vlad s. wrote:Rezidenţiatul este un standard naţional, nu european, aşa a fost mereu. Nu au existat niciodată indicaţii europene privind organizarea rezidenţiatului la nivel naţional, nicăieri. Există recomandările asociaţiilor de profesionişti, care nu-s guvernamentale şi nu impun nimic. Chiar citisem pe undeva (poate chiar via imed, nu mai ştiu), un articol american despre heterogenitatea rezidenţiatului în Europa. Iar dacă vorbeşti despre radiologie, ia bagă un ochi aici:
http://www.myesr.org/html/img/pool/ESR_brochure_05.pdfLa pagina 8 e un tabel comparativ cu durata rezidenţiatului de radiologie în Europa. Ce să vezi?
E variabilă. În Italia, Croaţia, Spania e doar 4 ani. În Italia nici măcar nu există o curiculă naţională! Qed. Fiecare Stat membru cu treaba lui. Asta nu împiedică recunoaşterea reciprocă în UE.
La asta se adaugă faptul că, dacă pleci din timpul rezidenţiatului, certificatul de conformitate se referă doar la diploma de licenţă şi la nimic mai mult, deci nicio legătură cu rezidenţiatul.
Im îţi ceruse doar să-ţi argumentezi ideea cu probe, la care tu l-ai făcut "retard" şi l-ai băgat în facebook. Chiar dacă aveai dreptate (cum se vede că n-ai), reacţia ta nu se justifică. A mai îndulcit-o faptul că a fost oarecum amuzantă, cu insultele astea electronice romgleze.
Bun, asa imi place o conversatie, pe lucruri concrete. Banuiesc ca esti radiolog...Thx God
Te-ai oprit la capitolul V.
Uite ce zice capitolul VI
http://www.myesr.org/html/img/pool/ESR_brochure_06.pdfRecomandarile europene sunt de 5 ani, asta este idealul spre care se tinde acum, si nu are rost sa schimbam acum la 4 ani, ca sa avem ce schimba din nou la 5 ani, peste un timp.
Este adevarat, sunt "recomandari", si nu toate tarile europene le respecta, dar, intr-un timp mai lung sau mai scurt le vor respecta. Iar aceste recomdari sunt exact pentru pregatirea in rezidentiatul national, deci... nu ne obliga, dar ne recomanda.
Plus ca sa ne raportam la spania croatia italia, nu vad rostul. Dau ele tonul in medicina de vreun fel? De ce ne-am lua dupa ele? Ele se vor adapta curriculei europene, la timpul potrivit.
Pe de alta parte, daca ai ridicat mingea la fileu (si multumesc pentru asta), tarile serioase din Europa, Germania, Franta, Elvetia.... toate au 5 ani, si oricum ponderea celor cu 5 ani este mult mai mare decat a celor cu 4 ani... Ca Rusia are 2... este hilar.
Deci... ca sa inchei acest subiect, pot sa discut pe lucruri concrete, daca am cu cine. Dar daca discutam ca la gradinita si gandim asa ingust, cum ca criza ne aduce ceva bun... ce sa mai zic.
Si daca vrei sa pleci dupa rezidentiat? Lucru nu foarte rar? Cum ramane cu conformitatea?
Cat despre insulte, imi cer scuze, IM, dar cuvintele putine care nu sunt la obiect gen "link sau nu exista" ma enerveaza cumplit. Salutari!