Elveția

User avatar
dana7
newbie
newbie
Posts: 18
Joined: Mon Sep 22, 2003 12:06 pm

Elveția

Postby dana7 » Sat May 01, 2004 8:00 pm

stie cineva ceva?Mersi

User avatar
rocsa
senior
senior
Posts: 165
Joined: Sun Jul 06, 2003 3:44 pm
Location: intr-o zona neexplorata inca
Contact:

Postby rocsa » Fri Sep 03, 2004 10:55 am

Stiti pe cineva care a mai facut o data facultatea de medicina sau stoma in Elvetia dupa ce o terminase in Romania? Sau ce sanse sunt sa fii acceptat? Orice informatie (in afara site-ului facultatii pe care-l stiu) este binevenita

User avatar
rocsa
senior
senior
Posts: 165
Joined: Sun Jul 06, 2003 3:44 pm
Location: intr-o zona neexplorata inca
Contact:

Postby rocsa » Thu Oct 07, 2004 7:50 pm

Hai ca acum am ceva informatii pentru cei interesati, de la stomatologie. Dupa terminarea facultatii in tara, poti sa depui dosarul in Elvetia si daca esti acceptat (e foarte posibil pentru ca romanii sunt bine vazuti pe-aici) urmeaza sa dai examenul pentru atestarea limbii franceze. Daca iei acest examen te poti apoi inscrie la facultate direct in anul trei fara examene de echivalare. Taxele: 2550 franci elvetieni, apoi cumpararea trusei este obligatorie si costa intre 6000-7000F second hand, iar cea noua costa 10 000F. Apoi 2000F anual pentru improspatarea ei 8) . Si alte, alte cheltuieli "marunte": taxa pentru vestiar, xeroxul pt un an intreg, etc. C'est tout jusqu'a maintenant. Au revoire.

sursa informatiei

medicina
junior
junior
Posts: 42
Joined: Tue Nov 25, 2003 1:13 pm

Postby medicina » Fri Jan 07, 2005 9:44 pm

Eu sunt interesata sa plec in Elvetia cu o specialitate medicala neurologia
Am sanse?
Stie cineva cum iti poti echivala facultatea de medicina generala ?

User avatar
crisalia
senior
senior
Posts: 431
Joined: Fri Sep 26, 2003 11:55 pm
Location: asteptand extraterestri
Contact:

Postby crisalia » Fri Jan 21, 2005 8:52 pm

si pe mine ma intereseaza cum se poate echivala fac de med in elvetia........are cineva noutati?

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Thu Feb 15, 2007 9:34 pm

surgeon wrote: Am gasit din intamplare si cu mult noroc un post de medic rezident...bineinteles ca nu mi-au recunoscut nimic din ce am facut in tara, asa ca am luat-o de la 0, considerat ca rezident de anul I, desi facusem 3 acasa, dar care m-au ajutat la adaptare. La ei ce e prost e ca nu ai un post sigur de 4-5 ani pt tot rezidentiatul, gasesti doar posturi de 6 luni-1 an, si schimbi foarte multe servicii, domiciliu, etc, noroc ca tara e mica si faci cu usurinta trajee de 50-60-100 km pana intr-o ora, cu masina.
Trebuie sa aplici la spitale, direct la medicul sef de sectie (sau prof), deoarece nu exista un examen de intrare in rezidentiat, te cheama la interviu, in functie de CV, competente, recomandari, apoi pt noi romanii situatia e mai complicata pt obtinerea permisului de munca, deoarece in legea lor trebuie sa dea intaietate localnicilor si celor veniti din cele 15 state din UE (alea initialele). Adica angajatorul trebe sa demonstreze ca nu a gasit pe piata muncii pentru postul respectiv un medic din UE ; in legea lor este inca diferenta intre UE a celor 15 (cu care au acorduri bilat si se inteleg bine, se recunoaste automat diploma de medic, etc) si UE a celor 27, care e privita separat, cu oarecare scepticism...acum ca am intrat si noi, sper sa se usureze situatia, in urmatorii 3-4 ani...
Totusi exista cantoane care nu prea accepta momentan, adica chiar daca angajatorul te vrea (medicul zice ca esti super capabil, iti da chiar el o recomandare pe barba lui, etc), decizia finala de a-ti acorda permisul de munca apartine fiecarui oficiu cantonal de travail in parte, de ex cantoanele Fribourg, Neuchatel, Berna si alte cateva de limba germana, plus Tessin (de limba italiana, unde e Lugano si Belinzona) nu prea accepta. Cele mai permisive sunt Geneva si Lausanne (canton de Vaud) unde procentul de straini e de peste 30-40 %, adica ma refer in populatia generala, poate Zurich si Basel de asemenea, unde de asemenea sunt multi emigranti. In total in tara asta sunt 20-25 % de emigranti, majoritatea italieni (veniti acu 40-50 ani), portughezi si slavi din fosta Iugoslavie (veniti in ultimii 20 ani), sunt 3 limbi oficiale (fara sa numaram si romanch), sunt destul de primitori dar si ff incapatanati si fixisti, cateodata, de aici progresul lor si votul contra de a intra in UE....

In medicina, eu ii gasesc mult mai dotati ca oriunde in Europa, arunca cu IRM-uri si scanere pt orice ***** (conform protocoalelor americane), fac toti anticorpii necesari, disectoare cu ultrasunete, colectomii laparo, bypass gastric laparo si tot ce va ma vine in minte. dar ca si specialisti, vorbesc ca doctori la patul bolnavului, ii gasesc ca se descurca mai bine ca media din romania, asta e clar, dar parca mai slabuti, cel putin in chirurgie, decat francezii din marile centre parisiene ; ideea e ca nu prea au ei mari centre adevarate, gigante, cum e Fundeniu de ex sau cum am auzit ca sunt in Franta, la ei orasele sunt micute, poate la Zurich sa fie un CH mai mare. Au multi francezi care sunt aici profi universitari, mari medici de la care invata, iar tot ce inseamna supraspecializari auzi ca le-au facut pe la Lyon (in ortho, mai ales), Paris, Marseille sau cei mai batrani, in anii '70-'80, in USA. Iin tot ceea ce e preclinic si cercetare au adoptat multi nemti, care in prezent sunt si cei mai multi, care vin din afara ca medici rezidenti si specialisti, sa lucreze aici, francezii nu prea vin, italienii incep incet-incet.
Din cauza rezidentiatului asta descentralizat specializarea pe hartie dureaza 4-5-6 ani, dar in practica ajungi la 8 ani (cel mai repede), pana la 12 ani, pe specialitati chirurgicale, unde ai o lista de operatii (aprox 500), pe care trebe sa le faci de maniera autonoma... e clar ca in ultimii ani cam lucrezi ca chef de clinique, asa de fapt ajungi sa operezi si esti un pic mai bine platit, cand treci de la rezident la chef de clinique.
Salaru minim e 4000-4500 fr pe luna net, in anul I de rezi, ajunge pe la 7000 fr net, in ultimii ani de rezi, dar oscileaza functie de orasul in care esti, la Geneva, Zurich sunt cu pana la 2000 fr mai mari ca in restul tarii. Ca specialist as zice o medie de 11-12000 fr net la inceput, dar nu cu mult mai mult prin inaintare in varsta, hai sa zic in chirurgie in jur de 17-18000 fr net la varsta de 45-50 ani, cand ajungi la ceea ce se cheama médecin adjoint aici=medic primar ; dar asta vorbesc la STAT, la spitale publice, unde poti avea si pacienti cu asigurare privata (care iti aduc mai mult), dupa cum si la clinicile private, poti avea si pacienti "comuni" care iti aduc mai putin. Castiguri mai mari am auzit in privat, dar e greu de ajuns, treaba merge si la ei cu multe pile, cunostinte, relatii....adica nu trebe spaga, adica nu cred, dar trebe sa te cunosti, sa fii recomandat de cineva, trebe sa fii ff bun ca cineva sa te refere.

Viata e mai scumpa, in ceea ce priveste locuintele, chiriile, serviciile mai ales (restaurante, garaje, cinema, hoteluri, transport,etc), dar mancarea e la un pret apropiat, as zice chiar de Romania....hainele si electronicele chiar mai ieftine, uneori, daca le iei de la solduri si nu faci mofturi sa fie de foarte firma... ca alea costa de numa'... Salaru iti ajunge, dar nu faci avere, adica banii se duc cu viteza, nu ajungi sa strangi la ciorap ca sa iti cumperi casa. Lumea isi ia totul cu credit pe 25-30-40 ani, ca au dobanzi mici si cica, e bine sa fii dator la banca, asa e mentalitatea la ei, o chestie cu care nu ma prea pot obisnui... romanul e uneori mai incapatanat sa accepte chestia asta.

Ca si domenii cautate, adica unde au putini medici de-ai lor si din UE, unde iti gasesti post cu usurinta si medicii angajatori te iau cu mai mare usurinta ar fi : in ordine psihiatrie, geriatrie, pathologie (morfopat), radiologie-imagistica, medicina generala si de urgente, ginecologie ( :shock: da, da, nu ati crede, dar la ei nu prea vor sa faca..) si chiar chirurgie generala, dar cam iti cer sa ai ceva experienta.
Oricum ce e greu la ei este sa te accepte pe un post la un spital Universitar (si sunt numai vreo 6-7, pt mine doar Geneva si Lausanne, ca nu vorbesc germana) ; adica iti zic din capul locului sa incerci la inceput vreo 2 ani, la spitale periferice, mai mici, unele dintre ele ca judetenele noastre si apoi daca ai referinte bune, te iau si in universitar dupa 2 ani, sa te formeze. Eu in prezent sunt la un astfel de spital periferic, pana in toamna, unde unele chestii organizatorice sunt ca la noi (dar in universitar :cry: ), adica nu ai cursuri pt rezidenti, nu ai IRM (trebe trimisi la centru din proximitate), laborator sofisticat de asemenea, ca activitate faci un fel de medicina generala, pt ca nu au separatie clara chirurgie-medicina interna la garzi, daca esti pe chirurgie, asisti si la operatii de viscerala dar si de ortopedie, plastica, neurochir (cu microscop si tot tacamu' :shock: bleah, eu unul..), ORL, tot ce trece prin cutit in spitalul cu pricina, de obicei nu cazuri dintre cele mai grele, nu faci transplant sau chestii sofisticate, nu au aparate asa de moderne, etc.
Medicii nu sunt totdeauna dispusi sa te lase sa operezi, ca cei dintr-un centru universitar, unde daca ajungi si te iau un formatiune, sunt obligati sa te lase sa iti faci cele 545 de operatii obligatorii.
Sunt si avantaje : ai unde parca, mediul e mai sanatos, mai putina poluare, mancarea e mai ieftina la cantina spitalului (aprox 8-10 fr pe zi, la Geneva era doar un singur fel de mancare 12 fr, fara nimic de baut, desert, etc) ; cateodata ai mai multe responsabilitati, in medicina interna, adica tu iei deciziile si vezi cum reactioneaza un pacient la un tratament al tau, dar evident seful trebe sa stie...

Ca si specialitati mai greu de prins ar fi derma, endo, diabet, urologie, gastroentero, ofta, neurochir cardio (toate astea se zice ca sunt inchise pt straini si chiar pt ai lor), ATI, orthopedie (tot mai multi vor sa faca asta si nemti si francezi care vin, ar parea ca merge ff bine si se castiga bine, cu toate protezele care le pun) ;
apoi in ordine aproximativa vine medicina interna - care e o specialitate cautata de multi de-ai lor, dar aici totusi se mai pot gasi locuri si pt straini, daca ai facut un an de reabilitare si geriatrie la ei, spre exemplu...sunt totusi multe locuri, ca si la noi, perseverenta sa ai ca sa cauti ; poate reumatologia ar fi mai usor de prins, neurologia, specialitati de astea unde nu obtii efecte pozitive imediate...sau si pediatria, desi e mai mare concurenta ca la noi, poate infectioase, desi nu stiu nimic concret.
cam astea mi-au venit acu'. daca mai imi amintesc ceva mai scriu, dar poate la un topic just, ca nu e vorba de Suedia.
A +
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

loripop2000
newbie
newbie
Posts: 15
Joined: Fri Apr 08, 2005 2:35 pm
Location: cluj
Contact:

rezidentiat

Postby loripop2000 » Sun May 27, 2007 6:12 pm

Buna,
Cum se procedeaza ptr a face rezidentiatul(pe medicala) in Elvetia(carti, examene,...)?
Va multumesc!
moon

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Re: rezidentiat

Postby surgeon » Mon May 28, 2007 10:17 am

loripop2000 wrote:Buna,
Cum se procedeaza ptr a face rezidentiatul(pe medicala) in Elvetia(carti, examene,...)?
Va multumesc!


Citeste mai sus, te rog, am incercat sa explic aproximativ. In primul rand NU EXISTA examen de rezidentiat, cu diploma de medic trebuie sa aplici la spitale pentru un post de médecin assistant (adica rezident) in specialitatea care te intereseaza si in cantoanele in care vrei, in functie de limba pe care o stii (franceza- Romandie, germana- Suisse Allemande sau Alemanique, italiana - Tessin).

Ai aici http://www.lep.ch/Methode/Anwenderspitaeler_Site.htm lista cu spitalele, grupate pe regiuni, cauti pe site-ul fiecaruia serviciul de medicina interna spre ex, si scrii medicului sef. Posturile se schimba la 1 aprilie si 1 octombrie ale fiecarui an. Apoi astepti...

Sa stii insa ca pe medicina interna la ei este bataie mare, nu ca la noi, si nu te arunca sa aplici (adica tu poti incerca..) la Geneva, Lausanne, Zurich, Berna, Basel pt ca nu te vor accepta, fara sa faci 1-2-3 ani in spital periferic (deoarece esti strain, si considera ca nu cunosti sistemul ; pe ai lor ii accepta cateodata din prima, dar prin legea rezidentiatului trebuie si ei sa schimbe spitalul minim o data, nu ca la noi, unde ai acelasi post 6 ani...), adica spitale mici de genul spitalelor judetene de la noi sau chiar orasenesti.
Deci, te sfatuiesc sa scrii la toate spitalele din lista, ca sa fii sigura, si sa accepti orice oferta primesti, chiar daca nici nu gasesti localitatea pe harta :shock: (exagerez bineinteles)...deoarece asa intri in sistemul lor si peste ceva timp poti sa speri la un post mai bun, in spital universitar, etc. La ei inveti insa mai multe dpdv practic in periferie, deoarece esti singur -singurel in garda si de cele mai multe ori si in timpul zilei. Inveti sa te descurci fara sa chemi tot timpul pe cineva, adica ori te inneci, ori inveti sa innoti...Insa nu progresezi ca nivel de cunostinte teoretice, faci mereu la fel, fara sa iti spuna cineva unde ai gresit sau daca ai facut bine. Ajungi apoi in universitar unde e ca la noi, nu faci mare lucru practic (dar mai mult ca la noi, totusi), dar inveti enorm teoretic, scheme de tratament, protocoale si cum sa te comporti in fata situatiei X, totul la ei e standardizat.....apoi, la sfarsitul rezidentiatului, se recomanda sa mai treci un an prin periferie, unde vei face exact munca unui medic chef (specialist sau primar de la noi), din nou singur, dar de data asta cu o experienta, pentru a te obisnui cu munca, pe care o vei face pe viitorul post.
Cam astea ar fi, mai intreaba daca ai nelamuriri.
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

silvester
junior
junior
Posts: 53
Joined: Wed Nov 01, 2006 9:47 am
Contact:

elvetia

Postby silvester » Tue Jun 26, 2007 3:37 pm

inscrierea in rezidentiat este valabila si pentru chirurgie?
multumesc

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Tue Jun 26, 2007 10:26 pm

Inscrierea este valabila pt toate specialitatile (nu exista examen), numarul de locuri nu e foarte fix, e functie de nevoile spitalelor. Perioada de angajare e 1 oct si 1 aprilie, in fiecare an. Nu exista dead-line, de ex acum poti scrie pt 1 oct 2007, dar posturile bune sunt deja date, doar pe unde a renuntat cineva in ultimul moment sau unde e naspa (vezi linkul : un post pe care am lucrat, nu te lasa sa faci nimic, e o clinica privata, dar macar intri in sistem si castigi 4500 fr net/luna, plus masa si cazare la clinica ... http://ourworld.compuserve.com/homepage ... Regval.htm ).

Pe postul asta de 4 ani incoace, a fost tot timpul macar un rezident roman (au nevoie de 2 medici anual, mereu straini...)

Eu am avut interviul pt postul ce incepe in oct 2007, anul trecut in aprilie, deci trebuie sa te gandesti la un deadline de 1 an in medie....dar minim 2-3-4 luni pt noi romanii, deoarece nu ne semneaza astia actele inainte, deoarece acordurile bilaterale cu Romania nu sunt semnate.
Solutia concreta, scrieti peste tot, la toate spitalele, pe specialitatea dorita, scrieti la anunturi (desi acolo sunt posturile pe care nu le vor ai lor, din diferite motive, se munceste mai mult, sunt la spitale periferice, nu ai cursuri, etc..). Scrieti cu data de 1 oct 2007 ou a convenir....asa va vor spune cand au locuri libere. Nu va aruncati pe specialitati ff mici, gen ofta, ORL, neurochirurgie, diabet, derma, endocrine, ca si la ei functioneaza pilele in domeniile astea. In schimb merge bine psihiatria, geriatria, patologia (morfopat), chiar gine (nu e bataie ca la noi) si chiar chirurgia generala (dar nu ortopedia, la ei e bataie pe ortopedie, sau uro, sau chir vasculara...astea sunt cam inchise)

Succes !
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

nellanel
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Fri Nov 03, 2006 11:58 am
Location: Bucarest
Contact:

Postby nellanel » Wed Jul 04, 2007 12:42 am

"Eu am avut interviul pt postul ce incepe in oct 2007, anul trecut in aprilie, deci trebuie sa te gandesti la un deadline de 1 an in medie...."

Salut surgeon,
peux tu me dire comment se passe concrètement l'entrevue en chirurgie lorsque tu es appelé à le passer? que te demandent-ils concrètement?
et autre chose: je ne trouve pas d'adresses d'hopitaux pour postuler en tant que médecin assistant en gynécologie, cela signifierait-il que je dois absolument commencer par la chir générale?
j'ai deja une année et demie en chir général à Bucarest,je fais urologie en ce moment mais je n'ai plus d'autres choix que de partir car les conditions ici deviennent trop difficiles pour moi rendant quasi impossible pour moi de finir tout le cycle d'internat ici vue que je ne suis pas roumaine.J'espère peut être sur la Suisse grâce à ton témoignage sincère et pour ma part j'avais déjà au paravant fait un stage en gyn ob à l'HUG chez le Pr Irion et j'aimerais m'y specialiser en chir gynecologique à la place de la chir générale. que me conseilles-tu?
bonne chance, j'admire ton parcours.
A plus!

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Wed Jul 04, 2007 8:37 am

nellanel wrote:.....
peux tu me dire comment se passe concrètement l'entrevue en chirurgie lorsque tu es appelé à le passer? que te demandent-ils concrètement?
et autre chose: je ne trouve pas d'adresses d'hopitaux pour postuler en tant que médecin assistant en gynécologie, cela signifierait-il que je dois absolument commencer par la chir générale?
A plus!


Tu n'a pas bien cherché. regarde içi, qq adresses des hopitaux de la Suisse Romande, qui ont des services de gyneco et ou tu peut faire un internat en gyneco :
1. hopital de Chablais (Aigle, canton Valais) - http://www.hopitalduchablais.ch/medecins.php
2. hopital riviera (Vevey, Montreaux, canton Vaud) - http://www.hopital-riviera.ch/medecins. ... ec80df6e38
3. hopital cantonal de sion (canton valais) - http://www.rsv-gnw.ch/index.php?option= ... 45&lang=fr
4. hopital de fribourg (canton fribourg) - http://admin.fr.ch/rhf/fr/pub/specialit ... ologie.cfm
5. CHUV (hop univ de lausanne) - http://www.chuv.ch/dgo/dgo_home/umr/dgo ... iegler.htm
6. hopital d'yverdon (canton vaud) - http://www.ehnv.ch/flash/intro.html
7. HUG (hop univ de genève) - http://gyneco-obstetrique.hug-ge.ch/gyn ... erale.html
8. hopital pourtalles de neuchatel - http://pourtales.ne.ch/FrameSet.asp?str ... lMenu=hosp
9. hopital nyon (canton de vaud) - http://www.ghol.ch/index/noscompetences ... edical.htm
10. hopital de morges (canton de vaud) - http://www.ensemblehospitalierdelacote.ch/morges.html
11. hopital de payerne - http://www.hopital-broye.ch/new/service ... nniere.php

Malheureusement tu ne va pas trouver facilement les adresses de courrier éléctronique des médecins, mais là ou tu arrive a trouver leur nom (le nom du médecin chef ) c'est déjà pas mal du tout, au moins tu sais à qui tu doit t'adresser, par courrier clasique (sur l'adresse de l'hôpital) ou par téléphone. Tu peut toujours chercher leurs noms sur google, parce que 6-7 fois sur 10 tu trouvera leurs cabinets et leurs adresses email.

2ème problèmme importante ç'est ta nationalité, parce que si tu ne viens pas de l'UE (les premières 15 pays membres) il sera très difficile de parvenir...les suisses n'ont pas encore des accord bilat avec la Roumanie ou d'autres pays (Slovenie, Pologne, etc, pays d'Afrique, etc) , on est le tière monde pour eux....ils ont des lois qui aident beaucoup les belges, les allemandes, les français, les italiens. En plus, ils n'ont pas du tout confiance dans nos écoles de médecine, si tu a fait tes études en Roumanie il sera encore plus difficile, ....il faudra avoir beaucoup de chance pour que tu soit accéptée.

Mais il faut se battre, il faut postuler, par tout, si tu sais l'allemande dans la partie allemanique aussi, il faut dire que tu a déjà 2 ans d'experience en chirurgie et uro (même si en roumanie), il faut dire que tu demande un entretien et il faut commencer et espèrer plutôt un post en périferie, que dans un centre universitaire, pour entrer dans leur système, à Yverdon ou à Sion, ou à Fribourg tu trouvera plus facilement un post....Il faut postuler pour 1er oct 2007 ou 1er avril 2008 ou une date à convenir.....et après tu attends les réponses.
ç'est tout ce que je peut te conseiller, je ne sais pas vraiment ce que tu puisse faire...eventuelement, essaye la France, t'est moins payée, mais la formation est superieure dans les spécialités chir (gyneco y compris) et il y a beaucoup plus des places...ou essaye la Belgique, ou l'Allemagne....

Succes !
Si tu a d'autres questions n'hésite pas de me les poser.
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Wed Jul 04, 2007 2:41 pm

Les entretiens se passent d'habitude très relaché, ils te demandent pourquoi t'es intérésée par le poste, l'experience anterieure, et surtout ton but...ils aiment que tu aille une continuation, la même spécialité si possible (biensûr que tu peut dire que tu as fait les années de chir en Roumanie mais tu veut te spécialiser en Gyneco). De tout façon ils vont apprécier que tu as fait de la chir avant et même uro, ils cherchent des personnes capables de faire leur boulot....très eficaces, avec une bonne métrise du français. Fin-bref, tu te debrouillera à l'entretien, ce n'est pas trop dur. Le plus dur est qu'ils t'appellent pour un entretien, moi j'ai réçu 90% de réponses négatives au début et une seule (très, très difficile) offre.....et 12 mois plus tard j'ai réçu 3-4 offres de travail en même temps..ça compte beaucoup si tu est déjà là, si tu travaille là.....Le plus dur c'est le premier poste..après ça va aller......

Regarde aussi les adresses que j'ai accumulé quand je postulais par tout :

1. pierre.de-grandi@chuv.ch / gyneco CHUV, Lausanne
2. secretariatdirection@ghol.ch , (hôpital NION), A l’attention du médecin chef du département de gyneco
3. direction.generale@hopital-riviera.ch – hôpital Riviera

4. Hôpital régional Sion-Hérens-Conthey,
Départ. de gynécologie et obstétrique, Etablissement de Champsec Sion
Leiter: Dr. med. Georges Gaudin
Avenue de la Gare 34, 1950 Sion
georges.gaudin@freesurf.ch , dvajda@netplus.ch , annefriedli@bluewin.ch
pierre.ancay@chr.ch , pierre.ancay@rsv-gnw.ch , samuel.buchard@chr.ch , romaine.wicky@rsv-gnw.ch , sonia.zbinden@rsv-gnw.ch (direction)

5. Hôpital Riviera / Site du Samaritain,
Service de gynécologie et obstéstrique Vevey
Leiter: Dr. med. Marc-Henri Allemann
marc-henri.allemann@hopital-riviera.ch

6. Hôpital du Val-de-Travers,
Service de gynécologie-obstétrique,
4, Rue de l'Hôpital,
2108 Couvet
Leiter: Dr. med. Valeriu Virtic
vvirtic@hotmail.com

7. Hôpital Cantonal Fribourg
Route de Bertigny, 1700 Fribourg
stuckid@hopcantfr.ch , (gine)
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

nellanel
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Fri Nov 03, 2006 11:58 am
Location: Bucarest
Contact:

Postby nellanel » Wed Jul 04, 2007 11:48 pm

Surgeon,

franchement, merci de tout coeur pour tous les renseignements donnés, ils me sont tres précieux mais surtout très encourageants car il m'arrive souvent de baisser les bras ne sachant plus quoi faire ou où écrire vu que chaque reponse arrivent toujours négativement...j'ai dejà posté près de 100lettres en France, Belgique, Luxembourg et Suisse je pense et juste une seule a été positive pour un interview à Namur en Belgique pour dans deux semaines...mais je ne sais pas encore comment ça va se passer vue que je n'ai jamais passer une entrevue en medecine, soit...
Je reste dans l'espore qu'un jour comme toi je parviendrai a commencer quelque chose de concret en suisse.

Une dernière question car je n'aimerais pas pénaliser les collègues du site ne parlant pas français , alors voilà: j'ai visité un des site dont tu as laissé l'adresse et on parle de "reconnaissance FHM" avec pour certaine specialité comme en chir ou en gynOb: "3ans categorieB ou 2ans catégorieC"..etc...qu'est ce que cela signifie? http://www.ehnv.ch/flash/intro.html

et comment se passe en fait concrètement l'internat en Suisse? il n'y a pas de concours comme en france mais comment sont évalués les internes? par semestre?par année? et une fois accepté dans un hopital est on inscrit pour la préparation au titre de spécialiste FHM? les interne ont ils des cours? présentent ils des cas? assistent ils obligatoirement à des conférences ou des congrès? quel est le role en gros d'un interne en chirurgie en suisse par rapport a la roumanie?

et encore une dernière question:en ce qui te concerne, as tu décidé d'abandonné ton internat en Roumanie apres 3ans alors qu'il ne t'en restait que trois pour finir ou fais tu des équivalence des stages en chir pour completer ta formation et quand meme soutenir ici pour tout de meme avoir le diplome roumain de medic specialist, en gros est ce possible de faire des stage en suisse et les faire reconnaitre en Roumanie pour esperer soutenir l'examen de specialité...?

Voila, et encore un grand merci pour tous tes renseignements, c'est très sympa de ta part. Tres bonne chance à toi pour la suite dans ton nouveau pays.
Nella


ps: tu peux si tu veux répondre en roumain comme ca on ne pénalisera pas les autres lecteurs du forum.
Merci encore de tout coeur!

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jul 05, 2007 12:34 am

Je pense que tous les lecteurs qui s'intéressent à la Suisse (le sujet du topic) connaissent (au moins) le français, donc no problem.

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Thu Jul 05, 2007 11:40 am

Je réponds en roumain si tu me pérmets, surtout parce que je fais un petit peu moins des fautes :lol: et j'écris plus vite.

nellanel wrote:Une dernière question car je n'aimerais pas pénaliser les collègues du site ne parlant pas français , alors voilà: j'ai visité un des site dont tu as laissé l'adresse et on parle de "reconnaissance FHM" avec pour certaine specialité comme en chir ou en gynOb: "3ans categorieB ou 2ans catégorieC"..etc...qu'est ce que cela signifie? http://www.ehnv.ch/flash/intro.html


Alors, la ei spitalele sunt grupate in functie de marime in tip A, B si C, iar ca rezident esti intr-un fel obligat sa treci prin toate cele 3 tipuri sau cel putin prin 2. Adica nu faci toti anii de rezidentiat in acelasi spital, mare universitar, ca in Romania, cu acelasi doctor, ci esti obligat sa schimbi...eu gasesc asta ff util, vezi mai multe sisteme, vezi mai multi doctori, fiecare cu calitatile si mai ales defectele, din care poti invata. Dezavantajul este ca, schimband serviciul asa de frecvent, e dificil sa iti castigi increderea, mai ales in chirurgie, sa te lase sa pui mana pe bisturie, dar totusi nu e imposibil.

nellanel wrote: et comment se passe en fait concrètement l'internat en Suisse? il n'y a pas de concours comme en france mais comment sont évalués les internes? par semestre?par année? et une fois accepté dans un hopital est on inscrit pour la préparation au titre de spécialiste FHM? les interne ont ils des cours? présentent ils des cas? assistent ils obligatoirement à des conférences ou des congrès? quel est le role en gros d'un interne en chirurgie en suisse par rapport a la roumanie?


bineinteles ca au o curricula ca si in romania si cred, in Franta, adica cu ce stagii trebuie sa faci ca si rezident, dar nu ai post sigur...adica ai fost acceptat la primul spital sa zicem pe 2 ani, ai contract cu ei, dar dupa trebuie sa iti cauti singur urmatorul contract sau sa incerci sa iti prelungesti, etc, uneori in alt oras, voir alta regiune, trebuie sa te muti la 200 km, nu e un mod de viata ff stabil, mai ales daca ai o familie, sotia are un post sa zicem la Geneva si tu gasesti de lucru in Tessin sau la Zurich, e clar ca te vei vedea doar in weekenduri.....cand nu esti de garda.
De asemenea durata rezidentiatului la specialitatile chirurgicale e de aprox 6 ani (5 ani pt medicina interna, psihiatrie si altele) doar pe hartie, deoarece ai un catalog operator, in care trebuie sa faci aprox minim 545 de operatii de maniera autonoma (adica tu cu manuta ta), dintre care pot cita vreo 5 gastrectomii, 10 colectomii, vreo 40 colecist, dar si 5-10 operatii vasculare de endarteriectomie de ex, etc, vorbesc bineinteles pt chirurgie...deci nu e simplu sa faci asta in 6 ani, avand in vedere ca in primii 2 nu pui mana pe bisturiu, decat sa te joci cu el, la inceput esti la munca de jos, foi, urgente, garzi non stop, etc
Deci nu poti termina specialitatea pana nu iti faci catalogul....dureaza in medie 10-12 ani pt chiru, poate la gine mai putin (cam 8 ani), deoarece in garzi am auzit ca la gine chiar te lasa, chiar din anul I, tu faci cezarienele de ex.
O alta problema este ca rezidentii aici s-au batut cu sistemul pt calitatea vietzii si au obtinut o regula cu maxim 50 de ore de lucru pe sapt (fata de 80-90, voir plus in Franta). Asta e bine ca apuci sa iti vezi familia, sa mai mergi intr-o excursie, dar va lungi in ani, rezidentiatul, pt ca faci mai putin, lucrezi mai putin, e clar.
Despre cursuri si prezentari, aici stau mai bine as zice eu ca in romania, ai multe oportunitati sa asisti la prezentari, ai o formatiune mult mai bine ccordonata ca in romania, dar in chirurgie nu uita ca vorbim de chirurgi, care malheureusement sunt cam la fel peste tot...si anume singura lor grija este sa mearga la bloc sis a opereze si apoi sa plece acasa sau la consultatii, cat mai in graba...chirurgii sunt oameni care vorbesc si invata pe altii ff putin, prin definitie, deci vei avea cursuri mai putine de ex ca la medicina interna, e de datoria ta sa te interesezi unde se tine un colocviu sau un curs sau un simpozion care te intereseaza, si te duci...distantele sunt mici, de ex eu am facut 4 cursuri de laparo si de suturi la Geneva de la inceputul anului, deoarece ai voie la vreo 3-5 zile pe an (adica pleci de la servici, te invoiesti ca sa participi la formatiune, dar esti platit pt ziua respectiva ca pt o zi de lucru). Ai totusi obligatia pt formatiunea de chirurgie sa asisti la 3 congrese si 2 cursuri pe an, mi se pare, dar altfel nimeni nu te obliga nimic. Evaluarea se face cand schimbi locul de munca (adica spitalul) pt perioada in care ai lucrat (1-2-3 ani), e un formular de evaluare tip, pe care seful il completeaza (scrie ca ai realizat toate obiectivele pt perioada respectiva....bullshit :cry: NOT TRUE) si scrie 2 fraze (vorbim de chirurgi, nu ?) despre tine, ca un fel de caracterizare. daca caracterizarile astea sunt bune, ai sanse mai mari sa iti gasesti de lucru la urmatorul angajament.
In ansamblu formatiunea e buna, zic eu, cu rezervele mentionate, ca vorbim de chirurgie...si astia nu prea invata, ei opereaza...iar aia mai batrani, sunt ff conservatori, ei opera cum operau acu' 15 ani si n-au de gand sa schimbe (imbunatateasca) nimic.....introduc seama ca asa o sa ajung si eu...desi eu sper inca.....


nellanel wrote:et encore une dernière question:en ce qui te concerne, as tu décidé d'abandonné ton internat en Roumanie apres 3ans alors qu'il ne t'en restait que trois pour finir ou fais tu des équivalence des stages en chir pour completer ta formation et quand meme soutenir ici pour tout de meme avoir le diplome roumain de medic specialist, en gros est ce possible de faire des stage en suisse et les faire reconnaitre en Roumanie pour esperer soutenir l'examen de specialité...?


pt moment astia nu au semnat acordurile bilat cu romania, deci asteptam pana in 2009, voir 2011. Ei nu mi-au recunoscut nimic din cei 2 ani facuti in romania, dar asta nu ma supara, ca am timp, sunt inca tanar, am luat rezi din prima, deci nu sunt presat cu varsta. De asemenea, romanii nu stiu daca imi vor recunoaste ce am facut eu aici, daca la o adica ma hotarasc sa ma intorc (eu sper, NU!), probabil ca daca te bati un pic cu ministerul si le arati ca ai facut X stagii, care sunt si in curiculla noastra te lasa ...dobitocii.... sa mai dai odata exam de specialitate in romania, dar fara ala nu cred ca o sa ma lase sa fiu specialist in romania (cunosc cazul cuiva care a facut 5 ani de internat in franta ; se intampla acum 3 ani, deci nu eram inca in UE si aia de la minister au zis ca trebe sa isi dea rezi, ca nu isi daduse niciodata rezi in romania ca sa isi aleaga specialitatea de cardio, pe care o facuse el in strainatate......de la ai nostri ma astept la orice).
Daca insa se semneaza acordurile bilat vor fi obligati sa imi recunosca, zic eu, dar tot cu un pic de bataie...eu oricum nu ma gandesc la varianta asta acum, eu daca vin in romania vreau sa vin ca patron de ceva afacere, ca medicina in romania nu prea am chef sa o practic...momentan insa nu am nici bani sa deschid afacerea respectiva si nici idei care sa mearga in tzara aia (ca iti trebe si pile daca vrei sa iti si iasa ce faci...)....deci ?! stau pe fundul meu, aici.....
Eu nu am abandonat inca rezi din romania, l-am intrerupt an de an, anul asta sa vad daca ma mai lasa, ca o sa implinesc 2 ani si jumatate, poate nu o sa imi mai aprobe...habar nu am ce o sa fac cu el.


Si t'as d'autres questions ou si tu as des difficultés de compréhension, n'hésite pas de me les dire.
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

nellanel
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Fri Nov 03, 2006 11:58 am
Location: Bucarest
Contact:

Postby nellanel » Fri Jul 06, 2007 8:20 am

Surgeon,

la comprehension en roumain est parfaite t'inquiète et je te remercie bcp pour la clarté de tes propos.
Je vais continuer à envoyer des dossier de demande de poste et appeler aussi chaque fois que je peux que je peux.

Une question: Penses tu que si je suis par exemple acceptée à un poste en médecine générale ou d'urgence ou ailleurs en médicale pour 6mois ou un an il m'est ensuite toujours possible l'année d'après d'être acceptée en chirurgie générale ou gynécologie? ou bien est ce que ca réduit mes chances en chirurgicale d'accepter d'abord et à défaut de mieux un poste cette année ci en médical au cas où on m'y repondrait?
Je suis tellement et presque obligée de quitter la Roumanie au plus tard l'an prochain pour des raisons de finances vu qu'ici un résident ou interne étranger n'est pas payé du tout du tout et n'a ni bourse parfois et ça devient trop dur pour moi vu que le niveau de vie augmente de plus en plus et je n'ai pas de possibilité de me prendre en charge seule sans l'aide de ma mère qui heureusement pour moi m'aide encore mais ça devient limite, si bien que pour un premier temps et si ça ne réduit pas mes chances de changer pour la chirurgie après, je serai prenante pour un poste même en médical.Mais j'ai peur que je ne sois alors obligée d'y rester comme en psychiatrie par exemple et que ça ne me laisse plus aucune chance pour après en chir gen ou gyneco...Qu'en penses tu? et dans le cas où ca pose pas de problème, que me conseilles tu comme filière où je peux quasi être recue au cas où ca tarde en chir gen ou en gynéco Ob?meci

Je te tiendrai au courant dès que quelque chose de positif sonne à l'horizon car je ne désespère pas et je pense que tot ou tard ça marchera.
je file...

merci encore, et bonne chance à toi en tout pour tes projets à venir.
Nellanel

ruxandragrig
junior
junior
Posts: 31
Joined: Mon Nov 27, 2006 2:34 am
Location: Bucuresti
Contact:

medicina de urgenta

Postby ruxandragrig » Sun Jul 15, 2007 3:11 pm

Salut Surgeon,
Iti multumesc pentru toate informatiile postate pe site si pt timpul acordat raspunsurilor.
Am si eu, ca multi altii, niste intrebari pentru tine, profitand ca esti deja in sistemul lor medical.
Eu am terminat anul acesta facultatea, licenta o dau in Septembrie, sunt voluntara de vreo 3 ani in serviciile de urgenta din Romania, am facut o serie de cursuri pe urgenta si m-ar interesa sistemul lor de med de urgenta. Acum ma aflu in fata unei dileme, avand in vedere ca trebuie sa ma pregatesc pentru examenul de rezidentiat dar sa ma si gandesc la viitorul meu:
-care crezi ca e accesibilitatea mea in sistem in aceste conditii?
-cum functioneaza sistemul lor de med de urgenta vis-a-vis de perioada de rezidentiat, posturi dupa aceea, salariile?
-care sunt spitalele, clinicile la care as putea sa ma adresez? Am citit ca tu ai inceput cu clinicile mici de la spitalele de periferie, acest lucru este valabil si in cazul med de urgenta?
-exista un standard pt aplicare? niste documente esentiale pe care sa le pregatesc? Sau prima oara trimit o scrisoare de intentie catre seful clinicii si ulterior un dosar cu recomadari,diplome etc?
Imi dau seama ca fiecare are propriul sau parcurs si drum de urmat insa a cunoaste experientele individuale poate fi de un real folos.
Astept cu nerabdare raspunsurile tale, precum si orice sugestie este binevenita.
Bonne chance et a plus tard!

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Mon Jul 16, 2007 4:36 pm

Imi pare rau ca nu stiu absolut nimic despre medicina de urgenta de la ei, nici salarii, nici cum functioneaza exact, posturi dupa rezi, etc.
Iti scriu ce stiu eu si ce am observat : la ei ambulantele nu au medic marea majoritate (adica au doi infirmieri, iar cand nu se descurca sur-place apeleaza 144) ; exista asa numitele ambulante medicalizate (se cheama SMUR) si acolo de obicei sunt medici rezidenti pe medicina interna, care lucreaza si in spital si ies cu SMUR-ul doar cand suna bipul 144 ; asa e sistemul la ei. Iar la spitalul la care lucrez eu, adica un spital periferic, mic, nu exista medic de urgenta nici la sectia de urgente, urgentele sunt asigurate de internii (rezidentii) de medicina interna si de chirurgie respectiv, in functie de urgenta. La spitalul univ unde voi lucra din toamna, tot cam asa e, doar ca la un alt nivel, adica e o sectie giganta de urgentze cu vreo 20-30 de boxe, sunt niste infirmieri (adica asistenti medicali de la noi) super specializati care fac aproape totul, iar medicii de urgenta sunt din nou rezidenti si chef-i de clinique din medicina interna si chirurgie (o sa ma ia draq acolo...) care fac triajul....adica daca vine un TCC il adreseaza neurochirurgului, care vine ca consultant...daca vine un caz ORL, il chemam pe internul ORL, ...daca vine un inf, coronarografie si internare in sectia de cardio, rezolvata de internul de pe cardio..... Acesti interni, despre care am spus ca lucreaza la urgente, unde voi lucra si eu, nu stau acolo tot rezidentiatul, fac stagii (tournus, nu imi mai vine cuvantul in romana), apoi fac stagii pe alte sectii, fac etaj (adica sectie), etc.

Dar chiar nu stiu, ca sa iti spun sigur despre un rezidentiat in medicina de urgenta. Mai bine te uiti pe site-ul FMH la specialitatea medicina de urgenta, daca exista si te documentezi si care sunt spitalele recunoscute pt formatiune.

Scrisoarea nu are un tip particular, e o scrisoare de motivare, plus CV si alte atestate, cursuri, etc. Toate astea le trimiti sefului de sectie, médecin adjoint sau médecin chef si astepti raspunsul acestuia, care probabil va vrea sa te si vada la un interviu.
Altceva nu stiu ce sa iti mai zic, chiar nu stiu.

Succes !
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Mon Jul 16, 2007 4:42 pm

nellanel wrote:Une question: Penses tu que si je suis par exemple acceptée à un poste en médecine générale ou d'urgence ou ailleurs en médicale pour 6mois ou un an il m'est ensuite toujours possible l'année d'après d'être acceptée en chirurgie générale ou gynécologie? ou bien est ce que ca réduit mes chances en chirurgicale d'accepter d'abord et à défaut de mieux un poste cette année ci en médical au cas où on m'y repondrait?


eu zic sa iei orice post ti se ofera, chiar pe medicina interna sau generala, deoarece te obisnuiesti numai bine cu sistenul, faci ca un fel de stagiatura...de care teoretic nu ai nevoie,dar practic eu mi-am cam facut-o din mers, si mi-a fost greu, nu cunosteam medicamentele, protocoalele,etc, nu e un lucru rau sa vezi un pic si din alta specialitate. iti faci oricum relatii, primeste eventual o recomandare, deci eu as accepta.

Acuma, fiecare are limitele lui si asteptarile lui, eu unul nu am acceptat postul de patologie (adica anatomie pathologica) ca mi s-a parut ca nu e medicina clinica....si nu as accepta nici in ruptul capului un post in psihiatrie, adica stiu ca mie unul nu mi se potriveste, mai bine ma reprofilez, ma fac sofer de tir, ca tot am condus sapt trecuta 2000 km pana in Romania......
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

maximus
junior
junior
Posts: 25
Joined: Mon Dec 12, 2005 7:11 pm

Postby maximus » Tue Jul 17, 2007 11:24 am

salutare tuturor!!

suregeon,daca esti amabil te rog sa ma lamuresti si pe mine intr-o problema:ca rezident pe laborator anul 1,pot aplica si la alte specialitati acolo in elvetia?in acest caz ce se intampla cu rezidentiatul in ro,se mai recunosc anii petrecuti in alta tara sau nu??

User avatar
surgeon
junior
junior
Posts: 97
Joined: Wed Oct 08, 2003 10:45 am
Location: "au centre du monde", 1004 Lausanne

Postby surgeon » Tue Jul 17, 2007 12:36 pm

tu poti aplica aici pe ce specialitate ai chef, evident ca te-ar ajuta si ar da bine o anumita continuitate...dar poti spune ca ai prins doar laborator in romania, dar ca pe tine te intereseaza specialitatea X.
rezidentiatul din romania ti-l intrerupi (eu asa am facut), iar daca te vei intoarce, te vei chinui sa iti echivalezi anumite stagii, adica sa iti recunosti anii respectivi. Elvetia nefiind in UE nu e sigur ca nu o sa comenteze ai nostri din minister, dar cred ca daca chiar vrei sa te intorci si sa ti se recunoasca si aduci dovezi, recomandari, certificate, se va rezolva cumva....
m-a dat tata la meserie : m-a facut chirurg !

User avatar
HornySkunk
senior
senior
Posts: 353
Joined: Tue Jun 08, 2004 10:59 pm
Location: D'ici, d'ailleur.

Postby HornySkunk » Tue Jul 17, 2007 1:09 pm

nellanel wrote:Une question: Penses tu que si je suis par exemple acceptée à un poste en médecine générale ou d'urgence ou ailleurs en médicale pour 6mois ou un an il m'est ensuite toujours possible l'année d'après d'être acceptée en chirurgie générale ou gynécologie? ou bien est ce que ca réduit mes chances en chirurgicale d'accepter d'abord et à défaut de mieux un poste cette année ci en médical au cas où on m'y repondrait?


J'aime bien savoir qq c'est une "poufiasse".

maximus
junior
junior
Posts: 25
Joined: Mon Dec 12, 2005 7:11 pm

Postby maximus » Tue Jul 17, 2007 2:43 pm

multumesc,surgeon.

te mai rog sa-mi spui cam in ce perioada se pot trimite mailurile,si care ar trebui sa fie inceputul si sfarsitul unei scrisori de intentie,mai exact formula de adresare.de asemenea,pe langa numele destinatarului se mai trece si adresa,daca o trimit prin mail?

ruxandragrig
junior
junior
Posts: 31
Joined: Mon Nov 27, 2006 2:34 am
Location: Bucuresti
Contact:

mersi

Postby ruxandragrig » Wed Jul 18, 2007 12:27 am

multumesc mult pt raspuns, bafta!

nellanel
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Fri Nov 03, 2006 11:58 am
Location: Bucarest
Contact:

Postby nellanel » Mon Jul 30, 2007 7:04 pm

surgeon wrote:
nellanel wrote:Une question: Penses tu que si je suis par exemple acceptée à un poste en médecine générale ou d'urgence ou ailleurs en médicale pour 6mois ou un an il m'est ensuite toujours possible l'année d'après d'être acceptée en chirurgie générale ou gynécologie? ou bien est ce que ca réduit mes chances en chirurgicale d'accepter d'abord et à défaut de mieux un poste cette année ci en médical au cas où on m'y repondrait?


eu zic sa iei orice post ti se ofera, chiar pe medicina interna sau generala, deoarece te obisnuiesti numai bine cu sistenul, faci ca un fel de stagiatura...de care teoretic nu ai nevoie,dar practic eu mi-am cam facut-o din mers, si mi-a fost greu, nu cunosteam medicamentele, protocoalele,etc, nu e un lucru rau sa vezi un pic si din alta specialitate. iti faci oricum relatii, primeste eventual o recomandare, deci eu as accepta.

Acuma, fiecare are limitele lui si asteptarile lui, eu unul nu am acceptat postul de patologie (adica anatomie pathologica) ca mi s-a parut ca nu e medicina clinica....si nu as accepta nici in ruptul capului un post in psihiatrie, adica stiu ca mie unul nu mi se potriveste, mai bine ma reprofilez, ma fac sofer de tir, ca tot am condus sapt trecuta 2000 km pana in Romania......



Merci pour tous tes conseils surgeon qui m'ont beaucoup aider, j'ai eu des reponses positives de la Suisse en chirurgie et ailleurs, mais vue que j'ai été prise pour la belgique après entretien et que pour des raisons personnelles je prefere d'abord commencer par là bas , alors je vais ajourner les entretiens pour la Suisse à l'année prochaine peut etre, mais encore une fois merci de tout coeur pour tes conseils qui m'ont servi car ils ont marché et bonne chance à toi pour ta route et ton parcours.
Salut et portes toi bien!
Nellanel
Nellanel

radgabi
junior
junior
Posts: 50
Joined: Mon Mar 12, 2007 7:45 pm
Location: Arnsberg-Germania
Contact:

Postby radgabi » Tue Nov 13, 2007 7:40 pm

surgeon nu ai un ID de messenger??? ca as vrea sa te intreb unele amanunte legate de elvetia....daca poti trimite-mi te rog ID pe PM.
multumesc si astept.....

esmeralda
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Mon Jun 16, 2008 12:30 am

Re: Elvetia

Postby esmeralda » Mon Jun 16, 2008 12:36 am

Buna, am si eu cateva intrebari, dar mai inati o sa imi expun situatia: am terminat medicina in romania, acum sunt medic rezident pe MF in ultimul an (adica in octombrie imi dau specialitatea). Sotul meu munceste in geneva de 3 luni pe alt domeniu si vreau si eu sa vin in elvetia.
Imi puteti spune cum se poate proceda? Se echivaleaza specialitatea sau tre sa fac alt rezi?
Aveti idee de salarii ca medic rezident/specialist MF/MG?

Merci.

User avatar
alinavalean
senior
senior
Posts: 399
Joined: Sat Nov 04, 2006 11:56 pm

Re: Elvetia

Postby alinavalean » Sat Jun 28, 2008 8:58 pm

Ma puteti ajuta si pe mine cu ceva informatii? Linkurile date de voi nu merg si as vrea sa aflu mai multe despre rezidentiatul acolo. Am sanse sa ajung acolo ca rezident de reumatologie? Imi puteti da un link cu spitalele unde as putea depune cv-ul? Multumesc mult...

Zolly
junior
junior
Posts: 29
Joined: Thu Feb 07, 2008 11:18 am

Re: Elvetia pentru Surgeon

Postby Zolly » Mon Jul 28, 2008 11:31 am

Salut Surgeon , ti-am trimis un mesaj pe privat , poti te rog sa ma ajuti si pe mine cu niste informatii
Multumesc
O zi buna

User avatar
mirabilis
newbie
newbie
Posts: 10
Joined: Sun Jul 02, 2006 10:46 pm
Contact:

Re: Elvetia

Postby mirabilis » Thu Apr 30, 2009 2:43 pm

Buna, Surgeon.
As vrea sa te intreb despre interviu. Eu am trimis cateva scisori de aplicatie in Suisse romande si spre surprinderea mea, chiar dupa cateva zile m-a sunat de la Morges secretara dr sa imi ceara detalii. Eu sincer nu ma asteptam, m-am balbait, ma rog, m-am gandit eu asa ca am facut impresie proasta si ca nu ma mai suna. Dar m-a sunat dupa 2 zile sa aranjam un entretien, asa ca ma duc sapt viitoare. Sunt cam emotionata, sper sa ma stapanesc. Am un nivel acceptabil al limbii, ma fac inteleasa insa nu vb perfect.
La ce as putea sa ma astept? Ce gen de intrebari? Si ma mai ingrijoreaza ceva...Sper sa aiba intentii seriose, sa nu ma cheme doar asa, la o vizita de curtoazie....
Daca vezi postul, merci de rapunsuri (par avance). Daca nu, o sa intru sa va povestesc cum a fost : )

spiruet
junior
junior
Posts: 34
Joined: Wed May 11, 2005 1:39 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Elvetia

Postby spiruet » Mon Aug 17, 2009 9:45 pm

practica de vara in Elvetia 2010?

Stie cineva ceva? Se poate?
Programul SCORE/SCOPE Exchange nu cuprinde Elvetia pe lista tarilor pentru 2009-2010 si ma intrebam daca exista si alte cai pentru a obtine experienta clinica si de limba in Elvetia (zona germanica).

Credeti ca metoda "contacteaza direct seful clinicii" are sens in cazul Elvetia/Romania? Exista suport financiar din partea clinicii gazda? Trebuie sa stii bine lb germana (eu abia m-am apucat, sunt la nivelul A2)?

echilibru va doresc,
Bogdan S

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Elvetia

Postby swiss » Mon Aug 17, 2009 11:42 pm

spiruet wrote:practica de vara in Elvetia 2010?

Stie cineva ceva? Se poate?
Programul SCORE/SCOPE Exchange nu cuprinde Elvetia pe lista tarilor pentru 2009-2010 si ma intrebam daca exista si alte cai pentru a obtine experienta clinica si de limba in Elvetia (zona germanica).

Credeti ca metoda "contacteaza direct seful clinicii" are sens in cazul Elvetia/Romania? Exista suport financiar din partea clinicii gazda? Trebuie sa stii bine lb germana (eu abia m-am apucat, sunt la nivelul A2)?

echilibru va doresc,

Nu prea exista momentan posibilitatea asta, decat daca reusesti sa-ti faci permis de sejour pt. Elvetia.(si asta nu o sa reusesti in veci singura, ci cu ajutorul spitalului sau clinicii)
Insa cu siguranta nu-ti face spitalul de aici permis de munca pentru o luna sau 2, indiferent de ce zice seful de clinica.
Plus ca pentru practica de vara (la ei se numeste stagiatura si e platita putin de catre spital , de aceea iti trebuie permis de munca)) trebuie o cerere speciala facuta de catre spital catre office des etragers.


PS: aici in Elvetia nu merge sa asemeni deloc Elvetia/Romania.

spiruet
junior
junior
Posts: 34
Joined: Wed May 11, 2005 1:39 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Elvetia

Postby spiruet » Tue Aug 18, 2009 7:54 pm

pt holliday:

multumesc de raspuns!
nu faceam asemanare Elvetia/Romania ci era cu sens de: din Romania in Elvetia.

Multumesc. Cred ca am sa incerc totusi cu niste emailuri.
Bogdan S

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Elvetia

Postby swiss » Wed Aug 19, 2009 1:18 am

spiruet wrote:pt holliday:

multumesc de raspuns!
nu faceam asemanare Elvetia/Romania ci era cu sens de: din Romania in Elvetia.

Multumesc. Cred ca am sa incerc totusi cu niste emailuri.



Trebuie sa fii insistent si sa nu te lasi. Mult succes iti doresc!

PS: da-mi un pm daca doresti informatii sau modele de scrisori de intentie sau CV-uri (numai ca eu am aplicat pentru partea franceza). Te ajut cu mare placere cum si cat pot.

krst
Posts: 1
Joined: Thu Sep 03, 2009 5:51 pm

Re: Elvetia

Postby krst » Thu Sep 03, 2009 11:05 pm

salut holliday,am inteles ca tu lucrezi acum in Suisse Romande, eu am incercat anul acesta sa aplic pt un master insa este un procedeu f complicat asa ca ma gandesc acum(anul acesta am terminat faculta) sa aplic pt un post de rezident.Crezi ca poti sa-mi spui cum a fost pt tine...cat a durat pana ai obtinut un interviu,in ce zona au fost mai deschisi si mai ales pt ce posturi exista o posibilitate mai mare de a fi acceptat??

ps:stiu ca exista un alt post in care se povestesc detalii de genul acesta,insa au trecut ceva ani peste el si as fi interesata de o experienta noua.all the best

swiss
elite
elite
Posts: 4133
Joined: Tue Oct 07, 2008 1:54 pm

Re: Elvetia

Postby swiss » Fri Sep 04, 2009 1:01 am

krst wrote:salut holliday,am inteles ca tu lucrezi acum in Suisse Romande, eu am incercat anul acesta sa aplic pt un master insa este un procedeu f complicat asa ca ma gandesc acum(anul acesta am terminat faculta) sa aplic pt un post de rezident.Crezi ca poti sa-mi spui cum a fost pt tine...cat a durat pana ai obtinut un interviu,in ce zona au fost mai deschisi si mai ales pt ce posturi exista o posibilitate mai mare de a fi acceptat??

ps:stiu ca exista un alt post in care se povestesc detalii de genul acesta,insa au trecut ceva ani peste el si as fi interesata de o experienta noua.all the best

Citeste intai topicul, si apoi daca tot mai ai intrebari cauta-ma pe pm.

nickami
senior
senior
Posts: 206
Joined: Sun Oct 11, 2009 3:32 am
Location: Bern, Schweiz

Re: Elvetia

Postby nickami » Sun Oct 11, 2009 4:46 am

Salutare tuturor care ma pot ajuta.
Am terminat un DU de gériatrie la Fac. de Med. Paris VI si (dupa 3 ani de cursuri si examene) imi pregatesc le mémoire de Homéopathie aplicata in geriatrie la Fac. de Med. Paris XIII. Tocmai am dat un interviu la Lausanne pentru a incepe o specialitate in geriatrie medecin-assistant. Dupa 1 dec. ar trebui sa incep sa lucrez. Nu mi-au spus nimic in legatura cu demersurile iar eu, cu mintea-n nori…. Si nu vreau sa le dau nici o idee… Dupa 6 ani de Franta am invatat ca tacerea rezolva multe lucruri…
M-ar interesa sa stiu daca trebuie, inainte de a incepe sa lucrez ca medecin-assistant, sa fac o recunoastere a diplomei de medic obtinuta la Facultatea de medicina din Bucuresti. Sau este suficienta traducerea legalizata a Diplomei de medic plus Certificatul de conformitate. In legatura cu permisul de munca si altele cam care sunt etapele? In afara de locuinta... pentru ca spitalul imi da un mic studio.
Daca cineva are informatii, i-as fi super recunoscator.

nickami
senior
senior
Posts: 206
Joined: Sun Oct 11, 2009 3:32 am
Location: Bern, Schweiz

Re: Elvetia

Postby nickami » Sun Oct 11, 2009 5:08 am

Salutare tuturor care ma pot ajuta.
Am terminat un DU de gériatrie la Fac. de Med. Paris VI si (dupa 3 ani de cursuri si examene) imi pregatesc le mémoire de Homéopathie aplicata in geriatrie la Fac. de Med. Paris XIII. Tocmai am dat un interviu la Lausanne pentru a incepe o specialitate in geriatrie medecin-assistant. Dupa 1 dec. ar trebui sa incep sa lucrez. Nu mi-au spus nimic in legatura cu demersurile iar eu, cu mintea-n nori…. Si nu vreau sa le dau nici o idee… Dupa 6 ani de Franta am invatat ca tacerea rezolva multe lucruri…
M-ar interesa sa stiu daca trebuie, inainte de a incepe sa lucrez ca medecin-assistant, sa fac o recunoastere a diplomei de medic obtinuta la Facultatea de medicina din Bucuresti. Sau este suficienta traducerea legalizata a Diplomei de medic plus Certificatul de conformitate. In legatura cu permisul de munca si altele cam care sunt etapele. In afara de locuinta... pentru ca spitalul da un fel de studio...
Daca cineva are informatii, i-as fi super recunoscator.

nickami
senior
senior
Posts: 206
Joined: Sun Oct 11, 2009 3:32 am
Location: Bern, Schweiz

Re: Elvetia

Postby nickami » Mon Oct 12, 2009 12:17 am

Salutare tuturor care ma pot ajuta.
Am terminat un DU de gériatrie la Fac. de Med. Paris VI si (dupa 3 ani de cursuri si examene) imi pregatesc le mémoire de Homéopathie aplicata in geriatrie la Fac. de Med. Paris XIII. Tocmai am dat un interviu la Lausanne pentru a incepe o specialitate in geriatrie medecin-assistant. Dupa 1 dec. ar trebui sa incep sa lucrez. Nu mi-au spus nimic in legatura cu demersurile iar eu, cu mintea-n nori…. Si nu vreau sa le dau nici o idee… Dupa 6 ani de Franta am invatat ca tacerea rezolva multe lucruri…
M-ar interesa sa stiu daca trebuie, inainte de a incepe sa lucrez ca medecin-assistant, sa fac o recunoastere a diplomei de medic obtinuta la Facultatea de medicina din Bucuresti. Sau este suficienta traducerea legalizata a Diplomei de medic plus Certificatul de conformitate. In legatura cu permisul de munca si altele cam care sunt etapele.
Daca cineva are informatii, i-as fi super recunoscator.


Return to “Europa- altele”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests