GRILE GRESITE - chirurgie

for future reference; read only..
Stalker
newbie
newbie
Posts: 24
Joined: Thu Nov 13, 2003 11:49 pm

Postby Stalker » Fri Nov 14, 2003 12:50 am

Salutari!

Cateva comentarii in legatura cu grilele contestate:

C504051 -->
Da, voletul costal are ca si manifestare clinica emfizemul subcutanat, dar in acest caz emfizemul apare tot datorita unei leziuni pleuro-pulmonare. Emfizemul deci DENOTA leziunea pleuro-pulmonara si nu voletul propriu-zis.

C407033 -->
Intrebarea aici este daca entitatea "insuficienta cardiaca in contextul hipertensiunii arteriale" (aceste doua conditii sunt impuse de textul grilei) presupune automat o cardiopatie hipertensiva. Daca da, contestarea grilei nu e indreptatita.

C311026 -->
Prezenta unei formatiuni inflamatorii presupune caracterul de tumora al acesteia. E irelevanta intrebarea "tumora presupune inflamatie?" pentru ca enuntul grilei merge foarte clar intr-un singur sens (inflamatie => tumora).

C633065 -->
Se spune "Sindromul Peutz-Jeghers se CARACTERIZEAZA prin:". Tulburarile de tranzit NU CARACTERIZEAZA sindromul P-J, chiar daca invaginatiile sincrone (care sunt caracteristice lui) ar putea determina in evolutie astfel de tulburari.

Draso, perfect de acord cu tine, dar numai daca bagi mana in foc ca o sa se corecteze grilele. :wink: Adica daca nu ai sti SIGUR ca o sa se corecteze grilele suspecte (in sensul in care in loc de ABC va fi corect AC), sau ca ai avea o sansa reala sa le contesti in eventualitatea ca ai fi depunctat pentru ca nu ai "tocit" grilele ci le-ai gandit, ce ai face in examen?

Spor!

User avatar
class
junior
junior
Posts: 43
Joined: Tue Sep 30, 2003 8:55 pm
Location: ce conteaza?!

Postby class » Fri Nov 14, 2003 12:54 am

Astfel am avea mai multe sanse ca cele interpretabile sa nu fie incluse deloc in grila de examen iar cele gresite sa fie introduse dar cu raspunsul corect. Asta i-ar dezavantaja pe cei care au tocit grilele ... Ce ziceti?


Propunerea ta e buna, dar cred ca cel mai cinstit ar fi sa nu puna la examen nici grile interpretabile, dar nici pe cele gresite evident.
Spun asta pentru ca daca ar cadea o grila gresita => sunt 3 variante:

---(1) fie pui raspunsul corect(adica cel logic, nu cel dat de ei), si atunci risti sa pierzi puncte, pt. ca din moment ce 5 profesori,care se presupune ca au verificat si rasverificat grila, au fost de acord sa o includa in caietul de examen-atunci la fel de bine ar putea sa nu ia in consideratie contestatiile ulterioare;

---(2)fie pui raspunsul gresit(dar corect dupa grile) si iei puncte,daca nu se accepta contestatiile,

---(3)fie grila se anuleaza ca fiind gresita=>toata lumea pierde puncte

A 4-a varianta (sa pui rasp.corect si ei sa faca in prealabil modificarea astfel incat cei care au invatat mecanic grilele sa piarda!) desi suna frumos, cred ca e cam periculos!, mai ales pentru ca au zis ca nu vor modifica grilele (deci presupun ca nici raspunsurile)
Mie , sincer, mi-ar cam tremura mana pe carioca :cry: !(si asta din considerentele de la punctul (1))

Cred ca cel mai bine ar fi sa le cerem sa scoata grilele contestabile in eventualitatea ca vor fi extrase!

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Fri Nov 14, 2003 2:07 am

Draso wrote:Sincer sa fiu nici eu nu cred ca trebuie contestata grila cu adductie si abductie. Desenul e o chestie foarte interpretabila ... figura cu omul e diferita de cea cu coxalul si femurul de langa in sensul ca in figura cu omul e luxat piciorul stang la ambele luxatii anterioare (la cea intalta se poate vedea clar rotatia externa la stg iar la cea joasa e iarasi clar piciorul stang in abductie flexie si rotatie externa) iar in figura e prezentat coxalul drept la ambele cu luxatii.


Sziasztok !

Dar totusi, inca mai incerc sa vorbesc romaneste :idea:
Sincer sa fiu eu cred ca grilele respective (fiindca sunt 2) ar trebui incluse pe lista cu grile interpretabile TOCMAI pt ca exista :idea: "desenul, care e o chestie interpretabila"

N-am vrut sa demonstrez NEcorectitudinea grilei neaparat, ci DISCUTABILITATEA EI :idea:

Pe ce limba sa mai scriu :?:

Se pare insa ca de la o treaba pe care o credeam simpla si fireasca s-au trezit niste orgolii...ascunse :idea: :agrue: :hammer:

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Fri Nov 14, 2003 9:46 am

cdarau, acum vorbesc la modul cel mai serios. Nu vreau sa te superi. Am consultat si alte carti de ortopedie si in toate se vorbeste despre abductie accentuata. Aseara am cautat vreo 2 ore pe net o imagine mai relevanta, dar n-am gasit decat cu luxatie anterioara joasa (membrul in abductie), dar daca e nevoie mai caut. N-o putem contesta doar de dragul de a fi contestata, pentru ca ma tem sa nu le considere pe celelalte nedemne de luate in serios.

Legat de comentariile lui Stalker. Toate acele grile nu sunt neaparat gresite, dar interpretabile. Cand le-am contestat am "gandit" mai mult dupa text "mot-a-mot". Adica, daca textul din carte zice intr-un fel, asa trebuie sa apara si in grile. Stiu, e un mod de gandire primitiv, dar asa au fost facute majoritatea grilelor si doar asa pot fi contestate. Sa ma explic: daca in carte scrie "formatiune inflamatorie" asa trebuie sa apara si in grile si nu tumorala, daca in carte "voletul costal se poate manifesta clinic prin emfizem subcutanat" poate sa intre si in acea grila, indiferent de substratul voletului. Asta nu inseamna ca nu le-am gandit si nu am incercat sa le justificam. Dar oricat ai intoarce-o, hipertensiunea arteriala nu implica neaparat si existenta unei cardiopatii hipertensive, mai ales in stadiile incipiente.
Singura la care nu ne-am ghidat doar dupa text e cea cu sdr. PJ, in care tulburarile de tranzit nu sunt mentionate in carte si care, chiar ma gandeam sa o scoatem (daca sunt de acord si ceilalti).

Referitor la ce a scris Draso, m-am gandit si eu la o astfel de varianta care ar putea sa o introduca ca se ne mai departajeze, dar problema e ca nu poti sa stii sigur si... stiti proverbul ala "daca sapi groapa cuiva..." Cat despre coloana cu raspunsurile propuse, cred ca e totuna daca o lasam sau nu, deoarece din comentarii reiese raspunsul care il contestam.
Si mai aduc 2 argumente in plus:
1) n-ar fi corect fata de cei care nu au acces la internet (si sunt multi credeti-ma);
2) asta le-ar da mana libera domnilor din comisie sa corecteze si grilele care li se par lor ca nu ar fi corecte.

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Fri Nov 14, 2003 1:55 pm

PLast wrote:cdarau, acum vorbesc la modul cel mai serios. Nu vreau sa te superi. Am consultat si alte carti de ortopedie si in toate se vorbeste despre abductie accentuata. Aseara am cautat vreo 2 ore pe net o imagine mai relevanta, dar n-am gasit decat cu luxatie anterioara joasa (membrul in abductie), dar daca e nevoie mai caut. N-o putem contesta doar de dragul de a fi contestata, pentru ca ma tem sa nu le considere pe celelalte nedemne de luate in serios.


PLast, leeeshin !!!...si poate scapi de un concurent :wink:

Am scris de vreo N ori ca eu consider GRILA INTERPRETABILA si NU (neaparat) greshita :idea:

Nu ma intereseaza ce scriu alte carti. E aceeasi problema ca si cu triada Charcot, DOAR ca aici EXISTA UN DESEN EXPLICATIV CARE CONTRAZICE TEXTUL, MAMA LUI DE TEXT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eu mai degraba retzin DESENUL RESPECTIV si pe baza lui sa deduc POZITIILE din LUXATIILE DE SOLD decat sa retin raspunsurile! Si PROBABIL ca mai sunt si ALTII in aceasta situatzie !!!


Tu crezi ca eu chiar NU am retinut acum care e raspunsul lor ????!!!!

Dar sunt incomode observatiile mele cand acum se memoreaza doar raspunsurile :idea:

Eu cred ca ar trebui facuta o lista cu 2 categorii de grile:
a) GRESITE CLAR si
b) INTERPRETABILE :!:

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Fri Nov 14, 2003 2:30 pm

Si mai e una la fel de frumoasa si INTERPRETABILA PT CEI CARE JUDECA SI AU CITIT SI MARETIA, MAMA EI DE MATERIE :idea:

Nu cred ca a mai aparut ca am dat "search" cu cuvantul "vitamina" :idea:

Cod 2818 (cartea de teste)
Cod intrebare: C648074
Factorii de risc potentiali în aparitia cancerului prostatic sunt:
A. istoricul familial
B. rasa
C. vasectomia
D. expunerea la Cadmium
E. vitamina D

Raspuns corect: C, D, E (la ei)
Pagina din bibliografie: 2920

Citez paragraful din carte: pg 2920:

"Factori potentiali de risc:
(...)
- Vitamina D: - in SUA, mortalitatea pron cancer prostatic este INVERS proportionala cu expunerea la UV (necesare pt sinteza vitaminei D)."

Deci "E"-ul e LOGIC DISCUTABIL! Pt cei care au citit materia si au invatat logic, NU doar raspunsurile :idea:

De ce credeti ca a fost SCOASA atunci de urmatoarea grila:

"Cod intrebare: C448043
Între factorii potentiali de risc implicati în etiopatogenia cancerului de prostata se numara si:
A. Expunerea la cadmiu;
B. Aportul crescut de vitamina A;
C. Vasectomia;
D. Antecedentele familiale;
E. Carenta de vitamina D.

Raspuns corect: A, B, C (fara E)
Pagina din bibliografie: 2920"

:hammer: :hammer: :hammer:

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Fri Nov 14, 2003 3:14 pm

Referitor la rolul vitaminei D in cc. prostata. Am consultat si alte carti (inclusiv Angelescu - cartile mici) si in toate am gasit ca rolul radiatiilor (implicit sinteza de vit. D) este "dificil de afirmat". Mai mult, vitamina A are un rol protector, doar ca aportul de vitamina A se asociaza cu ingestia de grasimi animale (acestea fiind cu factor de risc).
Cred ca textul din Angelescu este discutabil (referitor la vit. D) mai degraba decat grilele. Cat despre grile, care sunt facute dupa text, mi se par corecte. In text vitamina D este enumerata la factorii potentiali, doar ca se face o precizare care contrazice cele afirmate. Asta e stilul romanului, sa se scarpine la urechea stanga ducand mana dreapta de dupa cap... :lol: Astept si alte pareri.
Iar, cat despre cea de a doua grila, eu am impresia ca o sustine, carenta de vit. D nefiind un factor de risc, ci invers sinteza de vit. D este factor de risc.

Iata o intrebare noua:
C206001
Intre factorii precipitanti ai insuficientei respiratorii acute la pacientii cu boli obstructive pulmonare cronice se numara:
A. Insuficienta cardiaca
B. Exacerbarea infectiei bronsice
C. Administrarea de sedative sau narcotice
D. Administrarea de bronhodilatatoare
E. Episoade de poluare intensa a atmosferei
Pagina: 1608
Raspuns: B C E
In text se enumera si insuficienta ventriculara stanga care e o forma de insuficienta cardiaca. Nu stiu ce sa zic, ar putea fi si A, dar nu e mot-a-mot. Astept si parerile voastre.
P.S. Referitor la sdr. PJ, a carei contestatie nu e mot-a-mot dupa text, ce parere aveti, sa o scot :?:

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Fri Nov 14, 2003 5:54 pm

Asta am insemnat-o si eu...Merge bine la "INTERPRETABILE" :idea:

User avatar
Alsta
junior
junior
Posts: 63
Joined: Thu Oct 30, 2003 3:45 am
Location: La galere

Postby Alsta » Sat Nov 15, 2003 3:09 am

Marcati-o si pe asta:

C342022

Question: Avantajele operatiei Duhamel în tratamentul chirurgical al megacolonului congenital sunt:
A. Se pastreaza circumferinta anterioara rectala
B. Disectia pelvica este minima
C. Circumferinta posterioara a noului rect normal inervata serveste la progresia bolului fecal
D. Timp operator redus
E. Operatia nu lasa portiuni de rect aganglionar
Raspuns corect:A,B,C,E.

La p 2721, in coloana din stanga, la procedeul Duhamel scrie ca "inlatura intestinul aganglionar... cu pastrarea BONTULUI RECTAL AGANGLIONAR"; dupa aia zic de Martin si Grob si preocuparea lor pentru un bont rectal cat mai mic.
In coloana din dreapta, la avantajele operatiei Duhamel - "NU lasa portiuni de rect aganglionar"

Hai ca-i buna!
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sat Nov 15, 2003 10:54 am

:lol: Am vazut-o si eu pe asta... E plin Angelescu de astfel de greseli... Sa speram ca le uitam dupa examen si nu le adoptam. :(

User avatar
razvan
junior
junior
Posts: 37
Joined: Thu Jul 24, 2003 3:09 pm
Location: cluj napoca

Postby razvan » Sat Nov 15, 2003 12:11 pm

almitroi wrote:In coloana din dreapta, la avantajele operatiei Duhamel - "NU lasa portiuni de rect aganglionar"


De fapt scrie ca nu lasa portiuni de rect aganglionar in vecinatatea canalului anal si asa ar trebui sa fie si raspunsul in intrebare ca sa fie corect raspunsul ala.
Oricum nici asa nu are prea multa logica pentru ca nu cred ca muta portiunea aganglionara ca sa nu fie in vecinatatea canalului anal, ea fiind deci tot acolo unde era si inainte de operatie. Adica aproape sau la distanta de canalul anal, nedepinzand de operatie.
:drinking:

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sat Nov 15, 2003 10:57 pm

INTREBARE
A spus d. Florian Popa oficial ce se va intampla daca se strecoara grile gresite si vine cineva si le contesta?

Am cateva propuneri de grile gresite sau discutabile pe langa cele discutate, insa nu cred ca e suficient cand le dam lista sa apara doar pagina de bibliografie,pentru ca nu va citi nimeni o pagina intreaga in cautarea raspunsului, trebuie sa apara macar coloana(stanga/dreapta),paragraful si chiar randul din paragraf.

Intrebarea 430041(1700 in carte)
Factorii etiologici încriminati în aparitia cancerului de colon, cuprind:
A. dieta bogata în fibre vegetale si celuloza
B. dieta saraca în K
C. colecistectomia
D. consumul exagerat de alcool
E. lipsa grasimilor animale din alimentatie

Raspuns corect: B, C
Pagina din bibliografie: 1666
In carte scrie "in concluzie, colecistectomia ca factor de risc nu poate fi inca demonstrata".Deci fara C.

Intrebarea 530051(1707 in carte)
Precizati care din factorii de mai jos nu este incriminat in etiologia cancerului de colon:
A. regimul alimentar sarac in fibre celulozice;
B. uretero-sigmoidostomia;
C. iradierea pelvina;
D. antcedentele de boala ulceroasa;
E. colecistectomia in antecedente.

Raspuns corect: D
Pagina din bibliografie: 1666
Tinand cont de ce am scris la grila precedenta,raspunsul ar fi DE.

Intrebarea 312021(665 in carte)
In cancerul corpului si cozii pancreasului, durerea are urmatoarele caracteristici:
A. Durere epigastrica intensa, profunda, iradiata dorsal
B. Ameliorare partiala si trecatoare sub efectul aspirinei
C. Ameliorare in ortostatism, procubit, decubit ventral si in pozitie "cocos de pusca"
D. Ameliorare in decubit dorsal
E. Durere rezistenta la aspirina

Raspuns corect: A, B, C
Pagina din bibliografie: 2029
In carte scrie ca durerea este rezistenta la analgeticele obisnuite si uneori se amelioreaza la aspirina.Deci ABCE

Intrebarea 328019(1566 in carte)
In tiplu III de leziune splenica traumatica se descriu urmatoarele caracteristici exceptand"
A. hematomul subcapsular ce intereseaza peste 50% din suprafata
B. devascularizarea a peste 25% din organ
C. hematomul intraparenchimatos cu diametrul peste 5 cm
D. ruptura de parenchim cu adancime mare de 3 cm
E. ruptura de parenchim care intereseaza vasele trabeculare

Raspuns corect: B
Pagina din bibliografie: 2104
La pagina 2069 la gradul III este ruptura de parenchim cu profunzime PESTE 3 CM, deci se contrazice cu ce scrie la pagina 2104 unde cred ca au uitat un MAI din MAI MARE DE 3 CM pentru ca ruptura de 1-3 cm e trecuta la gradul II. Raspunsul este BD .

Intrebarea 425035(1408 in carte)
Tulpinile anaerobe evidentiate frecvent în peritonite cuprind:
A. E.coli
B. Clostridii
C. Baccilus fragilis
D. Pepto-/streptococi
E. Stafilococus aureus

Raspuns corect: B, C, D
Pagina din bibliografie: 2120
Nu exista Baccilus fragilis.Raspunsul e BD.

Intrebarea 644063(2548 in carte)
Datorita tulburarilor vasomotorii în entorse apare:
A. contractura musculara locala
B. creste volumul de lichide în spatiul extracelular
C. leziuni ale cartilajului articular
D. hemoconcentratie si cresterea vâscozitatii sanguine
E. fractura de stress

Raspuns corect: A, B, D
Pagina din bibliografie: 2275
Nu scrie nicaieri ca apare contractura datorita tulburarilor vasomotorii.Deci BD(si nici cu rasp asta nu prea sunt de acord).

Intrebarea 511046(628 in carte)
Care dintre urmatoarele afirmatii despre necroza pancreatica sunt adevarate:
A. poate fi uni sau multifocala;
B. daca nu se infecteaza se poate resorbi;
C. poate antrena complicatii locale si generale grave prin eliberarea de substante vasoactive si toxice;
D. necesita obligatoriu tratament chirurgical;
E. poate da nastere la un pseudochist dupa 3 saptamani de la debut.

Raspuns corect: A, B, C, E
Pagina din bibliografie: 2005
In carte scrie formatiuni chistice,nu pseudochist.Ce parere aveti,sunt incluse pseudochisturile in formatiuni chistice?

intrebarea 414036(810 in carte)
In hemoragia aparuta in evolutia unui ulcer duodenal endoscopia este folosita in urmatoarele situatii:
A. bolnavi cu instabilitate hemodinamica
B. bolnavi ce necesita transfuzii repetate
C. ulcer situat pe fata posterioara a bulbului duodenal
D. bolnavi cu tare asociate
E. bolnavi cu varsta sub 60 de ani

Raspuns corect: A, B, D
Pagina din bibliografie: 1510
Trebuie precizat ca e vorba de tratamentul endoscopic, nu de diagnostic,deoarece ar fi corecte toate raspunsurile.

intrebarea 215009 (847 in carte)
Extensia cancerului gastric se face
A. Prin contiguitate, in suprafata si profunzime
B. Limfatic, precoce, in 50% din cazuri
C. In proportie de 8% in ganglionii supraclaviculari
D. Pe cale sanguina in proportie de 3,3% in plaman
E. Pe cale peritoneala, producand tumori ovariene sau carcinomatoza peritoneala

Raspuns corect: A, C, D, E
Pagina din bibliografie: 1464,1465
Referitor la raspunsul C,este vorba de extensia pe cale sangvina.Tinand cont ca ganglionii sunt invadati si limfatic,procentul nu e valabil fara precizarea pe cale sangvina.

Intrebarea 539050(2195 in carte)
Hemoragiile digestive inferioare cu singe proaspat provin de obicei din urmatoarele segmente de tub digestiv:
A. jejun;
B. anus;
C. sigmoid inferior;
D. cec;
E. rect.

Raspuns corect: B, C, E
Pagina din bibliografie: 2165
In carte scrie "de obicei din regiunea anala, rect si, UNEORI, sigmoidul inferior".Deci BE.

Intrebarea 351020(2952 in carte)
Care dintre modalitatile chirurgicale urmatoare se pot utiliza in tratamentul cancerului ovarian?
A. splenectomia
B. rezectia tumorii primare, a marelui epiplon si a ganglionilor pelvini
C. chirurgia citoreductiva primara
D. gastrectomia
E. chirurgia citoreductiva secundara

Raspuns corect: B, C, E
Pagina din bibliografie: 3106
Si raspunsul A este corect.Vezi pagina 3107 coloana din stanga,ultimul paragraf.

Intrebarea 449043(2840 in carte)
Care dintre investigatiile paraclinice sunt utile pentru diagnosticul unui fibrom uterin:
A. ecografia
B. examen cito-hormonal vaginal
C. chiuretajul uterin biopsic
D. explorari hormonale
E. celioscopia si histeroscopia

Raspuns corect: A, E
Pagina din bibliografie: 3064
Intrucat chiuretajul uterin biopsic se foloseste in diagnosticul diferential,raspunsul C este corect.Nu se cer investigatiile pt diagnostic pozitiv.

Parca am mai citi intrebarea urmatoare contestata de cineva,dar nu sunt sigura,asa ca o mai scriu si eu.
Intrebarea 338029(2162 in carte)
Aspectele morfologice ale rupturilor splenice se asociaza de prognostic sumbru prin gravitatea imediata a hemoragiei, cu exceptia:
A. Hematomul perisplenic
B. Rupturile splenice cu hemoperitoneu
C. Smulgerea pediculului splenic
D. Hematomul subcapsular
E. Plagile cu sectionarea pediculului splenic.

Raspuns corect in carte: D
Pagina din bibliografie: 2066
Raspunsul este AD.In hematomul perisplenic hemoragia este lenta si autolimitata, nu are prognostic imediat sumbru.

User avatar
Draso
senior
senior
Posts: 300
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:58 am
Location: Cluj-Napoca
Contact:

Postby Draso » Sat Nov 15, 2003 11:22 pm

cdarau wrote:Cod 2818 (cartea de teste)
Cod intrebare: C648074
Factorii de risc potentiali în aparitia cancerului prostatic sunt:
A. istoricul familial
B. rasa
C. vasectomia
D. expunerea la Cadmium
E. vitamina D

Raspuns corect: C, D, E (la ei)
Pagina din bibliografie: 2920

Citez paragraful din carte: pg 2920:

"Factori potentiali de risc:
(...)
- Vitamina D: - in SUA, mortalitatea pron cancer prostatic este INVERS proportionala cu expunerea la UV (necesare pt sinteza vitaminei D)."

Deci "E"-ul e LOGIC DISCUTABIL! Pt cei care au citit materia si au invatat logic, NU doar raspunsurile :idea:


Daca ar fi sa ne legam si de astea sunt f.f. multe:
"Factori principali in cancerul de prostata:
-rasa" - asta n-ar trebui sa fie corect atunci, nu? rasa nu e un factor de risc ci rasa neagra. Asta e doar un exemplu si ca el mai sunt gramada:
"Factori favorizanti lez prin frig:
- starea psihica" etc. Asta asa ca imi vine in cap acum.

Ar mai fi doua grile la Insuficienta respiratorie care sunt din hiperventilatie si nu prea tin de insuficienta resp. Daca vreti treceti-le si pe alea. Eu n-am citit hiperventilatia asa ca am invatat pe de rost rasp la cele doua grile ...

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sat Nov 15, 2003 11:31 pm

Sunt discutii peste discutii aici, dar cati o sa aleaga sa puna la examen ce cred ei ca e corect si nu ce scrie in carte, in cazul in care apar din grilele contestate acum de noi? Si sa se certe apoi cu membrii comisiei?

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sat Nov 15, 2003 11:32 pm

La cartea de grile ma refer.

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Sun Nov 16, 2003 4:19 am

E groasa treaba cu Reziul asta... :hammer: :drinking:

Mancare de nervi curata :!: Asta e...

Cine se ocupa de centralizarea listelor cu grilele gresite si/sau discutabile ?

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sun Nov 16, 2003 4:23 am

speram sa lucram impreuna, nu? daca poti sa pregatesti tu macar pe o specialitate lista ar fi foarte bine. LoS facuse si el o lista, sa vedem poate ne sincronizam maine cumva ... yahoo conference?

Decebal T
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Sun Nov 16, 2003 1:26 pm

Noi Greseli

Postby Decebal T » Sun Nov 16, 2003 1:34 pm

Fracturi
245015 (2583)

Tratamentul de electie al fracturilor trohanteriene este:
A. ortopedic prin extensie continua
B. ortopedic prin imobilizare gipsata
C. chirurgical prin osteosinteza cu suruburi sau placa si suruburi
D. chirurgical prin osteosinteza cu placa, DHS sau tije Ender
E. nici una din aceste variante

Raspuns corect: D

In realitate raspunsul corect este "E". Se utilizeaza lama placa monobloc (cele 2 notiuni, placa si lama placa, sunt complet diferite). Pagina 2373, col. 1, paragraful 1. Diferenta intre figurile 13, 14 (pag. 2373), 20 (pag. 2377) si figura 24 (pag. 2379) este evidenta!



Peritonite
425038 (1411)

Peritonitele primare:
A. Sunt determinate de un singur germene
B. Sunt determinate de mai multi germeni
C. Mai frecvent sunt afectati bolnavii cu ciroza si nefroza
D. Au surse de contaminare hematogena
E. Au surse de contaminare intra-peritoneala

Raspuns corect: A, C, D

Cartea spune "sindrom nefrotic" si nu "nefroza" (pag. 2118, col. 2, subcapitolul "Agresiunea asupra peritoneului", paragraful 2). Nefrologia nu pune semnul echivalent intre "sindrom nefrotic" si "nefroza", dar autorii grilei discutate trantesc in aceeasi oala cele 2 entitati. Academic, nu gluma!

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sun Nov 16, 2003 1:35 pm

alexa wrote:A spus d. Florian Popa oficial ce se va intampla daca se strecoara grile gresite si vine cineva si le contesta?
Am cateva propuneri de grile gresite sau discutabile pe langa cele discutate, insa nu cred ca e suficient cand le dam lista sa apara doar pagina de bibliografie,pentru ca nu va citi nimeni o pagina intreaga in cautarea raspunsului, trebuie sa apara macar coloana(stanga/dreapta),paragraful si chiar randul din paragraf.

Da, grilele contestate si acceptate de comisie ca fiind gresite sau interpretabile nu intra in examen.
Sa scriem si coloana, paragraf? Adica numai noi sa muncim si tot pe banii nostri? :) Daca ii intereseaza se uita in carte, daca nu, ne cred pe cuvant...
Referitor la grilele postate de tine... Iata comentariile mele...
Cititi si http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?p=7930#7930

C430041: Intr-adevar in carte scrie "in concluzie, colecistectomia ca factor de risc nu poate fi inca demonstrata". Dar mai jos scrie "cu toate acestea, cresterea excretiei de acizi biliari post-colecistectomie este un motiv coerent ce poate explica cresterea riscului in aparitia cancerului de colon". Dupa cum am mai zis asta e stilul romanului, sa contrazica propriile afirmatii. Problema e in carte. Eu zic ca grila e buna, colecistectomia fiind enumerata la factori de risc.
C530051: se exclude prin comentariu de mai sus...
C312021: Pai din moment ce durerea uneori este ameliorata de aspirina, cum poate fi, in acelasi timp, rezistenta la aspirina.
C328019: Da, intr-adevar greseala e ca au uitat un "mai" sau trebuia inlocuit cu "peste". Nu stiu ce sa zic, daca mai sunt si altii de acord o includem in lista.
C425035: Aici ai dreptate, in timp ce Bacteroides este o bacterie anaeroba gram-negativa, ce nu produce endospori, Bacillus este o bacterie gram-pozitiva, de obicei aeroba si producatoare de endospori. Mai mult decat atat, Bacillus fragilis nici macar nu exista. O includ in lista.
C644063: Este trecuta si contractura musculara locala, citeste mai atent la pg. 2275, Fiziopatologie, scrie ca Leriche a studiat mecanismul prin tulburari vasomotorii si apoi, la paragraful 2, prop. 2 scrie: "Se declanseaza un mecanism reflex ce determina contractura musculara locala..."
C511046: Mda, pseudochistul nu e totuna cu formatiunea chistica, pseudochistul neavand perete propriu. Dar, in acelasi timp la pagina 1999, complicatiile evolutive ale formei necrotico-hemoragice sunt: sechestrul, pseudochistul si abcesul. Eu o includ in lista totusi, sper sa isi dea si altii cu parerea...
C414036: Da, ai dreptate, dar nu stiu ce sa zic, sunt multe la care enuntul este incomplet, daca ne apucam sa le includem pe toate acestea, cred ca vom ramane pt examen doar cu vreo 2000 de grile.
C215009: Acelasi comentariu ca mai sus. Totusi la acestea astept si alte comentarii.
C539050: Ai dreptate de obicei sangerarea e din rect si anus. O includ in lista.
C351020: Da, uneori se impune si splenectomie. Totusi astept si alte pareri.
C449043: La fel, enuntul e incomplet... Astept alte comentarii.
C338029: Da, intr-adevar, de fapt la toate consecinta imediata este hemoragia, doar ca in hematoamele subcapsulare si cele perisplenice, hemoragia poate fi si limitata. O includ in lista.

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sun Nov 16, 2003 2:17 pm

Referitor la comentariile lui Decebal T...
C245015: Lama-placa cu surub nu este totuna cu placa cu surub, dar lama-placa face parte din categoria placilor.
C425038: Din cate imi aduc aminte de la fiziopatologie, cea mai frecventa forma de sindrom nefrotic primar, la copii, este nefroza lipoidica. Mai mult, in Angelescu (cartile mici) scrie ca nefroza este cauza de peritonita primara la copii.
Last edited by PLast on Mon Nov 17, 2003 1:32 am, edited 1 time in total.

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sun Nov 16, 2003 6:50 pm

Pana la urma cine hotaraste ce grile intra pe lista pt prof Popa?

User avatar
Tyby
Dungeon Keeper
Posts: 602
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:39 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Tyby » Sun Nov 16, 2003 6:58 pm

alexa wrote:Pana la urma cine hotaraste ce grile intra pe lista pt prof Popa?


toti cei care au fost interesatzi de asta ... noi acum incercam doar sa facem o centralizare ... chiar acum ... deci orice ajutor este binevenit ...
formerly known as gaurika ...

May the best from your past be the worst in your future!

Tyby out!

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sun Nov 16, 2003 6:58 pm

Referitor la intrebarea 312021 nu eu trebuie sa raspund la intrebarea ta, ci autorii care au scris ca durerea e rezistenta la analgeticele obisnuite si uneori se amelioreaza la aspirina.
Ai dreptate la 644063.
Sunt de acord cu ce grile contesta DecebalT.

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sun Nov 16, 2003 7:01 pm

Mi se pare normal sa apara toate grilele despre care s-a discutat pe forum ca fiind gresite sau dubioase, ca sa nu fie nimeni pus in situatia sa conteste dupa aceea o intrebare despre care crede ca e gresita, dar nu a fost inclusa pe lista.
Unde as putea vedea lista?

User avatar
Tyby
Dungeon Keeper
Posts: 602
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:39 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Tyby » Sun Nov 16, 2003 7:08 pm

http://pribac.go.ro/grile_error.htm - chirurgie ...

asa ar fi normal, numai ca cineva trebuie sa fac si centralizarea lor ...

pe ce specialitate dai? chirurgie banuiesc ...
formerly known as gaurika ...



May the best from your past be the worst in your future!



Tyby out!

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Sun Nov 16, 2003 7:13 pm

lista este facuta luand toate posturile de la cele 3 topicuri (grile gresite stoma/chir/med) la rand. de unde vrei s-o vezi daca n-a fost inca facuta? daca vrei sa ajuti, ok - pune pe forum lista facuta de tine si o sa o terminam mai repede poate. tot ce avem este momentan pe forum.

cine vrea sa faca lista pe medicala? trebuie sa aiba si codurile intrebarilor. dingo? se mai ofera cineva? sau doar pe chirurgie si stoma sunt voluntari?

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sun Nov 16, 2003 7:14 pm

Lista cu grilele pe chiru' centralizata este deocamdata pe http://www.pribac.go.ro/grile_error.htm si in seara asta trebuie sa o definitivam.
Mai am cateva care sunt in standby: C351020, C215009, C328019, C449043. La astea problema e mai mult enuntul... Astept si parerea altora. Nu vreau sa hotarasc doar eu. Dar pun doar grile la care cel putin 2 sunt de acord ca e gresita sau interpretabila si ceilalti nu sunt intr-un totul contra. Sper sa ne strangem cat mai multi...
Referitor la grilele care sunt facute dupa texte gresite sau interpretabile in carte... nu putem comenta cartea ci doar grila gresita. Adica, daca in carte scrie ca durerea e rezistenta la analgetice uzuale, dar se amelioreaza la aspirina, o luam asa, de buna... Asta e... Altfel si grilele cu triada Charcot (care e prost definita in carte) sau cele cu colitele virale depistate prin coproculturi, sau cate si mai cate... Nu comentam cartea, doar grilele...

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Sun Nov 16, 2003 7:19 pm

ok, o sa deschid un topic nou aici, unde atasam listele pe care le avem deocamdata. daca mai sunt ceva comentarii, acolo

Decebal T
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Sun Nov 16, 2003 1:26 pm

Grile gresite ++++

Postby Decebal T » Sun Nov 16, 2003 7:45 pm

Intrebarea 430041(1700 in carte)
Factorii etiologici încriminati în aparitia cancerului de colon,
cuprind:
A. dieta bogata în fibre vegetale si celuloza
B. dieta saraca în K
C. colecistectomia
D. consumul exagerat de alcool
E. lipsa grasimilor animale din alimentatie

Raspuns corect: B, C
Pagina din bibliografie: 1666
In carte scrie "in concluzie, colecistectomia ca factor de risc nu
poate fi
inca demonstrata".Deci fara C.

Intrebarea 530051(1707 in carte)
Precizati care din factorii de mai jos nu este incriminat in etiologia
cancerului de colon:
A. regimul alimentar sarac in fibre celulozice;
B. uretero-sigmoidostomia;
C. iradierea pelvina;
D. antcedentele de boala ulceroasa;
E. colecistectomia in antecedente.

Raspuns corect: D
Pagina din bibliografie: 1666
Tinand cont de ce am scris la grila precedenta,raspunsul ar fi DE.

Intrebarea 312021(665 in carte)
In cancerul corpului si cozii pancreasului, durerea are urmatoarele
caracteristici:
A. Durere epigastrica intensa, profunda, iradiata dorsal
B. Ameliorare partiala si trecatoare sub efectul aspirinei
C. Ameliorare in ortostatism, procubit, decubit ventral si in
pozitie
"cocos de pusca"
D. Ameliorare in decubit dorsal
E. Durere rezistenta la aspirina

Raspuns corect: A, B, C
Pagina din bibliografie: 2029
In carte scrie ca durerea este rezistenta la analgeticele obisnuite si
uneori se amelioreaza la aspirina.Deci ABCE

Intrebarea 328019(1566 in carte)
In tiplu III de leziune splenica traumatica se descriu urmatoarele
caracteristici exceptand"
A. hematomul subcapsular ce intereseaza peste 50% din suprafata
B. devascularizarea a peste 25% din organ
C. hematomul intraparenchimatos cu diametrul peste 5 cm
D. ruptura de parenchim cu adancime mare de 3 cm
E. ruptura de parenchim care intereseaza vasele trabeculare

Raspuns corect: B
Pagina din bibliografie: 2104
La pagina 2069 la gradul III este ruptura de parenchim cu profunzime
PESTE 3
CM, deci se contrazice cu ce scrie la pagina 2104. Probabil ca la 2104 au uitat sa tipareasca "mai". Raspunsul D este corect!

Intrebarea 425035(1408 in carte)
Tulpinile anaerobe evidentiate frecvent în peritonite cuprind:
A. E.coli
B. Clostridii
C. Baccilus fragilis
D. Pepto-/streptococi
E. Stafilococus aureus

Raspuns corect: B, C, D
Pagina din bibliografie: 2120
Nu exista Baccilus fragilis.raspunsul e BD.

Intrebarea 511046(628 in carte)
Care dintre urmatoarele afirmatii despre necroza pancreatica sunt
adevarate:
A. poate fi uni sau multifocala;
B. daca nu se infecteaza se poate resorbi;
C. poate antrena complicatii locale si generale grave prin
eliberarea de
substante vasoactive si toxice;
D. necesita obligatoriu tratament chirurgical;
E. poate da nastere la un pseudochist dupa 3 saptamani de la debut.

Raspuns corect: A, B, C, E
Pagina din bibliografie: 2005
In carte scrie formatiuni chistice,nu pseudochist.Ce parere aveti,sunt
incluse pseudochisturile in formatiuni chistice?

intrebarea 414036(810 in carte)
In hemoragia aparuta in evolutia unui ulcer duodenal endoscopia este
folosita in urmatoarele situatii:
A. bolnavi cu instabilitate hemodinamica
B. bolnavi ce necesita transfuzii repetate
C. ulcer situat pe fata posterioara a bulbului duodenal
D. bolnavi cu tare asociate
E. bolnavi cu varsta sub 60 de ani

Raspuns corect: A, B, D
Pagina din bibliografie: 1510
Trebuie precizat ca e vorba de tratamentul endoscopic, nu de
diagnostic,deoarece ar fi corecte toate raspunsurile.

intrebarea 215009 (847 in carte)
Extensia cancerului gastric se face
A. Prin contiguitate, in suprafata si profunzime
B. Limfatic, precoce, in 50% din cazuri
C. In proportie de 8% in ganglionii supraclaviculari
D. Pe cale sanguina in proportie de 3,3% in plaman
E. Pe cale peritoneala, producand tumori ovariene sau carcinomatoza
peritoneala

Raspuns corect: A, C, D, E
Pagina din bibliografie: 1464,1465
Referitor la raspunsul C,este vorba de extensia pe cale sangvina.Tinand
cont
ca ganglionii sunt invadati si limfatic,procentul nu e valabil fara
precizarea pe cale sangvina.

Intrebarea 539050(2195 in carte)
Hemoragiile digestive inferioare cu singe proaspat provin de obicei din
urmatoarele segmente de tub digestiv:
A. jejun;
B. anus;
C. sigmoid inferior;
D. cec;
E. rect.

Raspuns corect: B, C, E
Pagina din bibliografie: 2165
In carte scrie "de obicei din regiunea anala, rect si, UNEORI,
sigmoidul
inferior".Deci BE.

Intrebarea 351020(2952 in carte)
Care dintre modalitatile chirurgicale urmatoare se pot utiliza in
tratamentul cancerului ovarian?
A. splenectomia
B. rezectia tumorii primare, a marelui epiplon si a ganglionilor
pelvini
C. chirurgia citoreductiva primara
D. gastrectomia
E. chirurgia citoreductiva secundara

Raspuns corect: B, C, E
Pagina din bibliografie: 3106
Si raspunsul A este corect.Vezi pagina 3107 coloana din stanga,ultimul
paragraf.

Intrebarea 449043(2840 in carte)
Care dintre investigatiile paraclinice sunt utile pentru diagnosticul
unui
fibrom uterin:
A. ecografia
B. examen cito-hormonal vaginal
C. chiuretajul uterin biopsic
D. explorari hormonale
E. celioscopia si histeroscopia

Raspuns corect: A, E
Pagina din bibliografie: 3064
Intrucat chiuretajul uterin biopsic se foloseste in diagnosticul
diferential,raspunsul C este corect.Nu se cer investigatiile pt
diagnostic
pozitiv.

Parca am mai citi intrebarea urmatoare contestata de cineva,dar nu sunt
sigura,asa ca o mai scriu si eu.
Intrebarea 338029(2162 in carte)
Aspectele morfologice ale rupturilor splenice se asociaza de prognostic
sumbru prin gravitatea imediata a hemoragiei, cu exceptia:
A. Hematomul perisplenic
B. Rupturile splenice cu hemoperitoneu
C. Smulgerea pediculului splenic
D. Hematomul subcapsular
E. Plagile cu sectionarea pediculului splenic.

Raspuns corect in carte: D
Pagina din bibliografie: 2066
Raspunsul este AD.In hematomul perisplenic hemoragia este lenta si
autolimitata, nu are prognostic imediat sumbru.

P.S. Ce sinistru! Cei care "ne asculta" nu au habar ce scrie in bibliografie; dar ce pretentii poti avea de la niste oameni care nici macar limba romana nu o cunosc. Mai mult, au dovedit ca nu stapanesc notiuni elementare de medicina, copiind fara jena toate ineptiile din acest asa-zis tratat de chirurgie. Dau un singur exemplu din gramada "prostitutiei intelectuale":

2143("Traumatismele splinei") Radiografia abdominala simpla in traumatismele splinei poate evidentia:

A. opacifierea primei anse jejunale
B. marirea de volum a opacitatii splenice
c. ascensionarea diafragmului stang
D. reducerea mobilitatii hemidiafragmului stang
E. ganglioni perihepatici calcificati
Raspuns corect: B, C, D.



Fracturi
245015 (2583)

Tratamentul de electie al fracturilor trohanteriene este:
A. ortopedic prin extensie continua
B. ortopedic prin imobilizare gipsata
C. chirurgical prin osteosinteza cu suruburi sau placa si suruburi
D. chirurgical prin osteosinteza cu placa, DHS sau tije Ender
E. nici una din aceste variante

Raspuns corect: D

In realitate raspunsul corect este "E". Se utilizeaza lama placa monobloc (cele 2 notiuni, placa si lama placa, sunt complet diferite). Pagina 2373, col. 1, paragraful 1. Diferenta intre figurile 13, 14 (pag. 2373), 20 (pag. 2377) si figura 24 (pag. 2379) este evidenta!



Peritonite
425038 (1411)

Peritonitele primare:
A. Sunt determinate de un singur germene
B. Sunt determinate de mai multi germeni
C. Mai frecvent sunt afectati bolnavii cu ciroza si nefroza
D. Au surse de contaminare hematogena
E. Au surse de contaminare intra-peritoneala

Raspuns corect: A, C, D

Cartea spune "sindrom nefrotic" si nu "nefroza" (pag. 2118, col. 2, subcapitolul "Agresiunea asupra peritoneului", paragraful 2). Nefrologia nu pune semnul echivalent intre "sindrom nefrotic" si "nefroza", dar autorii grilei discutate trantesc in aceeasi oala cele 2 entitati. Academic, nu gluma!

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Sun Nov 16, 2003 7:51 pm

incepand din momentul asta, cei care mai postati grile gresite aici:

comparati lista de la http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?t=570 cu cele aduse de voi, si scrieti ceva DOAR DACA

- aveti unele in plus

si/sau

- cu unele de acolo NU sunteti de acord - si DE CE


daca apar grile noi, sunteti cu totii rugati sa va puneti de acord in privinta lor, altfel terminam lista aia dupa rezi.. si e pacat!

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sun Nov 16, 2003 8:24 pm

Mai am cateva care erau in stand-by la care problema e mai degraba la enunt... Nu stiam ce sa fac cu ele. Si o precizare, cele de pe lista facuta de mine (centralizata), nu cu toate sunt intru totul de acord... sper ca gaurika sa ajunga sa faca un fel de vot ca altfel nu o scoatem la capat in seara asta...
Cele postate mai sus de decebal T, mai la toate eu mi-am exprimat parerea, n-as vreau sa ma repet. Sper sa posteze si altii.
---------------------
C351020
Care dintre modalitatile chirurgicale urmatoare se pot utiliza in tratamentul cancerului ovarian?
A. splenectomia
B. rezectia tumorii primare, a marelui epiplon si a ganglionilor pelvini
C. chirurgia citoreductiva primara
D. gastrectomia
E. chirurgia citoreductiva secundara
Raspuns: B, C, E
Propunere: A B C E
Splenectomia se poate practica in anumite situatii in cc. ovar.
Pagina: 3106

C215009
Extensia cancerului gastric se face
A. Prin contiguitate, in suprafata si profunzime
B. Limfatic, precoce, in 50% din cazuri
C. In proportie de 8% in ganglionii supraclaviculari
D. Pe cale sanguina in proportie de 3,3% in plaman
E. Pe cale peritoneala, producand tumori ovariene sau carcinomatoza peritoneala
Raspuns: A C D E
Propunere: A D E
Referitor la raspunsul C,este vorba de extensia pe cale sangvina.Tinand cont ca ganglionii sunt invadati si limfatic,procentul nu e valabil fara precizarea pe cale sangvina.
Pagina: 1464,1465

C449043
Care dintre investigatiile paraclinice sunt utile pentru diagnosticul unui fibrom uterin:
A. ecografia
B. examen cito-hormonal vaginal
C. chiuretajul uterin biopsic
D. explorari hormonale
E. celioscopia si histeroscopia
Raspuns: A E
Propunere: A C E
Intrucat chiuretajul uterin biopsic se foloseste in diagnosticul diferential, raspunsul C este corect. Nu se cer investigatiile pt diagnostic pozitiv.
Pagina: 3064

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Sun Nov 16, 2003 9:04 pm

Grila DISCUTABILA:

326 (cartea de teste)
Cod intrebare: C206008

Hipoventilatia alveolara din afectiunile restrictive ale peretelui toracic poate fi controlata eficient prin:
A. Traheostomie simpla
B. Antibioterapie
C. Exercitii de respiratie
D. Efort fizic controlat
E. Ventilatie nocturna cu presiune intermitent pozitiva pe masca nazala SAU traheostoma

Raspuns corect: E

Pagina din bibliografie: 1630

Propunerea mea: A, E. (Raspunsul A mi se pare inclus in E si cred ca e adevarat deoarece cele doua metode sunt separate prin "sau", nu prin "si", putand fi evaluate separat)

Harrison, pg 1630: "Hipoventilatia din afectiunile restrictive ale peretelui toracic poate fi eficient controlata prin ventilatie noctura cu presiune intermitent pozitiva pe masca nazala SAU TRAHEOSTOMA "

:roll:

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sun Nov 16, 2003 9:30 pm

Nu sunt de acord deloc in ceea ce priveste unele grile aparute pe lista, nu stiu de ce au fost incluse, insa am ales sa nu ma impotrivesc intrucat e dreptul fiecaruia sa-si dea cu parerea si daca i se pare unuia in neregula,asta e.
Nu inteleg de ce nu au fost incluse pe lista decat o mica parte din grilele propuse de mine si de Decebal T, desi am adus argumente.Nu m-am mai uitat in urma sa vad daca mai sunt grile contestate si de altii care nu au fost introduse pe lista desi au argumente,dar o sa ma uit sa vad daca sunt si daca ii sustin.
Si nu inteleg de ce nu putem da o lista cu aproximativ 35 de grile cate s-ar aduna, nu avem nimic de pierdut atata timp cat avem argumente din carte.
Am sperat cu chestia asta cu lista sa nu fiu pusa la examen in fata unor grile care mi se par gresite si sa stau sa ma gandesc ce sa aleg intre a pune un raspuns cu care nu sunt de acord si a ma duce la contestatie.

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sun Nov 16, 2003 9:37 pm

cdarau wrote:Raspunsul A mi se pare inclus in E si cred ca e adevarat deoarece cele doua metode sunt separate prin "sau", nu prin "si", putand fi evaluate separat)
Harrison, pg 1630: "Hipoventilatia din afectiunile restrictive ale peretelui toracic poate fi eficient controlata prin ventilatie noctura cu presiune intermitent pozitiva pe masca nazala SAU TRAHEOSTOMA "


Acel SAU, separa masca nazala de traheostoma... dar la ambele se adauga ventilatie pozitiva... si nu traheostomie simpla... singulara...

Mai o propunere, eugen scoate te rog din lista C351017, pana la urma e si eco transabdominala, doar ca cea transvaginala e cea mai folosita...
Last edited by PLast on Sun Nov 16, 2003 9:39 pm, edited 1 time in total.

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Sun Nov 16, 2003 9:37 pm

alexa wrote:Nu sunt de acord deloc in ceea ce priveste unele grile aparute pe lista, nu stiu de ce au fost incluse, insa am ales sa nu ma impotrivesc intrucat e dreptul fiecaruia sa-si dea cu parerea si daca i se pare unuia in neregula,asta e.

daca nu esti de acord cu unele, spune exact ce si cum aici - ASTA ERA IDEEA. lista aia a fost facuta la comun de cei de pe forum, timp de multe saptamani. daca ai intrat de-abia acum, nu e nici o problema, dar te rog compara grilele tale cu cele de pe lista, si spune la topicul respectiv ce si cum. toata noaptea inca mai pot fi discutate.

alexa wrote:Nu inteleg de ce nu au fost incluse pe lista decat o mica parte din grilele propuse de mine si de Decebal T, desi am adus argumente.


pentru ca acum ati intrat cu ele! lista era deja facuta, intelegi? nu e nimic batut in cuie, pune intrebari si va veti lamuri intre voi daca e ceva de lamurit.

User avatar
eugen
Site Admin
Posts: 687
Joined: Sat Jul 05, 2003 10:42 pm
Contact:

Postby eugen » Sun Nov 16, 2003 9:38 pm

k, am scos C351017

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Sun Nov 16, 2003 9:58 pm

PLast wrote:
cdarau wrote:Raspunsul A mi se pare inclus in E si cred ca e adevarat deoarece cele doua metode sunt separate prin "sau", nu prin "si", putand fi evaluate separat)
Harrison, pg 1630: "Hipoventilatia din afectiunile restrictive ale peretelui toracic poate fi eficient controlata prin ventilatie noctura cu presiune intermitent pozitiva pe masca nazala SAU TRAHEOSTOMA "


Acel SAU, separa masca nazala de traheostoma... dar la ambele se adauga ventilatie pozitiva... si nu traheostomie simpla... singulara...

Mai o propunere, eugen scoate te rog din lista C351017, pana la urma e si eco transabdominala, doar ca cea transvaginala e cea mai folosita...


Da, PLast, si e mult mai logic asa :wink: :lol: :lol: :lol: Deci C206008
sa NU fie inclusa :idea:

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sun Nov 16, 2003 10:03 pm

Nu sunt de acord cu urmatoarele grile:
C206001 Intre factorii precipitanti ai insuficientei respiratorii acute la pacientii cu boli obstructive pulmonare cronice se numara:
A. Insuficienta cardiaca
B. Exacerbarea infectiei bronsice
C. Administrarea de sedative sau narcotice
D. Administrarea de bronhodilatatoare
E. Episoade de poluare intensa a atmosferei

Tocmai pentru ca se mentioneaza insuficienta ventriculara stanga drept factor precipitant, nu mi se pare corect sa luam ca raspuns si A-insuficienta cardiaca ce o include si pe cea dreapta care NU e factor precipitant.Raspunsul lor e corect.

3 C407033 Pulsus alternans se observa cel mai adesea la pacientii cu INSUFICIENTA CARDIACA din:
A. cardiomiopatii
B. hipertensiune arteriala
C. insuficienta mitrala
D. fibrilatie atriala
E. defect septal atrial

A B

Nu sunt de acord cu explicatia pentru care se sustine contestarea grilei.Intrebarea se refera la cei cu insuficienta cardiaca si hipertensiune arteriala (adica la cei care au cardiopatie hipertensiva), nu la cei care au doar hipertensiune.In enuntul grilei se spune "la pacientii cu INSUFICIENTA CARDIACA DIN".

C311026 Care din urmatoarele semne clnice sunt intilnite in pancreatita acuta?
A. Echimoza in jurul ombilicului (semnul Cullen)
B. Echimoza pe flancuri (semnul Grey-Turner)
C. Palparea unei formatiuni tumorale in epigastru
D. Perceperea unor zgomote hidroarice accentuate in flancul drept
E. Echimoza sub ligamentul inghinal (semnul Fox)
Formatiune inflamatorie include notiunea de tumor,deci cred ca raspunsul C e corect.

Tocmai pentru ca e imposibil sa fie toata lumea de acord cu lista, am ales pana acum sa nu imi exprim parerea,desi nu eram de acord cu unele. De citit am citit toate comentariile de cand a aparut forumul la medicina.
Nu cred ca putem ajunge prea usor la o intelegere, din pacate.

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sun Nov 16, 2003 11:12 pm

alexa wrote:Nu inteleg de ce nu au fost incluse pe lista decat o mica parte din grilele propuse de mine si de Decebal T, desi am adus argumente.

Nu le-am putut introduce pe toate, decat pe cele, al caror argumente sunt destul de convingatoare. Daca citesti mai sus mai sunt cateva care asteapta si alte comentarii. Nu cred ca putem introduce in lista o grila doar pt. ca 1 ins a considerat-o interpretabila. Daca se mai gasesc si altii care sa fie de acord nu vad ce probleme ar fi sa intre si acelea. De aceea am zis ca mai astept comentarii la cele cateva pe care tu le-ai propus si care nu sunt inca in lista.
La primele 2 grile propuse de Decebal T, am postat comentariul meu.
La celelalte care le-a mai postat decebal T coincid cu cele postate de tine, din care cateva deja sunt in lista sau cateva sunt in standby, iar argumentele sunt aceleasi, fara nimic nou, mai convingator. Dar daca si altii sunt de acord...
Cele cu C407033, C311026... au fost comentate indelung pe forum si s-a ajuns la concluzia sa intre pe lista. Nu doar unul a fost de acord cu ele.

Cat despre C206001 sunt de acord sa o scoatem, nu e mot-a-mot din carte, dar poate duce la interpretari pt. ca in acelasi timp poate fi si insuficienta stanga, care e factor precipitant... Daca mai sunt si alte pareri?

alexa
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sat Nov 15, 2003 9:14 pm

Postby alexa » Sun Nov 16, 2003 11:32 pm

Cred ca am adus argumente convingatoare atat pentru grilele propuse de mine, cat si pentru cele de pe lista cu care nu sunt de acord.
Daca astepti pareri duminica la ora asta, nu o sa mai vina prea multe.

Nu inteleg de ce daca tu nu esti de acord cu ce am propus eu si DecebalT grila nu intra pe lista.Nici eu nu sunt de acord cu altele. Nu pierdem nimic, pentru ca oricum grilele de pe lista vor fi verificate de comisie in caz ca sunt extrase. Cred ca ei ar trebui sa hotarasca daca argumentele sunt convingatoare, nu tu.

Nu inteleg, te deranjeaza ca m-a sustinut DecebalT fara sa aduca argumente? Banuiesc ca le-a reprodus deoarece argumentele mele sunt suficiente, sunt din carte.Cat despre grilele contestate de el, ce sa zic: dupa parerea ta nefroza=sindrom nefrotic, iar placa=lama-placa? Ati inclus grile pe lista pentru mai putin.

Daca nu vor fi introduse pe lista nu-mi ramane decat sa le contest in cazul in care sunt extrase.


Return to “rezidentiat 2003”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests