentiatul, iata cauzele:
1. confunda lectura in pauzele dintre distractii cu invatatul
2. nu stiu sa invete (daca n-au invatat toata facultatea normal ca acum li se pare greu)
3. psihice - persoane extrem de emotive si stresate care clacheaza
4. se prezinta de curiozitate la examen sau pt ca i-a trimis mama
5. sunt coplesiti de cantitate si nu stiu sa-si dozeze efortul
6. nu stiu sa selecteze informatia (scheme, rezumate, etc.)
7. ghinion (probleme de sanatate sau in familie in perioada respectiva) - de regula asta e valabil 1 an
Rezidentiatul este un examen care se poate lua fara probleme, trebuie sa selectezi informatia, sa o structurezi si sa o inveti. Asta cere timp si o buna organizare.
Cine pica rezidentiatul de 3-4-5-6 ori are o problema...cu capul.
"Capacitatea omului de a se insela pe sine insusi si de a confunda dorintele imaginatiei sale cu realitatea nu are limite"
- rezidante
- senior
Cine pica rezidentiatul de 3-4-5-6 ori are o problema...cu capul.[/quote]
Raspunsul meu pt punctul 1 pana la punctul 6 ar fi urmatorul:te lasi de medicina si te faci zugrav,sofer de taxi.Daca esti fata,fa copiii si stai acasa ori plimba te
Si am sa iti spun o noutate(pt tine este o noutate)in araba nu exista termeni medicali,in lumea araba medicina se face in engleza asa pt cultura ta generala!Singura tara araba care a folosit o traducere a termenilor medicali,a fost Siria...care dupa cativa ani a renuntat la aceasta prostie.Sunt anumite boli care poarta alte denumiri decat cele de origine latina,dar sunt f putine!!In lumea araba maj medicilor sunt scoliti in USA,UK,Esp,Ger si multe specialitati finalizate in tarile nordice!! mai sunt multe de spus,insa informatia costa si nu vand pe gratis
Raspunsul meu pt punctul 1 pana la punctul 6 ar fi urmatorul:te lasi de medicina si te faci zugrav,sofer de taxi.Daca esti fata,fa copiii si stai acasa ori plimba te

Si am sa iti spun o noutate(pt tine este o noutate)in araba nu exista termeni medicali,in lumea araba medicina se face in engleza asa pt cultura ta generala!Singura tara araba care a folosit o traducere a termenilor medicali,a fost Siria...care dupa cativa ani a renuntat la aceasta prostie.Sunt anumite boli care poarta alte denumiri decat cele de origine latina,dar sunt f putine!!In lumea araba maj medicilor sunt scoliti in USA,UK,Esp,Ger si multe specialitati finalizate in tarile nordice!! mai sunt multe de spus,insa informatia costa si nu vand pe gratis

- b3
- elite
Hai sa-ti scriu pe limba ta, poate intelegi: lasa-neeeee, lasa-neeeeee !
rellyc ti-a zis cat se poate de clar ca prietenul lui arab a facut medicina in ROMANA in ROMANIA si a avut probleme in tara lui pentru ca el stia termenii medicali in ROMANA, nu engleza.
si daca ala e raspunsul tau pentru motivele 1-6 de picat rezi, repet treaba cu lasa-neeeee, suntem in mod clar mult sub nivelul tau, n-ai ce discuta cu noi.
rellyc ti-a zis cat se poate de clar ca prietenul lui arab a facut medicina in ROMANA in ROMANIA si a avut probleme in tara lui pentru ca el stia termenii medicali in ROMANA, nu engleza.
si daca ala e raspunsul tau pentru motivele 1-6 de picat rezi, repet treaba cu lasa-neeeee, suntem in mod clar mult sub nivelul tau, n-ai ce discuta cu noi.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
- rezidante
- senior
[quote="b3"]Hai sa-ti scriu pe limba ta, poate intelegi: lasa-neeeee, lasa-neeeeee !
Esti destept,imi pare rau pt tine,se pare ca esti victima fotbal lui precum ft multe alte victime,e un fenomen in masa dar nu pt toata lumea!!
Esti destept,imi pare rau pt tine,se pare ca esti victima fotbal lui precum ft multe alte victime,e un fenomen in masa dar nu pt toata lumea!!

- b3
- elite
Hai ca te depasesc multe, nu mai incerc, n-are rost.
- ares/tm
- elder
rezidentiatul nu e greu, e o chestiune de noroc
daca stai bine cu nervii, il iei din a 2-a, a 3-a incercare
daca faci un sport din asta, adica si dupa 6 ani tot insisti, inseamna ca e ceva in neregula
eu am cunoscut oameni care au dat si de 8 ori
daca stai bine cu nervii, il iei din a 2-a, a 3-a incercare
daca faci un sport din asta, adica si dupa 6 ani tot insisti, inseamna ca e ceva in neregula
eu am cunoscut oameni care au dat si de 8 ori
i can resist everything except temptation
- marmotul
- elite
ares/tm wrote:eu am cunoscut oameni care au dat si de 8 ori
eu am impartit un apartament cu unul de genu...
era cu capul rau, da rau de tot

- rezidante
- senior
b3 wrote:Hai ca te depasesc multe, nu mai incerc, n-are rost.
imi place de tine ca intelegi!...merci
- rellyc
- senior
rezidante wrote:Si am sa iti spun o noutate(pt tine este o noutate)in araba nu exista termeni medicali,in lumea araba medicina se face in engleza asa pt cultura ta generala!Singura tara araba care a folosit o traducere a termenilor medicali,a fost Siria...care dupa cativa ani a renuntat la aceasta prostie.
Fix la un sirian faceam referire si echivalarile, ca sa vezi, se dau in limba araba (ca doar la proba clinica nu prezinti pacientul in engleza). Si pt cineva care a trait in Romania mai mult decat in tara de bastina...n-a fost prea usor sa reinvete totul (ma refer aici si la prezentarea unui caz, redactarea unei FO, buletin de explorari...) din alte carti in alta limba.
Ce incercam sa-ti sugerez, subtil ce-i drept, este ca la punctajele si concurenta de acum rezidentiatul nu mai este un examen de o dificultate extrema, din contra.
mai sunt multe de spus,insa informatia costa si nu vand pe gratis
Asa-i, dar daca ai fi detinut informatii pretioase...nu te agitai ca un Pepsi acum pt asa un examen in asa o tara!
Asteapta intai sa-l iei

"Capacitatea omului de a se insela pe sine insusi si de a confunda dorintele imaginatiei sale cu realitatea nu are limite"
- rezidante
- senior
Asteapta intai sa-l iei
[/quote]
asta a fost mai de mult baiete

- marmotul
- elite
rezidante wrote:Asteapta intai sa-l iei

si ce ai luat de esti asa mindru?

-
- senior
MF ca e usoara

- rellyc
- senior
rezidante wrote:asta a fost mai de mult baiete

- Chingachgook
- addicted
ignorati-l pe rezidante ca nu poate mai mult
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...