Postby larslars » Fri Dec 04, 2009 1:29 pm
Mai intai, vreau sa va povestesc despre un bun prieten de-al meu, care tocmai a terminat politehnica si care ar fi luat 730 puncte la examenul de rezi de anul acesta, raspunzand dupa nas, dupa cum ii suna raspunsul, etc...
Aveti idee care este rata promovabilitatii in facultatile de medicina din afara?!? in Franta in Germania? aveti idee care este la noi? daca nu raman repetenti in facultate, macar aceia care au luat 500 de puncte, sa stea sa mai invete.. care e problema?
forma actuala a examenului este ideala, daca ar fi dupa mine ar trebui sa se dea mult mai greu si sa se scoata mult mai putine locuri si mai multe posturi.. nu scrie nicaieri ca oamenii din vanju mare sunt mai putin importanti decat cei care locuiesc langa floreasca. Spuneam ca forma este ideala pentru ca in momentul de fata in Romania, nu exista o metoda de departajare obiectiva si cat de cat inviolabila. Sinteza, interviurile sau si mai grav notele din facultate, lasa loc subiectivitatii si fraudei.
Scorul de la rezi este urmarea stricta a unei probleme de prioritati.. inveti si iti doresti sa iei nota mare, lasi orice altceva pe planul 2 si inveti. In momentul cand te mariti, nasti, te angajezi, iei in calcul <<sau macar ar trebui>> ca nu rezidentiatul va fi proritatea ta... si sa nu-mi dati motive financiare, pentru ca eu cunosc persoane foarte slab reprezentate material care au invatat un an de zile si au luat note foarte mari.
deci concluzia si parerea mea legata de acesti 1500 este ca sa stea acasa si sa se mai gandeasca un an legat de viitorul lor, eventual sa mai invete si in orice caz sa nu stea acasa cu ajutor de stat de 12 milioane. cei care au prins direct MF este o alta treaba, au invatat, au ales, asa sunt regulile, este alegerea lor.. Dar sa iei tu 501 puncte si sa tipi ca vrei loc de rezident, mi se pare un tupeu care depaseste cu mult lipsa unui simt civic si se indreapta vertiginos spre nesimtire.. N-ar trebui sa aiba legatura cu legea inexacta sau cu altele, ci cu bunul simt... sa poti spune "da, nu am invatat" sau daca il dai de 5 ori si iei 500 de puncte sa poti spune "nu e de mine medicina".
numai bine si spor la invatat pentru la anul!