schimbare specialitate in timpul rezidentiatului
- brigaela
- junior
-
- junior
cataghe wrote:Vad ca v-a placut asta cu puful, ma bucur![]()
Bun, deci sa ne lamurim: cred ca nu intra in discutie cazurile de afectiuni medicale. Aia insa cu "n-am stiut ca nu imi place, am fost obosit, m-am surmenat invatand, etc, etc"... se pare ca aici uitati un aspect: toti au facut aia 6 ani de faculta asa si pe dincolo si fara practica si vai de mama lor, toti au fost al dreac de obositi, toti au fost surmenati dupa concurs, etc etc etc. Medicina, in general, e un razboi de nervi, iar concursul de rezi, cu tot ce implica el, in special. Cel mai pregatit inclusiv psihic razbeste. Asa e peste tot, nu numai in Romania, asa ca lasati ministerul in pace. Daca vreti sa ne legam de minister, ne putem lega pt ca sunt atat de dobitoci incat pretind absolventilor de facultate sa invete pt rezi direct din tratate.
Iar argumentul adus aici de cineva impotriva schimbarii in jos mi se pare foarte pertinent: ai ocupat postul cuiva care poate dorea specialitatea aia si n-a mai prins-o de tine, la asta v-ati gandit? Un alt nefericit care a nimerit, in final, pe ceva ce nu ii place, si care ar vrea sa schimbe, nu?...
Daca e sa se schimbe ceva, in mod evident ar trebui sa se schimbe sistemul asta cu "iei ce (mai) prinzi" si sa se dea rezi tintit pe specialitate din capul locului. Atunci nu ar mai exista genul asta de probleme. Intre timp insa, pe astia ii avem, cu astia defilam. De la pa'zopt incoace, numa' generatii "de sacrificiu", deh!!
Daca ai observat intr-un post de-al meu anterior si eu am considerat argumentul pertinent,insa am adaugat ca problema se mentine si daca mai dau o data rezi, adica oricum am ocupat postul cuiva; afectiunea mea a debutat dupa ce-am inceput rezidentiatul sau cel putin atunci s-a agravat si mi s-a descoperit, dar imi cer scuze ca in continuare pastrez discretia in spatiul Internet referitoare la date concrete. Si cum am mai zis,nu m-ar deranja sa-l mai dau o data(rezi), dar fac fata cu greu in conditiile date la serviciu chiar si cateva luni pana in toamna si,repet,oricum am luat deja locul cuiva probabil deci nu prea vad care e diferenta intre un transfer in jos si un nou rezi. In rest,de acord cu tot ce-ai spus, nu eu sunt cel care am invocat argumentele pe care le-ai mentionat si care intr-adevar sunt valabile la toti,eu m-am referit doar la o situatie particulara de-a mea!
-
- junior
nea Marin wrote:daca ai probleme de sanatate, du-te si explica-i lui cocu; eu zic ca o sa te inteleaga, mai ales daca ii aduci si dovezi. stiu o tipa care s-a mutat de pe anatomie patol pe alta spec, pe motiv ca nu mai suporta mirosu de formol(a facut 4 luni pe anat pat si dupa s-a mutat pe alta spec, luata sub punctajul ei)
Iti multumesc de sugestie, dar te rog sa-mi scuzi incultura crasa cu care probabil o sa starnesc zambete: cine e cocu? E vreo porecla de-a ministrului?Probabil tipa respectiva a mutat mai demult cand nu erau blocate transferurile sau?
- Phat Skidz
- dɥɐʇ sʞıpz
- YY
- senior
iriss wrote:dragutzilor,am auzit un zvon de la un rezident d pe morfopat ca de la anu se scot sporurile si o sa aiba aceleasi salarii ca si noi ceilalti,ca in UE nu exista asemenea sporuri...va e frica?:))
Oricum morfopat ca si legala au alt salariu de baza, care e dublu fata de salariu de baza al celorlalte specialitati.
ÃŽnvăţatul dăunează grav sănătaţii !
- brigaela
- junior
Imi place asta cu scosul sporurilor. O aud de la unii de rezidentii de alta specialitate.
Pai sa-ti spun: da, ne e frica, e normal sa vrem sa ne pastram salariile. S-a auzit si pe la noi ca se scot sporurile. Nu stiu care e realitatea. Stiu doar ca noua lege privind salarizarea in sistemul de sanatate, care e facuta, cica, conform tuturor normelor europene, prevede o baza ceva mai mare decat dublul bazei obisnuite pentru anapat si legala plus un spor de 50-100%. Daca se va schimba legea, vom vedea.
Pai sa-ti spun: da, ne e frica, e normal sa vrem sa ne pastram salariile. S-a auzit si pe la noi ca se scot sporurile. Nu stiu care e realitatea. Stiu doar ca noua lege privind salarizarea in sistemul de sanatate, care e facuta, cica, conform tuturor normelor europene, prevede o baza ceva mai mare decat dublul bazei obisnuite pentru anapat si legala plus un spor de 50-100%. Daca se va schimba legea, vom vedea.
"If He died to make men holy
Let us die to make men free"
-
- junior
- Phat Skidz
- dɥɐʇ sʞıpz
- brigaela
- junior
Pai, din cate stiu eu, sporurile sunt asa:
- 50% spor de morga, se considera deprimant sa lucrezi doar cu mortii si cred ca e.
- restul pentru conditii deosebite de munca: formol care e teratogen si cancerigen, pusul in lucru al pieselor chirurgicale, efectuarea necropsiilor incluzand un risc de a te taia si infecta cu diverse.
Nu am inteles cum vine asta pana nu am aflat de colegi care au facut hepatita C sau care au primit terapie antiretrovirala pentru ca s-au taiat la un pacient cu SIDA. De asemenea ne-au pus probleme necropsiile la care diagnosticul clinic era rabie sau Creutzfeld-Jacobs.
Nu stiu daca sporul este deplin justificat, dar, lucrand zi de zi acolo, mi se par conditii destul de grele
- 50% spor de morga, se considera deprimant sa lucrezi doar cu mortii si cred ca e.
- restul pentru conditii deosebite de munca: formol care e teratogen si cancerigen, pusul in lucru al pieselor chirurgicale, efectuarea necropsiilor incluzand un risc de a te taia si infecta cu diverse.
Nu am inteles cum vine asta pana nu am aflat de colegi care au facut hepatita C sau care au primit terapie antiretrovirala pentru ca s-au taiat la un pacient cu SIDA. De asemenea ne-au pus probleme necropsiile la care diagnosticul clinic era rabie sau Creutzfeld-Jacobs.
Nu stiu daca sporul este deplin justificat, dar, lucrand zi de zi acolo, mi se par conditii destul de grele
"If He died to make men holy
- Tutza
- elder
fiind si eu afectata de chestia cu sporurile, am auzit bineinteles ca dupa intrarea in UE vor disparea sporurile INSA vor exista salarii diferentiate pe specialitati (nu se stie dar se presupune ca nu vor egala insa sporurile) (eu am luat ultimul salariu dublu
)

Formula fericirii e sa fii multumit cu ce ai si sa-ti doresti sa fii in continuare mai bun.
- Tutza
- elder
bleah!
(glumeam).
nu e chiar rau si sunt destul de multe oportunitati (burse, lucrari, proiecte prin strainataturi) asa ca m-am cam dezorientat. pe cardio e mult mai greu sa te descurci tocmai ptr ca e f vanata iar in afara am inteles ca nu se prea cere. inca sunt in faza de acumulare de informatii, dar m-am apucat totusi de tocit ptr rez (in romania o patologie f importanta e totusi tuberculoza din pacate).
nu te-am intrebat ce vanezi tu?
(glumeam).
nu e chiar rau si sunt destul de multe oportunitati (burse, lucrari, proiecte prin strainataturi) asa ca m-am cam dezorientat. pe cardio e mult mai greu sa te descurci tocmai ptr ca e f vanata iar in afara am inteles ca nu se prea cere. inca sunt in faza de acumulare de informatii, dar m-am apucat totusi de tocit ptr rez (in romania o patologie f importanta e totusi tuberculoza din pacate).
nu te-am intrebat ce vanezi tu?

Formula fericirii e sa fii multumit cu ce ai si sa-ti doresti sa fii in continuare mai bun.
- lulutza
- senior
- Tutza
- elder
- Khaos
- senior
Hai sa va fac o destainuire: eu sint rezident anul 2 pe ati si am descoperit ca nu imi place si mai ales...nu imi place asa de rau incit nu pot sa fac aceasta specialitate. Cum am si ceva motive medicale (nu spun ce) am depus o cerere la minister de schimbare a specialitatii. Raspunsul? Nu se aproba, fara nici un motiv. Revenind lacererea mea am aflat ca este un ordin al ministrului care blocheaza tranferurile. Dar acest ordin nu exosta pe nicaieri...textul lui nu a fost publicat nicaieri, este un ordin intern, probabil. Cum exista o lege 20/2004 care spune ca orice text legislativ pt a intra in vigoare trebuie publicat in monitorul Oficial iar ordinul ministrului Sanatatii nu a fost publicat...am dat MS in santate pe legea contenciosului administrativ. Rezultatul? Vreti sa il auziti?
×›×™ ×”×¢×•×œ× ×”×•× ×¨×§ ×ª×—× ×” של זמן
×ת מחפשת סודותיו בכל ×¤×™× ×”
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
- victor
- elder
- Khaos
- senior
Eram asa de obosit aseara ca nu mai vedeam nici ce scriu. Evident am dat MS in judecata! Am primul termen pe 2 mai, am emotii. Eu un rezident asa mic sa rastorn un car asa mare? Evident ca voi pierde procesul.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
- Khaos
- senior
Este asa de incorecta treaba asta cu transferurile, nu mai aduc discutie din nou in prin plan dar:
1. din aceeasi generatie cu mine s-au transferat destui
2. daca la un moment dat ai avut o pozitie care ti-a permis accesul la anumite specialitati, este normal sa iti pastrezi acest drept, un rezident in plus sau in minus pe o alta specialitate nu maninca locul nimanui.
Citi nu au ales anatomo-pat sau alteva pt salariu crezind ca pot face orice, bani sa fie si sa nu ii bata nimeni a cap si ulterior s-au trezit ca nu e tocmai visul vietii lor sa stea cu ochiul in microscop?
1. din aceeasi generatie cu mine s-au transferat destui
2. daca la un moment dat ai avut o pozitie care ti-a permis accesul la anumite specialitati, este normal sa iti pastrezi acest drept, un rezident in plus sau in minus pe o alta specialitate nu maninca locul nimanui.
Citi nu au ales anatomo-pat sau alteva pt salariu crezind ca pot face orice, bani sa fie si sa nu ii bata nimeni a cap si ulterior s-au trezit ca nu e tocmai visul vietii lor sa stea cu ochiul in microscop?
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
- victor
- elder
- Khaos
- senior
Am aflat istoria acceptelor si refuzurilor de schimbare a specialitatii in timpul rezidentiatului, mai precis partea legala care sta la baza ei. Cine e interesat sa le vada pot sa i le trimit pe mail, dintr-un motiv pe care nu reusesc sa il inteleg nu pot sa le atasez aici.
Potrivit alin(2) al art.10 din Hotărârea Guvernului nr. 899/2002 privind organizarea învăţământului postuniversitar medical şi farmaceutic uman, cu modificările si completările ulterioare, « schimbarea specialităţii în care a fost admis rezidentul este posibilă printr-un nou concurs de rezidenţiat. în cazuri justificate schimbarea se poate face numai prin ordin al ministrului sănătăţii şi familiei, dacă solicitantul îndeplineşte condiţiile minime la specializarea cerută ».
Fata de prevederile legale invocate a fost emis Ordinul ministrului sănătăţii nr. 191/2005 privind aprobarea schimbărilor de specialitate in care sunt confirmaţi rezidenţii, pentru motive medicale. Ulterior, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1042/05.10.2005 s-a abrogat ordinul ministrului sănătăţii nr. 191/2005. In aceste condiţii răspunsul ministerului a cărui anulare se solicita prin primul capăt de cerere al prezentei acţiuni este legal, schimbarea de specialitate in care sunt confirmaţi rezidenţii, pentru motive medicale, nu mai este posibila având in vedere Ordinul 1042/2005.
In ceea ce priveşte anularea Ordinului nr. 1042/2005 solicitata prin cel de al doilea capăt de cerere, pecizam ca este lipsita de interes aceasta cerere, deoarece, conform normelor de tehnica legislativa, statuate prin art.62 alin.(3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, Republicata,« Abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial.... ». Prin urmare, in situaţia in care instanţa ar dispune anularea ordinului 1042/2005, nu ar reintra in vigoare Ordinul nr. 191/2005 care permitea, in anumite condiţii schimbarea specialităţii pentru motive medicale, astfel incat solicitarea reclamantului de schimbare a specialităţii este lipsita de suport legal chiar si in situaţia anularii ordinului 1042/2005.
Ordinul 1042/2005 a fost emis deoarece schimbările de specialitate permise prin ordinul 191/2005 a modificat semnificativ numărul de locuri publicat pe specialităţi, defavorizând unele specialităţi deja
deficitar asigurate cu specialişti, supraaglomerând unele specialităţi foarte solicitate, motiv pentru care va rugam sa respingeţi capătul 2 din cerere.
Astfel, schimbarea de specialitate este posibila printr-un nou concurs de rezidentiat, dreptul reclamantului nefiind ingradit, sau prin ocuparea unui concurs de ocupare de post de asistent de cercetare intr-o alta specialitate decât cea in care este cofirmat rezidentul. Chiar si in situaţia in care nu s-ar tine cont de prevederile Ordinului 1042/2005, trebuie precizat ca reclamantul trebuia sa îndeplinească condiţiile minime la specializarea cerută, respectiv sa fi optinut la admiterea in rezidentiat punctajul minim de admitere in noua specialitate.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
- Khaos
- senior
Dar...lupta continua, in citat este punctul de vedere al MS care este coerent formulat si pare ok. Pe de alta parte este normal.legal.constitutional sa te oblige sa faci o specialitate in conditiile in care starea sanatatii (sau alete motive intemeiate) nu iti mai permite practicarea ei? Care ar fi solutia? Sa iesi la pensie la 25 de ani? Codul muncii spune ca in caz de incapacitate temporara sau definitiva de munca angajatorul este obligat sa iti asigur reconversia profesionala pt un post pt care esti apt (in cazul rezidentilor angajatorul nu este asimilat cu spitalul platitor ci cu MS).
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
-
- junior
Khaos wrote:Dar...lupta continua, in citat este punctul de vedere al MS care este coerent formulat si pare ok. Pe de alta parte este normal.legal.constitutional sa te oblige sa faci o specialitate in conditiile in care starea sanatatii (sau alete motive intemeiate) nu iti mai permite practicarea ei? Care ar fi solutia? Sa iesi la pensie la 25 de ani? Codul muncii spune ca in caz de incapacitate temporara sau definitiva de munca angajatorul este obligat sa iti asigur reconversia profesionala pt un post pt care esti apt (in cazul rezidentilor angajatorul nu este asimilat cu spitalul platitor ci cu MS).
Corect,in acest caz impunandu-se mentiunea de schimbare a specialitatii pe una la care am fi avut acces la repartitii si sa nu se mai permita sub nici o forma manevrele de schimbare "in sus".Dupa cum am mai zis,din cauza unora care au facut acele manevre de schimbare in sus,acuma suntem ca-n fabula cu Petrisor si lupul, cand avem pe bune motive medicale si vrem sa schimbam doar "in jos",nu ne mai crede nimeni.
-
- junior
in sfarsit mai e si cate cineva cu capu pe umeri pe forumu asta
chiar asa se pune problema dragilor...nu e conform cu codul muncii sa te oblige sa stai intr-un loc de munca care iti pune sanatatea in pericol...si la o adica,acea supraaglomeratie de pe anumite specialitati e absolut justificata si anume prin faptul ca cei mai multi s=au transferat in sus!!!v-ati gandit de ce anume anul asta de ex s-au scos numai 15 locuri de gastro pe tara???nu e cam putin???adica,la astea se mai pune si nr.celor veniti de jos plus nr celor care termina interne si fac a doua specialitate pe gastro de ex
si care anume specialitati sunt deficitare???pot numai sa ghicesc
oricum toate specialitatile sunt deficitare in Romanica,ca de fapt nu sunt medici destui si o gramada de posturi sunt blocate si iar ajungem la problema banilor
daca i-ai dat in judecata evident ca n-ai sa ai nici un castig pt ca pot oricand demonstra ca nu ai de fapt nici un motiv real pt care sa schimbi specialitatea
sunt niste javre nenorocite,ia sa stea ei cu 4 milioane pe luna si sa faca medicina

chiar asa se pune problema dragilor...nu e conform cu codul muncii sa te oblige sa stai intr-un loc de munca care iti pune sanatatea in pericol...si la o adica,acea supraaglomeratie de pe anumite specialitati e absolut justificata si anume prin faptul ca cei mai multi s=au transferat in sus!!!v-ati gandit de ce anume anul asta de ex s-au scos numai 15 locuri de gastro pe tara???nu e cam putin???adica,la astea se mai pune si nr.celor veniti de jos plus nr celor care termina interne si fac a doua specialitate pe gastro de ex
si care anume specialitati sunt deficitare???pot numai sa ghicesc

daca i-ai dat in judecata evident ca n-ai sa ai nici un castig pt ca pot oricand demonstra ca nu ai de fapt nici un motiv real pt care sa schimbi specialitatea
sunt niste javre nenorocite,ia sa stea ei cu 4 milioane pe luna si sa faca medicina

-
- junior
sa luma un ex a propos de supraraglomerarea unor specialitati.aul trecut cineva s-a mutat de pe pedi pe interne,deci a lasat un loc liber de pedi(desigur,e catastrofal,pt ca si deficitul doare la fel de mult precum supraaglomeratia
din cate vad,va dati seama ce minister grijuliu avem).si daca ar vrea un fraier locu ala de pedi care e treaba?n-are nimeni de pierdut
e o glumitza ,desigur,da e absurd sa ne apucam sa facem calcule din astea

- Khaos
- senior
de curind am schimbat stagiul. si acici unde sint acum am aflat de un rezident pe chirurgie toracica care a plecat pt ca si-a schimbat specialitatea pe chirurgie plastica si schimbarea asta s-a petrecut acum citeva saptamini. deci pe mine nu au vrut sa ma schimbe, chiar daca avea motive medicale insa pe asta (bogdan,parca) cu ce motive l-or fi schimbat? sint sigur ca voiau sa acopere un deficit de locuri pe plastica cu surplusul de locuri creat pe toracica, nu credeti?
----
si mai ziceti sa nu mori cu ei de git!
----
si mai ziceti sa nu mori cu ei de git!
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
- Khaos
- senior
spaga pe plastica este si nu este...adica depinde de la ce nivel privesti, iti pot spune din perspectiva spitalului floreasca. retine ca eu sint ati-st (inca, ih....ca nu mai scap odata!). spaga iese in garzi din consultatiile mici care le face rezidentul de plastica: plagutze, degetzele, minutze, labutze...etc. orice prostie o aduce repde la sala ca sa dea mai bine desi un fir poate puna si asistenta de la upu. asta este spaga mica ceva de genul la 1 mil/garda (cit poti sa primesti de la o plagutza din aia? eu ma gindesc la 50-100.000 nu?). spaga mare ar fi pe cazurile mai bune dar acolo intra si cite un specialist sau primar si depinde ce lasa aia sa pice si la rezidenti. una peste alta nu s-au vaitat...adica nu e asa plingera ca la ortopedie, de exemplu. sau ati.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
ומתפללת שתגלי ×ות×
רק שיהיה מי שישמע
רק שיהיה מי שישמע.
-
- newbie
- Chingachgook