Germania - rezidențiatul (arhivă)

camish
senior
senior

Re: Cum e rezidentiatul in Germania?

Postby camish » Thu Jan 14, 2010 8:44 pm

atlantiana wrote:Din ce document rezulta ca odata cu intrarea in UE nu mai e necesara apostila?

Ai dreptate, ma grabii sa judec fara sa gandesc.

Pt skriptu'

Nu ma intelege gresit, si eu il simpatizez pe Badea.
Dar am o dilema: eu ma duc neatent in Australia si ma intorc emu. Cum se face ca el merge neatent in Australia si se intoarce Cook? Cred ca e tare special.

Sa lasam statistica sa vorbeasca?:
http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_ ... b%C3%A4ude

Doftoroiu`
senior
senior

Postby Doftoroiu` » Fri Jan 15, 2010 7:13 pm

Salutare!

Just in case, daca e interesat cineva de rezi pe ATI, la mine in spital sunt libere un post de Assistenzarzt si unul de Facharzt. Atmosfera in spital e buna, orasul e ok.

http://www.kreiskrankenhaus-hameln.de

Bafta! :allright:

aadyraa
junior
junior

Postby aadyraa » Sat Jan 16, 2010 9:08 pm

Buna!
Pentru ca nu de mult am inceput si eu lucrul in Germania, mi s-a spus ca trebuie sa imi fac Ärzteversorgung. Asa ca le-am trimis un mail si am primit vreo 3 formulare de completat si alte vreo 3 pagini cu informatii. Din cate am inteles eu poti renunta la Rentenversicherung sau, pe langa Ärzteversorgung, sa ai suplimentar si Rentenversicherung. Dar nu imi dau seama de diferenta. Nu stiu exact ce inseamana sa ai si Rentenversicherung, care e diferenta. Daca le pastrezi pe amandoua platesti mai mult? Ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii? Ärzteversorgung inseamna si asigurarea de malpraxis sau asta e separat?
Multumesc!

jbilus2002
junior
junior

Postby jbilus2002 » Sun Jan 17, 2010 12:10 am

aadyraa wrote:Buna!
Pentru ca nu de mult am inceput si eu lucrul in Germania, mi s-a spus ca trebuie sa imi fac Ärzteversorgung. Asa ca le-am trimis un mail si am primit vreo 3 formulare de completat si alte vreo 3 pagini cu informatii. Din cate am inteles eu poti renunta la Rentenversicherung sau, pe langa Ärzteversorgung, sa ai suplimentar si Rentenversicherung. Dar nu imi dau seama de diferenta. Nu stiu exact ce inseamana sa ai si Rentenversicherung, care e diferenta. Daca le pastrezi pe amandoua platesti mai mult? Ma poate ajuta cineva cu mai multe informatii? Ärzteversorgung inseamna si asigurarea de malpraxis sau asta e separat?
Multumesc!

1. Ca angajat ai fost inscrisa automat la Rentenversicherung (Casa de pensii)
2. Doctorii au o alta casa de pensii (Ärzteversorgung in De sau Wohlfahrtsfond in At) (putina istorie: legende cum ca in istorie doctorii mureau mai tineri decat restul populatiei fiind expusi preferential la infectii; majoritatea sotiilor de medici fiind casnice pentru ele s-au infiintat aceste suplimentare case de pensii)
3. Dupa cateva luni (3 spre ex.) trebuie sa faci cerere de inscriere la ÄV si esti automat stearsa de la RV. Toti dr-ii ce-i cunosc sunt la ÄV
4. La mai multe case de pensii? Fii serioasa! Ca Spitzverdiener mai cari in carca ta vreo 3-4 Hartz in sistemul social de pensii. Eventual ascunde ceva privat prin Elvetia cum fac toti.

melissa
newbie
newbie

Cum e rezidentiatul in Germania?

Postby melissa » Sun Jan 17, 2010 1:35 pm

Salutare ,
Stie cineva diplomele care atesta nivelul de germana B1 si B2 ,eliberate de ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages cu sediul principal la Londra ,dar si in alte orase europene ) sunt valabile in Germania ? adica poti sa obti drept de munca cu acest atestat , sau sunt valabile la angajare in clinica doar cele de la Inst. Gothe? In Romania sunt cateva centre unde se poate da examenul si lucrarile am inteles sunt trimise la corectat in Germania .

Melissa

dancorbeanu
junior
junior

Postby dancorbeanu » Sun Jan 17, 2010 2:10 pm

jbilus2002 wrote:
aadyraa wrote:Buna!

4[i]. La mai multe case de pensii? Fii serioasa! Ca Spitzverdiener mai cari in carca ta vreo 3-4 Hartz in sistemul social de pensii. Eventual ascunde ceva privat prin Elvetia cum fac toti.

/i]
Radule, explica-le si ce inseamna statutul de"Hartz", ca tot sunt 3 mil de astfel de indivizi in D.

shinkeigaku
senior
senior

Postby shinkeigaku » Sun Jan 17, 2010 9:29 pm

Salut la toti,
Propun sa impartim/organizam topicul de Germania in sub-topice separate: unul pentru limba germana (invatare, carti, cursuri, examene), unul pentru cum sa cauti (cu sanse sa gasesti) un post si la ce sa fii atent la angajare, unul pentru toate formalitatile din Romania si Germania pana la angajarea efectiva in Germania (vezi problemele cu conformitatea sau cu diferitele apostile, unele landuri cer, altele nu), unul pentru aspectele sociale (cum rezolvi diferite formalitati pentru un medic care abia a sosit, locuinta, gradinita, serviciu la sotul care nu e medic, contul bancar, diferite abonamente, asigurari etc.), altul privind atmosfera din spital si salariile. In functie de necesitati se pot crea eventual si alte sub-topice, daca mi-a scapat vreunul din lista.
Deja am crescut cu topicul acesta (candva am fost chiar 65 pagini), iar Germania e promitatoare in continuare pentru medicii din Romania, care sper sa aiba curaj sa nu se multumeasca cu rezidentiatul foarte chinuitor, pe salariu mic, ci sa prefere angajarea directa ca Assistenzarzt, in conditii mult mai decente. Sunt multe mesaje si poate ca ar fi mai usor de urmarit.
Desigur, cand si daca vor avea timp administratorii sau moderatorii.

animustatea
junior
junior

Postby animustatea » Sun Jan 17, 2010 10:00 pm

cine poate sa mi dea si mie mai multe informatii despre Brandler&Rauschebach GbR Germany.stiti cumva ce conditii pun ei? esti obligat sa stai un nr de ani in spitalul in care te duc ei? iti cauta ei spitalul sau poti sa il cauti tu? multumesc

Tiberius13
junior
junior

Postby Tiberius13 » Sun Jan 17, 2010 10:36 pm

sal all!imi poate spune si mie cineva cam cat dureaza pana iese Approbation-ul?

stroela
newbie
newbie

Postby stroela » Mon Jan 18, 2010 12:12 am

Buna!Legat de firma Brandler,acum vreo 2 luni a avut loc o intalnire la umf cu cei interesati sa lucreze in germania...conditia lor e sa ai deja un nivel A2 ca sa te poti inscrie la cursul de limba pentru B2,curs care tine cam 2 luni si care se plateste(2000euro) dupa primul an de munca..ei iti cauta post,dar numai dupa ce ai luat B2 si esti obligat un an sa nu te muti la alta clinica!Pe perioada cursului ai cazare si masa asigurate!Firma are contract cu clinicile din estul tarii...cam atat imi aduc aminte!succes! :D

Electric
junior
junior

Postby Electric » Mon Jan 18, 2010 9:26 am

Tiberius13 wrote:sal all!imi poate spune si mie cineva cam cat dureaza pana iese Approbation-ul?

Eu am asteptat aproximativ 4 saptamani.
You don't need eyes to see,
You need vision !

mirceap11
newbie
newbie

Postby mirceap11 » Mon Jan 18, 2010 1:36 pm

Tiberius13 wrote:sal all!imi poate spune si mie cineva cam cat dureaza pana iese Approbation-ul?

Eu am trimis actele in 23 decembrie (au ajuns in Germania pe 5 sau 6 ian. din cauza sarbatorilor) iar pe 13 ianuarie cand am fost la examen (pentru ca in zona Münster-ului toti strainii dau o "Fachsprachenprüfung") mi-au spus ca in 1-2 zile primesc Approbation-ul prin posta si asa s-a intamplat.

mirceap11
newbie
newbie

Postby mirceap11 » Mon Jan 18, 2010 1:38 pm

Eu am trimis actele in 23 decembrie (au ajuns in Germania pe 5 sau 6 ian. din cauza sarbatorilor) iar pe 13 ianuarie cand am fost la examen (pentru ca in zona Münster-ului toti strainii dau o "Fachsprachenprüfung") mi-au spus ca in 1-2 zile primesc Approbation-ul prin posta si asa s-a intamplat.

coolscript58
senior
senior

Postby coolscript58 » Mon Jan 18, 2010 2:49 pm

haha Im scriu de pe un laptop de la care nu se poate scrie :D
SARE litere , am corectat deja de 3 ori ....., dar inteleg preocuparea ta pt agramatica romanilor,.... mie sincer nu prea miau miau miau placut romana si istoria.

camish... die hochste doppelturmfassade der welt zice destul ??cauta te rog si la m2 cat are sau latime lungime. mie sincer aia din koln mi-a luat respiratia cand am intrat inauntru. aia din ulm nu....
nu stiu ce legatura era cu mircea badea :d daca de el vb, dar cand il vad eu schimb canalu destul de repede, si asa nu prea ma uit la tv, sa ma uit si la un ninja modern ar fi culmea. oricum eu cred ca ma intorc wombat inapoi :D sau koala heheheh. eram la plimbare cu sotia pe o faleza de 20 30 de m inaltime frumos amenajata, si sotia mea are frica de serpi, cand eu ma uitam spre mare imi sare in carca. un sarpe maro de vreo 140 150 de cm statea pe asfalt la soare....... l-am ocolit frumos , si am intrebat un ranger... cica era foarte veninos .... nu ma mir, cam ca toti serpii din australia, toti paianjenii si toate meduzele lolz.
in alta ordine de idei cum e muncaaaa COPIIiiii ????? mai am 2 sapt si vin si eu. dar am auzit ca de prin 1940 ARBEIT MACHT FREI!!
Cand s-a aprins lumina in apartamentul ei
M-am urcat intr-un copac pan' la etajul trei
Era ea, era goala, era goala toata
Asa aproape n-am vazut-o niciodata
As vrea sa ma vada sa ma cheme la ea

Tiberius13
junior
junior

Postby Tiberius13 » Mon Jan 18, 2010 7:26 pm

multam mult!deci in principiu mai mult de 1 luna nu dureaza.

cristianlica
senior
senior

Postby cristianlica » Mon Jan 18, 2010 7:32 pm

Nu....Vreo 2 saptamani am asteptat si eu :peace:
Decat mult si fara rost, mai bine putin si prost

animustatea
junior
junior

Postby animustatea » Mon Jan 18, 2010 8:01 pm

stie cineva un meditator de limba germana bun?

Doll
elder
elder

Postby Doll » Mon Jan 18, 2010 8:30 pm

cristianlica wrote:Nu....Vreo 2 saptamani am asteptat si eu :peace:

doua saptamani numarand de cand? mie mi-au trimis actele in jur de 6 ian dar se pare ca bezirksregierung chemnitz lucreaza de pe 15 ian (????)

animustatea wrote:stie cineva un meditator de limba germana bun?

in ce oras?

clody
junior
junior

Postby clody » Mon Jan 18, 2010 8:40 pm

mirceap11 wrote:

te rog, spune-mi si mie in ce consta Fachsprachenprüfung.

aadyraa
junior
junior

Postby aadyraa » Mon Jan 18, 2010 8:49 pm

Buna! O intrebare: are cineva idee cat e asa numita "taxa de celibatar"? Adica, diferenta de salariu (de impozitare) in aceleasi conditii date de munca, intre o persoana casatorita si una necasatorita? (in Germania, evident)
Multumesc.

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Mon Jan 18, 2010 9:34 pm

poti sa-ti calculezi aici. necasatorit esti clasa de imp 1. casatorit fara copii esti clasa de imp 3.
http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm

animustatea
junior
junior

Postby animustatea » Mon Jan 18, 2010 9:42 pm

animustatea wrote:stie cineva un meditator de limba germana bun?

in ce oras?[/quote]
in bucuresti

adibuha
newbie
newbie

Postby adibuha » Mon Jan 18, 2010 10:17 pm

sunt anul5 si vreau sa va fac rezi in germania si vroiam sa va intreb daca lucrarea de diploma are vreo importanta(adica ar fi bine sa existe consecventa intre tema lucrarii de diploma si specialitatea pe care o doresc) sau nu intereseaza pe nimeni.

vreau in vara sa fac practica in germania. cum sa procedez? sa trimit mail-uri la diferite clinici? e posibil sa mi se poate asigura cazare sau continuarea cursului de limba,etc? conteaza la un posibil interviu pt un post de rezi faptul ca am facut practica in DE?

multumesc!

kcuf_di
senior
senior

Postby kcuf_di » Mon Jan 18, 2010 11:29 pm

aadyraa wrote:Buna! O intrebare: are cineva idee cat e asa numita "taxa de celibatar"? Adica, diferenta de salariu (de impozitare) in aceleasi conditii date de munca, intre o persoana casatorita si una necasatorita? (in Germania, evident)
Multumesc.

Din ce am inteles eu cu Lohnsteuerklasse e asa:
1(necasatorit sau nevasta nu e in tara)=4 (casatorit, ambii parteneri castiga aproximativ la fel)
3( casatorit si castig mai mult decat partenerul, % taxat mai putin decat 5)
5(casatorit, partenerul lui 3, castig mai putin, % taxat mai mult decat 3).
Daca un partener alege 3, celalalt e obligatoriu 5.
cse kestie

aadyraa
junior
junior

Postby aadyraa » Wed Jan 20, 2010 6:45 pm

Multumesc pentru lamuriri!

ainival

Postby ainival » Thu Jan 21, 2010 1:40 pm

ciao,
stie cineva daca pentru Hessen este necesara apostilarea diplomei de licenta si .....cam cat dureaza aici Approbation-ul? :?

multumesc!

animustatea
junior
junior

Postby animustatea » Thu Jan 21, 2010 9:34 pm

stie cineva vreun meditator bun de germana zona bucuresti?

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Fri Jan 22, 2010 1:34 pm

Am placerea sa va anunt ca voi intra si eu in curand in randurile medicilor romani care lucreaza in Germania. Am primit, asa cum mi-am dorit, un loc pe neuro intr-o Akutklinik in sud - Baden Wurttemberg.
Daca mai lucreaza cineva in acest land, as avea rugamintea sa imi explice cum se procedeaza cu actele. Se cere sau nu apostila, se pot traduce documentele in Romania, certificatul de limba e necesar si suficient sau te mai cheama la interviu, se pot trimite actele si prin posta, sau numai personal?

Doll
elder
elder

Postby Doll » Fri Jan 22, 2010 4:29 pm

Si de la mine o intrebare.
Ce naiba e Arbeitserlaubnis?
Eu sunt cu Approbationul iesit, cu rezidentiatul intrerupt de la 1 feb cu bagajele la usa si EGV tocmai mi-a comunicat ca nu pot incepe sa lucrez de la 1 feb pana nu iese si acest arbeitserlaubnis.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Fri Jan 22, 2010 4:42 pm

Doll wrote: EGV tocmai mi-a comunicat ca nu pot incepe sa lucrez de la 1 feb pana nu iese si acest arbeitserlaubnis.

:D :D :D :D tipic firme. mie personal mi-a iesit intr-o saptamana
nicht wahr?

Doll
elder
elder

Postby Doll » Fri Jan 22, 2010 4:54 pm

Pai ar fi ideal sa iasa intr-o saptamana. Inseamna ca nu e totul pierdut. Chestia e ca daca am pauza in pregatirea ca rezident dupa aia tre sa umblu pe la ministere sa prelungesc, cereri etc etc. Cand as fi putut linistita sa fiu pontata la mine in spital, eu fiind la mama naibii.
Oricum ce hartii mai trebuie trimise de catre cine unde? Adica a cui este datoria sa se ocupe de ARBEITSERLAUBNIS?

silke
newbie
newbie

Postby silke » Fri Jan 22, 2010 6:06 pm

La mine a durat o luna pana am primit Arbeitserlaubnis. Ar trebui sa intrebi la Personalabteilung daca se ocupa ei si daca nu trebuie sa o faci tu. La mine nu s-au ocupat si nici eu n-am stiut ca trebuie s-o fac, asa ca, am inceput sa lucrez cu o luna mai tarziu. Eu am depus la Arbeitsamt : Approbation, Meldebescheinigung, Arbeitsvertrag si Pass (si-au facut ei copii).

Doll
elder
elder

Postby Doll » Fri Jan 22, 2010 6:49 pm

Dupa ce ajung acolo si ma lamuresc care sunt toti pasii de urmat am sa fac o schema pentru viitorii potentiali colegi sa stie toata lumea la ce sa se astepte.

Eu nu mai am din pacate cum sa intreb la Personal Abteilung. Este vineri seara deja, le-am trimis mail imediat cum am ajuns acasa dupa aflarea vestii proaste dar inca nu mi-au raspuns. Luni cand se intoarce toata lumea la serviciu deja o sa fiu pe drum.
Mi-am programat plecarea cu o saptamana inainte in ideea ca am cateva zile la dispozitie sa gasesc o locuinta pana pe 1 feb cand speram ca voi incepe serviciul.
Din pacate.....se pare ca tot planul se duce de rapa.....
:?

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Fri Jan 22, 2010 8:47 pm

Arbeitserlaubnis e dreptul de munca. eu (nevenind prin firma a trebuit sa-mi rezolv singura actele) m-am dus cu Berfuserlaubnis (sau Approbation) si cu contractul de munca la Agentur fur Arbeit. in 3 zile a fost gata. initial il primesti pe un an. dupa un an te duci cu contractul de munca si cu Arbeitserlaubnis si il primesti pe termen nelimitat. la mine chiar a fost doar o formalitate.

maria_m
senior
senior

Postby maria_m » Sat Jan 23, 2010 12:08 pm

datorez scuze tuturor celor care mi-au trimis pm si nu am raspus. abia azi am vazut ca aveam casuta plina si aveam vreo 8-9 mesaje care erau "in asteptare". o sa incerc pe viitor sa fac mai des "curat" in mesaje.

miraj
junior
junior

Pentru cei cei care se afla in Germania:

Postby miraj » Sat Jan 23, 2010 8:39 pm

Pentru cei cei care se afla in Germania:
Presupun ca trimiteti bani membrilor familiei ramasi in tara. Am descoperit ca din DE in RO pot face transfer interbancar online gratuit, pentru ca exista sistemul SEPA.
Ce banca romaneasca recomandati pentru transfer, care sa aiba comisioane acceptabile pentru un cont curent in euro?
M-am uitat pe net si pana acum doar Bancpost pare ok, dar as prefera sa-mi spuna cineva cum stau lucrurile dpdv practic.
Multumesc

Doll
elder
elder

Postby Doll » Sat Jan 23, 2010 8:55 pm

Ca hospitant deja trimiti bani acasa? Wow! Felicitari!

miraj
junior
junior

Postby miraj » Sat Jan 23, 2010 9:11 pm

:D Imi dau doar niste bani in avans, nu ma platesc:D inca. Hoffentlich, incepand din martie...

Doll
elder
elder

Postby Doll » Sun Jan 24, 2010 11:03 am

mai mai....cum de numai eu am nimerit undeva unde nu-mi da nici casa nici masa nici bani....nimic nimic. sunt total pe cont propriu.
si s-ar putea sa mai si stau pe tusa o perioada.

aadyraa
junior
junior

Postby aadyraa » Sun Jan 24, 2010 12:08 pm

Doll wrote:mai mai....cum de numai eu am nimerit undeva unde nu-mi da nici casa nici masa nici bani....nimic nimic. sunt total pe cont propriu.
si s-ar putea sa mai si stau pe tusa o perioada.

Buna!
Nu esti chiar pe cont propriu. Atat timp cat ai semnat un contract cu spitaul, poti vorbi cu ei si sa ii rogi pentru un avans. Tot cu ei poti vorbi si pentru o locuinta temporara, fie ca e in locuintele spitalului sau la o pensiune, pana gasesti ceva sa poti inchiria. Ideea e sa le spui cam ce ai nevoie si ei incearca sa te ajute. Iar de stat pe tusa nu cred ca va fi cazul, se rezolva toate la timp. Dar asta ramane de vazut. MULTA BAFTA!!!

Return to “Germania”