nu stiu pe cine ai tu asist lacoltea... eu am avut pe dr savulescu si ne-a luat frymos cu anamneza,.. cum se face, exact in ce ordine se pun intrebarile si in ce ordine se face ex obiectiv , normal, adaptat la materia la care sunteti....
sigur ati facut capitolul de semio generala, asa ca ia-o si tu frumos cu pacrntu, si dupa ce il intrebi cum il cheama, cati ani are cand si de ce a venit, sigur o s aiti zica ca l-a durut ceva.... deci, inveti fru,os caracterele durerii (le gasesti in cartea prof bruckner f bine facute)... iar daca nu il doare, o fi dispeneic , si tot asa.... intrebi pe pacient din caracterele respectivelor simptome pe care el le zice, din ce ai invatat tu.... (acelasi lucru este si pt ex obiectiv, cu facies, edeme, etc etc) ( nu stiu exact unde sunteti cu materia acuma)
cam asta ar fi... faza cu pusu stetoscopului pe cate un torace, e cam devreme, pt ca si daca auzi nush ce ral sau suflu, tot nu stiti cum sa il deosebiti de un altul sau expresia carei patologii este, pana cand nu incepeti sa faceti respiratorul, respectiv cardiovascularul...
cam asta ar fi asa in mare despre anamneza... oricum tineti-va de asistent sa va invete chestiile astea la inceput, sa stiti cum se face o anamneza klumea, s anu il intrebi pe ala ce operatii a facut acum 25 de ani, iniante sa il intrebi tot ce tine de durerea aia precordiala p-t care el poate s-a internat.... e f important sa stiti toate astea....
bafta!!!