Franța - rezidențiatul

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Franța - rezidențiatul

Postby Im » Fri Jun 18, 2010 2:34 pm

Rezidentiatul în Franta se poate face pe doua filiere : în sistemul francez (ca si rezident francez) sau în afara lui (rezident român aflat în stagiu în Franta).
Pentru un rezident român este impropriu spus „face rezidentiatul în Franta” pentru ca nu-l face de la cap la coada, ci doar niste stagii cum reuseste sa prinda, ce vor fi recunoscute de ministerul Român, el ramânând administrativ rezident român si viitor specialist român.


In sistemul francez sunt doar cei care au trecut examenul francez de admitere în rezidentiat, ECN (Examen National Classant). Acesta se da în iunie, si poate fi dat DOAR de catre cei care sunt în anul VI. Cine termina facultatea nu-l va mai putea da. Inscrierile la ECN se fac în martie.

Odata intrat în sistemul francez, se merge cu el, se ocupa sistemul de toate, la final vei fi specialist francez. Ca statut esti un rezident francez (denumirea e „intern”), si în functie de punctajul obtinut îti alegi cu prioritate modulele (unele duc spre supraspecializare), locul etc. Poti face orice formare suplimentara, poti face Master, te poti pregati pentru a deveni prof, orice.

Un intern câstiga 1500 net în anul I si salariul creste spre 1900 în ultimul an. La asta se adauga garzile, una de saptamâna e 100 net, sâmbata e 150 iar duminica e 200. Dupa fiecare garda ai o zi libera.

Site-ul oficial pentru examenul de rezidentiat francez : http://www.cnci.univ-paris5.fr

Un ABC al abordarii examenului de rezidentiat francez, scris de un absolvent român ce a trecut prin ECN : http://internatfranta.wordpress.com/

Forumul studentilor si tinerilor medici francezi : http://www.e-carabin.net

Atentie, ECN e un examen extrem de greu, e redactional, motivatia candidatilor francezi e uriasa si se pregatesc ani de zile, nu ezita sa se lase repetenti în anul VI ca sa se pregateasca si mai bine.
Ca stil, ECN nu se aseamana cu ce exista în România, nu se testeaza memorarea de informatii ci doar rationamentul medical (cazuri clinice).
ECN e doar un examen de clasament, sunt mai multe locuri disponibile decât candidati.
Din 2007 de când absolventii români pot sa dea direct ECN, cei mai multi au încheiat clasamentul.
Iar din cei ajunsi pe sectie, o parte nu au rezistat nivelului cerut si s-au întors.
Aviz amatorilor, pentru a fi intern în Franta trebuie sa cunosti bine limba, sa te pregatesti intensiv mult timp, sa ai deja experienta franceza (Erasmus, stagii) ca sa întelegi sistemul si regulile jocului.
Specialitatile care se prind la coada sunt : Medicina Generala, Medicina Muncii, Sanatate Publica si în mai mica masura Psihiatrie.
Rangurile limita pentru specialitati : http://www.remede.org/internat/cartes-enc/index.html



In afara sistemului poti merge fara niciun examen, pe posturi de PAA sau FFI (acolo unde mai exista). Disponibilitatea acestora e aleatorie, trebuie scanate site-urile de anunturi, trimis mail profesorilor, fiecare e pe cont propriu si nu exista o cale batatorita.
Un site de anunturi : http://www.annonces-medicales.com

FFI = Faisant Fonction d’Interne, adica rezident strain, cu contract pe durata determinata. Inainte de aderarea la UE era statutul clasic al strainilor. Legea spune ca e un statut pentru cei din afara UE, deci în prezent unele spitale nu mai ofera astfel de contracte, altele continua sa ofere, e un pic haotic. Plata e pe la 1300-1400 net fara garzi, acestea fiind platite ca pentru internii francezi.

PAA = Praticien Assistant Attaché, un fel de medic-nemedic, rezervat iarasi pentru straini, e improvizatia cea mai întâlnita pentru spitalele universitare care nu mai pot angaja români ca FFI, sau pentru spitalele periferice. E un fel de medic specialist dar cu drepturi incomplete, trebuie sa fie supravegheat de alt specialist cu experienta. In practica, angajatorul îti poate cere sa faci munca de FFI (deci rezident) sau de specialist (deci alte responsabilitati), e la mica întelegere. Salariul e pe la 2000 net fara garzi, dar unele spitale îl reduc la nivel de FFI. De altfel e un pic aiurea pentru ca un rezident francez de an mare are 1900 fara garzi, fiind acasa la el, cu productivitate pe sectie cum n-o sa aibe strainii cel putin în primul an. Deci salariul de PAA e variabil.

FFI si PAA sunt posturi temporare, nu-ti garanteaza nimeni ca vei avea alt contract dupa terminarea celui în curs. Examenul de specialitate va fi dat în România si veti avea diploma româneasca.

Majoritatea contractelor sunt de 6 luni, cât dureaza un semestru de internat. Un loc liber apare doar daca nu se ocupa toate locurile de interni dupa ce aleg internii francezi. Alegerea acestora are loc de doua ori pe an, în jur de 15 martie si 15 octombrie, pentru semestrele urmatoare (de vara 1mai-30oct, respectiv iarna 1noi-30apr) deci sansele maxime pentru trimis emailuri sunt în jurul acestor date.

Statuturile de FFI si PAA nu evolueaza spre nimic, la sfârsit ti se strânge mâna, esti felicitat si adio.


Dpdv formalitati administrative, internii din sistem si FFI primesc de obicei titre de séjour étudiant, iar PAA primesc cel mai des titre de séjour salarié (pentru care trebuie sa alerge mai mult, dar se obtine mereu în final). Uneori se coupa de toate formalitatile Affaires Médicales din spital, depinde de spital, trebuie întrebat. Pentru medici nu se aplica restrictiile clasice ca pentru alte meserii (sa poti fi refuzat), obtinerea dreptului de munca e doar o formalitate care ia timp.


- se va completa -

ladyfly28
junior
junior
Posts: 25
Joined: Wed Jul 21, 2010 11:42 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby ladyfly28 » Mon Aug 02, 2010 9:54 am

Buna ziua!sunt noua prin zona dar am citit cam tot ce s-a scris despre subiectul Fr pana acum.Din cate am inteles(din alte surse) odata ajuns in fr trebuie?/ar trebui? sa te inscrii la facultate si din momentul in care te-ai inscris ai posibilitatea?/obligatia? sa mergi la cursuri si eventual sa iei de bunavoie niste cursuri.In legatura cu acest subiect,inca destul de vag pentru mine...De ce trebuie sa ma inscriu la facultate???Ma inscriu ca studenta???Pot sa ma inscriu la oricare dintre facultatile lor sau doar anumite centre??Cum pot sa urmez cursurile,daca pana la ora 17-18-.... eu trebuie sa stau la spital????Sper ca cei care sunt deja "elder-i" in abordarea subiectelor cu acest specific sa ma poata ajuta cu un raspuns.Subiectul este dupa cum spuneam...vag....

dr_spirit
Posts: 1
Joined: Mon Jul 19, 2010 9:52 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby dr_spirit » Mon Aug 02, 2010 9:21 pm

buna,

sunt rezi. anul 1 si m-am decis sa imi incerc norocul in Franta.
stiu ca trebuie sa trimit email-uri cu zecile + o portie buna de noroc

am citit mai multe post-uri din care reiesea ca situatia nu e chiar roz :(

stiu ca incercarea moarte n-are, dar ce sanse credeti ca avem sesiunea care vine ?

multumesc

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17766
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby Phat Skidz » Wed Aug 04, 2010 7:49 am

ladyfly, nu trebuie să te înscrii la nicio facultate, decât dacă spitalul respectiv nu vrea să te ia decât ca FFI, ceea ce este abuziv pentru cetăţenii comunitari, dar uneori se mai practică. Aa, te poţi înscrie tu la facultate, dacă vrei, pentru diverse cursuri postuniversitare care se plătesc şi care sunt programate în aşa fel încât să ai timp de ele, că doar sunt pentru medici, nu pentru studenţi.

dr_spirit, nu prea înţeleg întrebarea. Vrei să te încurajăm? Dacă eşti decis şi perseverezi, şansele se apropie de 100%.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

ladyfly28
junior
junior
Posts: 25
Joined: Wed Jul 21, 2010 11:42 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby ladyfly28 » Wed Aug 04, 2010 10:11 am

Mersi,Vlad.s!

ladyfly28
junior
junior
Posts: 25
Joined: Wed Jul 21, 2010 11:42 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby ladyfly28 » Tue Aug 24, 2010 2:15 pm

Stie cineva ce vrea sa insemne asta?! :shock:

"Les médecins de cursus européen en cours de spécialisation ne peuvent pas être recrutés en qualité de FFI ou de praticien attaché associé."

Daca nu ca,FFI sau PAA...atunci ce?Daca ma puteti ajuta cu ceva date si citate legale.

Den
Posts: 1
Joined: Mon Aug 30, 2010 12:18 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby Den » Mon Aug 30, 2010 12:26 am

Buna ziua. Sunt student la stomatologie anul V (an terminal) la Universitatea "Testimiteanu" Chisinau, si as vrea sa ma inscriu si eu pentru examenul de rezidentiat din Franta. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. E posibil sa ma inscriu pentru examenul de rezidentiat in Franta?
2. Cand anume e perioada de inscriere?
3. De unde as putea gasi bibliografia necesara pentru a ma pregati pt examen?
Va multumesc anticipat pentru orice informatie.

User avatar
rouadefoc
senior
senior
Posts: 392
Joined: Mon Mar 19, 2007 12:24 am
Location: PACA

Re: Franța - rezidențiatul

Postby rouadefoc » Mon Aug 30, 2010 10:22 am

[quote="ladyfly28"]Stie cineva ce vrea sa insemne asta?! :shock:

"Les médecins de cursus européen en cours de spécialisation ne peuvent pas être recrutés en qualité de FFI ou de praticien attaché associé."

Daca nu ca,FFI sau PAA...atunci ce?Daca ma puteti ajuta cu ceva date si citate legale.[/quote


Alta varianta Assistent generaliste;

ladyfly28
junior
junior
Posts: 25
Joined: Wed Jul 21, 2010 11:42 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby ladyfly28 » Mon Aug 30, 2010 11:10 am

"Assistent generaliste" daca esti rezident cu acte in regula?

User avatar
mireya
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Mon Nov 16, 2009 12:17 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby mireya » Wed Sep 15, 2010 6:22 pm

M-ar interesa si pe mine rezidentiatul in franta. Daca stiti mai multe site-uri cu anunturi de angajare si daca putem sa trimtem cv -urile noastre direct la spitalele mari din diferite orase. Am intrat pe niste site-uri dar nu am reusit sa dau de adresele de mail ale sefilor de sectie pe diferite specializari. Unde le pot gasi? mersi

Danku
Posts: 2
Joined: Mon Sep 20, 2010 10:55 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby Danku » Mon Sep 20, 2010 11:32 am

Salutare si bine v-am gasit. Sunt din Iasi, student la Medicina Generala in anul III, evident la UMF "Gr. T. Popa". Primul meu post il pun chiar aici pentru faptul ca mi-as dori sa lucrez in Franta si, de preferat, incepand ca medic rezident. Din ce am citit, situatia nu e chiar atat de roz cum ma asteptam, insa faptul ca exista cu adevarat posibilitatea de a pleca este un motiv de incurajare, cu atat mai mult luand in considerare faptul ca mai am 4 ani inainte. As dori sa va intreb urmatoarele lucuri:

Se pare ca cel mai sigur este sa dai ECNul, intrucat ca FFI cine stie cand, pe ce specializare, cu ce cerinte si unde gasesti; banuiesc ca este o concurenta teribila pe aceste posturi. Si am inteles ca te poti inscrie ca student in anul VI in tara membra UE, e adevarat? Sau doar ca student in anul VI la o facultate din Franta?

Si de unde as putea afla bibliografia pentru acest examen de rezidentiat?

Multumesc anticipat!

Danku
Posts: 2
Joined: Mon Sep 20, 2010 10:55 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby Danku » Mon Sep 20, 2010 6:02 pm

Am postat aici dar nu mi-a aparut ce doream :?

User avatar
lara_
senior
senior
Posts: 298
Joined: Fri Mar 04, 2005 6:32 pm
Location: pe-aiurea
Contact:

Re: Franța - rezidențiatul

Postby lara_ » Thu Sep 23, 2010 5:02 pm

Danku wrote:
Se pare ca cel mai sigur este sa dai ECNul, intrucat ca FFI cine stie cand, pe ce specializare, cu ce cerinte si unde gasesti; banuiesc ca este o concurenta teribila pe aceste posturi. Si am inteles ca te poti inscrie ca student in anul VI in tara membra UE, e adevarat? Sau doar ca student in anul VI la o facultate din Franta?

Si de unde as putea afla bibliografia pentru acest examen de rezidentiat?

Multumesc anticipat!


-da, e mai sigur sa dai direct ECNul, dar nu neaparat recomandabil.
- concurenta e din ce in ce mai mare, dar e inca irelevanta avand in vedere nr mare de redublanti (cca 700-800 pt ECN 2010, siposibil tot in jurul acestui nr pt anul urmator), ceea ce face sa ramana , inca, locuri libere .
-da, te poti inscrie ca student european.
-bibliografie nu exista, ci doar recomandari, trimite-mi un pm si-t dau mai multe info acolo.
-cu placere.
asha,shi?...

User avatar
lara_
senior
senior
Posts: 298
Joined: Fri Mar 04, 2005 6:32 pm
Location: pe-aiurea
Contact:

Re: Franța - rezidențiatul

Postby lara_ » Thu Sep 23, 2010 5:06 pm

dr_spirit wrote:buna,

sunt rezi. anul 1 si m-am decis sa imi incerc norocul in Franta.
stiu ca trebuie sa trimit email-uri cu zecile + o portie buna de noroc

am citit mai multe post-uri din care reiesea ca situatia nu e chiar roz :(

stiu ca incercarea moarte n-are, dar ce sanse credeti ca avem sesiunea care vine ?

multumesc


ses asta mai raman cca 700 locuri libere. nr exact va fi stiut la inceputul lui oct
nu stiu nr celor care vor aplica pt ele, asa ca nu pot calcula sansele care sunt pt fiecare :)
dar, merita incercat.
cine e interesat de orasele care au psoturi libere, le pot tirmite o lista, ceva mai tarziu. dar nu si specialitatile.
asha,shi?...

bubu_ta
Posts: 3
Joined: Thu Sep 30, 2010 8:31 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby bubu_ta » Thu Sep 30, 2010 8:36 pm

Salut,

poate sa ma ajute cineva cu niste informatii despre bibliografia pentru rezidentiatul in Franta...din cate am inteles nu exista una

Mersi

User avatar
ingeri_in_zapada
Posts: 3
Joined: Wed Dec 31, 2008 4:23 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby ingeri_in_zapada » Tue Oct 05, 2010 9:48 pm

Buna! Sunt studenta in anul VI si m-am hotarat sa dau ECN-ul. Tinand cont ca examenul se da in iunie, stiti cumva cum trebuie procedat cu examenele din sesiunea de vara de la facultate? Trebuie facuta cerere la decanat ca sa fac cateva materii din semestrul 2 in primul semestru, trebuie sa dau examenele din sesiunea de vara mai devreme? Licenta se da tot in toamna in acelasi timp cu ceilalti colegi?
Merci! :)
"A soul in tension that's learning to fly
Condition grounded but determined to try"

User avatar
lara_
senior
senior
Posts: 298
Joined: Fri Mar 04, 2005 6:32 pm
Location: pe-aiurea
Contact:

Re: Franța - rezidențiatul

Postby lara_ » Thu Oct 07, 2010 11:52 pm

cu putin ghinion , ses din vara va pica fix pe durata ecn-ului, asa ca totul se rezuma l amica negociere cu profii (ori sa le dai in presesiune, ori dupa, in fctie de sarmul si capacitatile persuasive personale ), cu o eventuala cerere la decanat pt a-ti acoperi toate bazele. Din contra, dupa rezi si sesiunea din vara, esti liber ca pasarea cerului, asa ca licenta din toamna va fi cu ceilalti, dupa care esti in vacanta :)
du rien :)

bubuta, exista ceva aici http://www.anemf.org/-Polys-de-referenc ... -ECN-.html ,desi e mult de discutat pe tema asta.
du rien :)
asha,shi?...

elena.chiticariu
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Mon Nov 17, 2008 10:12 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby elena.chiticariu » Wed Oct 13, 2010 3:19 pm

Stie cineva pentru Monaco daca se aplica aceleasi reguli ca pentru Franta sau daca sunt ceva diferente?

User avatar
ingeri_in_zapada
Posts: 3
Joined: Wed Dec 31, 2008 4:23 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby ingeri_in_zapada » Mon Oct 18, 2010 9:41 pm

Dintre cei care ati dat ECN-ul...estimativ, puteti spune cam cat v-a costat inscrierea in rezidentiat (cu toate actele legalizate si traduse)?
"A soul in tension that's learning to fly
Condition grounded but determined to try"

bubu_ta
Posts: 3
Joined: Thu Sep 30, 2010 8:31 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby bubu_ta » Thu Oct 21, 2010 1:15 pm

mersi lara :)

As mai avea niste intrebari pentru cei care sunt bine informati... Daca adai ecn-ul exista vreo sansa sa prinzi alta specializare decat medicina de familie..marea majoritatea a prietenilor mei asta au prins..de fapt toti..
de exemplu eu as vrea medicina interna sau nefro..
Sau stie cineva cum se poate face sa imi aleg alta specializare..chiar daca prind medicina de familie..

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Oct 26, 2010 1:24 pm

Sansa ti-o faci singur, poti lua orice specialitate.
Daca nu înveti la nivelul lor, e clar ca vei prinde doar ce ramâne la coada.

Daca prinzi MF poti ajunge pe alte specialitati, în functie de DESC-urile disponibile acolo unde alegi sa mergi.


les DESC de type 1 suivants (sauf Gériatrie) sont explicitement ouverts aux Internes de Médecine Générale :

Allergologie et Immunologie clinique
Andrologie
Douleur et Soins Palliatifs
Hémobiologie et transfusion
Médecine Légale et expertises médicales
Mecine du Sport
Médecine d’urgence
Médecine Vasculaire
Nutrition
Pathologie infectieuse et tropicale
Pharmacologie clinique
Gériatrie (DESC de type II)

Les DESC suivants peuvent théoriquement être ouverts aux internes de Médecine Générale :

Dermatopathologie
Foetopathologie
Singura durere suportabilă e durerea altora.

User avatar
lara_
senior
senior
Posts: 298
Joined: Fri Mar 04, 2005 6:32 pm
Location: pe-aiurea
Contact:

Re: Franța - rezidențiatul

Postby lara_ » Sat Oct 30, 2010 1:03 pm

ingeri_in_zapada wrote:Dintre cei care ati dat ECN-ul...estimativ, puteti spune cam cat v-a costat inscrierea in rezidentiat (cu toate actele legalizate si traduse)?


max 600 euro, din care 500 taxa de inscriere la fac.

As mai avea niste intrebari pentru cei care sunt bine informati... Daca adai ecn-ul exista vreo sansa sa prinzi alta specializare decat medicina de familie..marea majoritatea a prietenilor mei asta au prins..de fapt toti..
de exemplu eu as vrea medicina interna sau nefro..
Sau stie cineva cum se poate face sa imi aleg alta specializare..chiar daca prind medicina de familie..



sanse exista, dar sunt dificil de calculat.
auzisem o posibilitate de mi plecand de la mg, gen inlocuitor de mi pe sectiile deficitare, dar nu specialist cu acte in regula. nu ai cum sa faci nefro de pe mg.
in rest, subscriu la postul lui im, cu adaugarea faptului ca in majoritatea oraselor accesul la desc se face pe baza clasamentului la ECN.
asha,shi?...

User avatar
maalex
junior
junior
Posts: 76
Joined: Wed May 21, 2008 1:49 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby maalex » Tue Nov 30, 2010 12:45 am

O data ce ai ajuns paa/ffi/echivalent, nu exista nicio modalitate de a da si exam de specialist tot in franta? Poate niste exam de echivalare sau orice usita astfel incat sa ai o diploma de specialist eliberata in franta?

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Nov 30, 2010 12:53 am

Nu poti. Ar fi si absurd, n-ar mai avea sens examenele de admitere la rezi.
Dar daca faci stagii în Fr, în momentul dobândirii specialitatii în Ro vei fi practic un veteran francez si nu un estic care spameaza cu cv-uri de la 2000 km sau e adus de trogloditi (agentii).
Singura durere suportabilă e durerea altora.

mar-ira
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Tue Sep 15, 2009 5:08 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby mar-ira » Sun Dec 05, 2010 4:06 pm

Salut. Poate cineva sa ma ajute cu un link pentru Harrison. Principes de Médecine Interne in franceza? Eu am gasit doar http://translate.google.fr/translate?u= ... l=en&tl=fr
Multumesc.

User avatar
mireya
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Mon Nov 16, 2009 12:17 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby mireya » Wed Apr 06, 2011 1:32 pm

Ce parere aveti de acest mesaj ? Chiar nu se mai pleaca in Franta la stagii pentru rezidentii romani care au inceput aici specialitatea ?

Bonjour,
Les médecins de cursus européen en cours de spécialisation ne peuvent pas être recrutés en qualité de faisant fonction d’interne. Ils peuvent être recrutés en qualité de praticien attaché associé que lorsqu’ils ont obtenu leur diplôme de spécialité.
Cordialement,
Annick DUPONT
Adjoint au Directeur des Ressources Humaines et
des Affaires Médicales
Chu Auxerre

ladyfly28
junior
junior
Posts: 25
Joined: Wed Jul 21, 2010 11:42 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby ladyfly28 » Sat Apr 09, 2011 9:33 pm

pt Mireya....am observat ca ai primit mesajul de la chu auxerre...ce-ti pot spune sigur este ca acest chu e ceva mai special(a se citi troglodit) in materie de recrutat rezidenti straini.Mai bine renunta la acest CHU,mai sunt altele care o sa te accepte fara nici o problema.

adriana13
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:36 pm
Location: Bucuresti

Re: Franța - rezidențiatul

Postby adriana13 » Sun Apr 10, 2011 5:49 pm

am citit cam tot ce scria pe site despre rezidentiatul in franta, inclusiv post-urile mai vechi si as vrea intai sa multumesc celor care m-au facut sa inteleg ce inseamna sa fi medic rezident in Franta (in special IM si rouadefoc).
cand am inceput sa citesc ma gandeam sa incep sa trimit cv-uri catre spitale, lucru care urma sa aflu ca era deja cam tarziu, adica inceputul lunii aprilie. dupa care m-a sunat un prieten si mi-a zis ca stie de un post de FFi in CH Beziers. am trimis cv-ul si scrisoarea de intentie pt ca oricum le aveam doar ca eu ma cam hotarasem sa aman pt noiembrie plecarea din tara, in primul rand pt ca nu am mai vb franceza de ceva timp.
vineri am primit email de la dr de pe sectie in care imi spunea ca postul este inca disponibil si ca daca vreau sa trimit un email de confirmare urmand ca apoi sa iau legatura cu cei de la affaires medicales.

intrebarea mea este credeti ca daca o sa refuz acum o sa regret? altfel spus, in noiembrie as gasi ceva mai slab decat CH Beziers, atunci fiind fara vreun fel de recomandare (vorba vine recomandare, nu o cunosc pe tipa asta absolut deloc, iar dr care mi-a trimis ulterior email nu cred ca a citit CV-ul pt ca m-a intrebat daca sunt in curs de specializare pe cardiologie)
imi cer scuze pt postul atat de lung si multumesc pt raspuns. :P

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Sun Apr 10, 2011 7:28 pm

Nu înteleg, de ce ai refuza acum oportunitatea aparuta ?
In noiembrie o sa fii deja în sistem, altfel se va pune problema.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

adriana13
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Sat Jan 06, 2007 5:36 pm
Location: Bucuresti

Re: Franța - rezidențiatul

Postby adriana13 » Mon Apr 11, 2011 10:39 am

in primul rand pentru ca franceza nu prea am mai vb deci nu prea o mai stiu si desi nu m-au intrebat nimic de nivelul limbii franceze si nu au zis nimic de nici un interviu, eu trebuie sa ma descurc cu pacientul. nu stiu, poate e si prea devreme ca acum m-am gandit sa plec si peste nici o luna e devreme, fara bani stransi, etc... stiu ca ai dreptate IM, dar chiar nu cred ca sunt pregatita (financiar, limba, familia-ai mei nu stiu nimic si sa le spun eu plec peste 2 sapt...) si decat sa merg asa si sa fiu dezamagita ca nu am facut fata, mai bine aman inca 6 luni.... da, as fi fost in sistem si sigur as fi fost la un alt nivel in noiembrie... sper sa nu regret foarte mult
multumesc pt rapiditatea cu care ai raspuns si o saptamana frumoasa

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Mon Apr 11, 2011 1:05 pm

"fara bani strânsi" - o sa fii platita
"familia, sa le spun ca eu plec" - nu înteleg, tu faci rezidentiatul, sau familia îl face ?
In Noiembrie s-ar putea sa vorbesti franceza la perfectie, sa ai gramezi de bani adunati, sa se obisnuiasca cu ideea ca pleci si bunica si catelul si pâna si plantele din casa, si sa nu fie niciun post disponibil pt tine.
Si nu-ti face asa multe griji cu nivelul (limba si altele), ca daca era sa asteptam dupa nivelul magic, nu mai pleca nimeni în veci din Ro.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

nicole_t
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Wed Aug 27, 2008 1:19 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby nicole_t » Thu Jul 28, 2011 8:55 am

buna! am luat ecn-ul anul acesta si acum trebuie sa aleg orasul si specialitatea. ati putea sa-mi dati niste sfaturi in legatura cu orasele din franta referitoare la rezidentiat, cazare....multumesc mult!

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jul 28, 2011 10:15 am

Pai detalii din astea obiective si subiective despre puzeria de orase nu le stiu nici francezii, sau nu ajung sa se puna de-acord, d'apai noi. Nu vrei si o harta a fericirii ? :)
Însa oriunde te-ai duce, o sa ai cazare cumva, si nivelul o sa fie ok. (raportat la Ro)
Cu scorul tau nu o sa ai multe optiuni, iar ca MG nici nu mai conteaza cum e orasul cu CHU, pentru ca o sa faci stagii prin periferii îndepartate. Iar cu scorul tau, oricum nu te poate plafona nici cel mai evitat oras, daca întelegi ce vreau sa spun.
Urmareste si tu e-carabin si vezi un pic care e ambianta generala, vezi care e treaba cu DESC-urile, fa-ti un plan profesional.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

nicole_t
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Wed Aug 27, 2008 1:19 pm

Re: Franța - rezidențiatul

Postby nicole_t » Thu Jul 28, 2011 6:30 pm

multumesc pentru raspsuns. nu voiam o harta a fericirii, doar parerea obiectiva sau subiectiva a unor romani care au fost sau sunt in aceeasi situatie, deoarece eu sunt convinsa ca sunt diferite de ale francezilor.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jul 28, 2011 7:24 pm

Pai românii sunt ... straini, cum poti sa ceri unui român sosit dupa 25 de ani în Fr sa cunoasca 40 de orase franceze ca sa poata face comparatii pertinente, iar gusturile lui comparative si parcursul profesional sa se asemene cu ale tale ?
Iar parerile românilor, în general, sunt varza. Putini îsi fac rost cu adevarat acolo unde se duc, ca sa prinzi pareri detasate. Nu mai spun ca putini ajung sa cunoasca mai multe locuri altfel decât dati afara din precedentul. :lol:
Nici macar francezii nu ajung sa se înteleaga între ei referitor la clasificarea unui oras. :) Asa cum nici noi nu putem compara consensual Cluj cu Timisoara sau cu Bucuresti pe forum. Turma de francezi se ia în general dupa atractia capitalei si a soarelui din sud.
Încerc sa-ti explic de ce întrebarea ta e un pic prea naiva.
Mie unul îmi plac toate orasele. :)

Iar pentru alegerea ecn, conteaza mult ce rang vei avea în acel loc, ce desc urmaresti, ce mare nume este acolo pe specialitatea ta. Nu ai spus nimic din toate acestea. Internatul dureaza doar câtiva ani, apoi esti medic în Europa, nu esti obligata sa te mariti cu un oras francez acum în septembrie.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

monaelena
Posts: 1
Joined: Fri Jul 29, 2011 9:41 am

Re: Franța - rezidențiatul

Postby monaelena » Fri Jul 29, 2011 9:47 am

Sunt studenta in anul 5 la facultatea de medicina generala .Mi as dori foarte mult sa sustin examenul de rezidentiat in Franta .Cunosc limba franceza bine ,am atestat de limba franceza insa nu stiu care sunt procedurile si formalitatile pentru a putea sustine examenul de rezidentiat in Franta.
Nu stiu ce acte trebuie depuse ,nici perioada in care trebuie s fac acest lucru.
Am citit pe un site faptul ca examenul se sustine in anul 6 de studiu.Se poate face acest lucru neavand diploma de licenta?
In Romania examenul de licenta se sustine in luna septembrie.
As fi interesata daca cineva a sustinut examenul in Franta sau detine mai multe date in acest sens sa mi ofere si mie cateva informatii.
Va multumesc

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Fri Jul 29, 2011 10:51 am

Înscrierea se face în luna martie a anului VI si da, poti da examenul fara sa fi absolvit si fara sa ai diploma de licenta. O adeverinta de la facultate cum ca esti studenta în anul VI e suficienta. De altfel daca ai apucat sa absolvi, nici nu-l mai poti da, e game over.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Franța - rezidențiatul

Postby Chingachgook » Fri Jul 29, 2011 5:39 pm

care e justificarea sa nu mai poti da rezi dupa ce termini?
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Fri Jul 29, 2011 5:51 pm

În Franta nu "termini" ca în Ro. Nu exista examen de licenta, diploma de doctor, alea.
Apoi, pentru echitatea concursului, un candidat nu e autorizat sa frece cartea relaxat stând la mama acasa cu tot timpul disponibil pentru tocit, în timp ce altii au stagii si examene pe cap ca extern sau muncesc de le sar capacele ca intern de an 1.
Deci poti da concursul doar daca esti înscris în anul 6 ori în anul 7 (si vrei sa-l repeti, ai dreptul o singura data). Iar în anul 7 ajungi doar daca l-ai dat în anul 6.
De altfel, dupa admitere, ECN e singurul concurs în toata filiera medicala, în Franta. Tot restul carierei se aranjeaza prin discutii prin viu grai. De unde miza imensa, nivelul examenului si investitia în el.
De aceea, anual, cam 800 de studenti francezi se lasa repetenti voluntar în anul 6. (!)
Singura durere suportabilă e durerea altora.

User avatar
Chingachgook
addicted
addicted
Posts: 23561
Joined: Wed Nov 26, 2003 6:34 pm
Location: in hamac

Re: Franța - rezidențiatul

Postby Chingachgook » Fri Jul 29, 2011 5:57 pm

si practic daca nu il iei pe asta adio si nu am cuvinte?

nu mai ai nicio sansa sa intri in sistem? sau sunt locuri pentru toti si conteaza doar ordinea?
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...


Return to “Franta”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests