Germania - rezidențiatul (arhivă)

animustatea
junior
junior

Re: Cum e rezidentiatul in Germania?

Postby animustatea » Thu Dec 17, 2009 10:04 pm

se poate pleca cu a2?

oana66

Postby oana66 » Thu Dec 17, 2009 10:05 pm

si eu am tot a2 si am fost chemata la interviu.ce sa fac?

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Thu Dec 17, 2009 10:31 pm

animustatea wrote:se poate pleca cu a2?

Nici cu B2 nu sunt prea sigura pe mine. Cu A2 ai sa te simti pe alta planeta: nici nu ai sa poti vorbi si nici nu ai sa pricepi mare lucru.

animustatea
junior
junior

Postby animustatea » Thu Dec 17, 2009 10:46 pm

multumesc pentru raspuns.sunt cazuri in care au fost acceptati cu a2 si li s au asigurat acolo continuarea cursului de limba?

animustatea
junior
junior

Postby animustatea » Thu Dec 17, 2009 10:55 pm

a dat cineva interviu la asklepyos?

coolscript58
senior
senior

Postby coolscript58 » Fri Dec 18, 2009 11:18 am

eu sunt la asklepios. am ajutat o colega o sa vina sa lucreze la noi in clinica de la mijlocul lui ianuarie. ce vrei sa stii ?
pt camish si vmc si ceilalti care sunt in germania de mai mult timp si au si idee despre ce vorbesc ( rog p ceilalti sa nu va dati cu parerea ) :
ca sa fac weiterbildung si doctor arbeit trebuie sa fac vreo cerere speciala la arzteslandeskamera sau daca sefu are dreptu intru automat in weiterbildung? sau cum este daca stiti dati si lu copilu pls detalii :D ms
Cand s-a aprins lumina in apartamentul ei
M-am urcat intr-un copac pan' la etajul trei
Era ea, era goala, era goala toata
Asa aproape n-am vazut-o niciodata
As vrea sa ma vada sa ma cheme la ea

liv
junior
junior

Postby liv » Fri Dec 18, 2009 11:48 am

coolscript58 wrote:eu sunt la asklepios. am ajutat o colega o sa vina sa lucreze la noi in clinica de la mijlocul lui ianuarie. ce vrei sa stii ?
pt camish si vmc si ceilalti care sunt in germania de mai mult timp si au si idee despre ce vorbesc ( rog p ceilalti sa nu va dati cu parerea ) :
ca sa fac weiterbildung si doctor arbeit trebuie sa fac vreo cerere speciala la arzteslandeskamera sau daca sefu are dreptu intru automat in weiterbildung? sau cum este daca stiti dati si lu copilu pls detalii :D ms

ca sa faci Weiterbildung tre sa aibe sefu tau Weiterbildungsbefugniss, e obligat chiar sa-ti spuna cate luni/ani are, tu nu trebuie sa depui nici o cerere ptr asta, esti automat angajat ca si Weiterbildungsassistent. Pe situl fiecarei Ärztekammer sunt publicate pe specialitati , fiecare Dr. cati ani are dreptu sa weiterbilden Ärzte. In legatura cu doctor Arbeit nu stiu, eu l-as intreba pe sef.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Fri Dec 18, 2009 1:55 pm

Pt doctor arbeit trebuie sa iei leg cu un prof de la uni si sa faci o lucrare cu tema stabilita de comun acord. Mie mi-au recunoscut titlul din romania, dar pe diploma mea nu scrie "acesta nu este un titlul academic". Eu am terminat la cluj si noi am facut o lucrare pe care am sustinut-o la licenta, echivalentul lucrarii ce se face in germania.
nicht wahr?

cris3
senior
senior

Postby cris3 » Fri Dec 18, 2009 2:28 pm

vmc wrote:Pt doctor arbeit trebuie sa iei leg cu un prof de la uni si sa faci o lucrare cu tema stabilita de comun acord. Mie mi-au recunoscut titlul din romania, dar pe diploma mea nu scrie "acesta nu este un titlul academic". Eu am terminat la cluj si noi am facut o lucrare pe care am sustinut-o la licenta, echivalentul lucrarii ce se face in germania.

Sa inteleg ca "Doctor arbeit" e teza de licenta, nu cea de doctorat?
Si atunci doctoratul cum e la ei?

liv
junior
junior

Postby liv » Fri Dec 18, 2009 5:06 pm

si mie mi-au recunoscut titlul de Doctor de pe diploma din Ro.

Eu stiu ca ei cand termina facultatea nu prezinta nici o lucrare, noi in schimb la licenta am prezentat.

Eu am o colega nemtoaica ce isi face acum cu seful nostru Doctor Arbeit dar noi nu apartinem de nici o Uni...

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Fri Dec 18, 2009 8:26 pm

Si ce trebuie sa faci ca sa ti se recunoasca acest titlu de doctor?
Il soliciti in mod special sau se recunoaste automat cand primesti Approbation?

camish
senior
senior

Postby camish » Fri Dec 18, 2009 9:22 pm

O Doktorarbeit este totuna cu o Promotion http://de.wikipedia.org/wiki/Promotion_(Doktor)
Aceasta este, la randul ei, echivalentul titlului de Doctor in stiinte medicale din Romania. Problema lor este insa ca e prea usor de obtinut: o statistica de trei luni despre niste pacienti care se pisa pe ei dupa o prostatectomie, munca la un studiu clinic, s.a.m.d.
Ca sa-ti incepi munca la Doctorat trebuie doar sa vorbesti cu un Prof. sau cu un PD.
Ce inseamna treaba asta: dovada ca ai fost activ si in domeniul academic. Orice Doktorarbeit aduce cu sine ceva nou (orice statistica spune lucruri noi).
Noua ni se recunoaste titlul de Doctor medic din Romania, dar suntem obligati sa-l folosim asa cum ni se recunoaste (Doctor medic (Univ. Targoviste)).

Vreau sa adaug ca singurul scop al unei Doktorarbeit este o cariera universitara: adica sa devii Prof.

In anii 70' era chiar o moda sa nu faci Doktorarbeit, asa ca multi dintre Oberarztii nostri de aprox. 60 de ani ce se prezinta ca Dr. med. sunt mincinosi.

coolscript58
senior
senior

Postby coolscript58 » Fri Dec 18, 2009 10:13 pm

intreb pt cred ca mi-am gasit un job pe oftalmo intrun spital destul de mare cu prof cu tot , si da m-ar intersa un doctorat. deci trebuie doar cu profu sa vb nu tre sa depun noi acte, si pt weiterbildung la fel. f bine .eu incepusem doctoratu in romania pe oftalmo si eram si in anul 3, dar aici tre sa iau alta tema probabil si o iau de la capat.si nici macar nu e greu din cate am inteles , e munca , dar nu e cine stie ce . nu numai camish, pt titlul de doctor primesti si un spor la salariu din cate am mai inteles. si de ce nu o cariera universitara?de muncit munca e si ca gunoier si ca medic :D si ca profesor ^^ :D

vladcome
junior
junior

Postby vladcome » Fri Dec 18, 2009 11:34 pm

cum fac sa obtin etichetele cu coduri de bare pt Fortbildung-uri?

coolscript58
senior
senior

Postby coolscript58 » Sat Dec 19, 2009 1:27 am

ti se trimit automat de la landes aerzte kamera sau le dai telefon si le zici ca ai nevoie. eu le-am primit automat de la ei dupa ce am facut toate actele si dupa aprobation dupa erlaubnis de arbeit si tot la 1-2 luni mi-au venit si ele .

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Sat Dec 19, 2009 11:48 am

EKG-Kurs für Isabel. Are cineva cartea asta in format pdf?

coolscript58
senior
senior

Postby coolscript58 » Sat Dec 19, 2009 12:17 pm

eu unul nu inghit formatul electronic deloc..........nu imi place deloc, stau pe calculator daca e toarta ziua da sa invat de pe format electronic o iau razna in 60 de min. cumperi frumusel cartea, iei textmarkeru verde deschis cu marginea roz bombom si picatele mov, si te apuci de ea cu ambele mana !!! :D

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Sat Dec 19, 2009 12:20 pm

Da, dar s-a inventat si imprimanta.

sandman
senior
senior

Postby sandman » Sat Dec 19, 2009 6:13 pm

atlantiana wrote:EKG-Kurs für Isabel. Are cineva cartea asta in format pdf?

O poti lua de aici: http://ifile.it/grfvths/112831___ekg.rar
Life is good

atlantiana
senior
senior

Postby atlantiana » Sat Dec 19, 2009 8:33 pm

Multumesc mult, a mers!

camish
senior
senior

Postby camish » Sun Dec 20, 2009 12:54 pm

Nu primesti skriptule nici un spor pentru titlul de Doctor.
Poate in Romania.
Citeste Tarifvertragul.

clody
junior
junior

Postby clody » Sun Dec 20, 2009 1:41 pm

Va rog mult, ajutati-ma si pe mine cu cartea asta Rehabilitation in Orthopädie und Unfallchirurgie, By Volkmar Stein, Bernhard Greitemann.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Sun Dec 20, 2009 5:38 pm

nicht wahr?

Tiberius13
junior
junior

Postby Tiberius13 » Sun Dec 20, 2009 6:30 pm

tot vmc sa va edifice.of of.nu mi-ai zis nimic de MediClin. :P

wolu
senior
senior

Postby wolu » Mon Dec 21, 2009 12:34 pm

sandman wrote:
atlantiana wrote:EKG-Kurs für Isabel. Are cineva cartea asta in format pdf?

O poti lua de aici: http://ifile.it/grfvths/112831___ekg.rar

password??

vmc
elite
elite

Postby vmc » Mon Dec 21, 2009 1:09 pm

Tiberius13 wrote:tot vmc sa va edifice.of of.nu mi-ai zis nimic de MediClin. :P

am uitat :oops:
dar tot nu stiu nimic
nicht wahr?

jbilus2002
junior
junior

Postby jbilus2002 » Mon Dec 21, 2009 6:14 pm

clody wrote:Va rog mult, ajutati-ma si pe mine cu cartea asta Rehabilitation in Orthopädie und Unfallchirurgie, By Volkmar Stein, Bernhard Greitemann.
29 € este chiar convenabil: pastreaza chitanta pt. Steuererklärung

http://www.buch.de/buch/04548/813_rehab ... urgie.html

cristianlica
senior
senior

Postby cristianlica » Mon Dec 21, 2009 6:15 pm

am si eu nevoie de programa de rezi pt chirurgie generala in germania.....aber dringend!!! danke
Decat mult si fara rost, mai bine putin si prost

jbilus2002
junior
junior

Postby jbilus2002 » Mon Dec 21, 2009 6:42 pm

cristianlica wrote:am si eu nevoie de programa de rezi pt chirurgie generala in germania.....aber dringend!!! danke

firecare LandesÄK are propria Weiterbildungsordnung; a mai fost scris pe forumul asta de cateva ori; cauta la LÄK din landul respectiv , aici spre exemplu Sachsen: http://www.slaek.de/30weiterbi/10wb_ord ... rdnung.pdf

cristianlica
senior
senior

Postby cristianlica » Mon Dec 21, 2009 7:42 pm

Multumesc mult...exact pentru Sachsen aveam nevoie
Scuze ca am postat in plus...dar chiar era o urgenta si nu gaseam nicaieri
Danke noch einmal :allright:
Decat mult si fara rost, mai bine putin si prost

kcuf_di
senior
senior

Postby kcuf_di » Mon Dec 21, 2009 9:27 pm

wolu wrote:
password??

ekg
cse kestie

camish
senior
senior

Postby camish » Mon Dec 21, 2009 9:43 pm

Urgenta?!

Sa fie programa pe chir o noua metoda de resuscitare?

ritza
junior
junior

Postby ritza » Mon Dec 21, 2009 10:57 pm

cei care deja lucrati in germania ne puteti spune va rog cum este ziua unui medic rezident acolo? sunteti supravegheati indeaproape sau aveti mana libera sa indicati voi analizele, investigatiile si tratamentele?

jbilus2002
junior
junior

Postby jbilus2002 » Tue Dec 22, 2009 12:02 am

ritza wrote:cei care deja lucrati in germania ne puteti spune va rog cum este ziua unui medic rezident acolo? sunteti supravegheati indeaproape sau aveti mana libera sa indicati voi analizele, investigatiile si tratamentele?

Assistenzarzt pe Ortho: vizita 7-7:40, Rö Besprechung 7:45- 8:00, OPs 8-cca 14 de cele mai multe ori cu Mittagspause 30 min, cateodata Aufnahmen daca nu in OP, Stationarbeit (investigatii, Briefe, Termine, Verlegungen); sau Notaufnahme daca arde; la 15:30 se termina ziua;
nu cred ca are cineva timp sa te controleze, ai Approbation esti doctor- investigatii si medicamente prescrii singur, te poti sustrage de la a lua cine stie ce decizii "existentiale" insa cea mai mare parte lucrezi pe cont propriu. Desigur cu cat comunici mai mult cu cei din jur si gandesti cu voce tare ce ai de gand sa faci, primesti si feedbackul corespunzator, mai mult sau mai putin confirmator.

wolu
senior
senior

Postby wolu » Tue Dec 22, 2009 2:13 am

kcuf_di wrote:
wolu wrote:
password??

ekg

ms boss $$

Doll
elder
elder

Postby Doll » Tue Dec 22, 2009 6:10 pm

Salut!
Am ajuns si eu in sfarsit in faza de asteptat Approbation, sa va zic pe scurt cateva impresii.

Am apelat la EGV, am avut interviu prin Skype cu ei pe 27 octombrie (ma chemau la Oradea sau Cluj dar le-am explicat ca nu-mi este la indemana sa merg din Iasi pana acolo asa ca au fost de acord cu interviul prin Skype). Interviul cu EGV a fost o discutie simpluta pe teme generale, al carei scop, cred eu, era testarea cunostintelor de germana. Dar absolut la modul general, prezentare, de unde esti, pe unde ai facut facultate, rezidentiat, etc.

Pe 25 noiembrie am avut 2 interviuri. De fapt ei imi gasisera 3 clinici interesate de mine, dar a trebuit sa aleg doar 2 (nu stiu de ce, am insistat si eu sa merg la toate 3 dar nu s-a putut).

Primul interviu a fost la o clinica din Thuringen, clinica de psihiatrie si psihosomatica din cadrul unui spital mai mare.
Prin amabilitatea unei colege romance care se pare ca lucreaza acolo, si care si-a permis sa ma "laude" in direct pe grupul de discutii al rezidentilor pe psihiatrie, am aflat ca cei de la clinica respectiva au avut o parere foarte proasta despre mine atat din punct de vedere profesional cat si al cunostintelor de germana.
Poate chiar mai proasta decat impresia mea despre ei.
Clinica nu mi-a placut de cand am intrat in ea, mirosea a spital romanesc, pereti zgariati exact ca la noi deci atmosfera foarte familiara. In rest aveau dotari, tot felul de sali si salite pt psihoterapie, fizioterapie etc.
Seful de clinica vorbea absolut imposibil, dialect, chiar si persoanei de la EGV, care ma insotea si care era german, ii era greu sa-l inteleaga. Ceilalti, desi nu vorbeau la fel de rau ca seful, oricum nu vorbeau o germana curata, clara pe care sa o inteleaga cineva care tocmai si-a luat certificatul B1.
Nu m-au menajat absolut deloc din punct de vedere al limbii, poate cel mult d-na de la personal care vorbea mai rar si mai clar.
Mi-au pus foarte multe intrebari din domeniul in care lucrez. Inafara de faptul ca imi era greu sa-i inteleg, imi era si mai greu sa exprim ceea ce stiu intr-o limba pe care nu o cunosc foarte bine.
In ciuda parerii proaste (aflata ulterior prin intermediul colegei) mie mi-au dat raspunsul pe loc, vroiau sa ma incadreze la salariu de 3900 euro brut (aici sunt rezident de anul 3) si m-au rugat sa ma hotarasc cat mai repede daca vreau sa raman la ei.

Al doilea interviu a fost la o clinica din Sachsen. Acolo mi-a placut in primul rand zona in care este situata, ceva gen Vatra Dornei, si ma gandeam ca daca impresia mea dupa interviu va fi la fel de neplacuta ca dupa interviul din Thuringen, mai bine raman aici.
Din fericire pentru mine aici toata lumea mi s-a parut de 1000 de ori mai amabila; la interviu persoana cu care am vorbit cel mai mult era tot un strain, medic primar sef de sectie care lucra acolo de 10 ani si pe care il intelegeam foarte bine. A mai participat la interviu si un german, tot sef de sectie pe care la fel puteam sa-l inteleg (seful de clinica de aici nu a fost prezent la interviu dar am vorbit cu el cand inca eram in Romania; el a dorit intai un interviu telefonic si am vorbit tot la telefon si in ziua interviului cand am ajuns in clinica. La fel m-a intrebat si el de medicamente de cum se trateaza pe la noi una alta, dar diferenta fata de Thuringen era ca pe el am putut sa-l inteleg, i-am explicat si eu cum am putut pe limba lui ce stiam).
M-am hotarat pe loc sa raman aici, desi aici nu s-au putut discuta aspectele financiare, dar cei doi medici care au participat la interviu au zis sa nu-mi fac griji ca si ei si-au facut tot acolo rezidentiatul si a fost in regula.
Posibilitate de cazare nu au, va trebui sa-mi caut eu, au promis si cei de la EGV ca ma ajuta.

In ceea ce priveste cheltuielile, avionul mi l-am platit eu. Trenul (am luat 2 trenuri ca sa ajung in orasul cu interviul si inapoi la fel) l-am platit tot eu dar urmeaza sa fie decontat de EGV.
Cazarea la hotel (2 nopti) au platit-o ei. Persoana care m-a insotit la interviu m-a preluat de la hotelul din orasul in care am avut primul interviu, iar dupa interviuri m-a lasat in gara orasului unde am avut ultimul interviu. A fost foarte amabil, m-a sustinut moral, mai intervenea si el in discutii, ma mai ajuta, mai ales in Thuringen.

Dupa interviuri a urmat etapa de adunat acte. Am fost obligata "sa fac rost de B2".
Practic asta a fost aspectul care m-a nemultumit cel mai tare din partea EGV, dat fiind ca am mers prin firma. Eu speram ca imi vor pune interviurile intr-un land unde B2 nu este obligator (se pare ca in Thuringen nu ar fi fost dar in Sachsen nu se poate fara; de la o colega mai stiu ca in Baden-Wurtemberg merge fara B2).
La recomandarea celor de la EGV am mers la Fides, unde examenul a fost ok, mi-au dat B2 fara probleme.
Cheltuieli cu actele.....nici nu vreau sa ma gandesc...am cheltuit enorm.
Acum actele sunt in sfarsit puse in plic si trimise in Germania, la firma, sper sa le trimita si ei la randul lor cat mai repede unde trebuie si sa ajung o data acolo.
Oricum la cum m-am miscat se pare ca data de incepere va fi 1 martie.

Spor tuturor celor care va mai indreptati incolo (intentiile sau pasii). :)

coolscript58
senior
senior

Postby coolscript58 » Tue Dec 22, 2009 7:32 pm

si eu mi-am gasit un job pe oftalmo intrun spital mare in ........SAARLAND. mai am un pic si ajung in Malayesia , Saarland e undeva langa luxemburg si franta :D mai jos nu se putea decat in franta sau in cine stie unde italia, austria , luxemburg hehhe. eu am aprobation si arbeitsgenemigung doar pt Hessen asa ca trebuie si pt Saar sa imi scot din nou, sa vad ce de a cte mai imi cer si astia. in rest totul super de treaba toti medici, seful same, au in jur de 5000 de cataracte si cam 2000 de netzhauttransplantation pe an, ceea ce e imens pe langa alte mii de operatii de diferite feluri, clinica , adica spitalul e dotat cu aparatura pe oftalmo cat juma de romania, nu exagerez. in tot bucurstiul sunt 2 aberometre maxim, daca nu numai 1 la un spital privat, astia au 3 pe sectie..... si tot asa cu angiografe ,ct pt ochi cu laser, pt masurare nerv etc etc.... tipii sunt FOARTE dotati dpdv al aparaturi. sunt cam 18 medici sau 17 momentan pe oftalmo.
Eh sa vedem cum iese tre sa le fac pana in dec sa trimit tot ca altfel plec in ianuarie toata luna din germania. salariul un pic mai mic decat acuma cam 3850 euro . dar merge. si garzi o sa fie si mai putine, cam maxim 3-4 pe luna sa vad. intai ma asteapta munca de medic salahor, pacienti, hartii si sa invat , adica kansky o sa imi fie biblie cativa ani de acuma in colo :D

nectarya
junior
junior

Postby nectarya » Tue Dec 22, 2009 9:11 pm

Imi poate recomanda cineva o carte nemteasca de psihiatrie? As vrea eventual sa cumpar una si am gasit cateva mii disponibile, nu stiu ce sa aleg. Multumesc.

camish
senior
senior

Postby camish » Tue Dec 22, 2009 9:16 pm

Impresia proasta o fi fost aranjata de colega romana. Unora nu le place concurenta. Felicitari!

Skriptule, daca vrei Doctorat si te muti in Saarland, presupun ca o sa apartii de Homburg (Universitätsmedizin des Saarlandes).
Cam asa vor ei sa decurga treaba: http://www.uniklinikum-saarland.de/de/m ... /promotion

Goran.Zadrin
elder
elder

Postby Goran.Zadrin » Wed Dec 23, 2009 12:40 pm

netzhauttransplantation ?

esti sigur??

poate Hornhaut !!

Return to “Germania”