PROGRAMARE - limbaje, realizari, noutati, Q & A

User avatar
Mada2004
senior
senior
Posts: 293
Joined: Mon Aug 30, 2004 6:21 pm

PROGRAMARE - limbaje, realizari, noutati, Q & A

Postby Mada2004 » Wed Dec 01, 2004 5:06 pm

Am deschis acest topic in primul rind ca sa ne cunoastem (vad ca sint destui medicinisti care fac programare sau sint interesati), ca sa schimbam opinii, informatii, etc.

Poate ca pentru multi acest thread va parea inutil - in definitiv exista atitea comunitati virtuale de dezvoltatori, atitea forumuri, atitea news groups, atitea... INSA, EI NU AU FACUT MEDICINA.
Mie mi-ar placea ca acest thread sa evolueze spre formarea unei mici comunitati de medicinisti programatori...

In primul rind sint foarte curioasa ce i-a determinat pe fiecare sa faca pasul de a invata programare si de ce si-au ales sa invete un anumit limbaj si nu altul.

User avatar
visoft
junior
junior
Posts: 38
Joined: Fri Sep 05, 2003 2:02 pm
Location: UT-Cluj Napoca
Contact:

Postby visoft » Wed Dec 01, 2004 6:05 pm

In primul rind sint foarte curioasa ce i-a determinat pe fiecare sa faca pasul de a invata programare si de ce si-au ales sa invete un anumit limbaj si nu altul.


In primul rand, salut colega! :lol:

Ai dreptate, is o tona de comunitati medicale, dar ei nu au facut medicina. Asa ca ar mai fi un scop pt chestia asta, cei care vor sa se apuce de invatzat o noua chestie, sa aiba unde sa intrebe de ce anume sa se apuce.

(Ex tau e cel mai bun, cand ai avut de ales dintre atatea server-side scripts)


p.s. Cred ca medicinistii programatori sunt o specie rara, dar pe cale de aparitzie :peace:
Prietenii sunt construiti genetic sa te rupa, sa te corupa dar tot ei te si educa!

User avatar
Marius '95
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat May 01, 2004 4:34 am
Location: Cluj-Napoca, Hasdeu, la capatul cablului de retea
Contact:

Postby Marius '95 » Fri Dec 03, 2004 4:18 am

Salut. Sunt surprins sa constat ca topicul a fost deschis de o colega. :shock: Felicitari. Cred ca esti singura.

Ca sa raspund la intrebare:
...Eram in anul 3 si ma plictisisem de atata semio. M-am hotarat sa-mi fac o pagina de web. Mi-am instalat serverul si in 30min eram "online". Mi-a luat 2 zile ca sa invat sa fac un tabel in HTML si 2 saptamani ca sa colorez pagina cu CSS 2.
Un an mai tarziu am avut nevoie de un guestbook si cu ocazia asta am aflat ce este un "server side script". Cel mai simplu de instalat mi s-a parut PHP-ul si asa am ajuns sa am un server cu PHP. Guestbook-ul nu mi-a placut si cum anul 4 e mai lejer m-am apucat sa-mi fac unul propriu.
Tot anul trecut mergea reteaua cam aiurea si am vrut sa am un grafic cu ping-ul catre serverul nostru. Mi-a fost recomadat "cacti" dar a refuzat sa ruleze pe Win95 si asa am ajuns sa invat MySQL si generarea de imagini in PHP. Ghinionul a fost ca am formatat hardul si am uitat sa salvez fisierele... Ooops!
Anul asta am vrut sa fac o versiune mai avansata a acelui grafic, mai avansata in sensul ca implica apelarea API-urilor windows din PHP. Nu mi-a reusit.

User avatar
Mada2004
senior
senior
Posts: 293
Joined: Mon Aug 30, 2004 6:21 pm

Postby Mada2004 » Fri Dec 03, 2004 2:40 pm

visoft wrote:Asa ca ar mai fi un scop pt chestia asta, cei care vor sa se apuce de invatzat o noua chestie, sa aiba unde sa intrebe de ce anume sa se apuce.


He, he... pai de ce crezi tu ca am pus in titlu "Q & A" (questions and answers) ?...

Cine vrea sa afle ceva, sa intrebe !

Pui si tu osul sa ma ajuti sa le raspundem in caz ca vor aparea intrebari ?

Dar tot nu mi-ai raspuns la intrebare: ce te-a determinat sa inveti programare, care a fost primul limbaj pe care l-ai invatat si de ce ?

bogx
Posts: 4
Joined: Mon Oct 06, 2003 4:06 pm

heya all...

Postby bogx » Fri Dec 03, 2004 4:55 pm

Intersant topic....mai pt un forum care musteste de stres ....si nu numai.
In primul rand felicitari Mada, nu ma asteptam sincer sa aflu o poveste asa interesanta in randul medicinistilor.Si...keep up the good work !
Fac (Cred) parte din cei care imbina medicina cu programarea , sau mai bine zis cu caluclatorul in general.Vreau, nu vreau, sint legat si probabil asa raman cu calculatoarele (sa nu zic programarea).Eu pot spune ca am facut o pasiune pt programare inca din liceu cand ma fascina assembler-ul si C-ul iar 386 era la putere! :D (misto vremuri :P).
Asa ca primul meu proiect a fost un engine optimizat de render 3D facut in asm (70%)& pascal : visam sa fac o firma de jocuri pe calc.
A trecut liceul, a urmat....facultatea de medicina (din multe motive....pe care nici nu mi le mai amintesc :))...pe timpul facultatii mai castigam cate ceva facand soft pt diferite firme importante (nu dam nume ca sint inca in viatza :P).Asa am descoperit Delphi....si am descoperit ca poate face aproape orice , sigur ,cu mult help initial: forumuri, exemple, etc, dar recunosc , mi-a placut si imi place.
Tot mai visam sa infiintez o firma de soft. La rugamintile unui bun prieten din presa (care avea nevoie de un grafician), in ultimul an de fac, am facut ceea ce am fugit toata viata de programator : grafica! :P....si uite asa in dorinta temporara de a-l ajuta am ajuns sa imi placa la nebunie photoshop si sa fac cariera in ...publicitate (noroc cu imaginatia bogata :D). Am renuntat pt a ma pregati pt rezi.
Nu e cazul sa comentam aici rezi-ul de anul trecut - e in concordanta cu tot ce misca in tara asta; am cazut la 3 puncte , dar, recunosc, din prostia si neglijenta mea.
A urmat un an foarte agitat: am facut stagiatura, in paralel am fost (si inca sint) reprezentant medical, am facut (mult) soft pt spital (ca de`...dc afla lumea ca stii ...), site-uri si reclame publicitare pt firme de la noi si de afara.....nu m-am bagat in nici o firma de profil (soft sau publicitate) pt ca nu mai aveam timp si nici chef de mai multi sefi decati am.
La spital am ajuns in nucleul de organizare de congrese etc....tot publicititatea bate-o vina! :)).....Acum incerc iar rezi , dar recunosc ca pregatirea mea a avut de suferit mult datorita orarului prea incarcat.
Avand in familie 2 farmacii, am pus problema sa dau si la farmacie...nu stiu dc se merita si imi ajunge firma de medicamente pt care lucrez.
Si in sfarsit o sa imi indeplinesc si visul : o firma de publicitate & soft !.....care o sa isi inceapa activitatea dupa ce dau rezi si am (ceva) timp sa ma ocup de ea....sanatosi sa fim!
Mult succes si bafta tuturor ....v-am spus aceasta povestioara pt a intari ce a spus Mada: se poate...orice se poate: dc vrei!....

Pt Mada: actual am ramas fan Delphi (asm ,c, pascal, vb , fox) . De ce? Am zis ca o sa caut alt limbaj in momentul in care nu o sa pot face ce imi propun in Delphi.....asa ca deocamdata....:D.....in rest: (html, java ), php si mysql ( pt net), photoshop pt grafica iar raspunsul final ramane ca programarea ramane efectiv o placere, o pasiune. good luck all !

User avatar
visoft
junior
junior
Posts: 38
Joined: Fri Sep 05, 2003 2:02 pm
Location: UT-Cluj Napoca
Contact:

Postby visoft » Fri Dec 03, 2004 5:38 pm

Eu am facut liceu de info, am inceput cu un z80 (chip) in clasa a 6-ea si abia in a 10-a am avut calcul meu (486). In rest stateam la scoala de la 8 la 8 (cand aveam info)

Partea interesanta e ca am inatzat C si C++ la bunici la tzara, departe de orice calculator.
Evident ca nu m-am pus sa scriu direct programe de cum am venit, dar cel putin chestiile esentiale imi erau deja fixate. De aceea nu sunt foarte pentru faza aia ca "un limbaj nu il poti invatza decat cu calcul in fatza" E adevarat, dar nu strica sa iti iei documentatzia in brate si sa citesti asa, a la long.

Apoi au urmat cei 6 ani de medicina, in care am pastrat cat de cat tangentza cu info.

Deocamdata nu sunt angajat nicaieri si nu prea fac nici un $$$ din programare, pt ca nu prea am chef, si pe langa asta, imi place sa invatz lucrurile "through" inainte de a le aplica. Acum studiez la scoala cum lucra si se proiecteaza un microprocesor, si tot felul de chestii avansate de programare.

Am facut si eu multe site-uri pt varii ong-uri, dar cum zicea si bogx nu e chiar visul unui programator, si nici nu am talent la design.

p.s. Daca tot va plictisiti intrati pe http://utcluj.visoft.ro/phpBB2 si "animati" treaba pe forum!


See ya!
Prietenii sunt construiti genetic sa te rupa, sa te corupa dar tot ei te si educa!

User avatar
drLouis
elite
elite
Posts: 2891
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:10 pm
Location: http://drlouis.com
Contact:

Postby drLouis » Sat Dec 04, 2004 2:34 pm

Salut

Chiar de la o fata nu ma asteptam :twisted: .

In fine..am vo 5-6 ani de cand programez in vc++;

Am facut cateva programele destul de populare pe care le putetzi gasi aici: http://itimer.home.ro/

CG

User avatar
arty
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sat Dec 04, 2004 6:43 pm

Postby arty » Sat Dec 04, 2004 7:08 pm

Da, e foarte ciudat in Romania ca o fata sa fie ambitioasa :evil: . Si eu sunt fata :D , in materie de webdesign cred ca o fata are mult mai mare succes decat un baiat (parere personala). Eu lucrez pentru o companie germana care mai imi "arunca" cate un proiect cand ei nu pot face fata (si se intampla destul de des). Am fost foarte norocoasa ca am intrat in legatura cu ei pentru ca satisfactiile financiare sunt mai mult decat multumitoare. Insa eu de cand avea 3 ani si am prima amintire stiu ca mi-am dorit sa fiu doctorita, nu cred ca ma satisface prea mult ca trebuie sa fac "altceva" ca sa-mi pot cumpara ce poftesc eu sau sa-mi petrec o vacanta in strainatate. Eu imi doresc sa fiu un medic de succes, nu un programator de rezerva (oricat de incatata as fi de "abilitatile" mele in materie de informatica sunt constienta ca pentru a lucra la Microsoft mai e drum lung, lung....)

User avatar
drLouis
elite
elite
Posts: 2891
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:10 pm
Location: http://drlouis.com
Contact:

Postby drLouis » Sat Dec 04, 2004 11:17 pm

aoleu arty..vorba lunga saracia omului... :crazyeyes:
imi place cum ai poetizat subiectul...;
ce stii sa faci..sau ce-ai facut pana azi..show us some examples ;

html nu inseamna programare..e o joaca de copii;
webdesign..hmm tre sa ai talent prin photoshop,daca te mai bagi si in scripting server/client side..java, perl, php..si baze de date..kestia se complica destul de rau;stii tu toate astea? :?:

btw..mor de ras cand mai vad kestii si sustinatori ai lozincii "made with notepad"...dar in fine..poti taia si cu fierastraul cand exista laser;

CG

User avatar
arty
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sat Dec 04, 2004 6:43 pm

Postby arty » Sun Dec 05, 2004 12:27 am

Ha ha ha ha ha :D !
Dupa o facultate tehnica (nu automatizari), in care am inceput cu turbo pascal (il urasc si acum programul acela) si alte chestii maruntele (gen automatizarea procesului tehnologic...), care se dezvolta cu niste programe de care nu sunt sigura ca ai auzit vreodata, ti-ai gasit sa ma ironizezi :D .
Frumoasa atitudine! Tu crezi ca aia care imi dau de lucru sunt niste tampiti si n-au gasit pe planeta asta decat una care se joaca putin cu html si mai stie sa aranjeze o poza? Regret ca am scris in topicul asta, doar nu trebuie sa raportez nimanui ce fac sau cum fac si sa mai fiu si luata in ras. Good luck!

User avatar
Marius '95
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat May 01, 2004 4:34 am
Location: Cluj-Napoca, Hasdeu, la capatul cablului de retea
Contact:

Postby Marius '95 » Sun Dec 05, 2004 8:07 am

Sa lasam cearta pentru celelalte categorii din forumul asta...

Putem trece la partea cu "Q&A"? Vreau sa ma apuc de assembler. Tot vreau de vreo 6 luni si nu reusesc... Se pricepe cineva la asamblare in windows?

PS: Am la dispozitie FASM, eventual si TASM daca chiar nu se poate fara.

User avatar
Mada2004
senior
senior
Posts: 293
Joined: Mon Aug 30, 2004 6:21 pm

Postby Mada2004 » Sun Dec 05, 2004 1:14 pm

Marius '95 wrote:Salut. Sunt surprins sa constat ca topicul a fost deschis de o colega. Felicitari. Cred ca esti singura.


drLouis wrote:Chiar de la o fata nu ma asteptam


arty wrote:Da, e foarte ciudat in Romania ca o fata sa fie ambitioasa


Ce-aveti ma cu fetele ?

Fara nici o urma de repros, explicati-mi si mie ca sa pricep si eu !

In primul rind nu sint singura fata medicinista care s-a apucat de programare. Mai am 2 colege care mi-au fost "mentore", iar eu nu am facut nimic altceva decit sa le calc pe urme.
Gandesc ca daca numai eu mai cunosc doua, inseamna ca mai sint si altele pe care nu le cunosc, deci numarul lor trebuie sa fie mai mare.

In al doi-lea rand, cea mai placuta surpriza pt mine, lucrind cu colegi care nu facusera medicina ci poli, a fost sa constat ca ei au alte criterii de evaluare ale unui om decit medicinistii - si anume competenta profesionala si camaraderia - si m-au acceptat asa cum sint (chiar cu "defectul" de a fi fata :P ), fara sa simt nici o urma de "discriminare", nici o privire piezisa, nici o urma de misto, mirare sau surpriza.
M-au "luat asa cum sint" dpdv profesional si uman si cu multi am ramas buni prieteni pina in prezent, desi mi-am schimbat serviciul de mai multe ori.

Nu inteleg pur si simplu de ce medicinistii au tendinta sa fie carcotasi in timp ce politehnistii au tendinta sa fie camarazi.

Tare mult as vrea sa gasesc o explicatie a fenomenului !

Ca in mod cert TREBUIE sa existe o explicatie psihologica ascunsa, care mie vad ca-mi scapa.

Poate pt ca la medicina fiind mai multe fete decit baieti, asta ii face pe baieti sa se simta mai "cocosi", desi nu ar trebuii tocmai din cauza asta (ca statistica arata ca "si fetele pot"); poate pt ca sint mai multi baieti care fac chirurgie decit fete, ceea ce ii face sa se simta mai valorosi, desi nu ar trebuii pt ca explicatia fenomenului cred ca e alta - anume ca fetele simt "genetic" "chemarea familiei" si nu vor sa-si petreaca toata viata in sala ci vor sa aiba timp pt copii si familie, nu ca nu ar putea sa faca chirurgie ci ca nu sint interesate... Nu stiu, explicati-mi voi.

Totusi, desi la poli sint mai multi baieti decit fete, ceea ce teoretic ar putea sa genereze un fel de "constiinta de grup" cum ca numai baietii sint capabili sa faca programare, acest lucru nu se intimpla. Adica pina acum n-am simtit nici o urma de mirare din partea nici unui politehnist pe care l-am avut coleg.
Cei care erau mai buni ca mine mi-au impus respectul prin profesionalism, dar niciodata nu s-au mirat ca eu ca fata vreau sa ajung bun programator ci din contra, m-au ajutat si imi explicau din proprie initiativa (din colegialitate).
Celora care erau mai slabi ca mine le-am impus respectul tot prin profesionalism si i-am ajutat si eu la randul meu.
Cat se poate de firesc si natural. Fara fite, fara orgolii.

In timp ce la medicina am intalnit asistenti si chiar un profesor care tipau in gura mare ca "rolul femeii e la cratita, ca nu sint in stare sa faca nimic altceva"...

Nu inteleg ce anume genereaza acest comportament.

Si chiar "nu ma asteptam" (ca sa folosesc aceeasi expresie... :wink: ), sa vad aceasta reactie de mirare din partea unei fete (Arty).
De ce Arty ?
Ca doar si tu esti fata... si ai avut chiar tu ambitia sa inveti programare... ? De unde generalizarea asta ?

PS. NU sint feminista. Chiar consider ca feminismul este un curent impotriva firii. O deviatie, la fel ca si misoginismul.
Cand este vorba de profesie, sintem toti oameni.

Pur si simplu vreau sa aflu o explicatie de ce politehnistii in general judeca OMUL din fata lor, ca individ, si nu generalizeaza (cel putin asa sint toti politehnistii pe care-i cunosc eu personal), in timp ce medicinistii au tot soiul de clisee si generalizari.
Last edited by Mada2004 on Sun Dec 05, 2004 1:22 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Mada2004
senior
senior
Posts: 293
Joined: Mon Aug 30, 2004 6:21 pm

Postby Mada2004 » Sun Dec 05, 2004 1:17 pm

Marius '95 wrote:Vreau sa ma apuc de assembler. Tot vreau de vreo 6 luni si nu reusesc... Se pricepe cineva la asamblare in windows?


Ma, eu va admir pe astia care stiu sau vor sa invete assembler. Eu nu stiu assembler si de-aia presupun ca e greu (consumator de energie si timp).

In acelasi timp insa, nici nu simt nevoia sa invat assembler din ratiuni practice.
In ziua de azi se cere in primul rind productivitate si daca tot ai un pic de timp si energie ca sa mai inveti un limbaj, cred ca iti aduce mai mult "profit" sa inveti un limbaj de nivel innalt, pt ca e mai productiv, dar in acelasi timp cred ca e bine sa fie un limbaj in care sa se poata programa si la un nivel mai jos, deci sa fie flexibil.

In sensul asta ar fi mai recomandat Delphi, Java sau C#.

Tu ce stii in afara de PHP ?

User avatar
Dan
Master of Disaster
Posts: 2863
Joined: Sun Jul 06, 2003 1:59 am
Location: ...on the highway to hell...
Contact:

Postby Dan » Sun Dec 05, 2004 1:46 pm

mada wrote:In al doi-lea rand, cea mai placuta surpriza pt mine, lucrind cu colegi care nu facusera medicina ci poli, a fost sa constat ca ei au alte criterii de evaluare ale unui om decit medicinistii - si anume competenta profesionala si camaraderia


u can say it again...e cu totul altceva si-mi dau seama de diferentele de mediu ,pentru ca din cand in cand, foarte rar ce-i drept mai calc pe la spital in conditiile in care in fiecare zi 8 ore am de-a face cu tagma IT.

Revenind la limbaje de programare, am o intrebare:

Daca ar fi sa o luati de la capat, ce limbaj de programare credeti ca renteaza sa inveti?
Eu din muntii mei...
http://www.imed.ro/forum

User avatar
arty
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sat Dec 04, 2004 6:43 pm

Postby arty » Sun Dec 05, 2004 2:57 pm

Multumesc Mada2004!
Dupa o studentie unde eram singura fata dintr-o grupa de 15, m-am trezit in jungla "medicinei". Adevaratii mei prieteni au ramas cei de atunci, din pacate unul singur mai este in tara. Dar inca nu s-a intamplat vreodata ca sa nu fiu cautata de cei care au venit prin tara, sa nu primesc de la toti urari la sarbatorile mai importante. Si tot prin intermediul lor s-a gasit ceva de lucru si pentru mine. Poate ca o "discriminare" , primesc de lucru in domeniul webdesignului, dar in modul acesta am reusit sa termin medicina pe banii mei. Despre baietii de la medicina...nu sunt mai cocosi, doar in aparenta. Eu, recunosc, am fost destul de priviligiata in relatia cu ei, poate tocmai din cauza "calculatoarelor". Mai sunt inca frustrati pe la medicina, care nu-si pot imagina ca seful de promotie e o...fata, ca locurile la rezidentiat cele mai bune sunt ocupate de...fete ("ei, acolo niste tocilare"), iar pe deasupra pot sa faca si altceva (excluzand cratita unde suntem totusi in avantaj) intr-un domeniul atat de "exclusivist" pentru ei. Astia sunt o categorie infima, infima...si adevarul e ca au de pierdut mult cu atitudinea asta.
Sa revenim la lucruri practice si serioase. Eu, dupa experienta cu pascal, cand am descoperit Delphi, i-am ridicat statuie. Mi-e si acum la suflet, din pacate nu am ocazia sa lucrez prea mult cu el. Am sa va spun mai multe despre ce lucrez acum, webdesign. Cum mie, in general, imi revine partea de design dintr-un site Adobe Photoshop e exential. Pot sa va spun ca ultima versiune, CS, e extraordinara si va recomand multe filtre pe care le obtineti printr-o simpla cautare pe internet. In general conteaza originalitatea prezentarii si eu am multe de castigat prin faptul ca nu lucrez numai cu standardul CS. Lucrez mult cu Macromedia, in special Flash, asta mi s-a impuns. In afara de "intro" care intra intra in pagina de index, restul este doar flash si am observat ca tendinta asta va fi in materie de webdesign. Amanunte despre animatii, incluzand aici si programe care fac anumite animatii si care sunt exportate in flash o sa va plictisesc numai la cerere, eventual pm.
Parerea mea: ca medic, care stii ca asta doresti sa faci in viitor, e bine sa mergi foarte specific pe o anumita ramura, altfel risti sa te pierzi in imensitatea numita "informatica". Sa-ti cunosti bine partea ta, astfel poti sa "castigi un ban in plus", acesta fiind de fapt scopul.

User avatar
Marius '95
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat May 01, 2004 4:34 am
Location: Cluj-Napoca, Hasdeu, la capatul cablului de retea
Contact:

Postby Marius '95 » Sun Dec 05, 2004 8:59 pm

Pai e adevarat ca noi, astia de la medicina, generalizam. Peste tot in facultate ne intalnim numai cu statistici, semne si simptome care ar trebui sa apara in nu_stiu_ce boala. Daca nu am invata la modul general atunci nu am putea invata deloc. Prin urmare este logic sa aplicam asta si in viata de zi cu zi. Cu atat mai mult cu cat inductia logica se potriveste intr-un procent semnificativ cu realitatea.
Ma surprinde faptul ca o fata stie programare din cauza ca de regula fetele nu sunt atrase si nu inteleg chestiile astea (calculatoare, electronica, masinarii, astronomie, fizica, etc.) la fel cum noi, baietii nu ne pricepem / nu suntem atrasi de literatura, pictura, design, etc. Nu? Bineinteles ca sunt si exceptii.
Mada2004 wrote:Tu ce stii in afara de PHP ?

Pai... ceva turbo pascal din liceu, ceva basic de pe vremea cand aveam HC90 si un pic de assembler in DOS (dar asta nu se pune, ca inca n-am facut un program functional in assembler).
Vreau sa ma apuc de assembler ca am vazut ce poate face. Programele in assembler sunt cele mai mici si cele mai rapide din tot ce exista.

User avatar
drLouis
elite
elite
Posts: 2891
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:10 pm
Location: http://drlouis.com
Contact:

Postby drLouis » Sun Dec 05, 2004 9:32 pm

Marius '95

Daca vrei sa invetzi ceva..ia-o si tu usurel cu VB,Delphi;
Asm este pentru jmekeri;nu cred ca vei codat tu vreodata sisteme de operare,drivere,packere,sau mai stiu io ce microaplicatzii;practic in asm ai o cutie [cpu] cu niste sertare [registrii] in care bagi si scoti numere pe 4 bytes,si faci operatzii pe datele din aceste seratre;

Asm este un mare carnat de rutine legate prin salturi din care daca te lungesti putzin,nu mai ajungi s aintzelegi nimic :lol:

D'aia s-au inventat compilatoarele..ca sa nu stai tu sa compui asm.

Si cand zici programare..trebuie sa te gandesti ca nu o sa invetzi numai limbajul in sine,ci si API-urile sistemului de operare pe care vrei sa produci aplicatii;programele traiesc implantate pe sistemul de operare..si comunica cu acesta prin niste functzii..API;sa nu crezi ca daca invetzi 20 de comenzi..operatorii..si faci un programel care rezolva ecuatia de gradu 2 ..gata..stii programare;iti trebuiesc ani de zile;si muultea altele...de care te izbesti pe parcurs..formate de fisiere,dispozitive grafice,threaduri,controale,baze de date,com...ani de zile :wink:

Deci asm nu-i pentru incepatori;
In C,C++ e facut windozu si peste 60% din aplicatiile de win..in mare parte..dar e mai greoi..d-aia recomand RAD-urile de mai sus vb,..delphi;pascal,fortran..sunt perimate..stiu io..se mai folosesc didactic prin scoli/facultati;

bafta
CG

User avatar
visoft
junior
junior
Posts: 38
Joined: Fri Sep 05, 2003 2:02 pm
Location: UT-Cluj Napoca
Contact:

Postby visoft » Mon Dec 06, 2004 3:28 am

Si cand zici programare..trebuie sa te gandesti ca nu o sa invetzi numai limbajul in sine,ci si API-urile sistemului de operare pe care vrei sa produci aplicatii;programele traiesc implantate pe sistemul de operare..si comunica cu acesta prin niste functzii..API;sa nu crezi ca daca invetzi 20 de comenzi..operatorii..si faci un programel care rezolva ecuatia de gradu 2 ..gata..stii programare;iti trebuiesc ani de zile;si muultea altele...de care te izbesti pe parcurs..formate de fisiere,dispozitive grafice,threaduri,controale,baze de date,com...ani de zile


SHIT! Asta inseamna cativa ani de faculta! :lol: :lol: :lol: :lol:

Marius, daca vrei assembler, tre sa invetzi mai intai hardware! Suna paradoxal, dar odata ce vei intelege cum "se leaga firele" pe acolo in procesor si ce inseamna fixic un registru si un bus, assemblerul iti va parea o chestie atat de evidenta, incat iti va lua probabil 10 minute ca sa asimilezi tot ce poate face, si sa fii gata sa te pui sa codezi. Mai tre sa cauti pe net niste doc-uri despre functiile DOS (faimoasa int 21h) si your'e in business! Da-mi un msg pe pm si sapt viit ma pun sa vad ce cursuri mai am pe acasa. Vb vine, nu e mult, partea de 8086 am facut-o in 3-4 cursuri, iar acum povestim de RISC.
Dar repet, a te pune sa invetzi assembler direct e ca si cum te-ai pune sa invetzi tehnci si timpi operatori fara sa cunosti un deget de anatomie! Unele chestii ti se vor parea absurde, ilogice, inutile etc.

Repet, cauta pe net daca nu ai rabdare despre arhitectura microprocesoarelor in general, si despre x86 in special. Acolo este cheia assembler-ului!

In alta ordine de idei, nu recomand nimanui sa se apuce sa studieze API win sau multithreading, astea is chestii advanced... way too advanced (zic eu) pt cineva care vrea doar sa-si rotunjeasca veniturile. Nu de alta, dar is destul de greu de stapanit si nu merita timpul investit, pt ca de obicei le folosesti la proiecte enterprise, care iti mananca multe resurse de timp.
Dar daca vrei sa faci programare ca profesie, intradevar sunt o suma de cunostinte necesare.
Pana unealta, de ce nu ar trebui sa va apucati de algoritmi avansati, sa incepeti sa rezolvati probleme de programare de prin culegeri? (de ex NTFS se bazeaza pe B-Trees care sunt o forma mai avansata de arbori,arbori care se dau constant la varii concursuri de info :lol: )

Ideea este ca domeniul este ffffffffffffffff vast! Daca e doar un hobby mentineti-va pe o singura linie, si nu va lasati intimidati de cei care zic ca PHP e o gluma, sau a sti sa lucri in photoshop e pt amatori! Eu de ex cunosc cam 90% din chestiile enumerate mai sus de drLouis dar as da com-ul si formatele de fisiere pentru a sti sa lucru calumea cu photoshop-ul!!!

My opinion . . .


p.s. Sa faci programare nu e greu! Iti trebe timp liber si muuulta pasiune!
Prietenii sunt construiti genetic sa te rupa, sa te corupa dar tot ei te si educa!

User avatar
Tyby
Dungeon Keeper
Posts: 602
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:39 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Tyby » Mon Dec 06, 2004 4:21 am

da, subscriu, in special la ultimile afirmatii! ;)
formerly known as gaurika ...

May the best from your past be the worst in your future!

Tyby out!

florinn
Posts: 1
Joined: Mon Dec 06, 2004 5:44 am

Postby florinn » Mon Dec 06, 2004 6:06 am

Salutare! Sint si eu un "medicinist" care a inceput sa "guste " din placerea pentru programare. Nu am facut nika pina acuma in ceea ce priveste programarea.. Ceva Pascal, si apoi m-am apucat de C/C++ . Din pacate nu am avut un anturaj care sa aiba aceasta pasiune, iar cunoscutii, care ii aveam in ale calcularelor m-au priit destul de sceptici cind ma vedeau ca-mi bag nasul ..
Ce parere aveti de C/C++ ? Se poate face ceva banuti cu el? Si cu ar trebui sa continuu..
A fost o surpriza f placuta cind am descoperit subiectul pe forum.
Multam , si sper sa ne mai auzim

User avatar
Mada2004
senior
senior
Posts: 293
Joined: Mon Aug 30, 2004 6:21 pm

Postby Mada2004 » Mon Dec 06, 2004 1:33 pm

visoft wrote:Eu de ex cunosc cam 90% din chestiile enumerate mai sus de drLouis dar as da com-ul si formatele de fisiere pentru a sti sa lucru calumea cu photoshop-ul!!!


Iti zic eu din experienta ca treaba asta cu Photoshopul nu e o afacere pt tine. De ce ?
Pt simplul fapt ca tu vei face muult, muult mai multi bani din Java si C++ decit fac cei mai talentai designeri.

Chiar si numai din PHP poti castiga mai mult decit din design.

Cel mai nasol e ca in design iti cam strici ochii retusind uneori pixel cu pixel imaginile stricate (scanate prost, fotografiate prost, etc) pe care ti le dau clientii si care au pretentia sa scoti adevarate opere de arta din ele.

Si cand totul iese bine si chiar faci o adevarata opera de arta, vine bizonul de client, de obicei un taran ajuns director pe nu-stiu-unde (uneori genul ala de dobitoc care confunda adresa de web cu adresa de email), si zice: "aaa, pai nu e bine. Eu vroiam roz cu galben si cu verde praz!"...
Iti vine sa-l iei la palme, degeaba ii explici si incerci sa-l convingi ca ce vrea el e o prostie, sa-i educi gusturile, ca nu pricepe si pina la urma tot ca el trebuie sa faci ca deh... "clientul nostru stapinul nostru"...

Dupa cateva experiente de-astea vei fi tentat sa-ti bagi picioarele in design din proprie initiativa ca sa nu ajungi sa faci ulcer de nervi.

Si nici cu strainii nu mi-e rusine... te freaca de obicei mai mult ca romanii.

Macar in programare treaba e clara - functioneaza sau nu functioneaza; are buguri sau nu.

In design insa, totul e FOAAARTE subiectiv...

Dar cea mai mare limitare este insasi imaginatia pe unitatea de timp (mai mult decit talentul la desen si mai mult decit imaginatia in sine).

Degeaba stii Photoshop sau Flash la mare arta, degeaba stii toate trucurile, degeaba ai chiar foarte mult talent la desen, daca tie iti ia 2 zile pina iti vine inspiratia ca sa faci ceva original si beton, insa altuia ii cloceste mintea in 3 ore ceva la fel de super ca al tau, se cheama ca nu esti suficient de productiv... iar firmele de web vor 3-4 template-uri originale de design pe zi...
Asa ca e bine sa te gandesti de 3 ori inainte de a te baga in chestia asta.

Ce-i drept, cu timpul, prin experienta si "rutina" ajungi sa iti faci "retete" de situri (ca si in design exisata o anumita "limba de lemn"), insa chiar daca ai talent la desen si imaginatie (ca si asta e o chestie limitativa si innascuta - un talent innascut) si multa experienta, s-ar putea sa nu poti ajunge sa te compari cu productivitatea designerilor din top 5 % ca sa poti face chestia asta la nivel profesionist. Pt ca "imaginatia pe unitatea de timp" (productivitatea) este un talent innascut absolut esential pt design.

Intr-un anumit sens e mai greu decit programarea. In programare daca nu stii, poti invata si tot te descurci. In design trebuie sa si stii, dar nu e suficient sa stii. Trebuie sa ai talent, ori talentul nu se poate "invata".

Eu am lucrat ca designer profesionist la o firma, fac si proiecte de design (si pt romani si pt straini), nu numai proiecte de programare, stiu si Photoshop foarte bine (dar asta nu e decit o conditie minima in design), cel mai important e ca am si talent inascut la design si imaginatie si de-aia iti zic: designul facut profesionist nu e o gluma, nu e o joaca si nu e pt oricine, ci doar pt cei mai talentati si carora chiar le place sa faca chestia asta si mai mult, sint pregatiti psihic ca depaseasca toate dificultatile care apar.

User avatar
drLouis
elite
elite
Posts: 2891
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:10 pm
Location: http://drlouis.com
Contact:

Postby drLouis » Mon Dec 06, 2004 4:06 pm

Mada2004 :lol: :lol: :lol: :lol: nu te dor degetele wei?

cel mai important e ca am si talent inascut la design si imaginatie si de-aia iti zic: designul facut profesionist nu e o gluma, nu e o joaca si nu e pt oricine, ci doar pt cei mai talentati si carora chiar le place sa faca chestia asta si mai mult, sint pregatiti psihic ca depaseasca toate dificultatile care apar.


prezinta-ne si noua cel mai belea site facut de tine...sa ne minunam si noi de talentele tale :wink:

cat despre visoft...
man..se pare ca n-ai nici o sansa s-o concurezi pe Mada...si-ti mai strici si ochii :shock: asa ca ramai la asm-ul tau cum si io voi ramane cu vc++ ul meu...atat pentru a ne feri ochii cat si ptr a castiga mai bine;

florinn
eu estimez ca peste 60% din softurile de wingoz if facute in c++,wingoz care in mare parte el insushi e facut in c (btw i-am vazut sho din sursele alea aparute pe net);ce vrei mai mult de atat;nu vad legatura,intre limbajul de programare si bani;depinde de ce programe te taie capul sa faci;daq vrei sa te angajezi ca programator..iti dai seama ca sansele cele mai mari n-o sa le ai in fortran sau pascal :idea:

bani se scot si din php,perl si baze de date...si te angajezi la Mada2004 sa-ti faca designu la situri :D

ciao

User avatar
Marius '95
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat May 01, 2004 4:34 am
Location: Cluj-Napoca, Hasdeu, la capatul cablului de retea
Contact:

Postby Marius '95 » Mon Dec 06, 2004 8:35 pm

Eu nu intentionez sa scot bani din programare, cel putin nu acum. Cine stie, poate ajung doctor prost si o sa trebuiasca. Oricum, sa lasam asta. Programare fac pentru mine. Sunt anul 5 si daca nici anul asta nu invat ceva programare atunci alta data n-o sa mai am sansa.
Am 2 optiuni: pot sa invat assembler sau pot sa invat ceva visual nu_stiu_ce. Sa le luam pe rand:
Am citit cateva carti de assembler si pot sa zic ca stiu cu ce se manaca. Problema este acum ca nu stiu cum se face un program de windows. N-am gasit nici un manual pe tema asta. Nu-mi trebuie decat ceva care sa-mi dea exemple explicate in detaliu despre cum generez o fereasta, de exemplu. Sau cum apelez un API. Odata ce am inteles chestiile astea e usor. La fel am facut cu PHP. Am invatat chestiile de baza si apoi m-am apucat de programat cu manualul in fata, deschis la indexul de functii. Nu cred ca e nevoie sa ma apuc sa invat API-uri si chestii. Numai sa am un manual in care sa le caut.
Am instalat de curiozitate Borland C++ Builder 6 si n-am inteles nimic din el. Lumea zicea ca e simplu, ei bine mie nu mi se pare chiar asa. Mai ales ca nu exista un manual care sa inceapa cu bazele, cum este manualul de PHP. Ce m-a deranjat cel mai mult e ca toate programele incep cu "include ...". Nicaieri nu se spune la ce am nevoie de chestiile astea si ce sa 'includ' si cand.
Prin urmare ce sa aleg? Assembler sau altceva? Poate stiti voi un limbaj simplu ca PHP-ul.

PS: V-am zis ca am incercat sa apelez API-uri din PHP. Nu mi-a reusit fiindca imi da o eroare: "PHP caused an invalid page fault in module MSVCRT.DLL at 018f:78002f52." Iata sursa:

Code: Select all

<html>
<head><title>Test</title></head>
<body><?php
echo("PHP ruleaza.<br>");
w32api_deftype("wsadatatype","int","wVersion","int","wHighVersion","string","szDescription","string",
"szSystemStatus","int","iMaxSockets","int","iMaxUdpDg","string","lpVendorInfo");
w32api_register_function("ws2_32.dll","WSAStartup","long")or exit("Winsock2 not registered.<br>");
w32api_register_function("icmp.dll","IcmpCreateFile","long")or exit("IcmpCreateFile not registered.<br>");
w32api_register_function("ICMP.DLL","IcmpCloseHandle","string")or exit("IcmpCloseHandle not registered.<br>");
w32api_register_function("ICMP.DLL","IcmpSendEcho","string")or exit("IcmpSendEcho not registered.<br>");
$wsadata=w32api_init_dtype("wsadatatype",chr(2).chr(2),"Description".chr(0),"Status".chr(0),1,1,2);
$err=WSAStartup(chr(2).chr(2),$wsadata);
echo("Winsock startup: ");var_dump($err);echo("<br>");
$handle=IcmpCreateFile();
echo("Handle: ");var_dump($handle);echo("<br>");
$ping=0;
$address=ip2long("10.1.10.87");
$reply=IcmpSendEcho($handle,$address,$ping,1,NULL,$pong,4,1000);
echo("Function reply: ");var_dump($reply);echo("<br>");
echo("Bytes received: ");var_dump($pong);echo("<br>");
echo("PHP inca mai ruleaza.<br>");
?>
<hr>
</body></html>

Programul ar trebui sa "dea ping" catre 10.1.10.87 (eu).
Poate e Windows-ul meu de vina, poate e PHP-ul de vina ca oricum zice in manual ca functiile astea sunt in stadiu experimental. Dati-va si voi cu parerea.

User avatar
drLouis
elite
elite
Posts: 2891
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:10 pm
Location: http://drlouis.com
Contact:

Postby drLouis » Mon Dec 06, 2004 9:21 pm

Marius '95
man..lasa dreaq asamblerul..tu nu stii ce-i ala un #include si vrei sa invetzi asm; :?

Vrei programare..bine..sa stii ca orice limbaj de programare dupa cum ti-am spus foloseste APIuri..(functiile sistemuluide operare);
APIurile astea nu le poti sari decat daca faci aplicatii care nu au nici o treaba cu sistemul de operare...si softurile astea sunt 0.0x% din totalul softurilor;
Functiile astea se gasesc bagate in niste .dll-uri in directorul sistemului de operare;
iti dau niste exemple :
comctrl32.dll are in el toate functiile care tzin de controalele windozului:butoane,lisboxuri,combo,editbox..tot ce vezi pus pe interfatza;
advapi.dll functiile ce lucreaza cu registu windoz;
user32,kernel32.dlllucru cu ferestre,functzii lowlevel etc;

Cand vrei sa pui text spre exemplu,intr-un control din programu tau..trebuie sa chemi functiile alea;pentru asta #incluzi headerele..ca linkerul sa stie sa incarce dll-ul respectiv si tu sa-ti poti apela functia sistemului care pune text in control;
Eh..functiile alea sunt destul de groi de apelat,in c++ exista niste clase care fac munca mai usoara..le zice MFC;

Toate apiurile alea..toate functiile care sunt disponibile programatorului spre a fi accesate in sistemul de operare..se gasesc explicate intro-o kestie..un fel de help..MSDN..care e pe vo 3 CD-uri si fara de care nu faci nimic ca programator;ah..si tot MSDNu ala e bazat pe exemple in c++,c si putzin vb;asa ca daca te iei cu delphi o sa uiti cam kiorash pe-acolo;

Deci..daca vrei sa faci programe cu interfatza grafica..uita de asm;nici exemple ,nici documentatie calumea n-ai sa gasesti;pe langa faptul ca n-ai sa poti face cred niciodata o interfatza skinabila,sau mai stiu io ce minunatzii;

In final..parerea mea care am vo 5 ani de programaer in VC++..uita ASM..daca vrei sa faci soft cu interfatza grafica (GUI) pe windoz;


bafta
CG

User avatar
Marius '95
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat May 01, 2004 4:34 am
Location: Cluj-Napoca, Hasdeu, la capatul cablului de retea
Contact:

Postby Marius '95 » Mon Dec 06, 2004 11:07 pm

1) Aha! Deci asta face un #include. Pai in cazul asta n-am nevoie de cat de un manual despre cum incarc un .DLL din ala folosind assemblerul si apoi cum ajung la functiile din el. Un manual detaliat, din ala "pentru to(n)ti". Asta e tot. In rest cred ca ma descurc si singur. Daca cineva stie vreun manual din asta, va rog dati un link.
2) Zici ca assemblerul nu e bun, delphi nu, atunci ce?
3) Nu ma intereseaza sa fac programe cu GUI pe windows. Nu mai mult decat o fereastra de optiuni. Vreau sa fac programe windows fiindca cele pt DOS ocupa procesor 100% in windows si cand e vorba de retea sunt la pamant.

User avatar
drLouis
elite
elite
Posts: 2891
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:10 pm
Location: http://drlouis.com
Contact:

Postby drLouis » Tue Dec 07, 2004 7:13 pm

grr...ce zic io si ce intzelegi tu

1.spre exemplu vrei sa play un sunet in programu tau;
-exiasta un Api sndPlaySound(...) in wingoz;
-ca sa poti apela functia aia in progu tau..trebuie sa incluzi headerul unde
e declarata functia aia..ca linkeru sa stie ce sa apeleze;
-in documentztzie (MSDN) scrie:
Header: Declared in Mmsystem.h; include Windows.h.
Rezum..vrei sa folosesti functia aia..scrii #include <Windows.h>

2.asm e bun..si ti-am zis mai sus la ce,delphi e un RAD lafel ca si vb...si e bun ca feci repede ce vrei cu ele;

3.unde ai vazut tu ca programele de dos ocupa 100% CPU?

User avatar
Marius '95
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat May 01, 2004 4:34 am
Location: Cluj-Napoca, Hasdeu, la capatul cablului de retea
Contact:

Postby Marius '95 » Tue Dec 07, 2004 8:05 pm

1. Pai asta vreau eu sa zic: ca nu exista un windows.h in assembler. De fapt exista cateva dar nu acopera toate API-urile. La un moment dat o sa trebuiasca sa-mi scriu unul.
3. In System Monitor -> Kernel: Processor Usage (%)

User avatar
visoft
junior
junior
Posts: 38
Joined: Fri Sep 05, 2003 2:02 pm
Location: UT-Cluj Napoca
Contact:

Postby visoft » Tue Dec 07, 2004 11:49 pm

Ok, deci aici se vorbeste de zarzavaturi cu branza!

API-urile sunt niste functii "depozitate" in variile dll-uri din windows si care efectueaza o gramada de chestii mai mult sau mai putin utile si vitale.

Cum se creaza un executabil:
Cod sursa -> preprocesor => cod sursa fara #bla bla bla. -> compilare => cod ASM (compilatoarele moderne genereaza direct cod masina) -> assembler => cate un fisier .obj pt fiecare .cpp Toate astea se linkediteaza
=> fiserul .exe care cu atata mandrie ruleaza! (daca ruleaza)

#include e o directiva PRERPOCESOR, adik pt faza aia inainte de compilare. NU ARE NIMIC DE A FACE CU .DLL-urile vietzii! Poti tu sa scrii header-ele functiilor cu manutza ta. Dar e mai elegant si mai sigur sa le folosesti pe cele gata scrise.

DLL-urile intervin abia in faza de linkeditare, cand linker-ul asta cauta referintzele la functii. Cand tu apelezi o functie API, el cauta mai intai in codul tau , apoi in calea pe care i-ai dat-o in Options/Paths sau in linia de comanda.

Nu exista windows.h in assembler pt ca fisierele header sunt specifice C/C++ -ului! Nici in java nu ai asa ceva! Nici in Delphi :lol:

Recomandarea mea calda e ca sa te apuci de VC++6 si sa iti faci tu un .exe care sa accepte ca parametri adresa de ip, si sa-ti returneze la iesire (exit code-ul adika) 1 daca a dat ping sau 0 daca nu (sau ce vrei tu sa-ti returneze)
Sunt si functii dos cu care poti sa verifici dintr-un .bat cu ce cod iti iese un program!
Iar in exe-ul asta iti inglobezi tu ce apeluri la funcii API vrei! In asm sincer, nu ti-as recomanda! Mai ales in lucru cu chestii complexe cum is apelurile de functii API (de fapt orice apel de functie in asm e destul de complicat... Is 100.000 de metode de apel si de revenire si le incurci fff usor)

See yaaaz!
Prietenii sunt construiti genetic sa te rupa, sa te corupa dar tot ei te si educa!

User avatar
Marius '95
junior
junior
Posts: 32
Joined: Sat May 01, 2004 4:34 am
Location: Cluj-Napoca, Hasdeu, la capatul cablului de retea
Contact:

Postby Marius '95 » Wed Dec 08, 2004 3:31 am

OK. Thx. Dar daca ai o zi libera candva, spre exemplu pe la sfarsitul saptamanii viitoare inainte sa pleci acasa, ai putea veni sa-mi arati?

PS: Ceea ce am eu nevoie este sa introduc timpul de raspuns intr-o baza de date MySQL.

User avatar
costin
senior
senior
Posts: 130
Joined: Sun Jul 06, 2003 3:00 am
Contact:

Postby costin » Wed Dec 08, 2004 3:26 pm

Marius, fi bun, si las-o naibii cu assemblerul ala! Lumea a evoluat, exista api sau macar un back-end minim. Stiu ca esti grozav cand programezi direct in asamblare, dar e cam si cum ucizi musca tragand cu tunul. Au facut altii treaba asta pentru tine. Daca vrei sa experimentezi, n-ai decat sa scrii si in cod-masina, sa scoti tastele si sa faci contactele cu surubelnita sau sa mangai pisica si sa te descarci electrostatic in protocol RS-232 direct in conectorul PS/2 sau in cipset.
Asamblare inseamna un papirus de simboluri pentru a face o atribuire sau o adunare. Vrei sa scrii un sir la consola? Pune mana si interfateaza cu dispozitivul de iesire, sunteaza driverul si copiaza binar octetii dintr-o amplasare de memorie in alta. Asta vrei?

Sa iti dau un exemplu. Asamblare pentru Z80. Copiaza 32 de octeti dintr-un loc in altul, posibil intr-o atribuire de sir.

Code: Select all

        PUSH HL
        PUSH DE
        LD HL,#A000
        LD DE,#4000
        LD B,#20
L0      LD A,(HL)
        LD (DE),A
        DJNZ L0
        POP DE
        POP HL
        RET


Asa ca, daca vrei sa programezi si vrei sa iasa ceva util tie si umanitatii, incearca un VisualBasic (ca zici ca c nu e de tine si daca nu zici, asa reiese :twisted: ). Se pot face multe lucruri frumoase in VB, pana sa realizezi cat de mult te impiedica sa evoluezi.
Oricum, nu te lega de o arhitectura (nici macar de x86) si nici de windows. E pe duca si ai prea putine exemple practice din care sa inveti. Daca tii sa te lupti cu c/c++ (pana la urma o sa merite efortul), arunca un oki peste gard la Linux. S-ar putea sa uiti de M$...
Image Get Firefox!

stego
junior
junior
Posts: 63
Joined: Thu Feb 03, 2005 12:48 am
Location: /usr/sbin
Contact:

Postby stego » Thu Feb 03, 2005 1:14 am

Ahaa. Colegi programatori :) Banuiam eu ca nu sunt singurul.
Marius, daca mai esti pe fir, asculta ce ti-au zis oamenii si lasa asm-ul, ala e bun pentru alte treburi :twisted:
Sunt atatea limbaje interesante si cu personalitate, si cu documentatie pe www gramada, n-are rost sa-ti pierzi timpul cu assembler.
Incearca un Qt, un Ruby, un Python, descopera librariile wxPython, joaca-te cu GTK, ia sursele de la orice soft GNU si umbla prin ele, ai sa inveti foarte multe si s-ar putea chiar sa-ti placa.
Uita de API-ul lui vindoze, cum a spus si costin, astia sunt pe duca si nici ceva foarte folositor nu o sa reusesti sa faci.
Mai da php-ului o sansa, e un limbaj mic dar fortos, poti sa faci minuni cu el daca stii cum sa-l invarti pe degete.
Ca limbaj mai serios si de viitor, eu zic Java, are un model obiectual foarte frumos si usor de inteles, daca gasesti carti bune o sa inveti sa faci multe lucruri utile cu el si o sa ti se para C++ o chestie nasoala rau..
De C# nu stiu ce sa zic, n-am avut tangente pana acum, oricum eu zic ca la o comparatie Sun- Micro$oft cam castiga lejer Sun la stil... Pareri?
Life is a tragedy for those who feel, and a comedy for those who think

User avatar
Domnudoctor
junior
junior
Posts: 37
Joined: Fri Oct 15, 2004 11:15 pm
Contact:

Postby Domnudoctor » Sun Feb 06, 2005 12:59 am

Am si eu o intrebare: stie cineva cum se face import din mysql in fox?
(ca invers e destul de usor); din cate am inteles e simplu dar nu ma descurc;
sau macar dati un link spre un site cu solutia
merci
Rezimania uimeste Romania !

User avatar
darkside
senior
senior
Posts: 410
Joined: Sun Jul 06, 2003 2:04 am
Location: Somewhere in US of A

Postby darkside » Thu Feb 10, 2005 2:15 pm

via csv sau ODBC
Ultimul care pleaca sa stinga lumina ......

User avatar
Tyby
Dungeon Keeper
Posts: 602
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:39 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Tyby » Fri Feb 11, 2005 12:41 am

Domnudoctor wrote:Am si eu o intrebare: stie cineva cum se face import din mysql in fox?
(ca invers e destul de usor); din cate am inteles e simplu dar nu ma descurc;
sau macar dati un link spre un site cu solutia
merci


asta ajuta?

Code: Select all

$result = mysql_query('SELECT ...');


// open your DBF
$dbf = dbase_open($filename, 2);


// get each row as an array
while ($row = mysql_fetch_row($result)) {
    // now insert the row into your DBF, $dbf is your identifier from the
open command
    db_add_record($dbf, $row);
}


Haven't tested it, though. Take a look at the manual page. There are some
user comments that might help you:
http://de.php.net/manual/en/function.dbase-add-record.php



Regards, Torsten



http://www.phpbuilder.com/lists/php-db/2004052/0036.php

daca nu, ODBC ... nush daca ai vreun tool de import in fox din ODBC, dar ar trebui sa fie...

Succes!

PS: Costineee ... se putea sa nu te bagi!? :twisted:
PPS: Stego, poate castiga Sun la stil (desi asta e o chestie subiectiva), insa ramane in urma rau la viteza ... si asta e obiectiva! ;)
formerly known as gaurika ...



May the best from your past be the worst in your future!



Tyby out!

stego
junior
junior
Posts: 63
Joined: Thu Feb 03, 2005 12:48 am
Location: /usr/sbin
Contact:

Postby stego » Fri Feb 11, 2005 1:59 pm

Tyby wrote:
PPS: Stego, poate castiga Sun la stil (desi asta e o chestie subiectiva), insa ramane in urma rau la viteza ... si asta e obiectiva! ;)


Posibil, nu stiu mare lucru despre C# si nici macar nu programez "profesionist" adica pe bani. Insa din ce aud de la prieteni din domeniu, java se foloseste in masura mai mare decat C# cu toate ca in unele privinte este clar inferior, tocmai pentru ca este cross-platform (si la ora actuala majoritatea serverelor "enterprise" ruleaza o forma sau alta de Unix).
E normal ca pe o platforma microsoft C# sa bata rau la viteza java, dar nu cred ca mai e valabil si pe Unix ;)
Life is a tragedy for those who feel, and a comedy for those who think

User avatar
Tyby
Dungeon Keeper
Posts: 602
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:39 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Tyby » Fri Feb 11, 2005 2:13 pm

stego wrote:[...]
(si la ora actuala majoritatea serverelor "enterprise" ruleaza o forma sau alta de Unix)
[...]


huh?! :evil:
formerly known as gaurika ...



May the best from your past be the worst in your future!



Tyby out!

User avatar
Domnudoctor
junior
junior
Posts: 37
Joined: Fri Oct 15, 2004 11:15 pm
Contact:

Postby Domnudoctor » Thu Feb 17, 2005 4:18 am

Merci mult Tyby pt secventa de cod
inca nu am avut timp sa o incerc, dar zilele astea o sa vad daca merge
am mai cerut sfatul si pe alt forum (cica de profesionisti) da saracii
nu prea stiau (sau nu vroiau sa zica) mare lucru :roll:
Rezimania uimeste Romania !

User avatar
Domnudoctor
junior
junior
Posts: 37
Joined: Fri Oct 15, 2004 11:15 pm
Contact:

Postby Domnudoctor » Mon Mar 14, 2005 1:00 am

Am transferat pana la urma din mysql in fox printr-un odbc-mysql si in fox 1.am facut un remote view care vedea mysql
2.copy to fisierintermediar.dbf
3.use tabelfinal
append from fisierintermediar

Tyby, merci inca o data pt help.
Rezimania uimeste Romania !

User avatar
drLouis
elite
elite
Posts: 2891
Joined: Fri Oct 15, 2004 7:10 pm
Location: http://drlouis.com
Contact:

Postby drLouis » Mon Apr 04, 2005 7:42 am

stego wrote:Uita de API-ul lui vindoze, cum a spus si costin, astia sunt pe duca si nici ceva foarte folositor nu o sa reusesti sa faci.
... Pareri?


io sunt mai carcotash si lansez o intrebare, doua...

are cineva habar cat la suta din software-ul mondial e de wingoz?

cate sisteme homeuser sunt pe wingoz si cate pe lnx?

sa lasam aprecieri de genul asta pe seama statisticilor...

faptul ca stiu vc++ si tot avantul asta cu opensource...nu m-a determinat sa trec la linux;vedeti voi...lumea vrea lucruri simple...vrea sa dea clic si sa pornesca cd-romul...nu sa scrii 5 randuri pana sa-l vezi..cum era linuxul acum cativa ani (faptul asta m-a facut sa renunt definitiv la linux);

nu vreau sa compilez kernele..drivere si alte prostii...si nu-nteleg placerea unora de a scrie la linia de comanda...istoria e istorie si a fost indeletnicirea bunicilor;

cat despre cei care s-au refugiat in linux si hulesc wingozu..ii consider niste rezvratiti care multi habar n-au ce-i aia 2 randuri de cod...structura unui executabil sau macar care sunt multiplii byte-ului;au trecut la linux din teribilism si sub influenta vecinului de bloc care le-a spus ca vezi doamne ...ce crapa windozu daca-l faci server;nu vorbesc aici de cei ce stiu c,c++ si gasesc interesante sursele lnxului;

parerea mea..e ca inca nu s-a nascut SO-ul care sa detroneze batranul dar si noul wingoz...si nu ca nu se vrea...dar avem nevoie de un numitor comun...un fel de limba universala;

Best Regards
Christian Gheorghe
CGSoftLabs

User avatar
originaltup
elder
elder
Posts: 1749
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:52 am
Location: Ohio

Postby originaltup » Mon Apr 04, 2005 12:11 pm

faptul ca stiu vc++ si tot avantul asta cu opensource...nu m-a determinat sa trec la linux;vedeti voi...lumea vrea lucruri simple...vrea sa dea clic si sa pornesca cd-romul...nu sa scrii 5 randuri pana sa-l vezi..cum era linuxul acum cativa ani (faptul asta m-a facut sa renunt definitiv la linux);


Uite nu cred ca mai ai dreptate. Incerc de cateva saptamani niste linuxuri (din pozitia de incepator absolut; in linux, ca in windows mai stiu cate ceva) si pot spune ca nu mai corespund descrierii tale, pt lucrurile uzuale au ajuns sa se foloseasca la fel de usor. Si vorbesc de distributii clasice, caci din cate aud sunt cateva distributii gen Xandros sau Lycoris care chiar ca sunt la nivel windows pt 95% din lucrurile care se fac pe ele.
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"


Return to “Software”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest