care harrison 15...??? ca nu este tradus inca!!!doctor jo wrote:din ceea ce am auzit io este aproape sigur k va fi schwartzul si harrison 15 si trunchi comun.
rezidentiat 2006?
- crisa_s
- senior

care harrison 15...??? ca nu este tradus inca!!! ce inseamna mai exact trunchi comun???
eu cred ca daca ar fi sa schimbe editia din hari, va fi 16, pentru ca anul asta subiectele noi pe care le-au tradus au fost din 16, trunchiul comun se refera la teme comune pentru medicale si chirurgicale (nu stiu daca si pentru celelalte) din ambele specialitati, dar nu va fi de anul asta (2006) ci este in proiect pentru 2007
-
Little black animal
- newbie

Nu exista totusi o lege,si stiu ca parca tot aici pe acest forum am citit cu mai multe luni in urma,in care se spunea ca daca se introduce o noua carte pt exam de rezi ,aceasta tb sa fi fost scoasa de la tipografie cu cel putin un an inainte???
Deci ,schwwartz-ul poate sa fie ca este pe piata tradus,dar harrisonul,indiferent ca e editia 15 sau 16 nu prea cred?!?!
Deci ,schwwartz-ul poate sa fie ca este pe piata tradus,dar harrisonul,indiferent ca e editia 15 sau 16 nu prea cred?!?!
- adamaria
- senior

Re: rezidentiat 2006
Werewolf wrote:doctor jo wrote: din ceea ce am auzit io este aproape sigur k va fi schwartzul si harrison 15 si trunchi comun.
Cum de esti atat de sigur ?![]()
pai cum de ce e atat de sigur....doar a citit pe forum....
- crisa_s
- senior

- doctor jo
- junior

- Location: Bucuresti...dar tare mi-as dori sa fiu pe o plaja in hawaii drinking marguerita
Re: rezidentiat 2006
Werewolf wrote:doctor jo wrote: din ceea ce am auzit io este aproape sigur k va fi schwartzul si harrison 15 si trunchi comun.
Cum de esti atat de sigur ?![]()
sigurA! pai sa zicem k sursa mea de inf este in senatul facultatii. harrison ed 15 este tradus dar nu a aparut pe piata. cat despre trunchiul comun nu mi-e nici mie cristal clear dar din cate am inteles io o sa fie o galeata mare cu absolventi si un lighen cu locuri ...toate la gramada.va fi o programa comuna dar va exista si una mai mica am inteles pt specialitati. e imbarligat rau.....o caracteristica a facultatii noastre de altfel.
'Tis better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt.
- tulip
- senior

Rezi 2006
1.Raman Harry 14 si Angie; doar ca unele subiecte, a caror tratare este mult depasita in aceste tratate vor fi inlocuite cu harry 16 respetiv pb schwartz - ideea e sa nu invatam materie mult prea invechita
2. Programa se va sti la inc lui martie
3. Faza cu trunchi comun, Schwartz la chiru sunt schimbari majore, care, daca s-ar fi facut s-ar fi anuntat cu cel putin 1 an inainte; ceea ce nu e cazul; ambele au destul de multi sustinatori, dar domnul profesor Coculescu nu crede ca vor avea castig de cauza in acest an, necesitand un volum mult prea mare de munca
4. Daca sunt info contradictorii in diferite capitole, intrebari care sa le contina nu vor fi in examen, sau daca vor fi vor fi scoase
5. Examenul nu va contine sau se incearca sa nu contina intrebari din tabele, chestii de super amanunt sau care nu au utilitate practica pentru noi (cine are curaj sa nu le invete... poate ca va face bine - nu va sfatuiesc)
6. Pb in ultima sapt din ian va fi o conferinta cu stud de anul 6, la care vor participa domnul rector Popa si domnul prorector Coculescu - pana atunci poate se vor mai limpezi unele aspecte.
Info sunt de la domnul prorector Coculescu. Sper ca nu am sarit peste nimic important.
1.Raman Harry 14 si Angie; doar ca unele subiecte, a caror tratare este mult depasita in aceste tratate vor fi inlocuite cu harry 16 respetiv pb schwartz - ideea e sa nu invatam materie mult prea invechita
2. Programa se va sti la inc lui martie
3. Faza cu trunchi comun, Schwartz la chiru sunt schimbari majore, care, daca s-ar fi facut s-ar fi anuntat cu cel putin 1 an inainte; ceea ce nu e cazul; ambele au destul de multi sustinatori, dar domnul profesor Coculescu nu crede ca vor avea castig de cauza in acest an, necesitand un volum mult prea mare de munca
4. Daca sunt info contradictorii in diferite capitole, intrebari care sa le contina nu vor fi in examen, sau daca vor fi vor fi scoase
5. Examenul nu va contine sau se incearca sa nu contina intrebari din tabele, chestii de super amanunt sau care nu au utilitate practica pentru noi (cine are curaj sa nu le invete... poate ca va face bine - nu va sfatuiesc)
6. Pb in ultima sapt din ian va fi o conferinta cu stud de anul 6, la care vor participa domnul rector Popa si domnul prorector Coculescu - pana atunci poate se vor mai limpezi unele aspecte.
Info sunt de la domnul prorector Coculescu. Sper ca nu am sarit peste nimic important.
-
luiza
- newbie

tulip wrote:Rezi 2006
Subiectele din Harry 6 vor fi traduse dupa modelul celebru al brosurilor de anul asta?
- crisa_s
- senior

- Doll
- elder

- tulip
- senior

- somnorici
- junior

tulip wrote:Rezi 2006
asa a spus si anul asta... chiar de mai multe ori... sa nu il credeti!
Inca mai sper!
- crisa_s
- senior

- danhia
- elite

- C.M
- senior

Mie nu mi s-au parut deloc scarboase intrebarile!
Fara doze,procente (parca totusi a fost una...dar de bun simt..parca din anemii,nu mai retin),mi s-au parut la un moment dat chiar neverosimile:cu nu stiu cate intrebari din teme foarte mici,gen pn-torax..care evident ca au ajutat la punctaj pt ca majoritatea nu se putea sa nu fi citit macar temele mici!
In afara de hemostaza,eu celelalte 3 teme din cartulie nici macar nu le-am rasfoit,dar intrebarile au fost simplute (cateva din ele,oricum) si daca aveai ceva cunostiinte din fac (legate de materie,nu alt fel de cunostiinte
),te descurcai la ele,macar de un 4 pct.
Oricum,dupa exam.am regretat tare mult ca am pierdut o groaza de timp incercand sa tocesc ca papagalul cifre,cifre,cifre!Daca nu faceam asta...era mult mai bine!Pierdeam mult mai putine puncte!
Sigur,asta nu inseamna sa nu cititi si chestiile astea,ba dimpotriva eu sunt unul din cei care sustin ca examenul asta nu se poate lua doar citind....parerea mea!Trebuie invatat sustinut!Dar v-am spus chestiile de mai sus pt o minima orientare.
Si ar trebui sa faceti rost de grile ca sa va convingeti singuri ca acest exam.(asta de acest an) n-a fost chiar asa de al dracului! (asta mi se pare acum dupa ex,ca inainte...eram mult mai rau ca voi...
)
Spor si bafta!
Fara doze,procente (parca totusi a fost una...dar de bun simt..parca din anemii,nu mai retin),mi s-au parut la un moment dat chiar neverosimile:cu nu stiu cate intrebari din teme foarte mici,gen pn-torax..care evident ca au ajutat la punctaj pt ca majoritatea nu se putea sa nu fi citit macar temele mici!
In afara de hemostaza,eu celelalte 3 teme din cartulie nici macar nu le-am rasfoit,dar intrebarile au fost simplute (cateva din ele,oricum) si daca aveai ceva cunostiinte din fac (legate de materie,nu alt fel de cunostiinte
Oricum,dupa exam.am regretat tare mult ca am pierdut o groaza de timp incercand sa tocesc ca papagalul cifre,cifre,cifre!Daca nu faceam asta...era mult mai bine!Pierdeam mult mai putine puncte!
Sigur,asta nu inseamna sa nu cititi si chestiile astea,ba dimpotriva eu sunt unul din cei care sustin ca examenul asta nu se poate lua doar citind....parerea mea!Trebuie invatat sustinut!Dar v-am spus chestiile de mai sus pt o minima orientare.
Si ar trebui sa faceti rost de grile ca sa va convingeti singuri ca acest exam.(asta de acest an) n-a fost chiar asa de al dracului! (asta mi se pare acum dupa ex,ca inainte...eram mult mai rau ca voi...
Spor si bafta!
Acolo unde ignoranta e fericire,e o nebunie sa fii destept!
- hapciu
- senior

da, anul asta a fost usor, dar cine stie cum va fi la anul?
e adevarat ca as fi luat ex asta daca invatam jumatate din cat am invatat dar cred ca n-as fi putut sa-mi aleg specialitatea, orasul si spitalul pe care le vroiam.
nu regret ca am inv toate prostiile fiindca de cand mi-am aflat punctajul nu m-a mai durut capul in zilele care au urmat pana la aflarea punctajului de intrare
so, invatati cat de mult puteti ca nu muriti un an!
e adevarat ca as fi luat ex asta daca invatam jumatate din cat am invatat dar cred ca n-as fi putut sa-mi aleg specialitatea, orasul si spitalul pe care le vroiam.
nu regret ca am inv toate prostiile fiindca de cand mi-am aflat punctajul nu m-a mai durut capul in zilele care au urmat pana la aflarea punctajului de intrare
so, invatati cat de mult puteti ca nu muriti un an!
Daca prostia ar durea am avea toti un loc de munca
- ralu_anto
- senior

Parere personala:incercati sa chiuliti cat mai mult de la scoala si stati acasa si invatati....daca se intampla sa fiti intre fraiericii care vin la cursuri si se intampla ca nici voi sa nu veniti NU va speriati ca profii la ex o sa va pice sau mai stiu eu ce alte chestii...in cazul meu nu s-a intamplat ca nici un prof sa facaurat chiar daca intimpul stagiului faceau pe nebunii ca aveau 3-4 oameni la curs din serie de 50 de oameni...CURSURILE ASTEA NU FOLOSESC LA NIMIC!!!
p.s pe forum posteaza colegi de-ai mei de serie care au chiulit la greu si au luat examenul (imi pare rau ca nu am avut aceeasi idee buna ca a lor) si acum incearca sa demonstreze lumii intregi cat de destepti sunt ei..
p.s. 2 CHIULITI LA GREU SI INVATATI...ASTA ESTE CALEA SIGURA SPRE UN REZULTAT POZITIV!!!
p.s pe forum posteaza colegi de-ai mei de serie care au chiulit la greu si au luat examenul (imi pare rau ca nu am avut aceeasi idee buna ca a lor) si acum incearca sa demonstreze lumii intregi cat de destepti sunt ei..
p.s. 2 CHIULITI LA GREU SI INVATATI...ASTA ESTE CALEA SIGURA SPRE UN REZULTAT POZITIV!!!
-
uca
- junior

sunt de acord cu ralu-anto in ceea ce priveste importanta scolii in anul 6.am vazut cum au intrat in examene colegi care aveau absente de recupearat mai multe decat zilele ramase din modul.asa ca...........
si la mine la facultate au avut rezultate bune la rezi cei care 6 ani au tras chiulul.dar fiecare are norocul lui.asa ca sa nu ne mai plangem ca s-ar putea sa vina unii si sa spuna ca de frustrati ce suntem ca nu am luat,spunem ca au reusit chiulangii.
scuze daca sunt mai incoerenta dar sunt tare grabita sa o ajut pe mama la prajituri. si ca tot veni vorba de prajituri si ptr ca miroase peste tot a cozonaci va doresc tuturor SARBATORI FERICITE SI UN MOS CRACIUN INCARCAT CU DARURI.
si la mine la facultate au avut rezultate bune la rezi cei care 6 ani au tras chiulul.dar fiecare are norocul lui.asa ca sa nu ne mai plangem ca s-ar putea sa vina unii si sa spuna ca de frustrati ce suntem ca nu am luat,spunem ca au reusit chiulangii.
scuze daca sunt mai incoerenta dar sunt tare grabita sa o ajut pe mama la prajituri. si ca tot veni vorba de prajituri si ptr ca miroase peste tot a cozonaci va doresc tuturor SARBATORI FERICITE SI UN MOS CRACIUN INCARCAT CU DARURI.
- lulutza
- senior

intr-adevar, chiulitul in anul VI e necesar. doar ca cineva tot trebuie sa se duca la stagii, altfel ar iesi scandal. si cine se duce ? cine are bunul simt sa nu isi lase aceeasi colegi "de sacrificiu" sa faca act de prezenta si pt ei. in grupa mea, la materiile la care s-a putut (aka MF), am facut grafic : cate 2 pe zi, astfel incat sa mergem cu totii cam 1-2 ori pe saptamana. nu ar fi fost corect sa se duca mereu aceeasi "fraieri" cu obrazul subtire (deh, asistentul iti mai bate obrazu' ca nu te duci si ti-e jena...cel putin mie imi este). si in medicina nu e vorba doar despre studiu individual. nu poate sa ma convinga nimeni ca cei care nu au pus piciorul pe la cardio, par example, stiu mult mai multe decat cei care s-au dus zi de zi si au fost interesati.
la curs e alta chestiune. eu am frecventat in 6 ani vreo 3 cursuri : paraziti, farmaco si...parca mai era ceva.....aaa...
restul= pierdere de vreme, avand in vedere ca nu sunt analfabeta si pot sa citesc si singura dintr-o carte.
la curs e alta chestiune. eu am frecventat in 6 ani vreo 3 cursuri : paraziti, farmaco si...parca mai era ceva.....aaa...
restul= pierdere de vreme, avand in vedere ca nu sunt analfabeta si pot sa citesc si singura dintr-o carte.
"The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"
- dustweaver
- elite

nici pe mine nu ma poate convinge cineva delulutza wrote:nu poate sa ma convinga nimeni ca cei care nu au pus piciorul pe la cardio, par example, stiu mult mai multe decat cei care s-au dus zi de zi si au fost interesati.
- utilitatea celor 5 ore de stagiu de nefro in Davila, compensate in ziua urmatoare de 5 ore de curs cu secretara-Cerber la usa, asteptand "biletelul de prezenta" de la fiecare... imi voi aminti cu mare placere insa cat de bine se doarme in amfiteatrul ala... si nu numai eu, vorba ceea...
- utilitatea frecatului peretilor la cardio Colentina, unde cunosti deja pacientii de pe tot etajul si cam asta ramane de facut, alergatului dupa asist de gineco prin Municipal, asistent care se dadea K.O. de fiecare data cand reuseam sa il "reperam"
urasc orice metoda de constrangere, e-adevarat, si mi se pune pata rapid la "trebuie sa veniti, ca se enerveaza dom' profesor/ ma enervez eu / se enerveaza Galaxia si ne ejecteaza pe toti intr-o wormhole din quadrantul Gamma" - asta arata, dupa umila-mi parere, ca nu reusesti prin alte mijloace "banale" (calitatea stagiului, a cursurilor) sa iti faci studentii sa vina... Imi sustin parerea prin constatarea ca la reumato Grivita (si nu numai), de pilda, am mers chiar cu placere la tot ce a insemnat stagiul ala...
Bineinteles, sa zicem ca asta se aplica in cazul anilor 1-5... Cardio e stagiu de anul 4, daca-mi amintesc eu bine...
No, acu, daca s-ar apuca vreun om cu "exces de timp" sa ne aplice un "test de evaluare" a cunostintelor (dobandite strict in timpul facultatii, facand abstractie, daca se poate, de tot ce se invata pt rezi) chiar nu cred ca ar fi asa o diferenta impresionanta, inalt semnificativa statistic, intre chiulangii si [hiper-]constiinciosi...
Daca-mi permiteti si o mica "abatere", multe mi-au auzit urechile in facultatea asta si cea mai a draq treaba mi se pare in continuare aia cu "Ce rost are sa ii tratam pe acesti bolnavi?" (n.m. cu hepatita cronica cu virus C). Asa ca haideti, pe bune, sa incercam sa fim in primul rand oameni, ca spaga / recunoasterea [ clinica / sociala / academica, choose whatever suits you best ] or veni ele... candva...
Bears, beets, Battlestar Galactica.
Daca am nevoie de observatii, comentarii, sugestii despre aspecte ce privesc felul in care folosesc limba romana si/sau engleza, stiu sa le gasesc ori solicit.
Otherwise, may I suggest you MYFB.
Daca am nevoie de observatii, comentarii, sugestii despre aspecte ce privesc felul in care folosesc limba romana si/sau engleza, stiu sa le gasesc ori solicit.
Otherwise, may I suggest you MYFB.
-
cerbu
- elder

pai eu ma refeream la cursuri. la stagiu e dupa norok. adica dupa cate pile ai la seful de serie cand ti se hotaraste asistentul si cate bile are seful de serie cand negociaza spitalul.
imi aduc aminte cu mare placere ca mai toata reumatologia pe care o stiu am invatat-o in anul 4 la Colentina la Respirator( pentru ca astea erau cazurile pe care le aveau si Domnul Tanaseanu-un om extraordinar, foarte inteligent, cu mult bun simt si mai ales delicat intr-o facultate de marlani- aprecia interesul).
cand dai peste un asistent valoros inveti cat poti de la el, indiferent ce stagiu ai.
imi aduc aminte cu mare placere ca mai toata reumatologia pe care o stiu am invatat-o in anul 4 la Colentina la Respirator( pentru ca astea erau cazurile pe care le aveau si Domnul Tanaseanu-un om extraordinar, foarte inteligent, cu mult bun simt si mai ales delicat intr-o facultate de marlani- aprecia interesul).
cand dai peste un asistent valoros inveti cat poti de la el, indiferent ce stagiu ai.
- lulutza
- senior

desigur ca depinde de stagiu. la chirurgie la caritas era un chin sa te duci si sa sprijini peretii (drept pentru care nu prea iti venea sa te mai duci) . in schimb, la neurologie la inst. Vlad Voiculescu sau la urologie la Prof. Geavlete cei castigati au fost cei care au venit. multe cazuri interesante, toate tratate cu atentie si cu respect.
insa aceste "masuri de constrangere", desi foarte greu de acceptat mai ales in conditiile in care nu mereu formeaza medici pregatiti, sunt necesare deoarece...comme on....medicina nu e facultate la fara frecventa. ideea este ca fiecare dintre profesorii sau asistentii care si-au luat aceasta mare responsabilitate pedagogica sa fie constient de calea aleasa si sa isi doreasca fiecare in parte destinul unui mentor. suna idealist, dar este Craciunul !
insa aceste "masuri de constrangere", desi foarte greu de acceptat mai ales in conditiile in care nu mereu formeaza medici pregatiti, sunt necesare deoarece...comme on....medicina nu e facultate la fara frecventa. ideea este ca fiecare dintre profesorii sau asistentii care si-au luat aceasta mare responsabilitate pedagogica sa fie constient de calea aleasa si sa isi doreasca fiecare in parte destinul unui mentor. suna idealist, dar este Craciunul !
"The moral sense in mortals is the duty we have to pay on mortal sense of beauty"
-
uca
- junior

uite cu a fost pe la cluj treaba. erau stagii unde daca ai vrut sa inveti ai avut de la cine.multi nu au vrut sa invete nimic de la nimeni si nu au stat la stagii(de cursuri este inutil sa vorbim). eu am cam vrut sa invat cum se palpeaza ficatul pe viu nu citind semiologia.asta a fost alegerea mea si nu m-a interesat ec fac altii.eu daca am lipsit la o ora atunci s-a facut prezenta , a venit proful la vizita si asa mai departe. altii au chiuli mai tot timpul si nu aveau absente.fiecare cu norocul lui.la cluj daca aveai ghinion si te puneau absent trebuia sa mergi sa platesti 2 dolari ora. si daca stagiu era de 3 ore si tu ai lipsit la vreo 3 stagii........ghinion
si am avut colegi care au dus ceva bani in trezoreria umf desi nu erau chiulangii sefi(aia de cele mai multe ori se invarteau cum puteau si ramaneau cu absente.Normal ca dupa ce tu te duci la scoala ,te strofoci sa faci cat mai multe(ca pana la urma unele lucruri practice le mai inveti si in facultate) si inveti ptr rezi si mai vezi ca pici si intra aia care nu stiu bine in ce parte a fost facultatea te cam apuca frustrarile.
asa ca cerbule draga, daca ai fost acid un pic nu e cazul.sunt convinsa ca ai avut si tu momente cand ti s-a parut ca ceva nu e corect si te nedreptateste.
ma rog eu nu ma cert cu nimeni pe aici. ideea este ca examenul asta de rezidentiat nu e corect.nu imi imaginez cum ar trebui sa fie ca sa aprecieze corect candidatii. si nu spun asta ptr ca eu am picat. pana la urma m-am gandit si nu este exclus sa raman pe m.f.
cam atat.
sarbatori fericite la toata lumea.un an nou plin de impliniri.
si am avut colegi care au dus ceva bani in trezoreria umf desi nu erau chiulangii sefi(aia de cele mai multe ori se invarteau cum puteau si ramaneau cu absente.Normal ca dupa ce tu te duci la scoala ,te strofoci sa faci cat mai multe(ca pana la urma unele lucruri practice le mai inveti si in facultate) si inveti ptr rezi si mai vezi ca pici si intra aia care nu stiu bine in ce parte a fost facultatea te cam apuca frustrarile.
asa ca cerbule draga, daca ai fost acid un pic nu e cazul.sunt convinsa ca ai avut si tu momente cand ti s-a parut ca ceva nu e corect si te nedreptateste.
ma rog eu nu ma cert cu nimeni pe aici. ideea este ca examenul asta de rezidentiat nu e corect.nu imi imaginez cum ar trebui sa fie ca sa aprecieze corect candidatii. si nu spun asta ptr ca eu am picat. pana la urma m-am gandit si nu este exclus sa raman pe m.f.
cam atat.
sarbatori fericite la toata lumea.un an nou plin de impliniri.
- Doll
- elder

- kuky_nic
- junior

rezidentiat 2006
Salutare tuturor si La multi ani (pe anul asta)...acuma am aterizat si eu (pe la scoala,ca multi altii) si vroiam sa va urez spor la invatat,la chiulit,la ce mai vreti voi...si,ce se mai aude de rez?cum stati cu invatatul?da' va rog sa aveti mla cand imi rasundeti si sa nu spuneti si voi"am trecut de vreo doua ori prin materie"..ca ma terminati rau de tot(si asa sunt eu terminata)... 
- Tutza
- elder

stai linistita. daca te apuci acum cu toata seriozitatea sansele sunt maxime. conteaza doar concentrarea ta pe urmatoarele luni si economisirea fiecarei zi. spor
eu personal inca nu m-am apucat
poate sapt viitoare

eu personal inca nu m-am apucat
poate sapt viitoare
Formula fericirii e sa fii multumit cu ce ai si sa-ti doresti sa fii in continuare mai bun.
- tulip
- senior

- doctor jo
- junior

- Location: Bucuresti...dar tare mi-as dori sa fiu pe o plaja in hawaii drinking marguerita
desfiintarea rezi?
se zvoneste k s-ar renunta la exam de rezi pt k d-l pesedinte Basescu ar fi dat o lege prin care sa ne aliniem si noi la barca uniunii europene. adik sa se renunte la exam de rezi, dupa terminarea fac 3 ani de stagiatura si dupa cei 3 ani sa se dea exam pt specialitatea pe care o vrea fiecare. iar specializarea in sine ar mai dura inca 3 ani. mai stie cineva ceva de asta? 
'Tis better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt.
- tulip
- senior

- dice
- senior

- tulip
- senior

- kadissa
- junior

Din regulamentul forumului:
Asa ca cine a venit cu zvonul asta sa precizeze sursa si credibilitatea ei, nu de alta, dar el a prins amploare printre studentii din anul 6, care erau oricum stresati.
3. Rezidentiat: Postarea de informatii fara o sursa oficiala sau recunoscuta a fi credibila de catre administratorii forumului cu privire la chestiuni stringente care tin de domeniul medical se sanctioneaza cu suspendarea contului. Nu va jucati cu nervii celor care sustin examenul!!
Asa ca cine a venit cu zvonul asta sa precizeze sursa si credibilitatea ei, nu de alta, dar el a prins amploare printre studentii din anul 6, care erau oricum stresati.
All people have the right to stupidity but some of them abuse the privilege.
- tulip
- senior

- dragamaia
- senior

de citit, citim noi..numai ca ramane inca problema schimbarii...eu dau pe medicale si sper ca adaosurile din Harrison 16 sa nu schimbe cu prea mult ce am citit...si ca ciofu nu va fi inlocuit de Nelson. Probleme sunt pentru cei de la chirurgie, unii harnici au terminat materia de care erau aproape siguri ca nu se va schimba, dar restul programei???