Stie cineva cum e rezidentiatul pe farm. clinica in Bucuresti? In centrul unde am facut eu facultatea se freaca menta, dar am auzit ca la Bucuresti majoritatea rezidentilor lucreaza partial facand studii clinice pe CROs, unde nu doar castiga bine, dar si invata.
Multumesc anticipat!
Farmacologie clinica Bucuresti
-
- newbie
Re: Farmacologie clinica Bucuresti
Se incepe cu un an de farmacologie fundamentala care se face la Facultatea de Medicina - Catedra de Farmacologie sub indrumarea D-lui Prof. Fulga. Programul este foarte lejer si consta in 1-2 intalniri saptamanale in care se explica principalele notiuni privind medicamentul (farmacodinamie, farmacocinetica, studii preclinice si clinice, legislatie in domeniul medicamentului, etc.) si in rest studiu individiual. Se continua cu 3 luni la ANM (Agentia Nationala a Medicamentului) unde de asemenea programul este foarte lejer si exista posibilitatea de a lucra part-time la ANM. Apoi incep stagiile clinice - medicina interna, ATI, Urgente, toxicologie.
Iti gasesti usor de lucru cu aceasta specialitate ca CRA (clinical research associate - pe romaneste - MONITOR) la multe firme dar este un job solicitant - trebuie sa fii mereu la zi cu legislatia, faci drumuri multe (de obicei cu masina firmei) la spitale localizate peste tot in tara, trebuie sa fii foarte atent si riguros cand verifici dosarele de studiu clinic, timp mult investit (se poate lucra si 12 ore pe zi). Partea buna este ca un monitor este mult mai bine tratat decat un reprezentant medical de catre medici. Salariul de CRA plus cel de rezident duc la un venit lunar mai mult decat satisfacator.
Pentru a putea avea un job, stagiile clinice trebuie alese in sectii unde se poate discuta cu sefii, mai ales ca, cel putin deocamdata, in Romania stagiile clinice nu-ti prea folosesc. In alte parti, farmacologii fac alte chestii mai sofisticate; in Romania ei ajung la firmele de medicamente sau CROs.
F. important- in aceasta specialitate nu exista contactul direct cu pacientul. E o specialitate potrivita pentru cei care nu se dau in vant dupa pacienti si spitale sau pentru cei care nu iau un punctaj prea bun la rezidentiat deoarece in anul de farmacologie fundamentala se poate invata foarte bine pentru a mai da o data rezidentiatul.
Iti gasesti usor de lucru cu aceasta specialitate ca CRA (clinical research associate - pe romaneste - MONITOR) la multe firme dar este un job solicitant - trebuie sa fii mereu la zi cu legislatia, faci drumuri multe (de obicei cu masina firmei) la spitale localizate peste tot in tara, trebuie sa fii foarte atent si riguros cand verifici dosarele de studiu clinic, timp mult investit (se poate lucra si 12 ore pe zi). Partea buna este ca un monitor este mult mai bine tratat decat un reprezentant medical de catre medici. Salariul de CRA plus cel de rezident duc la un venit lunar mai mult decat satisfacator.
Pentru a putea avea un job, stagiile clinice trebuie alese in sectii unde se poate discuta cu sefii, mai ales ca, cel putin deocamdata, in Romania stagiile clinice nu-ti prea folosesc. In alte parti, farmacologii fac alte chestii mai sofisticate; in Romania ei ajung la firmele de medicamente sau CROs.
F. important- in aceasta specialitate nu exista contactul direct cu pacientul. E o specialitate potrivita pentru cei care nu se dau in vant dupa pacienti si spitale sau pentru cei care nu iau un punctaj prea bun la rezidentiat deoarece in anul de farmacologie fundamentala se poate invata foarte bine pentru a mai da o data rezidentiatul.
"E mai bine pentru renumele de filozof sa inventezi o eroare noua decat sa repeti un adevar exprimat deja de altii." R.G.
- elencalota
- junior
am si eu 2 intrebari:
1. ce intelegi prin "venit lunar satisfacator"?
2. ce posibilitati de avansare in cariera exista?
1. ce intelegi prin "venit lunar satisfacator"?
2. ce posibilitati de avansare in cariera exista?
Remember, it's a wonderful life!
-
- newbie
1. salariu de rezident +
1500 - 3000 RON
2. depinde, poti parcurge diferite trepte ierarhice intr-o firma de medicamente / CRO sau ANM (Agentia Nationala a Medicamentului) sau poti lucra in cercetare (mai peste granita)........sau iti poti face propriul CRO sau firma de consultanta in domeniul studiilor clinice... in functie de rezistenta la stress, adaptabilitate la schimbari bruste de program, citit mult si social skills.
1500 - 3000 RON
2. depinde, poti parcurge diferite trepte ierarhice intr-o firma de medicamente / CRO sau ANM (Agentia Nationala a Medicamentului) sau poti lucra in cercetare (mai peste granita)........sau iti poti face propriul CRO sau firma de consultanta in domeniul studiilor clinice... in functie de rezistenta la stress, adaptabilitate la schimbari bruste de program, citit mult si social skills.
"E mai bine pentru renumele de filozof sa inventezi o eroare noua decat sa repeti un adevar exprimat deja de altii." R.G.
-
- junior
Poti fi CRA si fara sa faci rezidentiatul, am f multi prieteni in situatia asta. In plus, ca CRA ai in majoritatea cazurilor program de la 9 la 18, deci timp de rezi nu prea... Chiar si in anii lejeri, cu una, doua intalniri pe saptamana, nu poti sa lefaci pe amandoua (doar ai program fix la birou). Pe de alta parte joburi de CRA part-time nu se prea gasesc, poate doar pe perioade scurte de 2-3 luni.
- Melania
- addicted
litle_pocahontas wrote:Poti fi CRA si fara sa faci rezidentiatul, am f multi prieteni in situatia asta.
Mai mult decat atat, poti fi CRA si fara facultatea de medicina.
PS: betrei, esti amabila sa nu mai imi stergi la intamplare posturile? Multumesc mult.
-
- junior
Eu una nu stiu de CRA fara facultatea de medicina dar tot ce e posibil. Eu stiam ca cei care nu au facut medicina pot fi cel mult CTA, adica asistenti ai monitorilor.