reducerea duratei de pregătire pentru unele specialitati

Pentru ca o merit: info rezidenti; barfe din spitale
chiromf
senior
senior

Re: reducerea duratei de pregătire pentru unele specialitati

Postby chiromf » Tue May 25, 2010 7:15 pm

n-auzi, ca aia care au intrat 2010 o sa se bata pe piata muncii cu cei din 2011. ce nu intlegi.

exact asta spuneam si eu...se refera la cei care intra in rezid la ex de rezi 2010...deci sunt anul 1 in 2011, respectiv 2012.........acum, care parte nu o intelegi tu?

danhia
elite
elite

Postby danhia » Tue May 25, 2010 7:54 pm

pana la urma se bucura careva de schimbarea asta?
va convine, nu va convine?comenteaza cineva?
e bine sau e rau?
Red Apple

soricel
elder
elder

Postby soricel » Tue May 25, 2010 7:59 pm

care schimbare?

inca nu vad nici un act normativ cu regulament de aplicare in vigoare

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue May 25, 2010 8:01 pm

da, noi stim sa comentatm doar siutatii reale, nu si pe cele ipotetice sau previzionate
bravo shoric.

soricel
elder
elder

Postby soricel » Tue May 25, 2010 8:08 pm

ipotetic vorbind am putea comenta multe. problema e cat de riscant e sa comentezi anumite chestii.

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue May 25, 2010 8:14 pm

ewu cred ca se echivaleaza in 2015 cu ce e in afara.

soricel
elder
elder

Postby soricel » Tue May 25, 2010 8:22 pm

eu cred ca nici atunci

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue May 25, 2010 11:02 pm

pariu

soricel
elder
elder

Postby soricel » Tue May 25, 2010 11:11 pm

pa ce?

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue May 25, 2010 11:13 pm

pa niste bani
pa ce alceva?

soricel
elder
elder

Postby soricel » Tue May 25, 2010 11:17 pm

p-on cauciuc da dacie din 86

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue May 25, 2010 11:20 pm

p=un cauciuc durex daca vrei.
bine. pe un Danubiana 86.
eu zic ca se echivaleaza.

soricel
elder
elder

Postby soricel » Tue May 25, 2010 11:27 pm

no hai. batut palma.

ca ce? ca se echivaleaza in 2015 (totusi, ce te face sa crezi asta?)? stai sa-si dea seama aia ce au facut unii romanashi in cincinalul stabilit. opinia mea e ca nu se va echivala in 2015. adica peste cca 4 ani.

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Tue May 25, 2010 11:35 pm

batut palma.

drsoso
senior
senior

Re:

Postby drsoso » Wed May 26, 2010 8:58 am

Im wrote:
drsoso wrote:Bineinteles ca nu ne vor mai recunoaste rezidentiatul

Link sau nu exista.

Uite alta parere : nici drq nu-ti cere, la înscrierea în ordinul profesional, numarul de ani facuti. Doar diploma carton.

Dupa cum spuneam, lasati povestile cu UK, aia nu-s în UE, nu stam în ei.

Stii ceva, link'n your ass, idiotule, daca nu ai nimic de spus pe forum, stai pe facebook, retard!

----------------------
moderator: warning
life sucks, and then u die

soricel
elder
elder

Postby soricel » Wed May 26, 2010 9:18 am

:shock:buey tu asta sossso dr pe unde reprezinti ne? sa stim si noi.

uite d-aia zic eu ca trid perde pariul

Im
elite
elite

Postby Im » Wed May 26, 2010 11:23 am

Are temperament baiatul, o sa ajunga departe. :D
Singura durere suportabilă e durerea altora.

soricel
elder
elder

Postby soricel » Wed May 26, 2010 11:29 am

un ban, ceva? eu zic ca se preteaza... creste nivelul breslei.

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Re: Re:

Postby Phat Skidz » Wed May 26, 2010 2:24 pm

drsoso wrote:Stii ceva, link'n your ass, idiotule, daca nu ai nimic de spus pe forum, stai pe facebook, retard!

Vai ce urât. Nici n-are sens, cum adică "link'n your ass"? Şi ce-s cu înjurăturile astea de bloggeri, auzi, "retard". În Franţa de ex. rezidenţiatul pe psihi e un an mai puţin ca în Ro, de ex, dar nimănui nu-i pasă, jmekere. Ce contează e certificatul de conformitate.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

Im
elite
elite

Postby Im » Wed May 26, 2010 2:57 pm

Partea "stai pe facebook" mi s-a parut chiar originala. Tre sa aflu si eu ce-i aia facebook (pe bune, în principiu stiu ca e o jmekerie de surogat de pseudo socializare, dar nu stiam ca poti sta efectiv pe ea :)).

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Wed May 26, 2010 3:29 pm

Ba e f mişto, io mi-am găsit colegii de grădi cu ea.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

Im
elite
elite

Postby Im » Wed May 26, 2010 3:36 pm

Si la ce ti-a folosit ? Ai tras bairame cu ei, ai aflat oportunitati noi ? Ai discutat ceva inteligent macar cu unul singur ? Sincer. Sau doar va afisati vitrina cu unul linkuit de altul ? Pai aia e surogat de regasire. Imi pot regasi (cam) orice coleg am chef, fara a trece prin "retelele de socializare". Si atunci n-o fac ca sa afle tot boborul. Cum era expresia, "ne-am împrietenit pe facebook" ? :D

drsoso
senior
senior

Re: Re:

Postby drsoso » Thu May 27, 2010 10:01 am

vlad s. wrote:
drsoso wrote:Stii ceva, link'n your ass, idiotule, daca nu ai nimic de spus pe forum, stai pe facebook, retard!

Vai ce urât. Nici n-are sens, cum adică "link'n your ass"? Şi ce-s cu înjurăturile astea de bloggeri, auzi, "retard". În Franţa de ex. rezidenţiatul pe psihi e un an mai puţin ca în Ro, de ex, dar nimănui nu-i pasă, jmekere. Ce contează e certificatul de conformitate.

Pai asta nu intelegeti voi, dar intelege temperamentul meu urat al dreakului: ca nu o sa mai primiti certificat de conformitate! Ca acest cuvant, "conformitate" inseamna ceea o sa vi se para surprinzator, ca ESTE CONFORM cu programa europeana! Deci daca noi facem 4 si eu 5 ani, nu avem cum sa mai primim acest certificat. E greu de inteles, nu?
Si, by the way, o fi la psihiatrie cum spui, insa am subliniat din primele posturi de ieri ca ma refer in principal al radiologie.
Daca aveti date certe despre celelalte specialiatati (celelalte 39 adicatelea), ziceti. Dar in radiologie dincolo se fac 5 ani si gata.

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Thu May 27, 2010 11:56 am

Rezidenţiatul este un standard naţional, nu european, aşa a fost mereu. Nu au existat niciodată indicaţii europene privind organizarea rezidenţiatului la nivel naţional, nicăieri. Există recomandările asociaţiilor de profesionişti, care nu-s guvernamentale şi nu impun nimic. Chiar citisem pe undeva (poate chiar via imed, nu mai ştiu), un articol american despre heterogenitatea rezidenţiatului în Europa. Iar dacă vorbeşti despre radiologie, ia bagă un ochi aici:
http://www.myesr.org/html/img/pool/ESR_brochure_05.pdf
La pagina 8 e un tabel comparativ cu durata rezidenţiatului de radiologie în Europa. Ce să vezi? E variabilă. În Italia, Croaţia, Spania e doar 4 ani. În Italia nici măcar nu există o curiculă naţională! Qed. Fiecare Stat membru cu treaba lui. Asta nu împiedică recunoaşterea reciprocă în UE.
La asta se adaugă faptul că, dacă pleci din timpul rezidenţiatului, certificatul de conformitate se referă doar la diploma de licenţă şi la nimic mai mult, deci nicio legătură cu rezidenţiatul.

Im îţi ceruse doar să-ţi argumentezi ideea cu probe, la care tu l-ai făcut "retard" şi l-ai băgat în facebook. Chiar dacă aveai dreptate (cum se vede că n-ai), reacţia ta nu se justifică. A mai îndulcit-o faptul că a fost oarecum amuzantă, cu insultele astea electronice romgleze.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

Im
elite
elite

Postby Im » Thu May 27, 2010 12:09 pm

Impresia mea e ca ne pierdem timpul, omul STIE, noi doar aproximam. Ce rost are sa-l tragi de mâneca, lasa-l în lumea lui.

Retinem si faptul ca "blogger" a devenit o înjuratura. :D

drsoso
senior
senior

Postby drsoso » Thu May 27, 2010 2:20 pm

vlad s. wrote:Rezidenţiatul este un standard naţional, nu european, aşa a fost mereu. Nu au existat niciodată indicaţii europene privind organizarea rezidenţiatului la nivel naţional, nicăieri. Există recomandările asociaţiilor de profesionişti, care nu-s guvernamentale şi nu impun nimic. Chiar citisem pe undeva (poate chiar via imed, nu mai ştiu), un articol american despre heterogenitatea rezidenţiatului în Europa. Iar dacă vorbeşti despre radiologie, ia bagă un ochi aici:
http://www.myesr.org/html/img/pool/ESR_brochure_05.pdf
La pagina 8 e un tabel comparativ cu durata rezidenţiatului de radiologie în Europa. Ce să vezi? E variabilă. În Italia, Croaţia, Spania e doar 4 ani. În Italia nici măcar nu există o curiculă naţională! Qed. Fiecare Stat membru cu treaba lui. Asta nu împiedică recunoaşterea reciprocă în UE.
La asta se adaugă faptul că, dacă pleci din timpul rezidenţiatului, certificatul de conformitate se referă doar la diploma de licenţă şi la nimic mai mult, deci nicio legătură cu rezidenţiatul.

Im îţi ceruse doar să-ţi argumentezi ideea cu probe, la care tu l-ai făcut "retard" şi l-ai băgat în facebook. Chiar dacă aveai dreptate (cum se vede că n-ai), reacţia ta nu se justifică. A mai îndulcit-o faptul că a fost oarecum amuzantă, cu insultele astea electronice romgleze.

Bun, asa imi place o conversatie, pe lucruri concrete. Banuiesc ca esti radiolog...Thx God
Te-ai oprit la capitolul V.
Uite ce zice capitolul VI
http://www.myesr.org/html/img/pool/ESR_brochure_06.pdf
Recomandarile europene sunt de 5 ani, asta este idealul spre care se tinde acum, si nu are rost sa schimbam acum la 4 ani, ca sa avem ce schimba din nou la 5 ani, peste un timp.
Este adevarat, sunt "recomandari", si nu toate tarile europene le respecta, dar, intr-un timp mai lung sau mai scurt le vor respecta. Iar aceste recomdari sunt exact pentru pregatirea in rezidentiatul national, deci... nu ne obliga, dar ne recomanda.
Plus ca sa ne raportam la spania croatia italia, nu vad rostul. Dau ele tonul in medicina de vreun fel? De ce ne-am lua dupa ele? Ele se vor adapta curriculei europene, la timpul potrivit.
Pe de alta parte, daca ai ridicat mingea la fileu (si multumesc pentru asta), tarile serioase din Europa, Germania, Franta, Elvetia.... toate au 5 ani, si oricum ponderea celor cu 5 ani este mult mai mare decat a celor cu 4 ani... Ca Rusia are 2... este hilar.
Deci... ca sa inchei acest subiect, pot sa discut pe lucruri concrete, daca am cu cine. Dar daca discutam ca la gradinita si gandim asa ingust, cum ca criza ne aduce ceva bun... ce sa mai zic.
Si daca vrei sa pleci dupa rezidentiat? Lucru nu foarte rar? Cum ramane cu conformitatea?

Cat despre insulte, imi cer scuze, IM, dar cuvintele putine care nu sunt la obiect gen "link sau nu exista" ma enerveaza cumplit. Salutari!

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Thu May 27, 2010 2:31 pm

drsoso wrote:. Banuiesc ca esti radiolog...Thx God!

pentru asta ar trebui sa fii cel putin dat afara de pe imed

as propune chiar si o amenda
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

drsoso
senior
senior

Postby drsoso » Thu May 27, 2010 2:38 pm

kooksee wrote:
drsoso wrote:. Banuiesc ca esti radiolog...Thx God!

pentru asta ar trebui sa fii cel putin dat afara de pe imed

as propune chiar si o amenda

:)
Cel putin?!?!
Atunci cel mult ce as merita?

drsoso
senior
senior

Postby drsoso » Thu May 27, 2010 2:53 pm

Spre deosebire de multi altii de aici, prefer sa vorbesc de lucruri pe care le cunosc. Adica nu vorbesc de chirurgie, interne si altele, ca la alea nu ma pricep. De aceea m-am bucurat ca am dat, cred e un radiolog aici...

Calico
addicted
addicted

Postby Calico » Thu May 27, 2010 3:04 pm

Ca parca trebuie sa fii radiolog ca sa stii cati ani dureaza specialitatea asta.
Puteam sa-ti spun si eu ca in Spania e doar 4 ani. A, stai, ca Spania nu e tara serioasa. Stiu, ca abia acum cateva zile zicea aici una din Germania (care scrie "spune-ti-mi", ca atat o duce capul) ca sunt tampiti cei care se obosesc sa dea examen de rezi in Spania. :)

Chingachgook
addicted
addicted

Postby Chingachgook » Thu May 27, 2010 3:11 pm

cei care dau examen in spania sunt tampi-ti
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Thu May 27, 2010 3:36 pm

drsoso, ce treabă au recomandările unei societăţi de radiologie cu certificatul de conformitate şi cu libera circulaţie a forţei de muncă în UE? Sunt lucruri total, dar total diferite.

Aa, recomandările unei societăţi de profesionişti în domeniul sanitar ar fi fost un argument pe care ministru lu peşte prăjit ar fi trebuit să-l ia în considerare, sigur că da. Aici ministrul este criticabil (încă o picătură într-un ocean de criticabilitate), dar de aici până la a spune că românilor li se va restricţiona accesul la muncă în spaţiul european din cauza asta este un pas pentru care nu ai adus niciun argument şi nicio dovadă.

Nu sunt radiolog, sunt psihiatru. Dar aici e vorba de principii comunitare de bază, nu de diagnosticul diferenţial al nodulului pulmonar solitar.

Iar critica lui Im a fost cât se poate de la obiect. Poate nu eşti obişnuit să ţi se ceară argumente pentru afirmaţiile tale şi te aşteptai să ne punem toţi poalele în cap şi să ne lamentăm la unison "trăim în românia, vai de noi, suntem blestemaţi", etc.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

drsoso
senior
senior

Postby drsoso » Thu May 27, 2010 3:53 pm

Ouch... Nu sunt obisnuit sa ofer argumente...
M-ai lovit adanc si ma doare... Noi, spre deosebire de voi, psihiatrii, chiar avem de obicei argumente concrete (ca la urma urmelor radiografiile si imaginile digitale sunt probe medico-legale).
Dati voi argumente concrete atunci, sa auzim de ce este mai bine cu 4 ani de rezi in loc de 5
Argumente pentru medici (ce beneficii vor avea ei), si argumente pentru criza asta (ce beneficii va avea tara asta)
Eu mi-am argumentat punctul de vedere, si o sa vezi ca peste 4 ani nu se mai pleca asa usor din tara si ca nici tara nu va fi mai vesela ca avem rezidenti ciuntiti cu 1 an de pregatire
Randul vostru!

Calico
addicted
addicted

Postby Calico » Thu May 27, 2010 4:03 pm

drsoso wrote: Noi, spre deosebire de voi, psihiatrii, chiar avem de obicei argumente concrete (ca la urma urmelor radiografiile si imaginile digitale sunt probe medico-legale).

Pai atunci posteaza o radiografie ca sa-ti dovedesti afirmatiile.

Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz

Postby Phat Skidz » Thu May 27, 2010 4:29 pm

drsoso wrote:Eu mi-am argumentat punctul de vedere, si o sa vezi ca peste 4 ani nu se mai pleca asa usor din tara si ca nici tara nu va fi mai vesela ca avem rezidenti ciuntiti cu 1 an de pregatire
Randul vostru!

Greu, greu...Păi tocmai ţi-am argumentat de ce nu cred că va fi mai greu de plecat cu un an în minus. În această chestiune, dumneata nu ai argumentat nimic, ai dat doar o părere personală şi acum un "o să vedeţi voi". Ceea ce era foarte bine, dacă nu te repezeai cu insultele când ţi s-au cerut argumente.

Dacă e mai bine sau mai rău, asta e altă discuţie, e a treia oară când o spun. Răspunsul meu e "nu ştiu", de asta nici nu m-am băgat în discuţie până la intervenţia ta amabilă. Teoretic, o scădere a perioadei de pregătire în rezidenţiat nu poate să fie de bine, practic, având în vedere cât de rarefiată e pregătirea în Ro, poate fi din păcate condensată şi în mai puţin de 4 ani. Ceea ce e o situaţie nasoală dar preexistentă. Aşadar, dacă ar fi să-mi dau cu părerea, scurtarea duratei de rezidenţiat nu o să aibă probabil niciun efect asupra pregătirii.

Cât despre faza cu radiografiile care e probe de-adevăratelea, îţi atrag atenţia că expertiza psihiatrică e şi ea probă medico-legală, şi că nici aerul nu-l vezi, asta nu înseamnă că nu există. Asta aşa, colateral, pentru că altfel genul ăsta de argumente e nul şi nu dovedeşte decât cel mult că nu ştii să aduci argumente.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

drsoso
senior
senior

Postby drsoso » Thu May 27, 2010 4:40 pm

Ok, domnule dr Vlad S.
Ma plec in fata argumentelor tale si ma retrag cu coada intre picioare printre imaginile mele mult mai palpabile si concrete decat o parerile psihiatrilor.
Si ma plec si in fata celor 5453 de postari ale dvs, ceea ce e cel mai bun argument ca nu am cum sa castig o disputa pe imed, ca nu am nici timpul si nici nervii pt asa ceva.
Poate daca vrei sa ne intalnim face to face la o cafe, ar fi chiar interesant.
Timpul va decide partea cealalta de discutie, cu cei 4 ani, am vrut doar sa trag un semnal de alarma.
So... all the best!

soricel
elder
elder

Postby soricel » Thu May 27, 2010 6:13 pm

bietul rx iepuras...

187.92a
addicted
addicted

Postby 187.92a » Thu May 27, 2010 6:15 pm

interesant

b3
elite
elite

Postby b3 » Fri May 28, 2010 4:17 pm

Certificatul de conformitate nu este necesar doar celor care au terminat facultatea inainte de aderarea la UE ? Stiu ca-l cere toata lumea, dar intreb cui ii este cu adevarat necesar. Pentru ca stiu ca in facultate m-am lovit de tot felul de prostii motivate cu "nu se poate, pentru ca diplomele voastre vor fi conforme cu reglementarile UE" sau "trebuie facut asa, ca sa fie cf cu UE". Eu am intelesc a diplomele de licenta post-aderare sunt conforme, deci nu mai este nevoie de certificat de conformitate.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

marmotul
elite
elite

Postby marmotul » Mon May 31, 2010 9:45 am

http://www.emedic.ro/Legislatie/482.htm
lista specialitatilor ce vor fi reduse
qpepsi.gif

Return to “Viata in spital”