GRILE GRESITE SPECIALITATI CHIRURGICALE
- Gongul
- senior

raspusns
Pana maine seara am sa fac si grilele la temele promise(6,7,9 si 16)!
Astazi nu am putut pentru ca am stat sa ma uit pe griele cintestate de voi si din care mare parte sunt corecte...mai am vreo 6 teme de "corectat"!
Daca se da licenta pe bune eu nu o iau...asta ca sa-ti raspund arsena!
Arsena , te rog sa te uiti pe niste grile sa-mi spui daca ti se par gresite...eu le consider la limita!
tema4: 62, 122 si 156
tema 5: 44 si 181!
Am si eu o intrebare: se contesta si pe 10 sau pe 10 se inchid urnele???
Adica mai avem 2 zile sau 1???
Spor maxim!
P.S. kickasso a zis ca intra si el maine (astazi) si mai adauga/contesta cate ceva!
Astazi nu am putut pentru ca am stat sa ma uit pe griele cintestate de voi si din care mare parte sunt corecte...mai am vreo 6 teme de "corectat"!
Arsena , te rog sa te uiti pe niste grile sa-mi spui daca ti se par gresite...eu le consider la limita!
Spor maxim!
P.S. kickasso a zis ca intra si el maine (astazi) si mai adauga/contesta cate ceva!
cocucocucocucocucocucocucocucocucocucocu
- garbie
- junior

arsena wrote:Grile gresite tema 14 "Ulcerul duodenal":
C2514032 enunt formulat gresit, cred ca e vorba despre ulcerul duodenal in general nu despre cel cronic
C2914166 si raspunsul e este corect nu numai b si c
C2614048 Toate raspunsurile sunt gresite!!! Raspunsul corect ar fi 30-50 ani
C2614146 Raspunsul d formulare gresita:nu sunt "cele suturate" ci "cele situate"
C2514107 Si raspunsul d este corect nu numai a si b
C2614143 Raspunsul b este formulat gresit:este vorba de tumori "extragastrice" nu "extradigestive"
C2814162 Raspunsul d este incorect, Raspunsul corect este numai a
As mai adauga si intrebarea C2514111 : rasp E nu este corect, fact genetici nu sunt fact patogenici principali.
La intrebarea C2514123, ei zic A,C,D . Eu as zice si B: adenomul paratiroidian( in text scrie ca alaturi de gastrinom apar si tumori de: paratiroida, tiroida, hipofiza, suprarenala) Voi ce ziceti?
C2614143 Raspunsul b este formulat gresit:este vorba de tumori "extragastrice" nu "extradigestive"
Cred ca e vorba de tumori "extrapancreatice" nicidecum "extragastrice"
.
-
Mishale
- newbie

Re: raspusns
Gongul wrote:Pana maine seara am sa fac si grilele la temele promise(6,7,9 si 16)!
Spor maxim!
Nu cred ca grilele 62, 122 si 156 (tema4), respectiv 181 (tema5) prezinta dubii. In schimb grila 44 (tema5) e interpretabila :simptomatologia dominanta a C.B.P. este tusea, deci nici o varianta de raspuns nu ar fi corecta, insa cea mai mare pondere printre variantele de raspuns prezentate o are, intr-adevar, hemoptizia.
- Gongul
- senior

parere!
In opinia mea urmatoarele grile nu sunt nici putin discutabile:
1. 13, 31, 56, 71, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 91, 95, 100, 136.
2. 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 93, 95, 122, 124, 128.
4. 62, 122, 125, 156, 164.
5: 44, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 181.
8. 63, 64, 65, 66, 100, 184, 185, 186, 187, 189.
10. 58, 103.
12. 52, 66.
Mai sunt cateva razlete pe care am sa le postez altcandva ca acum nu mai pot!
Nu vreau sa se supere nimeni pe mine, dar asta este parerea mea!
Pana diseara la ora 22 am sa pun si temele promise(6, 7, 9, 16).
Acum ma duc sa dorm 2 ore ca neuronii mei
imi zbiara:
"lasa-ne, lasa-ne!"
.
spor maxim
p.s. pana maine seara am sa pun si doc-ul ala in word ca sa aveti toti timp sa-l luati si sa-l trimite-ti!
1. 13, 31, 56, 71, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 91, 95, 100, 136.
2. 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 93, 95, 122, 124, 128.
4. 62, 122, 125, 156, 164.
5: 44, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 181.
8. 63, 64, 65, 66, 100, 184, 185, 186, 187, 189.
10. 58, 103.
12. 52, 66.
Mai sunt cateva razlete pe care am sa le postez altcandva ca acum nu mai pot!
Nu vreau sa se supere nimeni pe mine, dar asta este parerea mea!
Pana diseara la ora 22 am sa pun si temele promise(6, 7, 9, 16).
Acum ma duc sa dorm 2 ore ca neuronii mei
"lasa-ne, lasa-ne!"
spor maxim
p.s. pana maine seara am sa pun si doc-ul ala in word ca sa aveti toti timp sa-l luati si sa-l trimite-ti!
- boo
- junior

COMPLICATIILE NASTERII:
113-B-fals==>C sg rasp corect (complement simplu)
115-si A adevarat (i.v.)
120 D-fals si E (traumatisme genitale) adevarat
155-C ( apropierea tes in tensiune)-fals
159-si E (macrosom=>ruptura de col) e adevarat
160-C si E sunt false(degetele nu sunt afectate si e vb de flexia mainii nu de extensie)
173-Si C (durere violenta in inversiunea uterina de grd 2 )este adevarat
183-C(placenta percreta )fals si D(embolia amniotica) adevarat
189-intrebarea e din Litiaza urinara si mai e si gresita: D fals si E (test morfo-functional) adevarat
ar mai fi 54-59 si 185-193 care sunt din Litiaza urinara dar care sunt adevarate cu exceptia de mai sus) si sunt din bibl asa ca eu nu le-am contestat
IMPORTANT Care e paginatia exacta la Complicatiile nasterii?Eu am gasit o intrebare(195) de la pag 237(nastere prematura) si una(196) de la pag 242(sarcina prelungita cronologic) despre care nu stiam ca ar fi de invatat.Voi ce parere aveti?raspundeti ca sa stiu daca le contest sau nu !
spor la treaba!!!
113-B-fals==>C sg rasp corect (complement simplu)
115-si A adevarat (i.v.)
120 D-fals si E (traumatisme genitale) adevarat
155-C ( apropierea tes in tensiune)-fals
159-si E (macrosom=>ruptura de col) e adevarat
160-C si E sunt false(degetele nu sunt afectate si e vb de flexia mainii nu de extensie)
173-Si C (durere violenta in inversiunea uterina de grd 2 )este adevarat
183-C(placenta percreta )fals si D(embolia amniotica) adevarat
189-intrebarea e din Litiaza urinara si mai e si gresita: D fals si E (test morfo-functional) adevarat
ar mai fi 54-59 si 185-193 care sunt din Litiaza urinara dar care sunt adevarate cu exceptia de mai sus) si sunt din bibl asa ca eu nu le-am contestat
IMPORTANT Care e paginatia exacta la Complicatiile nasterii?Eu am gasit o intrebare(195) de la pag 237(nastere prematura) si una(196) de la pag 242(sarcina prelungita cronologic) despre care nu stiam ca ar fi de invatat.Voi ce parere aveti?raspundeti ca sa stiu daca le contest sau nu !
spor la treaba!!!
- boo
- junior

oameni buni sa faca cineva Septicemiile si Luxatiile astfel daca gongul se tine de cuvant cu temele lui acoperim tot
eu unul nu pot ca m-au cam dat peste cap grilele din Ancar si am ceva treaba azi
daca ar mai fi si maine posibil promit ca le fac dada nu le-a facut nimeni pana atunci
Inca ceva; stie cineva de anul tercut cum a fost anuntata forma finala a bazei de date ? o sa apara iar pe net sau doar in cartile de grile? o sa apara o lista cu cele excluse si cele mutate la locul lor?cred ca asa ar fi cel mai bine,nu crezi LordSith
eu unul nu pot ca m-au cam dat peste cap grilele din Ancar si am ceva treaba azi
daca ar mai fi si maine posibil promit ca le fac dada nu le-a facut nimeni pana atunci
Inca ceva; stie cineva de anul tercut cum a fost anuntata forma finala a bazei de date ? o sa apara iar pe net sau doar in cartile de grile? o sa apara o lista cu cele excluse si cele mutate la locul lor?cred ca asa ar fi cel mai bine,nu crezi LordSith
- Carpantier
- senior

boo wrote:COMPLICATIILE NASTERII:
spor la treaba!!!
Trebuie contestate deoarece subiectul este Complicatiile nasterii si nu Complicatiile Sarcinii.Eu le-am contestat.Contestati si voi.
-
vlad
Alta grila
Propunere de grila:
Va aflati in anul 2025, in Spitalul de Urgenta Floreasca. Va relaxati in jacuzzi si vorbiti la telefon in SUA pentru o proteza cardiaca pentru un pacient de-al dumneavoastra. Afara ninge. Este ora 22.00. Ati avut o zi grea. Ati reparat in urgenta un nerv cubital, a trebuit sa interveniti rapid pentru o disectie de aorta si ati montat o proteza valvulara mitrala la un pacient cu infarct miocardic. In acest moment sunteti solicitat sa vedeti un pacient adus de la Busteni cu elicopterul. Tocmai a fost gasit de Salvamontisti undeva in zona Barna Caprelor. Nu au gasit asupra lui nici un obiect, in afara de un briceag, o bricheta si un pachet de tigari. Salvamontistii spun ca s-a ratacit in cursul diminetii.
Vedeti pacientul,de 17 ani, este apatic, tremura, cu mers impleticit, raspunde foarte vag si incoerent si cu intarziere la intrebari. Nu stie ce se intampla. Anamnestic nu are antecedente medico-chirurgicale. Nu urmeaza tratament medicamentos cronic. Examenul clinic releva tegumentele reci, livide, reflexe osteo-tendinoase prezente, mioza lent reactiva, TA 90/60 mm Hg, frecventa cardiaca 45 batt/ min. Prezinta 10 respiratii/minut, cu amplitudini reduse. Nu sunt prezente escoriatii sau alte semne de traumatism. Efectuati un ECG in urgenta si remarcati aparitia undei J (deflexiune pozitiva, concava in sus, ce urmeaza complexul QRS), linia de baza este parazitata de activitatea musculara. Radiografia toracica ITN. La nivelul degetelor II si III de la piciorul stang prezinta flictene cu continut laptos inconjurate de o zona eritematoasa, edematiata, usor sensibila la atingere.
Intrebari cu complement simplu:
Intrebarea nr 1. Ce diagnostic puneti in urgenta ?
A. traumatism cranio-cerebral minor
B. hipotermie acuta
C. hipotermie subacuta
D. Intoxicatie etanolica
E. hipotermie cronica
Intrebarea 2. Ce temperatura centrala banuiti ca are pacientul?
A. 30 C
B. 33 C
C. 35 C
D. 41 C
E. 26 C
Intrebarea nr. 3 Ce grad au degeraturile?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5
Intrebari cu complement multiplu
Intrebarea nr. 4 Ce masuri luati in urgenta?
A. Anuntati neurochirurgul de garda de la Bagdasar
B. Administrati gaze calde si oxigen pe echipamentul de anestezie
C. Evaluati rapid tulburarile gazelor sanguine si acido-bazice
D. Procedati la monitorizarea ECG si a diurezei
E. Aplicati rapid reincalzirea rapida prin imersie in apa de 40 C
Intrebarea nr. 5 In cursul reincalzirii tensiunea arteriala scade brusc, pulsul se accelereaza si PVC scade, ECG: tahicardie sinusala 140/min, gazele sanguine arata hipoxemie si hipercapnie, ph sanguin normal, ce faceti atunci?
A. Continuati reechilibrarea-hidroelectrolitica
B. Administrati un medicament inotrop pozitiv
C. Administrati un trombolitic
D. Administrati oxigen pe masca nazala
E. Va ganditi la embolie pulmonara si va pregatiti pentru toracotomie
Intrebarea nr. 6 Ce faceti cu degeraturile?
A. Debridati flictenele
B. Administrati aspirina
C. Aplicati local unguent cu Tetraciclina
D. Administrati ATPA
E. Administrati 1g de Amoxicilina i.v
Intrebarea nr. 7 Ce faceti in continuare?
A. Stati langa pacient si il supravegheati
B. Lasati rezidentul mai departe
C. Va intoarceti in jacuzzi
D. Reluati convorbirea in SUA
E. Va uitati la stiri sa vedeti daca nu mai vin alti turisti rataciti
P.S Precizari:
o Midriaza apare de la 25 C temperatura centrala
o Bradipnea anunta stopul respirator
o Bradicardia apare spre 30 C
o CID apare pe la 28 C
o Socul electric extern este de obicei ineficace in hipotermii, singura sansa ar fi masajul cardiac extern si circulatia extracorporeala
o Intoxicatia etilica acuta este principala cauza de hipotermie la cei din orase, vezi boschetarii
o In cursul septucemiilor cu bacterii gram – ,hipotermia poate lua locul febrei
o Ne aparam de frig prin masa musculara (principalul producator de caldura), stratul adipos care impiedica pierderea de caldura si printr-o buna reactivitate vasculara
o Cele mai eficace metode de incalzire interna sunt dializa peritoneala si circulatia extracorporeala (in statiunile de schi din accident chiar se folosesc).
Sunt convins ca stiti sa raspundeti, de aceea nu dau raspunsurile. Astept sugestiile si raspunsurile dumneavoastra. Veti avea raspunsurile la urmatoarea mea interventie.
Din pacate pentru a promova rezidentiatul trebuie sa stiti sa raspundeti la intrebari de genul:
Intrebare: C2602xxx La ce pagina din Angelescu se afla protocolul Mc Cauley pentru tratamentul degeraturilor:
A. pagina 719 coloana I
B. pagina 721 coloana II
C. pagina 720 coloana II
D. pagina 721 coloana II
E. pagina 720 coloana I
Raspuns: pagina 2025
Va aflati in anul 2025, in Spitalul de Urgenta Floreasca. Va relaxati in jacuzzi si vorbiti la telefon in SUA pentru o proteza cardiaca pentru un pacient de-al dumneavoastra. Afara ninge. Este ora 22.00. Ati avut o zi grea. Ati reparat in urgenta un nerv cubital, a trebuit sa interveniti rapid pentru o disectie de aorta si ati montat o proteza valvulara mitrala la un pacient cu infarct miocardic. In acest moment sunteti solicitat sa vedeti un pacient adus de la Busteni cu elicopterul. Tocmai a fost gasit de Salvamontisti undeva in zona Barna Caprelor. Nu au gasit asupra lui nici un obiect, in afara de un briceag, o bricheta si un pachet de tigari. Salvamontistii spun ca s-a ratacit in cursul diminetii.
Vedeti pacientul,de 17 ani, este apatic, tremura, cu mers impleticit, raspunde foarte vag si incoerent si cu intarziere la intrebari. Nu stie ce se intampla. Anamnestic nu are antecedente medico-chirurgicale. Nu urmeaza tratament medicamentos cronic. Examenul clinic releva tegumentele reci, livide, reflexe osteo-tendinoase prezente, mioza lent reactiva, TA 90/60 mm Hg, frecventa cardiaca 45 batt/ min. Prezinta 10 respiratii/minut, cu amplitudini reduse. Nu sunt prezente escoriatii sau alte semne de traumatism. Efectuati un ECG in urgenta si remarcati aparitia undei J (deflexiune pozitiva, concava in sus, ce urmeaza complexul QRS), linia de baza este parazitata de activitatea musculara. Radiografia toracica ITN. La nivelul degetelor II si III de la piciorul stang prezinta flictene cu continut laptos inconjurate de o zona eritematoasa, edematiata, usor sensibila la atingere.
Intrebari cu complement simplu:
Intrebarea nr 1. Ce diagnostic puneti in urgenta ?
A. traumatism cranio-cerebral minor
B. hipotermie acuta
C. hipotermie subacuta
D. Intoxicatie etanolica
E. hipotermie cronica
Intrebarea 2. Ce temperatura centrala banuiti ca are pacientul?
A. 30 C
B. 33 C
C. 35 C
D. 41 C
E. 26 C
Intrebarea nr. 3 Ce grad au degeraturile?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5
Intrebari cu complement multiplu
Intrebarea nr. 4 Ce masuri luati in urgenta?
A. Anuntati neurochirurgul de garda de la Bagdasar
B. Administrati gaze calde si oxigen pe echipamentul de anestezie
C. Evaluati rapid tulburarile gazelor sanguine si acido-bazice
D. Procedati la monitorizarea ECG si a diurezei
E. Aplicati rapid reincalzirea rapida prin imersie in apa de 40 C
Intrebarea nr. 5 In cursul reincalzirii tensiunea arteriala scade brusc, pulsul se accelereaza si PVC scade, ECG: tahicardie sinusala 140/min, gazele sanguine arata hipoxemie si hipercapnie, ph sanguin normal, ce faceti atunci?
A. Continuati reechilibrarea-hidroelectrolitica
B. Administrati un medicament inotrop pozitiv
C. Administrati un trombolitic
D. Administrati oxigen pe masca nazala
E. Va ganditi la embolie pulmonara si va pregatiti pentru toracotomie
Intrebarea nr. 6 Ce faceti cu degeraturile?
A. Debridati flictenele
B. Administrati aspirina
C. Aplicati local unguent cu Tetraciclina
D. Administrati ATPA
E. Administrati 1g de Amoxicilina i.v
Intrebarea nr. 7 Ce faceti in continuare?
A. Stati langa pacient si il supravegheati
B. Lasati rezidentul mai departe
C. Va intoarceti in jacuzzi
D. Reluati convorbirea in SUA
E. Va uitati la stiri sa vedeti daca nu mai vin alti turisti rataciti
P.S Precizari:
o Midriaza apare de la 25 C temperatura centrala
o Bradipnea anunta stopul respirator
o Bradicardia apare spre 30 C
o CID apare pe la 28 C
o Socul electric extern este de obicei ineficace in hipotermii, singura sansa ar fi masajul cardiac extern si circulatia extracorporeala
o Intoxicatia etilica acuta este principala cauza de hipotermie la cei din orase, vezi boschetarii
o In cursul septucemiilor cu bacterii gram – ,hipotermia poate lua locul febrei
o Ne aparam de frig prin masa musculara (principalul producator de caldura), stratul adipos care impiedica pierderea de caldura si printr-o buna reactivitate vasculara
o Cele mai eficace metode de incalzire interna sunt dializa peritoneala si circulatia extracorporeala (in statiunile de schi din accident chiar se folosesc).
Sunt convins ca stiti sa raspundeti, de aceea nu dau raspunsurile. Astept sugestiile si raspunsurile dumneavoastra. Veti avea raspunsurile la urmatoarea mea interventie.
Din pacate pentru a promova rezidentiatul trebuie sa stiti sa raspundeti la intrebari de genul:
Intrebare: C2602xxx La ce pagina din Angelescu se afla protocolul Mc Cauley pentru tratamentul degeraturilor:
A. pagina 719 coloana I
B. pagina 721 coloana II
C. pagina 720 coloana II
D. pagina 721 coloana II
E. pagina 720 coloana I
Raspuns: pagina 2025
salazin
-
mad_max
- junior

Pentru ca Dan mi-a inchis acel topic cu grile care nu tre' sa ajunga la Rezi, va mai propun cateva coduri; eu le-am contestat deja, ar fi bine sa le contestati cat mai multi, sa fim siguri ca le vor scoate.
Ischemia acuta periferica (grilele din Angelescu, desi bibliografia prevedea Harrison)
C2610027-031 (Tg. Mures)
C2710038 (Brasov)
C2610080-089 (Tg. Mures)
C2710099-100 (Brasov)
Hipertensiunea portala (idem)
C2716032 (Brasov)
C2716089 (Brasov)
Hipertensiunea portala (idem, grile de HTP ratacite la subiectul 20, Septicemia)
C2620024-029 (Tg. Mures)
C2620083-090 (Tg. Mures)
Boala varicoasa (grile din Angelescu, de la embolie/tromboflebita/malformatii venoase congenitale)
C2536041-051 (Craiova)
C2336126 (Iasi)
C2536142-049 (Craiova)
C2536156-170 (Craiova)
Socul hipovolemic (grile din Angelescu? poate cineva sa-mi confirme?; oricum, din Harrison nu sunt!)
C2724035 (pag. din bibl. 356)
C2724087 (pag. din bibl. 354)
C2724088 (pag. din bibl. 356) (toate Brasov)
(ce e in Angelescu la paginile astea?)
Contestati si voi prin formularul de la http://www.rezi....! Cat mai multi!
Ischemia acuta periferica (grilele din Angelescu, desi bibliografia prevedea Harrison)
C2610027-031 (Tg. Mures)
C2710038 (Brasov)
C2610080-089 (Tg. Mures)
C2710099-100 (Brasov)
Hipertensiunea portala (idem)
C2716032 (Brasov)
C2716089 (Brasov)
Hipertensiunea portala (idem, grile de HTP ratacite la subiectul 20, Septicemia)
C2620024-029 (Tg. Mures)
C2620083-090 (Tg. Mures)
Boala varicoasa (grile din Angelescu, de la embolie/tromboflebita/malformatii venoase congenitale)
C2536041-051 (Craiova)
C2336126 (Iasi)
C2536142-049 (Craiova)
C2536156-170 (Craiova)
Socul hipovolemic (grile din Angelescu? poate cineva sa-mi confirme?; oricum, din Harrison nu sunt!)
C2724035 (pag. din bibl. 356)
C2724087 (pag. din bibl. 354)
C2724088 (pag. din bibl. 356) (toate Brasov)
(ce e in Angelescu la paginile astea?)
Contestati si voi prin formularul de la http://www.rezi....! Cat mai multi!
- Gongul
- senior

sorry
Imi cer scuze ca nu am reusit sa ma tin de promisiune, dar REALMENTE am cedat nervos dupa ce am stat astazi mai mult de 14 h si vad ca tot mai apar grile...imi e scarba de ce se intampla....!
Dar sa trecem peste starea mea de sperit si sa va arat ce am mai gasit:
TEMA 6 - INSUFICIENTA RESPIRATORIE
13 C greseala de tipar: edem pulmonar, nu "pulmonat"!
21 E incomplet: "evitarea SOMNULUI in decubit dorsal",si nu cum e pusa fara somn.
38-43 si 113-121 grile din Chist hidatic PULMONAR.
44 B incorect: primul semn in SDRA e cresterea frecventei respiratorii si apoi dispnee(cum e la B). Astfel, raspunsul D este corect!
45 si A e corect pt ca se spune insuf cardiaca fara se precizeaze de care(in carte scrie IVZ)
54 D, E si A e corect pt ca eu zic ca apare cianoza la pacientii cu I R prin obstr cailor resp!
69. B incorect: aparitia IVS e fals; in carte scrie ca precipta IVS
72=106 unde scrie in catre(ment teofilina 10-15 si folosirea beta agonistilor selectivi) de dozele date de ei acolo?
75 discutabil: adm "fiind lipsite de efecte secundare" si in carte "par sa fie lipsite de efecete sec"
78 B=E
93 corect, dar sa va uitati ce pagina din bibliografie e data(corect: 1628, tabel 263-1)
122 enunt stupid: "Fazele SDRA ce prezinta modificari patologice sunt:"...adica cum mancalash ca nu mai inteleg nimic
123 alt enunt tampit: "SDRA se poate asocia cu"...dupa rasp am tras concluzia ca au vrut sa zica:"SDRA poate fii det de"
Maine am sa termin si temele 7 si 9 pentru ca pe 16 am rugat pe cineva sa faca ca eu vreau sa termin treaba cu documentul ala in word(mai am de scris doar motivele si de adaugat ce s-a mai pus pe forum apoi am sa-l pun sa-l luati si voi!)
Inca o data vreau sa-mi cer scuze ca nu am reusit sa termin la timp...sper sa am timp maine si sa nu fie prea tarziu.
Spor maxim!
p.s. 1 vesti bune: am contestat acum o grila(e ora 00:40) si a mers ...sper ca asta sa insemne ca putem contesta si astazi
p.s. 2 post-ul lui vlad pe mine nu ma mira pentru ca daca este vlad la care ma gandesc eu ii este caracteristic sa faca un lucru de genul asta.....un superom si un coleg devotat...sper sa nu ma insel asupra persoanei!
Dar sa trecem peste starea mea de sperit si sa va arat ce am mai gasit:
TEMA 6 - INSUFICIENTA RESPIRATORIE
13 C greseala de tipar: edem pulmonar, nu "pulmonat"!
21 E incomplet: "evitarea SOMNULUI in decubit dorsal",si nu cum e pusa fara somn.
38-43 si 113-121 grile din Chist hidatic PULMONAR.
44 B incorect: primul semn in SDRA e cresterea frecventei respiratorii si apoi dispnee(cum e la B). Astfel, raspunsul D este corect!
45 si A e corect pt ca se spune insuf cardiaca fara se precizeaze de care(in carte scrie IVZ)
54 D, E si A e corect pt ca eu zic ca apare cianoza la pacientii cu I R prin obstr cailor resp!
69. B incorect: aparitia IVS e fals; in carte scrie ca precipta IVS
72=106 unde scrie in catre(ment teofilina 10-15 si folosirea beta agonistilor selectivi) de dozele date de ei acolo?
75 discutabil: adm "fiind lipsite de efecte secundare" si in carte "par sa fie lipsite de efecete sec"
78 B=E
93 corect, dar sa va uitati ce pagina din bibliografie e data(corect: 1628, tabel 263-1)
122 enunt stupid: "Fazele SDRA ce prezinta modificari patologice sunt:"...adica cum mancalash ca nu mai inteleg nimic
123 alt enunt tampit: "SDRA se poate asocia cu"...dupa rasp am tras concluzia ca au vrut sa zica:"SDRA poate fii det de"
Maine am sa termin si temele 7 si 9 pentru ca pe 16 am rugat pe cineva sa faca ca eu vreau sa termin treaba cu documentul ala in word(mai am de scris doar motivele si de adaugat ce s-a mai pus pe forum apoi am sa-l pun sa-l luati si voi!)
Inca o data vreau sa-mi cer scuze ca nu am reusit sa termin la timp...sper sa am timp maine si sa nu fie prea tarziu.
Spor maxim!
p.s. 1 vesti bune: am contestat acum o grila(e ora 00:40) si a mers ...sper ca asta sa insemne ca putem contesta si astazi
p.s. 2 post-ul lui vlad pe mine nu ma mira pentru ca daca este vlad la care ma gandesc eu ii este caracteristic sa faca un lucru de genul asta.....un superom si un coleg devotat...sper sa nu ma insel asupra persoanei!
- arsena
- senior

Pentru Gongul:
M-am uitat peste grilele alea de la capitolul 4 (pe 5 nu l-am facut inca
) si iata concluzia mea:
Grilele 62 si 156 sunt corecte iar 122 - este gresita , raspunsul b este incorect, corecte a,c d si e
Despre faza ca unii contesta si grile corecte am urmatoarea parere: nu consider ca ar fii asa dramatic. Probabil ca acele grile vor ajunge grile la "prima vedere" pe care noi le stim deja. Poate ca ma insel...
Acum o sa ii raspund lui Garbie:
"La intrebarea C2514123, ei zic A,C,D . Eu as zice si B: adenomul paratiroidian( in text scrie ca alaturi de gastrinom apar si tumori de: paratiroida, tiroida, hipofiza, suprarenala) Voi ce ziceti?"
Eu zic ca treaba e discutabila: "tumori de tiroida" nu inseamna neaparat "adenoame"...dar cred ca poti sa contesti intrebarea...
M-am uitat peste grilele alea de la capitolul 4 (pe 5 nu l-am facut inca
Grilele 62 si 156 sunt corecte iar 122 - este gresita , raspunsul b este incorect, corecte a,c d si e
Despre faza ca unii contesta si grile corecte am urmatoarea parere: nu consider ca ar fii asa dramatic. Probabil ca acele grile vor ajunge grile la "prima vedere" pe care noi le stim deja. Poate ca ma insel...
Acum o sa ii raspund lui Garbie:
"La intrebarea C2514123, ei zic A,C,D . Eu as zice si B: adenomul paratiroidian( in text scrie ca alaturi de gastrinom apar si tumori de: paratiroida, tiroida, hipofiza, suprarenala) Voi ce ziceti?"
Eu zic ca treaba e discutabila: "tumori de tiroida" nu inseamna neaparat "adenoame"...dar cred ca poti sa contesti intrebarea...
Mamelor din lumea-ntreaga
Eu va dau un singur sfat:
"Nu mai bateti copilasii
C-au baut si c-au fumat".
"Nu mai bateti copilasii
- arsena
- senior

Grile gresite tema 43 "Luxatii":
C2643065 Exprimare ambigua, raspunsul a nu este mentionat in carte ci se mentioneaza doar ca luxatiile membrelor superioare sunt mai frecvente ca cele ale membrelor inferioare
C2643060 toate raspunsurile sunt gresite
C1343074 enunt formulat gresit: nu e luxatie "anterotinterna" ci "anterointerna"
C1543089 Raspunsul d este incorect: nu e ruptura "lungii portiuni a bicepsului" ci "ruptura tendonului lungii portiuni a bicepsului"
C2243123 Raspunsul c incorect, raspuns corect numai b
C2243128 Raspunsul e este incorect
C2243135 Raspunsul b este interpretabil : poate avea aceeasi semnificatie cu raspunsul d ("nelimitate"="nu sunt limitate") si in acest caz ar trebui considerat corect si el
C2543161 Raspunsul e este incorect, raspunsuri corecte a si d
C2543176 Raspunsul d este identic cu raspunsul e si totusi numai d este considerat corect
C2243116 si raspunsul d este corect
C2243118 Raspunsul d este incorect.Raspunsuri corecte b,c si e
C2243137 Raspunsul d este incorect , raspunsuri corecte c si e
C2243139 Raspunsul b este identic cu raspunsul c
C2343144 Raspsunsul a este incorect, raspunsuri corecte c,d si e
C2643065 Exprimare ambigua, raspunsul a nu este mentionat in carte ci se mentioneaza doar ca luxatiile membrelor superioare sunt mai frecvente ca cele ale membrelor inferioare
C2643060 toate raspunsurile sunt gresite
C1343074 enunt formulat gresit: nu e luxatie "anterotinterna" ci "anterointerna"
C1543089 Raspunsul d este incorect: nu e ruptura "lungii portiuni a bicepsului" ci "ruptura tendonului lungii portiuni a bicepsului"
C2243123 Raspunsul c incorect, raspuns corect numai b
C2243128 Raspunsul e este incorect
C2243135 Raspunsul b este interpretabil : poate avea aceeasi semnificatie cu raspunsul d ("nelimitate"="nu sunt limitate") si in acest caz ar trebui considerat corect si el
C2543161 Raspunsul e este incorect, raspunsuri corecte a si d
C2543176 Raspunsul d este identic cu raspunsul e si totusi numai d este considerat corect
C2243116 si raspunsul d este corect
C2243118 Raspunsul d este incorect.Raspunsuri corecte b,c si e
C2243137 Raspunsul d este incorect , raspunsuri corecte c si e
C2243139 Raspunsul b este identic cu raspunsul c
C2343144 Raspsunsul a este incorect, raspunsuri corecte c,d si e
"Nu mai bateti copilasii
"Nu mai bateti copilasii
- arsena
- senior

-
tudors
- newbie

- Gongul
- senior

sunt tot eu, GONGUL!
Mi-am schimbat imaginea ca a zis ziggy ca era a lui, ca el si-o facuse!
asta e!
TEMA 7 – INSUFICIENTA CARDIACA
40-45 si 114-122 sunt din tema 4 – traumatismele toracelui.
53 – enunt gresit: “nu trebuiesc administrate SIGURE”, e vorba de singure.
64 – “Pulsul alternans se obs frecv la pac cu I.C. din :
A cardiomiopatii” – correct
“B HTA ” – discutabil…..in carte scrie de cardiopatie hipertensiva!
68 – “Care din urm simpt si semen repre criterii majore in dg I.C.:
C dilatarea venelor gatului” e luata correct….se refera la reflux hepato-jugular in limbaj rural!...asa am putea avea “n-are aer”, “inima-i mare maica”, “i se zbate inima” si faze de genul asta!
77 – la B e vorba de raluri de staza, sin u de “staya”.
86 – “In intox cu digitalica, adm de K:
A se asoc cu intreruperea trat digitalic
D e contraind. La pac cu IRA si hiperK”
…..eu cred ca D e la stanga de virgule si C la dreapta….impreuna enuntul nu are nici o treaba cu raspunsurile.
91 – “Casexia din IC cr severa se prod prin:
A cresterea ratei catabolismului”, e luata corecta….in carte scrie de metab sin u de catab…..???LITERA CARTII???
93 – “Care din mas de mai jos diminua rscul de emb pulm in IC cong:
A repausul absolute la pat” e luata falsa…si cartea zice:”Repausul absolute la pat e rareori necesar sau oportun, pacientul fiind sfatuit sa stea in fotoliu sis a mearga la toaleta, RESTRANGEREA SI ACESTOR ACTIVITATI FIIND NECESARA NUMAI IN FORMELE EXTREME DE I.C. ”
Mai am tema 9 si gata….la tema 16 am sa postez putin mai tarziu ca mai am ceva de verificat!
Spor maxim!
asta e!
TEMA 7 – INSUFICIENTA CARDIACA
40-45 si 114-122 sunt din tema 4 – traumatismele toracelui.
53 – enunt gresit: “nu trebuiesc administrate SIGURE”, e vorba de singure.
64 – “Pulsul alternans se obs frecv la pac cu I.C. din :
A cardiomiopatii” – correct
“B HTA ” – discutabil…..in carte scrie de cardiopatie hipertensiva!
68 – “Care din urm simpt si semen repre criterii majore in dg I.C.:
C dilatarea venelor gatului” e luata correct….se refera la reflux hepato-jugular in limbaj rural!...asa am putea avea “n-are aer”, “inima-i mare maica”, “i se zbate inima” si faze de genul asta!
77 – la B e vorba de raluri de staza, sin u de “staya”.
86 – “In intox cu digitalica, adm de K:
A se asoc cu intreruperea trat digitalic
D e contraind. La pac cu IRA si hiperK”
…..eu cred ca D e la stanga de virgule si C la dreapta….impreuna enuntul nu are nici o treaba cu raspunsurile.
91 – “Casexia din IC cr severa se prod prin:
A cresterea ratei catabolismului”, e luata corecta….in carte scrie de metab sin u de catab…..???LITERA CARTII???
93 – “Care din mas de mai jos diminua rscul de emb pulm in IC cong:
A repausul absolute la pat” e luata falsa…si cartea zice:”Repausul absolute la pat e rareori necesar sau oportun, pacientul fiind sfatuit sa stea in fotoliu sis a mearga la toaleta, RESTRANGEREA SI ACESTOR ACTIVITATI FIIND NECESARA NUMAI IN FORMELE EXTREME DE I.C. ”
Mai am tema 9 si gata….la tema 16 am sa postez putin mai tarziu ca mai am ceva de verificat!
Spor maxim!
- Gongul
- senior

- Gongul
- senior

vineeeeeeeeeeeee
TEMA 9 - MS.C SI R.C.R
Mai intai vreau sa va spun ca le-am facut si pe cele de la tema 12 - cancer pancreas exocrin! Cred ca e tema cu cele mai putine grile gresite.Astfel:
119 - "Moartea subita are urm def:
B oprirea ireversibila a funct biol ale inimii" asta se refera la moarte si nu se poate extrapola si pentru moarte subita
E "perioada de timp mai mica de o ora scursa de la debutul evenimentului terminal" SI PANA LA DECES......e complet conf 245(nu 247 cum dau ei).
121 "Evenimentele aritmice apar la :
A. pac in stare comatoasa
B. pac in stare de veghe
C. pacienti inactivi
D. pacienti activi
E. durata scurta a starii terminale"
corect dup enunt e B si D, dar "Evenimentele aritmice au o durata scurta a starii terminale"...deci...interpretabil!
Tema numarul 16 o sa fie in documentul ala in word de care va tot vorbesc!
Spor maxim!
Mai intai vreau sa va spun ca le-am facut si pe cele de la tema 12 - cancer pancreas exocrin! Cred ca e tema cu cele mai putine grile gresite.Astfel:
119 - "Moartea subita are urm def:
B oprirea ireversibila a funct biol ale inimii" asta se refera la moarte si nu se poate extrapola si pentru moarte subita
E "perioada de timp mai mica de o ora scursa de la debutul evenimentului terminal" SI PANA LA DECES......e complet conf 245(nu 247 cum dau ei).
121 "Evenimentele aritmice apar la :
A. pac in stare comatoasa
B. pac in stare de veghe
C. pacienti inactivi
D. pacienti activi
E. durata scurta a starii terminale"
corect dup enunt e B si D, dar "Evenimentele aritmice au o durata scurta a starii terminale"...deci...interpretabil!
Tema numarul 16 o sa fie in documentul ala in word de care va tot vorbesc!
Spor maxim!
- boo
- junior

sa stiti ca am mai contestat la CC PANCR EXOCRINSI URMATOARELE GRILE:
139-A(recoltare cont gastric)-fals e vb de cont duodenal
141-alfa fetoproteina si galactozyltransferazaII au Se si Spe mai reduse decat CA19-9 dar nu scrie nicaieri ca ar fi sau nu semnificative
163-Si B ( semnulu Courvoisier-terrier in per de stare) este corect
NU STIU CINE A CONTESTAT GRILELE DE LA ACEST SUB DAR EU NU AM FOST DE ACORD CU EL/EA LA UNELE
Inca ceva: eu nu cred ca ar trebui contestate grilele cu greseli de tipografie minore care nu modifica sensul intrebarii. Chiar credeti ca la examen nu o sa fie greseli de ortografie in caietele de grile?
spor!!!
139-A(recoltare cont gastric)-fals e vb de cont duodenal
141-alfa fetoproteina si galactozyltransferazaII au Se si Spe mai reduse decat CA19-9 dar nu scrie nicaieri ca ar fi sau nu semnificative
163-Si B ( semnulu Courvoisier-terrier in per de stare) este corect
NU STIU CINE A CONTESTAT GRILELE DE LA ACEST SUB DAR EU NU AM FOST DE ACORD CU EL/EA LA UNELE
Inca ceva: eu nu cred ca ar trebui contestate grilele cu greseli de tipografie minore care nu modifica sensul intrebarii. Chiar credeti ca la examen nu o sa fie greseli de ortografie in caietele de grile?
spor!!!
- boo
- junior

-
Blonda
- junior

boo wrote:SEPSIS
79-C-fals- pCO2<32mmHg e criteriu ptr SIRS nu ptr sepsis
80-si E este corect =>toate rasp corecte
24-29 si 83-91 care dupa ce ca sunt din H.T.P. mai sunt si din Angelescu iar eu stiam ca sub HTP e din Harrison , voi nu stiati la fel?!?!?!
parerea mea !!!
Scuza-mi indrazneala dar daca sepsisul este de fapt un caz particular al SRIS nu ti se pare normal ca definitia SRIS sa includa si definitia sepsisului? Poate ar fi mai bine sa recitesti tabelul 124-1 de la pagina 853....
- arsena
- senior

Am incercat sa contest si grilele care le-am mai pus lumea pe aici dar numai pe alea care aveau explicatii adaugate ca nu am apucat sa citesc toata materia.Azi a fost ultima zi de contestat grile.sunt curioasa cate o sa mai ramana.
"Nu mai bateti copilasii
"Nu mai bateti copilasii
- medstar
- junior

6 INSUFICIENTA RESPIRATORIE
ratacite:38-43,113-121
Gresite: 44.D, 96.BDE, 122.ACD
7.INSUFICIENTA CARDIACA
ratacite:40-45,114-122
gresite:82.ACE
9.MSC
ratacite:51-56,100-118
10.ISCHEMIA ACUTA PERIFERICA
ratacite:32-37,90-98
nu din bibliografie:27-31,38,80-89,99-100
gresite:57.ADE
16.HIPERTENSIUNEA PORTALA
nu din bibliografie:89-92
gresite:23.dubios (in Harrison e prezentata doar SUA)
91.CD 92.CE
20.Septicemia
nu din bibliografie:24-29,83-91
gresite:14.AD(si ricketsia e gram negativ), 80.ABCDE
24.SOC HIPOVOLEMIC
nu din bibliografie:33,35,87-88
gresite:66.AD, 76.AE 78.ACDE 80.C (g/dl)
ratacite:38-43,113-121
Gresite: 44.D, 96.BDE, 122.ACD
7.INSUFICIENTA CARDIACA
ratacite:40-45,114-122
gresite:82.ACE
9.MSC
ratacite:51-56,100-118
10.ISCHEMIA ACUTA PERIFERICA
ratacite:32-37,90-98
nu din bibliografie:27-31,38,80-89,99-100
gresite:57.ADE
16.HIPERTENSIUNEA PORTALA
nu din bibliografie:89-92
gresite:23.dubios (in Harrison e prezentata doar SUA)
91.CD 92.CE
20.Septicemia
nu din bibliografie:24-29,83-91
gresite:14.AD(si ricketsia e gram negativ), 80.ABCDE
24.SOC HIPOVOLEMIC
nu din bibliografie:33,35,87-88
gresite:66.AD, 76.AE 78.ACDE 80.C (g/dl)
- eurofighter
- junior

- ratzushka
- elder

eu am tot contestat pana acum. si mi-a luat fiecare.sau cel putin asa a zis. in linii mari am gasit cam aceleasi greseli pe care le aveati si voi.Zic in linii mari, nu am ajuns inca sa le verific chiar bucata cu bucata, dar oricum, ce nu a fost contestat pana acum, cam gata...
oare chiar le scot pe cele contestate de mai multe ori?
Anul trecut au afisat lista cu grilele considerate gresite si scoase din baza de date.Apoi a aparut cartea maro, minunata carte maro, care eu am vazut-o in ziua reziului, caci la noi in provincie nu se preteaza sa se trimita asa ceva.
sper totusi ca anul asta se vor gandi inca odata inainte sa distribuie cartile.
Nu stiu sigur, dar din cate am inteles, anul trecut in carte au mai aparut si alte intrebari care nu au fost date pe internet.
Repet, zis asta doar din auzite pt ca nu am reusit sa rasfoiesc si eu .Nu am avut ce.
Poate stie cineva sigur....
Oricum, sper ca macar acum sa o primesc si eu.
prin 10-15 sept am auzit.....
oare chiar le scot pe cele contestate de mai multe ori?
Anul trecut au afisat lista cu grilele considerate gresite si scoase din baza de date.Apoi a aparut cartea maro, minunata carte maro, care eu am vazut-o in ziua reziului, caci la noi in provincie nu se preteaza sa se trimita asa ceva.
sper totusi ca anul asta se vor gandi inca odata inainte sa distribuie cartile.
Nu stiu sigur, dar din cate am inteles, anul trecut in carte au mai aparut si alte intrebari care nu au fost date pe internet.
Repet, zis asta doar din auzite pt ca nu am reusit sa rasfoiesc si eu .Nu am avut ce.
Poate stie cineva sigur....
Oricum, sper ca macar acum sa o primesc si eu.
prin 10-15 sept am auzit.....
Keep smiling, it makes people wonder what you're up to.
- Gongul
- senior

helooooooooo
uitati=l....si l-am trimis in timp util la astia...am muncit de mi-au sarit capacele...si nu numai eu...din pacate nu am reusit sa termin, dar ce nu am trimis pe mail am contestat one-by-one
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Gongul
- senior

ufffff
acu ma duc sa ma culc ca dupa 15 ore imi fac ochii in cap ca la melc...scuze daca v-am dezamagit, dar mai mult de atat nu am putut...daca de la inceput era un efort colectiv era altceva...asta e...sa dea Dumnezeu sa fie bine!
Spor maxim in continuare!
Spor maxim in continuare!
- genutu2003
- newbie

- genutu2003
- newbie

- genutu2003
- newbie

bulina wrote:e la traumatismele splinei...pg2067:la percutie matitate deplasabila (hemoperitoneu)
asta am vazut si eu....dar ia uita-te tu la Traumatismele abdominale la subcapitolul Traumatismele splinei - pag. 2104 (si de aici sunt facute grile) si vezi ce scrie: "matitate fixa sau tumefactie mata fixa (semnul Balance)"

Who want's to live forever?
- genutu2003
- newbie

Re: dovada
genutu2003 wrote:ce ziceti de "histerectomie bilaterala" ???
......sau sa fiu mai precis:"in stadiul IB-IV se recomanda histerectomie bilaterala, alaturi de citoreductie tumorala"....pag. 3101
Who want's to live forever?
- Gongul
- senior

raspuns
e o greseala in bibliografie pe care am mentionat-o in grilele contestate ca si pe cea cu semnul Ballance!
Aveti idee cand iese carte?....nu de alta, dar se vedem pentru ce am muncit!
Spor maxim!
Aveti idee cand iese carte?....nu de alta, dar se vedem pentru ce am muncit!
Spor maxim!
- genutu2003
- newbie