ex: pag 1385, Swartz, cap Apendicita acuta ( am zis sa incep cu ceva lejer
gafe memorabile de traducere din cartile de rez
- Cyph3r
- elder

gafe memorabile de traducere din cartile de rez
intrucat suntem fortati sa inghitim traducerile unor presupus autorizati in domeniu, eu va propun sa postam aici greselile de traducere..macar sa ne mai indulcim ca de acrit ni se va acri de atata ceteala a prost
) : Ciucurii epiploici rezulta probabil prin infarctizarea acestora secundar torsiuniii

I choose not to choose life.And the reason..there is no reason.Who needs reasons when you got medicine??
- 187.92a
- addicted

- Cyph3r
- elder

- Chingachgook
- addicted

ideea asta apare in fiecare an.
e misto ca apare la oameni care sunt la prima lectura.
pe urma incepi sa mai intelegi subiectul si nu mai pare traducerea asa mizerabila.
e misto ca apare la oameni care sunt la prima lectura.
pe urma incepi sa mai intelegi subiectul si nu mai pare traducerea asa mizerabila.
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...
- Bubu
- senior

- TibiGZU
- elder

- TibiGZU
- elder

Pentru pacientii cu semne clinice de colestaza, care au
ductele de calibru normal, atentia trebuie concentrata pe
colestaza intrahepatica provocata de ciroza biliara primitiva,
medicamente sau toxine (inclusiv etanol) si pe obstructia
extrahepatica fara dilatare ductala, care poate fi provocata
de colangita sclerozanta primara, ciroza biliara primitiva sau
chimioterapia arteriala intrahepatica si este întâlnita ocazional
la pacientii cu colangiocarcinom.
---------------------
harrison 14 - pag. 281
ductele de calibru normal, atentia trebuie concentrata pe
colestaza intrahepatica provocata de ciroza biliara primitiva,
medicamente sau toxine (inclusiv etanol) si pe obstructia
extrahepatica fara dilatare ductala, care poate fi provocata
de colangita sclerozanta primara, ciroza biliara primitiva sau
chimioterapia arteriala intrahepatica si este întâlnita ocazional
la pacientii cu colangiocarcinom.
---------------------
harrison 14 - pag. 281
contesting is a life style
- TibiGZU
- elder

- andrita
- elder

- ANKKON
- senior

cartile astea au fost traduse de studenti care nu stiu termenii medicali inchipuiti-va cum ati fi fost in anul 1 sau 2 sa va puna sa traduceti Harrison.Faza naspa e ca nimeni nu s-a sesizat pana acum si nimeni nu a corectat lucrul asta.La icter aceiasi enzima poarta vreo 3 denumiri de am stat 3 zile pana sa imi dau seama de asta.Cel mai trist lucru e ca mai marii nostrii nu vor sa invatam logic ci sa reproducem.Asa se intampla ca cei mai buni sa nu ia rezi si cei mai varza sa il ia.Am o colega care si-a luat rezi in primii 100 si nu stie care lob al ficatului e mai mare asa ca......trageti voi concluziile.
- zara
- newbie

Diareea acuta, Ciofu, pg 348: "In tarile subdezvoltate, sugarii prezinta 3-10 episoade diareice in primii 5 ani de viata(in total 15-50 episoade), cu durata medie de 4-6 zile".
Putin mai jos:"85% din decesele atribuite diareilor sunt intalnite la sugarii sub 1 an"...mai departe am renuntat sa citesc
Sugar nu se cheama de la 28 zile la 12 luni? sau in tarile subdezvoltate sugarii pot avea diaree in primii cinci ani de viata???
))))...sa nu mai zic ca 3-10 episoade diareice in primii 5 ani de viata nu e acelasi lucru cu 3-10 episoade diareice pe an in primii cinci ani de viata cum reiese(->in total 15-50 episoade) ca a vrut sa zica"poetul"(sa presupunem ca e licenta poetica asta cu sugarul, ca aici nu poate fi vb de greseala de traducere)
Putin mai jos:"85% din decesele atribuite diareilor sunt intalnite la sugarii sub 1 an"...mai departe am renuntat sa citesc
Sugar nu se cheama de la 28 zile la 12 luni? sau in tarile subdezvoltate sugarii pot avea diaree in primii cinci ani de viata???
- hari
- junior

dar ce ziceti de "stop picaturii si rostogolirii" de la arsuri, pag 229?
nu ca ar fi ceva esential si doamne-fereste sa nu fie intrebare din asa ceva, ca n-am inteles nimic, dar e al naibii de amuzant!
sau la fracturi, la pag 2311 "treburile endoneurale intacte ghideaza cresterea xonilor de la centru..."
cere treburi?... mari?... mici?...
(cum ziceam, nu ceva important, dar amuzant cand citesti)
nu ca ar fi ceva esential si doamne-fereste sa nu fie intrebare din asa ceva, ca n-am inteles nimic, dar e al naibii de amuzant!
sau la fracturi, la pag 2311 "treburile endoneurale intacte ghideaza cresterea xonilor de la centru..."
cere treburi?... mari?... mici?...
(cum ziceam, nu ceva important, dar amuzant cand citesti)
- Bubu
- senior

- 187.92a
- addicted

- tandarica_ndy
- senior

))))...sa nu mai zic ca 3-10 episoade diareice in primii 5 ani de viata nu e acelasi lucru cu 3-10 episoade diareice pe an in primii cinci ani de viata cum reiese(->in total 15-50 episoade) ca a vrut sa zica"poetul"(sa presupunem ca e licenta poetica asta cu sugarul, ca aici nu poate fi vb de greseala de traducere)[/quote]
E corecta fraza cu sugarul de 5 ani in tarile subdezvoltate! Sa-ti explic: fiind tara subdezvoltata, aia de acolo intra pe diversificare la 5 ani, dar sa stii ca ei continua sa bea lapte chiar si dupa 7 ani ca apoi intra in programul "laptele si cornu' "Asta ar fi o explicatie...dar vezi tu, ca in carte nu specifica de unde anu me suge, deci asta ar insemna ca astia din tarile subdezvoltate, neavand bani de formule, sa suga direct de la vaca!...ehe...vezi la asta nu te-ai gandit? sa stii ca trebe citit dincolo de randuri!...
E corecta fraza cu sugarul de 5 ani in tarile subdezvoltate! Sa-ti explic: fiind tara subdezvoltata, aia de acolo intra pe diversificare la 5 ani, dar sa stii ca ei continua sa bea lapte chiar si dupa 7 ani ca apoi intra in programul "laptele si cornu' "Asta ar fi o explicatie...dar vezi tu, ca in carte nu specifica de unde anu me suge, deci asta ar insemna ca astia din tarile subdezvoltate, neavand bani de formule, sa suga direct de la vaca!...ehe...vezi la asta nu te-ai gandit? sa stii ca trebe citit dincolo de randuri!...
- TibiGZU
- elder

- tandarica_ndy
- senior

- 187.92a
- addicted

- andrita
- elder

- adellyne_85
- elder

ziceti voi de traduceri, dar cand cititi din alde angelescu vi se pare totul semnificativ mai coerent?
e mai naspa cand sunt greseli in ce priveste informatia medicala, asa, se mai trece cu vederea ca lipseste o virgula de la locul cuvenit.
sau frazele alea de umplutura, cand cica autorul mai sta de vorba cu cititorul, si zice ceva de genul: "Tergiversarea aplicarii tratamentului, de dragul explorarilor imagistice nu face decat sa intarzie aplicarea tratamentului, care trebuie facut cat mai precoce."- OCLUZII, 2175.
sau cand zice pe la traumatismele abdominale despre hematomul intraperitoneal care proemina in interiorul lumenului (duodenului)...aci nu mai stiu pagina, ca nr la pagini nu am reusit sa-l retin chiar la toate din prima.
deci ce e de invatat, e de invatat, restul e pt relaxare, credeti ca autorii nu s-au gandit la buna-dispozitie a celor ce le citesc operele?
e mai naspa cand sunt greseli in ce priveste informatia medicala, asa, se mai trece cu vederea ca lipseste o virgula de la locul cuvenit.
sau frazele alea de umplutura, cand cica autorul mai sta de vorba cu cititorul, si zice ceva de genul: "Tergiversarea aplicarii tratamentului, de dragul explorarilor imagistice nu face decat sa intarzie aplicarea tratamentului, care trebuie facut cat mai precoce."- OCLUZII, 2175.
sau cand zice pe la traumatismele abdominale despre hematomul intraperitoneal care proemina in interiorul lumenului (duodenului)...aci nu mai stiu pagina, ca nr la pagini nu am reusit sa-l retin chiar la toate din prima.
deci ce e de invatat, e de invatat, restul e pt relaxare, credeti ca autorii nu s-au gandit la buna-dispozitie a celor ce le citesc operele?
- tandarica_ndy
- senior

- 187.92a
- addicted

- TibiGZU
- elder

- TibiGZU
- elder

- tandarica_ndy
- senior

- ciocalteu_PRM
- senior

Propun ca presupusul cornulet sa fie simplu, si nu umplut cu ceva, pentru ca ***** oricum se mananca prin spitale...iar laptele sa fie dulce si nu acru (iaurt, lapte batut) ca de acrit ni s-a acrit la toti. Alte propuneri...care mai doreste, care mai pofteste?? 
" In spatele fiecarui barbat puternic exista o femeie... care ii cheltuie banii"
- ciocalteu_PRM
- senior

- grasshopper
- elder

maddye wrote:nostalgia...
"incidenta atacurilor creste cu varsta si afecteaza multi oameni in EPOCA DE AUR, un segment al populatiei cu o crestere continua"
e super tare ca dupa o varsta nu mai faci AVC-uri ca ti se usuca creierul ca o nuca.....se mumifica
Death makes angels of us all
& gives us wings
Where we had shoulders
Smooth as raven's
Claws
& gives us wings
Where we had shoulders
Smooth as raven's
Claws
- 187.92a
- addicted

- MyRy
- elder

Re: gafe memorabile de traducere din cartile de rez
Cyph3r wrote:intrucat suntem fortati sa inghitim traducerile unor presupus autorizati in domeniu, eu va propun sa postam aici greselile de traducere..macar sa ne mai indulcim ca de acrit ni se va acri de atata ceteala a prost
ex: pag 1385, Swartz, cap Apendicita acuta ( am zis sa incep cu ceva lejer![]()
![]()
) : Ciucurii epiploici rezulta probabil prin infarctizarea acestora secundar torsiuniii
![]()
![]()
ceva funny de tot: parca eu am tradus aici
- MyRy
- elder