Interviu cu prof. Florian Popa - conducator rez 2003

for future reference; read only..
User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Interviu cu prof. Florian Popa - conducator rez 2003

Postby victor » Sat Sep 27, 2003 10:57 am

Incercam sa facem urmatorul lucru: sa obtinem un interviu pentru utilizatorii acestui forum cu dn. prof. Florian Popa - directorul centrului de perfectionare postuniversitara a medicilor si farmacistilor - institutia care organizeaza rezidentiatul 2003 din partea Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei. Dn. prof. stie de existenta acestui forum si speram ca va fi incantat de idee, pana acum am adus prin "intermediar" informatii pe forum - iar un interviu direct pentru utilizatorii forumului credem ca ar fi binevenit.

Asadar - ce intrebari ati dori sa ii adresati domnului profesor Florian Popa in legatura cu rezidentiatul 2003?

Vom merge cu ele la dansul si ne vom intoarce (cat de curand va fi posibil) cu interviul complet pentru forum.

o rugaminte: o sa incercam sa mentinem textul exact al intrebarilor voastre catre directorul de rezidentiat, le vom (re)structura ca ordine - de aceea va rugam fiti concisi, clari, respectuosi si nu foarte agresivi - ci mentineti intrebarile in limitele unei conversatii informative, nu ale unui protest sau scenarii paranoide "cine si-a tras banii din harrisoane" etc. Oricum - lasam la latitudinea voastra sa vedem ce si cum - ne vom sfatui intre noi referitor la structura interviului si ... ne rezervam dreptul sa eliminam intrebari care ni se par a fi neprotrivite acestui scop strict informativ. Interviul o sa incercam sa il obtinem saptamana asta pe joi, daca nu saptamana urmatoare. Prof. Florian Popa si-a manifestat de-a lungul timpului in limita timpului disponibil disponibilitatea :) pentru discutii de informare.

Un punct bun de pornire pentru intrebari cred ca ar fi chiar prefata cartiilor de grile aparute la UMF, ultimul comunicat oficial scris pe care-l avem - intrucat cel din sedinta de ieri nu am reusit sa il obtinem/gasim inca nicaieri scris. Pentru intrebari bazati-va in special pe informatii oficiale.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by victor on Fri Oct 24, 2003 12:38 pm, edited 2 times in total.

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Sat Sep 27, 2003 12:09 pm

1. Care va fi procedura CLARA de selectie a grilelor pentru examenul de Rezidentiat?

2. Daca si cand se va afisa si pe Internet continutul cartilor cu teste pt Rezidentiat aparute la editura UMF "Carol Davila"?

3. Vor mai exista grile gresite si/sau interpretabile in examen?

4. Vor mai diferi punctajele rezultate la iesirea din sala cu cele finale?

5. Se pot folosi foi speciale de completare a raspunsurilor GRILELOR in timpul examenului astfel incat candidatul sa iasa cu o varianta de completare pt o eventuala contestatie si alta sa ramana Comisiei?

6. In cazul contestatiilor, va putea candidatul sa-si aprere punctul de vedere FATA IN FATA cu o Comisie de Corectare si nu prin mijloace indirecte: fax, internet, telefon etc?

7. De ce s-au schimbat centrele de organizare a Rezidentiatului hotarate initial?

8. De ce NU s-a introdus un tratat de chirurgie recunoscut international pt examenul de Rezi dupa modelul aplicat pt specialitatile medicale?

9. Cand si unde se va face repartizarea celor admisi? Nu se poate face la DSP-urile Judetene?

10. PT VIITORIME: nu se poate schimba sistemul de invatamant medical in sensul indreptarii si selectiei din cursul celui de-al doilea ciclu al facultatii (anii 4-6) catre anumite directii: Medicale, Chirurgicale, Pediatrie & Co., Stomatologie, Medicina Generala - de Familie si examenul sa se dea pe Centrele Universitare solicitate?

Multumesc.

User avatar
Scoro
senior
senior
Posts: 238
Joined: Fri Jul 11, 2003 10:59 pm
Location: Bucuresti

Postby Scoro » Sat Sep 27, 2003 2:09 pm

Doar in cazul in care se va decide selectarea tuturor grilele de concurs din baza de date, te rog sa ii adresezi d-lui Popa urmatoarea intrebare:

"D-le dr. Popa, nu credeti ca aceasta masura egalizeaza intr-un MOD INCORECT sansele candidatilor la rezidentiat, crescand sansele celor care se vor apuca sa memoreze grilele si defavorizand pe cei care au invatat luni sau chiar ani? Un punct marcat corect pe foaia de concurs este corect pentru computer chiar daca candidatul stie acea informatie, a memorat-o mecanic sau a pus-o la intamplare. V-ar conveni sa aveti printre viitorii dvs. rezidenti oameni despre care sa stiti ca au intrat doar fiindca au o buna memorie fotografica? Multumesc"

User avatar
PLast
senior
senior
Posts: 246
Joined: Tue Jul 08, 2003 3:43 pm
Contact:

Postby PLast » Sat Sep 27, 2003 5:15 pm

Eu as propune urmatoarele intrebari:
1. In ce oras va avea loc examenul de rezidentiat pentru specialitati chirurgicale?
2. Din cele 200 de intrebari, pentru chirurgie, in ce proportie vor fi din angelescu, ancar si harrison (adica raportul chirurgie/medicina interna)?
3. Cat la suta din aceste intrebari vor fi din grilele oficiale, publicate in cartile editate de CNF...?
4. S-ar putea schimba modalitatea de rezolvare a contestarilor: rescanare plus verificare de catre comisie sau chiar o discutie candidat-comisie?
5. De ce nu se mai poate face repartitia pe specializari ca si in ceilalti ani, prin teleconferinta? Adica in centrul universitar cel mai apropiat.

Si o intrebare mai stupida: :D
6. Daca se pot schimba acele cercuri (de fapt elipse) cu niste patrate... Mie mi se par mai usor de completat. Si daca e posibilila utilizarea de catre candidat a propiului stilou (pix) de o anumita culoare (negru, albastru).

User avatar
Nautilus2000
junior
junior
Posts: 47
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:55 am
Location: In fata calculatorului

Postby Nautilus2000 » Sat Sep 27, 2003 7:17 pm

Pentru cei care nu sunt de acord cu afisarea pe internet a punctajului si a numelui, cum se va sti cunoaste pozitia exacta a fiecaruia? Propunere - macar sa apara pe internet initialele si numarul de concurs al fiecaruia!
Noi sa fim sanatosi....

User avatar
prezidentiat
senior
senior
Posts: 200
Joined: Tue Aug 12, 2003 1:52 pm
Location: azi in Timisoara

Postby prezidentiat » Sat Sep 27, 2003 8:08 pm

Faina treaba. Pai, sa-ncep:

1. De unde se vor selecta grilele de examen, cand si de catre cine;
2. Dupa selectarea celor 200 intrebari, le va verifica cineva inainte de concurs pentru a se asigura corectitudinea lor? Stiu ca in metodologia de examen scrie ca da, dar...la cat de multe greseli au ramas necorectate, ne putem astepta la orice.
3. Este posibil ca punctajul obtinut in sala sa nu se mai schimbe dupa 2 zile? Bineinteles, in conditiile in care nu a existat nici o intrebare gresita intre cele 200.
4. Care este rolul celor doi martori care semneaza ca recunosc corectitudinea punctajului calculat, in conditiile in care nu pot verifica sub nici o forma procesul de calculare de catre calcualor, pe baza informatiei obtinute prin scanare?
5. Este posibila renuntarea la sistemul de corectare actual si revenirea la cel "uman", adica cu folie transparenta corecta?
6. Subscriu la propunerea cu casute patrate/dreptunghiulare si propun inlocuirea "umplerii cerculetului cu carioca" cu sistemul "X pt corect, -- pentru incorect", ca de exemplu pt ACE corect: X--X--X;
7. Vor exista in sala de concurs persoane calificate carora sa le putem semnala existentei eventualelor intrebari gresite (de genul celor cu varianta B identica cu C), pentru o verificare si eliminare imediata?
8. Contestatiile se pot trimite si prin internet?
9. Interviul cu prof Popa va fi publicat intr-o sursa credibila (ziar, site oficial MEC etc)?

Multumesc
cainii latra, caravana trece

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sat Sep 27, 2003 8:15 pm

9. Interviul cu prof Popa va fi publicat intr-o sursa credibila (ziar, site oficial MEC etc)?


raspund un pic la aceasta treaba: ma gandeam sa i-l dam la semnat si sa-l scanam, sau sa il inregistram si sa punem mp3uri pe forum. sa vedem care va fi si parerea dumnealui despre aceste solutii anti-hoaxurile de pe internet. Oricum - in mare incercam sa construim med.pub.ro foarte credibil, d-asta incercam asta, dincolo de fiecare anunt care se face cu mentionarea sursei etc.

User avatar
prezidentiat
senior
senior
Posts: 200
Joined: Tue Aug 12, 2003 1:52 pm
Location: azi in Timisoara

Postby prezidentiat » Sat Sep 27, 2003 9:45 pm

victore, eu nu contest credibilitatea siteului med.pub.ro, dar cred ca esti de acord cu mine ca nu e normal ca siteul http://www.rezidentiat2003.ro, care cica e siteul oficial al concursului de desene pe asfalt, sa ramana neactualizat de mai bine de 2 luni si sa nu aiba o rubrica de stiri unde sa apara interviul pe care vrei sa il realizezi si pentru care iti multumesc, pt ca e o treaba necesara.

Nici macar despre aparitia cartilor de grile la editura univ Carol Davila nu s-a scris nimic pe site-ul ala. Nu e normal ca stiri de o asemenea importanta sa le aflam de pe forumuri, oricat de credibile ar fi ele.
cainii latra, caravana trece

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Sat Sep 27, 2003 9:49 pm

da. ai dreptate. E o intrebare buna si asta

denim
junior
junior
Posts: 97
Joined: Mon Jul 14, 2003 8:24 pm
Location: Iasi

Postby denim » Sat Sep 27, 2003 11:19 pm

1.Vor fi marcate intr-un fel sau altul testele complement simplu?

User avatar
Draso
senior
senior
Posts: 300
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:58 am
Location: Cluj-Napoca
Contact:

Postby Draso » Sat Sep 27, 2003 11:29 pm

denim wrote:1.Vor fi marcate intr-un fel sau altul testele complement simplu?


Asta scrie deja clar in metodologia de examen pe Rezidentiat 2003

In caietul de concurs se vor preciza intrebarile de tip complement simplu si intrebarile de tip complement multiplu.


http://www.rezidentiat2003.ro/index.php ... etodologie

denim
junior
junior
Posts: 97
Joined: Mon Jul 14, 2003 8:24 pm
Location: Iasi

Postby denim » Sat Sep 27, 2003 11:31 pm

Vor fi anul acesta locuri cu plata la rezidentiat?
Cat va costa anual?
Care este metodologia de acordare a locurilor cu plata?

User avatar
dana7
newbie
newbie
Posts: 18
Joined: Mon Sep 22, 2003 12:06 pm

Postby dana7 » Sun Sep 28, 2003 1:37 am

Propun intrebari cu un singur raspuns corect:M6Se extrag grile pt caietul de ex NUMAI din faimoasa baza de date?A:da B:nu___MtvVor fi puse la dispozitia candidatilor,in acest an ,carioci functionale ,de buna calitate?A:da,B:nu? Multumesc! Realizarea de grile corecte =misiune imposibila?Nu sper la un raspuns la ultima intrebare! :shock:

User avatar
Nautilus2000
junior
junior
Posts: 47
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:55 am
Location: In fata calculatorului

Postby Nautilus2000 » Sun Sep 28, 2003 8:35 am

De ce nu se unifica rezidentiatul pe MG ca fiecare sa isi aleaga in ordinea mediilor ce specialitate doreste (adica sa nu se mai ajunga la situatii aberante cand se pica pe chirurgie cu 805 puncte iar medicina de familie se ia cu 550 de puncte!!!!)????? Si o alta intrebare pe aceeasi tema, oare viitorii chirurgi trebuie sa cunoasca doar 8 teme de specialitate medicala iar viitoriii specialisti pe discipline medicale doar 3 teme chirurgicale?????
Noi sa fim sanatosi....

Arf
newbie
newbie
Posts: 20
Joined: Sun Aug 31, 2003 10:05 pm

Postby Arf » Sun Sep 28, 2003 2:07 pm

Planuisem si eu sa postez niste intrebari dar citind cele deja zise consider ca au fost enuntate de catre altii nelamuririle mele asa ca nu mai insist. Dar tot as mai avea o intrebare:

Cum vedeti dumneavoastra, din prisma unui medic cu experienta si cea de profesor in cadrul Facultatii de Medicina, viitorul tinerilor medici in Romania?

(ca eu, ca si alti colegi de altfel, il vad cam mic si negru)
The art of medicine consists in amusing the pacient while nature cures the disease. (Voltaire)

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2869
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Sun Sep 28, 2003 7:12 pm

Cam asha va raspunde la intrabarea asta: "Fie painea cat de rea tot mai bine-n ....Australia".(conf. Calistru)..:lol:
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

User avatar
Doftoroiu`
senior
senior
Posts: 436
Joined: Tue Jul 08, 2003 11:57 am
Location: Orasul minerilor

Al 2-lea rezidentiat

Postby Doftoroiu` » Mon Sep 29, 2003 2:18 pm

As dori sa-l intrebati daca medicii specialisti pot participa la concursul de rezidentiat si daca,in cazul promovarii,pot efectua un nou rezidentiat fara sa plateasca.Multumesc.

User avatar
Ares
Posts: 4
Joined: Sun Jul 06, 2003 12:14 pm
Location: Iasi

Postby Ares » Mon Sep 29, 2003 3:33 pm

Daca intr-adevar se muta locul de desfasurare a examenului de rezidentiat la grupa specialitatilor chirurgicale de la Iasi la Bucurest, care sunt argumentele in favoarea unei astfel de decizii?

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Mon Sep 29, 2003 4:35 pm

Sint rezidenti care mai dau inca o data pentru a-si lua o specializare mai buna. Ei elibereaza niste locuri (nu foarte bune, dar locuri). Nu ar trebui bagate si alea la distributie?
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

mr.2cool
junior
junior
Posts: 27
Joined: Wed Jul 16, 2003 2:59 am
Location: undeva in romania

Postby mr.2cool » Mon Sep 29, 2003 7:28 pm

intrebari:
1)Ati urmarit discutiile de pe forum? Ce parere aveti despre opinia candidatilor referitor la ex. de Rezidentiat?
2)Domnia sa vorbeste despre transparenta examenului. Care sunt exact masurile luate pentru o mai buna transparenta a examenului fata de anii trecuti? (plecand de la premisa ca grilele publicate sunt orientative).
Motto: " Intotdeauna vor fi 1600 de nemultumiti si 264 de multumiti." A. Nastase

tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Postby tudor » Tue Sep 30, 2003 8:04 am

Cu riscul de a repeta unele intrebari deja puse, sau de a cere confirmarea unor lucruri repetate de multe ori pe forum:
1. este sigur ca subiectele de chirurgie vor fi doar din cartea de grile, deci fara cele facute de Bucuresti?
2. se presupune ca intrebarile de examen vor fi corecte si ca raspunsurile vor fi fara echivoc, conform bibliografiei ( asa ar fi normal si asa speram sa fie). Daca totusi apare vreo grila gresita, sa corectam raspunsul , sau sa il completam asa cum este in baza de date actualizata?
3. avand in vedere ca perioada contestatiilor pt baza de date s-a incheiat... este posibil ca in cazul unei erori in chestionarul de examen si in grila de corectare, sa nu ni se ia in considerare contestatia aducand ca argument faptul ca noi purtam raspunderea corectarii bazei de date pana pe 10 august ? ( suna cam disperat intrebarea :( )

Multumesc mult.
Poate obtinem si niste raspunsuri oficiale ... sau poate aflam niste informatii oficiale mai clare in timp util.

yyan
junior
junior
Posts: 82
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:47 pm

Postby yyan » Tue Sep 30, 2003 9:17 am

Daca totusi apare vreo grila gresita, sa corectam raspunsul , sau sa il completam asa cum este in baza de date actualizata?

Numai mie mi se pare deplasata intrebarea asta? Deci sa inteleg ca esti adeptul invatarii raspunsurilor la grile, fie bune, fie rele.....
De bun simt e sa raspunzi corect.
ok. who's next?

User avatar
Scoro
senior
senior
Posts: 238
Joined: Fri Jul 11, 2003 10:59 pm
Location: Bucuresti

Postby Scoro » Tue Sep 30, 2003 9:38 am

Subscriu. Din cauza asta sunt complet impotriva alegerii grilelor numai din baza de data. E pur si simplu o metoda de indobitocire. Sau bun, ar putea sa le aleaga de acolo, dar sa aflam dupa concurs. Deocamdata sa ramana cu titlul de "orientative". Desi sunt convins ca daca ar fi asa, "unii" ar afla ca se da numai din ele... Deci tot nu e bine.

Cand va avea loc interviul? Eu cred ca s-au adunat destule intrebari si deja incepem sa ne repetam.

tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Postby tudor » Tue Sep 30, 2003 9:44 am

Nu sunt adeptul invatarii grilelor pe de rost. Premizele de la care am plecat sunt informatiile aparute pe acest forum.
Este firesc sa avem cu toti in mod egal acces la aceste informatii, de aceea e bine ca s-a deschis acest topic si sper ca raspunsurile sa aduca niste clarificari.
Mi se pare firesc ca, in ideea de a avea un examen transparent, sa avem raspuns la intrebarile pe care ni le punem. Altfel, depinde ce loz tragi
-unii se bazeaza doar pe invatarea materiei+ scurta verificare grile
-unii invata grilele
-altii, in masura posibilului, incearca sa faca ambele lucruri ( trebuie avut in vedere ca grilele trebuie facute, sa zicem, de 2 ori ... si asta nu inseamna ca sunt invatate... cu optimism, asta inseamna 6 zile.... aceste 6 zile , si restul zilelor pot fi mai bine fructificate cand ai acces la informatii clare. Este firesc sa avem toti acces la aceste informatii clare.
De aceea le multumesc inca o data celor ce au avut aceasta initiativa. Si multumesc anticipat pt raspunsuri

tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Postby tudor » Tue Sep 30, 2003 9:51 am

Cu riscul de a repeta o intrebare...
Circula diverse idei ingrijoratoare despre erorile de scanare. Nu ar fi posibil ca recorectarea sa nu se faca cu scanerul, care sa repete aceeasi greseala ci manual, eventual in prezenta de martori?

yyan
junior
junior
Posts: 82
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:47 pm

Postby yyan » Tue Sep 30, 2003 10:59 am

Asta da. Mi se pare aberant sa te duci si sa le demonstrezi cu foaia in fata ca nu ai gresit, ei eventual sa fie de acord cu tine, sa o mai scaneze o data, ca asta e procedura, si apoi sa iti dea acelasi punctaj. Si eventual cu un suris sugubatz in coltul gurii sa iti spuna "Mai incearca la anu'!!!"
ok. who's next?

User avatar
cdarau
senior
senior
Posts: 244
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:49 pm
Location: La un capat de cablu in Viena
Contact:

Postby cdarau » Tue Sep 30, 2003 11:19 am

Circula un zvon ca se va amana Reziul cu o saptamana :idea: ...E adevarat :?:

User avatar
irinel
junior
junior
Posts: 71
Joined: Fri Aug 01, 2003 3:15 pm
Location: cluj napoca

Postby irinel » Tue Sep 30, 2003 7:46 pm

Nu cred, dupa cum scrie pe http://www.rezidentiat2003.ro
COMISIA CENTRALA DE REZIDENTIAT
COMUNICAT

(in atentia DSP)

Comisia Centrala de Rezidentiat, in sedinta din 26 septembrie 2003 a definitivat impartirea grupelor de specialitati pentru sustinerea concursului pe centre universitare, pentru sesiunea 23 noiembrie 2003, astfel:
- Centrul Universitar Bucuresti:
- grupa specialitatilor medicale
- grupa specialitatilor chirurgicale
- Centrul universitar Cluj-Napoca:
- grupa stomatologie
- grupa farmacie
- Centrul universitar Craiova:
- grupa medicina de familie
- Centrul universitar Targu Mures:
- grupa medicina de laborator


Dar "altceva oficial" nu vad sa anunte baietii.Mai stie cineva ceva nou?

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Wed Oct 01, 2003 11:15 am

Ieri am aflat ca dn. prof e plecat din tara pentru cateva zile si s-ar putea sa nu putem sa obtinem saptamana asta interviul. Pe 7 oct are loc intalnirea cu medicii rezidenti care au cerut cazare - si cu siguranta vom putea sa luam legatura cu dansul in preajma acestei date.

User avatar
Nautilus2000
junior
junior
Posts: 47
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:55 am
Location: In fata calculatorului

Postby Nautilus2000 » Wed Oct 01, 2003 11:22 am

Victore, tu esti baiat de gasca, dar problema noastra si inclusiv a ta e ca ne lovim de "mistreti"! Nu stiu de ce atata secretomanie, amanari, tergiversari, o dam cotita, etc.... Sa spuna frate in romaneste mai repede si clar despre ce e vorba cu rezidentiatul asta!!!! Ca ne-am saturat de atata incertitudine si balaceala!!!! Balcanism curat.....
Noi sa fim sanatosi....

User avatar
LoS
senior
senior
Posts: 274
Joined: Thu Jul 24, 2003 12:03 am
Contact:

Postby LoS » Wed Oct 01, 2003 1:42 pm

-- exista inca in carti intrebari in afara programei. sigur exista la stoma si, din cite am citit pe aici, exista si la medicala. exista posibilitatea ca unele dintre ele sa fie extrase la examen din baza de date? daca da, ce se intimpla mai departe?

-- curiozitate stupida si inutila: in afara de potentialii candidati a mai depus cineva vreo contestatie? personal mi se pare normal sa fi existat niste corectari incrucisate intre diversele centre, caci la urma urmei nu era treaba noastra sa corectam greselile altora.
N/A

User avatar
Scoro
senior
senior
Posts: 238
Joined: Fri Jul 11, 2003 10:59 pm
Location: Bucuresti

Postby Scoro » Wed Oct 01, 2003 3:18 pm

Good point!

User avatar
Nautilus2000
junior
junior
Posts: 47
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:55 am
Location: In fata calculatorului

Postby Nautilus2000 » Wed Oct 01, 2003 10:03 pm

Presupunand ca vom lua rezidentiatul, de ce suntem asa prost platiti? Si cand vom fi platiti corespunzator cu pregatirea? (va dau un exemplu, o textilista cu liceu primeste 4,5 milioane plus bonuri de masa plus cadouri de craciun si de pasti!). Consider ca ar trebui sa existe mai mult bun-simt pentru niste oameni care se sacrifica pregatindu-se intr-o specialitate!!!! Cred ca si domnii profesori universitari vor avea nevoie de medici bine pregatiti la un moment dat!!!! Sau poate se vor trata in strainatate toti????
Noi sa fim sanatosi....

User avatar
val
senior
senior
Posts: 144
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:05 am

Postby val » Wed Oct 01, 2003 10:06 pm

M-am uitat in cartea de grile corectate la RAA...ce-or fi corectat? sunt o gramada de greseli plus ca atat grilele cat si paginatia primului centru sunt aiuristice (probabil sunt facute dupa alta editie). Intrebarea ar fi: se va face si corectarea corectarii?

User avatar
val
senior
senior
Posts: 144
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:05 am

Postby val » Thu Oct 02, 2003 3:38 pm

Primele grile de la RAA (nr. 3098- 3111) au informatii care nu apar la capitolul corespunzator din Harrison iar la raspunsuri sunt indicate paginile (1161-1165) de la Febra Q si Infectiile cu Mycoplasme.
Alt exemplu ar fi grila nr. 3138 unde ei iau corecta afirmatia " tratamentul RAA se face cu Eritromicina 250mg de 2 ori/zi la cei alergici la Penicilina" cand in carte este mentionat ca s-ar da de 4 ori/zi.
Mai sunt cateva unde cred ca s-au strecurat greseli de tipar.
Am mai gasit la alte capitole grile discutabile. Probabil cand le-au conceput nu au citit capitolul in intregime ci s-au raportat numai la un fragment din text.
De la 2294 la 2308 (Infectii perinatale) raspunsurile fac din nou trimitere la alte pagini decat cele din editia noua (de data aceasta Pediatria) si numai cateva corespund cat de cat textului.
Pe masura ce gasesc am sa mai postez, numai ca dureaza, pentru ca grilele le fac in paralel cu repetarea materiei.
Cand se hotaraste daca grilele se vor extrage din baza de date sau se vor compune "pe loc"?
Ce se intampla cu variantele "discutabile" care lasa loc de interpretari?

Bondar
junior
junior
Posts: 87
Joined: Wed Jul 09, 2003 11:27 pm

Postby Bondar » Thu Oct 02, 2003 7:33 pm

Probabil ca va fi ca la licentza, unde pentru a lua 10 trebuia ca la unele dintrele cele greshite sa pui raspunsul lor (om mai putin dotat intelectual), iar la altele, nu.
Cu alte cuvinte, castiga numai cine trebuie. :(

User avatar
Doftoroiu`
senior
senior
Posts: 436
Joined: Tue Jul 08, 2003 11:57 am
Location: Orasul minerilor

Memorizare

Postby Doftoroiu` » Fri Oct 03, 2003 12:23 pm

Problema e veche de cand....rezidentziatul !! :lol:
La noi,cei care au luat rezidentiatul printre primii erau "memoratorii absoluti "ai subiectelor.Cu astia,nici nu avea rost,in facultate sa porti o discutie pe teme medicale,pentru ca,daca incercai sa le spui ce ai citit in... sa-i zicem Merck sau Harrison ,iti replicau: "In cursurile profului X scrie ca asa si pe dincolo, iar ce scrie in alte carti nu ma intereseaza,fiindca vreau sa iau examenul/licenta/rezidentziatul cu nota mare !" :shock:
Partea proasta e ca si profii incurajau (si incurajeaza,inca) acest gen de a "invata" medicina.... :x

User avatar
mctib
junior
junior
Posts: 34
Joined: Fri Oct 03, 2003 2:12 am
Location: pe aici, pe acolo...da' nu ubicuu
Contact:

Postby mctib » Fri Oct 03, 2003 2:43 pm

Relativ la abilitatile cognitive de "Memorizatori" ale unora cultivate inca din facultate: nimic surprinzator.Fapt este, si nu incerc sa-i disculp in vreun fel, ca nu au facut decit sa se adamteze optim la un sistem de invatamint medical care promoveaza cu perseverenta (si asta din vremuri quasi-imemoriale) tipologia studentului capabil sa reproduca cit mai fidel la examene cursul redactat dupa dictare al prof. X sau Y.Cu alte cuvinte, pavlovian vorbind, este recompensata capacitatea de a suprima orice nuanta de aport cognitiv personal, individual la informatia asimilata (spre ex. sa inveti pt. examene tinind cont de informatia CONTEMPORANA de referinta pt medicinisti din lumea intreaga - francezi, englezi, americani, sud-amercani chiar).Este cultivat chiar, si tot in detrimentul CUNOASTERII MEDICALE PROPRIU-ZISE, arhetipul "tocilarului fara discernamint" as indrazni eu sa spun, cu argumentul minimal dar empiric al unei practici universitare de citeva luni ca preparator.De ce crezi ,stimabile, ca se practica in tara cu cea mai proasta remuneratie a castei medicale din Europa(indraznesc sa-i spun civilizate) unul din cele mai severe si dure exam. de acces in specialitate?! Exact! Tocmai pt ca Sistemul sa-si disimuleze propria incompetenta de a forma medici compatibili cu cei "produsi" in Europa care nu poarta stigmatul invatatului dupa cursul dictat al vreunui "Profesor indragostit de propria-i unicitate academica".Ei invata dupa manuale standardizate,acceptate de comunitatea internationala medicala, actualizate aproape lunar(vezi la ce nr. de reeditari se ajunge la cartile adevarate),manuale pe care ai nostri PROFI nu le pot decit cel mult plagia, din cite observ, cu nonsalanta chiar, insa fac asta si spre rusinea mea ,de "medic roman" si fost student de MEDICINA in Romanica.Corolar: TRAGE TARE, CA DACA STII MEDICINA PINA LA URMA VOR ADMITE ASTA SI PROFII care se ocupa de REZI ! :Fade-color
te intreaba si socoate...

alin
junior
junior
Posts: 49
Joined: Mon Jul 07, 2003 11:12 am

Postby alin » Sat Oct 04, 2003 1:57 pm

Doar doua chestiuni vreau sa pun in vedere dr. Florian Popa. Prima a mai fost discutata, a doua nu.
Pe primul loc: in cazul intocmirii grilei de examen in parte sau exclusiv din cartile cu grile publicate la editura Carol Davila (ma refer aici la cazul meu, adica la specialitatile medicale) care va fi atitudinea apropo de acele 200 de grile : vor mai fi verificate fiecare in parte pentru a se vedea corectitudinea lor? Sau se va merge pe ideea ca au stat destul pe internet pentru a fi contestate si deci noi, candidatii, suntem direct responsabili de greselile aparute in respectivele carti de grile.
Spun asta pentru ca, d-le Florian Popa, in cartile de grile exista grile flagrant gresite. Nu interpretabile, nu discutabile, ci gresite si verificate cu textul in fata. (ex: grilele cu numarul 2290, 2296, 2298 din cartea pentru specialitati medicale). Pe de alta parte exista greseli de redactare, in care raspunsul de la punctul A de ex. este reluat identic la punctul B (grila 2299 din aceeasi carte).
Nu as ridica problema corectitudinii caietului de examen daca as da crezare Cuvantului inainte al cartilor de grile, pe care il semnati si in care se vorbeste despre profesionalism. Nu este nevoie decat de simple comparatii intre baza de date de pe internet si cea din cartile aparute pentru a se vedea cum s-a facut selectia grilelor dupa primirea contestatiilor. Am propus si eu grile gresite si cand le-am verificat daca apar in cartea de grile am remarcat ca toate au fost scoase. Nu astfel se rezolva o contestatie, ci doar se da dovada de superficialitate si amatorism. Exemple mai pot fi date : exista desigur capitole care nu au primit nici o contestatie pentru ca timpul acordat de 2 saptamani a fost mult prea scurt si nu “indelungat” cum se mentioneaza in Cuvantul inainte; la tema 37 (Convulsiile) au fost scoase toate grilele Tg Muresului (M637106-M637120). Ma indoiesc sa le fi contestat cineva pe toate. Poate ca le-ati scos din proprie initiativa. Ceea ce insa cred eu este ca acolo unde nu ati primit contestatii, ati scos aleator grile ca sa nu se spuna ca nu s-au facut schimbari.

A doua chestiune si intrebare: cum s-a ajuns la suma de 1 500 000 lei ca taxa de inscriere si cred ca avem dreptul sa stim cu totii unde vor fi distribuiti acesti bani, mai ales ca circula informatia ca pana si cariocile de colorat sunt uzate de atatea generatii care le-au folosit. Sa nu spuneti ca se vor plati supraveghetorii pentru ca stim cati sunt si cu cat au fost platiti anul trecut (900 000 lei).

Bondar
junior
junior
Posts: 87
Joined: Wed Jul 09, 2003 11:27 pm

Postby Bondar » Mon Oct 06, 2003 5:50 pm

la tema 37 (Convulsiile) au fost scoase toate grilele Tg Muresului (M637106-M637120). Ma indoiesc sa le fi contestat cineva pe toate. Poate ca le-ati scos din proprie initiativa. Ceea ce insa cred eu este ca acolo unde nu ati primit contestatii, ati scos aleator grile ca sa nu se spuna ca nu s-au facut schimbari.


Grilele de convulsii de la targu muresh erau facute dupa editia veche!
Daca comparam Ciofu 97 cu Ciofu nou, la capitolul Convulsii diferentele sunt aproximativ totale, ici-colo mai gasesti un paragraf "inrudit".
(in cazul altor subiecte existau similitudini intre editii, adica un paragraf in plus sau in minus, dar in cazul convulsiilor asta nu este valabil)
Oricum, au fost contestate din cauza numarului paginii, vizibil gresit, dar si a informatiei continute.


Return to “rezidentiat 2003”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests