Postby dma » Fri Apr 15, 2005 7:45 pm
Am mai modificat putin petitia...ramane sa o transformam in noaptea aceasta dupa cum reusim sa ajungem la o intelegere comuna.
Stimate domnule Ministru al Sanatatii, prof. Mircea Cinteza,
Stimate domnule director CNPDS, prof. Mihail Coculescu,
Subsemnaţii, studenţi, medici stagiari din Centrul Universitar Bucureşti şi din alte centre universitare ale ţării si medici cu drept de libera practica care nu au promovat examenul de rezidentiat, dorim sa vă semnalăm o serie de probleme cu privire la concursul de intrare in rezidentiat în medicina.
Cu privire la tematica anunţată pentru rezidenţiatul din acest an, in Viata Medicala din 11 martie 2005 s-a dat publicitatii un articol in care se faceau precizari referitoare la modificarile aduse tematicii si bibliografiei, astfel:
1. Se mentioneaza la grupele: specialităţi medicale, specialităţi chirurgicale, medicină de familie şi medicină de laborator s-au anulat subiectele: „Sindromul de malabsorbţie“ şi „Cardiopatiile congenitale“, cele 2 subiecte nefacand parte din tematica pentru specialitatile chirugicale, iar „Sindromul de malabsorbţie“ nu există însă în tematica nici uneia dintre specialităţile menţionate. Consideram ca este vorba de o confuzie cu subiectul „Malnutriţia“ – va rugăm sa dispuneti clarificarea.
2. S-au adaugat la specialităţile medicale şi chirurgicale 6 subiecte noi. Pentru subiectele 3 – 6 se precizează două bibliografii:
- „Harrison’s Principles of Internal Medicine“ – Ed. XV, în limba engleză
- „Harrison’s Principles of Internal Medicine“– Ed. XIV – traducera în limba română.
Deşi sunt două ediţii succesive ale aceluiaşi titlu, continutul celor 2 tratate diferă. Singurul subiect pentru care numărul de pagini coincide în cele două bibliografii este „Hemostaza normală“, în rest putandu-se constata discrepanţe. Cea mai semnificativă apare la „Genomul uman“ – mai mult de 10 pagini diferenţă. Nu poate fi vorba de o greşeală de tehnoredactare sau de lungimea diferită a cuvintelor în cele două limbi - informaţia diferă. ÃŽn plus, paginaţia menţionată pentru acelaşi subiect – „Genomul uman“ – in traducerea romanească (pag. 400 - 437) nu este tocmai firească, pagina 437 aflându-se în cuprinsul unui capitol si nu la sfârşit.
Nu ni se pare firească existenţa acestor două bibliografii diferite. Solicităm, în consecinţă, să se precizeze care dintre ele rămâne valabilă.
3. Prezenţa subiectului “Genomul uman” (3) în tematica de rezidenţiat nu se justifică, cu atat mai mult cu cat ultima editie pentru reperele bibliografie este Harrison’s Principles of Internal Medicine - ed XVI, iar structura capitolului in conditiile in care toate intrebarile facute pentru rezidentiat sunt de tip verificare punctulă de informatie (cifre, date) anticipează obligativitatea învatarii mecanice a unor siruri nesfarsite de cifre si numere fara nici un fel de importanta practica (ex. pag 414-415).
De aceea solicităm eliminarea acestui subiect.
In legatura cu „Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, stagiaturii şi activităţii de cercetare medicală în sectorul sanitar“, adoptată de Parlamentul României în 4 noiembrie 2004,care prevede în art.6, alin.(3) urmatoarele:
„ ÃŽncepând cu promoţia 2005 de absolvenţi licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, candidaţii care la concursul de rezidenţiat obţin punctaj de promovare, dar nu se clasifică în limita numărului de locuri publicate la grupa de specialităţi la care au participat, sunt confirmaţi, la cerere, ca rezidenţi medicină de familie. Ministerul Sănătăţii va asigura numărul de locuri necesare confirmării ca rezidenţi medicină de familie.“,
pe site-ul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar si in Viata Medicală, la pagina destinată concursului naţional de rezidenţiat, s-a afişat însă următoarea informaţie:
La grupele specialitatilor medicala, chirurgicale, medicina de familie si medicina de laborator, tematicile de concurs se completeaza cu urmatoarele subiecte si referiri bibliografice:
1. Gusa endemica […]
Deducem, prin prisma acestor informaţii, că specialitatea medicină de familie se va obţine şi în acest an, ca şi până acum, prin examen susţinut pe baza unei tematici separate şi că nu se va aplica aşadar legea anterior amintită.
Vă solicităm clarificarea statutului specialităţii medicină de familie şi a felului in care se va putea obţine statutul de rezident in aceasta specialitate si conditiile care trebuie indeplinite de un medic licentiat.
Referitor la structura caietului de concurs, in Viata Medicala, se face mentiunea: "testele de concurs vor fi similare, dar nu identice cu cele afisate pe internet".
Va readucem respectuos aminte ca tipul de teste grila folosite pana acum la examenul de rezidentiat si cele publicate pe internet sunt realizate cu menirea de a verifica exclusiv capacitatea de memorare a concurenţilor, fiind de tip verificare punctală a informaţiei, precum si existenta de grile cu raspunsuri care lasa loc interpretarilor si care au dus la anularea lor, ceea ce ni se pare inacceptabil pentru un concurs de anvergura nationala, care se sustine o singura data pe an. Multe din aceste grile contin procente si cifre cu semnificatie discutabila pentru practica medicala sau învatamantul medical superior, incidenţe ale unor boli în SUA, prevalenţe în diverse grupuri etnice, etc., care nu au nici o aplicaţie practică.
Am considera necesara schimbarea acestui tip de examinare în conformitate cu tendinţa de orientare spre clinic din învatamantul medical superior european si mondial, prin folosirea unor întrebari centrate pe verificarea gradului de intelegere si aplicare a unor concepte si principii cu semnificatie pentru practica medicală. Acest lucru ar permite concursului de rezidentiat ca dincolo de un simplu criteriu de selectie pentru cei care vor fi acceptati pe locurile scoase la concurs să devină un concurs bazat pe calitate ce ar putea certifica mai bine nivelul de pregatire si intelegere al participantilor.
Folosirea grilelor la prima vedere ar reprezenta o varianta mai buna în ideea că promovează parcurgerea tematicii, nu doar „învăţarea“ grilelor, astfel concursul de rezidentiat ar promova gandirea medicală logică şi nicidecum simpla memorare.
Vă solicităm respectuos evaluarea amplorii si efectelor pe care le are aplicarea legii nr. 173/2004 (de la promulgare) şi publicarea acestora pe pagina oficiala a concursului de rezidentiat, deoarece aceasta permite echivalarea concursului de rezidentiat (concurs national) printr-un concurs local organizat sub auspiciile automiei universitare.
Semneaza studenti si medici din Centrul Universitar Bucuresti la care se alatura cei din Centrele Universitare Cluj, Iasi, Timisoara, Tg-Mures, Craiova, Brasov, Oradea: