dankat23 wrote:Toti cei care vor sa practice medicina in Franta trebuie sa treaca prin aceleasi probe, indiferent ca te-ai nascut in Italia, Slovenia sau Romania.
Tind sa te contrazic...Din ceea ce am invatat eu acolo la economia si dreptul sanatatii, lucrurile nu stau chiar asa.
Daca esti italian, spaniol, belgian, in fine, cetatean UE, ai 18 ani si incepi facultatea in Franta, sigur ca esti supus sistemului lor de la cap la coada. Adica inclusiv PCEM1. Daca insa esti cetatean UE si ai absolvit facultatea in tara ta, constitutia europeana iti
garanteaza exercitarea dreptului de practica profesionala in oricare loc din spatiul UE. Este cauza care a determinat mari migrari profesionale in ultimii 2 ani. Cel mai frecvent medicii italieni se indreapta spre Franta unde ai mai multe posibilitati de a lucra, iar medicii francezi (nu toti, doar cei capabili sa invete o lb.straina

) spre Anglia si Germania unde se castiga mai mult.
Daca nu esti cetatean al UE (valabil inclusiv pt Magreb, Libia s.a.m.d) oricat ai lucra cu PhD-uri prin laboratoare, tot ajungi sa te confrunti cu PCEM1 pt dreptul de libera practica. Dispense se dau foarte rar, ele sunt cumva aprobate la nivel de presedentie, si numai pt cazurile exceptionale.
Intr-adevar numarul de locuri la PCEM1 s-a marit in ultimii ani gradual dar nu extrem de semnificativ. De asemenea se fac eforturi pentru omogenizarea programelor intre facultati.
Daca Romania va fi acceptata pt integrare UE, din momentul integrarii ea va beneficia de aceleasi conditii ca si restul cetatenilor UE. Inclusiv mobilitatea profesionala. Este motivul pt care se face tot tam-tamul de la noi cu :
- echivalarea denumirilor : medic stomatolog devine medic dentist etc.
- echivalarea curriculei : introducerea metodologiei etc.
- echivalarea specialitatilor si competentelor: scoaterea diabetologiei etc.
Deci daca in 2007, 2010, 2020 macar

, ne vom integra, se va putea profesa oriunde.