Discutii generale rezidentiat 2003

for future reference; read only..
georgea

Postby georgea » Wed Nov 26, 2003 12:30 am

fiti seriosi cu anularea rezidentiatului!si mie mi-ar conveni, ca am doar 945 pe chirurgie, dar s-au facut o data de cacao.nu se mai fac si a doua oara. vor persevera in a ne persifla...
macar de s-ar invata din greseli, si la anul vom avea cu adevarat sanse.

marcellus
newbie
newbie

Postby marcellus » Wed Nov 26, 2003 12:31 am

eugen wrote:nu e fair-play.. e doar play.. (fair e atunci cand e corect pentru toti - si pentru cei care au muncit pentru punctajul lor si-l merita, sau pentru cei care nu mai rezista fizic la inca un rezidentiat)

examenul a fost la fel pentru toti - stiati asta, si totusi ati tacut si ati preferat sa invatati, nu? daca zici ca te preocupa soarta sistemului, de ce nu ai facut nimic inainte? pentru ca invatai.. pentru ca ai sperat ca va fi ok..

eu te cred ca iti pasa. si mie imi pasa, de aia am facut forumul asta. dar asta nu schimba cu nimic lucrurile; cei ca tine sunt putini, si cei pe care va bazati sa obtineti ceva sunt pragmaticii care folosesc ocazia pentru o a doua sansa, nesperata.

Tu crezi ca cel care a luat 948 puncte a muncit mai putin decat unul care a luat 950?
Eu nu am sperat ca va fi ok, pentru ca am prevazut acest lucru, dar nu puteam sa fac nimic singur, nici chiar mai multi 20-30 oameni.
Ma mira intr-un fel atasamentul tau fata de o anumita categorie dintre concurenti si faptul ca, desi ai zis ca te preocupa soarta sistemului, nu impartasesti ideea ca acesta trebuie schimbat. Pe tine chiar nu te deranjeaza deloc ca niste incompetenti sa-ti decida soarta?
Acest sistem e in stare ca pe multi medici sa-i determine sa se reprofileze spre alte domenii, pentru a-si putea castiga existenta, printre care ma numar si eu.
Acest "examen" m-a determinat sa nu mai vreau sa dau rezidentiat niciodata, adica sa renunt la cariera mea de medic. Si cred eu( si altii) ca as fi devenit un bun chirurg si as fi tratat tot oameni din aceata tara, nu din alta parte. Tocmai deaceea am zis ca-mi pasa de acest sistem.

Sorry, ca poate sunt subiectiv, dar in multe privinte de asemeni cu denim sau asylum, pe care mai inainte ii condamnai, a propos de doza de cinism din post-ul de mai sus.

prezidentiat
senior
senior

Postby prezidentiat » Wed Nov 26, 2003 12:32 am

Scoro wrote:Hai ma sa fim seriosi ca deja imi pierd rabdarea :)

Poliurie inseamna cresterea cantitatii de urina pe 24 de ore.

DUMNEZEULE!!!!!

Daca n-ai fi de la stoma, m-as arunca la un comentariu legat de "bulinoriada", dar stiu ca tu nu esti din categoria celor care ar merita o astfel de ironie... :twisted:

OK, Scoro, scuzele de rigoare, am vorbit prostii. E asa cum zici tu, m-am lamurit intre timp.

Dar mai linistiti-va mai oamenilor, eu ma uit seara ce mesaje va scrieti in timpul zilei si nu imi vine sa cred ca este vorba de medici, ati luat-o toti pe urmele idiotului aluia de Denim?

Pe mine oricum nu ma afecteaza cu nimic, dar ma uit la voi si imi dau seama ca va agitati degeaba, rezul a fost legal si corect, nu e vorba de nici o frauda, nu aveti nici o sansa sa obtineti anularea. Si ce e mai tragic este ca toata mascarada asta a fost cat se poate de previzibila.
cainii latra, caravana trece

sinfulu'
senior
senior

Postby sinfulu' » Wed Nov 26, 2003 12:33 am

ATENTIE la un lucru pe care multi dintre voi nu il stiu: in dec.2000-ian.2001 au mai fost scandaluri cu reziduu', si coana bartosh stiti ce a zis? :"voi ati dat in judecata Ministerul Sanatatii di Romania; certati-va cu ei; acum noi ne numim Ministerul Sanatatii si Familiei". S-ar putea intampla acest lucru o data cu numirea noului ministru; s-a creea un precedent si e destul de recent!

sinfulu'
senior
senior

Postby sinfulu' » Wed Nov 26, 2003 12:35 am

Voi care va pricepeti la Medicala, spuneti-le celor care ne-au facut grile noua, la chir. ce "nefroza" si ce "sindrom nefrotic". grila a fost ontestata, dar nu a fost scoasa din baza de date

raluca25
senior
senior

Postby raluca25 » Wed Nov 26, 2003 12:52 am

Buna seara!
In ultimele 2 zile pe aici se cam cearta toata lumea. Pun si eu o intrebare simpla: dupa calculele rezultate din statisticile voastre, reiesea ca aprox.25% din concurenti vor avea punctaj maxim pe chirurgie. Asta insemna peste 400 de oameni. Acum, brusc, se vorbeste de 250. Unde sunt restul? Eu am mai pus 2 posturi mai demult (ieri), referitor la greseli de scanare...dar lumea se certa si atunci si nu am prea fost luata in seama... poate ca macar acum isi da cineva cu parerea..chiar a fost metodologia asa de corect respectata pe cat am auzit noi (si restul tarii) la TV? Am inteles ca nu s-a dorit afisarea pe net a rezultateloir preliminare. Nu s-a ...mentionat de ce. Daca acest inteval de timp in care cei interesati se porcaiau unii cu altii...pur si simplu a fost folosit de cei de sus ca sa ...remedieze o grava eroare de procedura... despre care nu se va sti niciodata...si lumea se va resemna ? Cine castiga? Conflictul s-a rezolvat, nu?...Nimeni nu mai poate spune nimic...maine se va anunta probabil metodologia de baraj...les jeux sont faites mes amis...E bine ca astia isi sparg capetele pe acolo...isi mai consuma energia si obosesc... :cry: E bine asa oare?

catalint
junior
junior

Postby catalint » Wed Nov 26, 2003 1:20 am

victor:da-ne si tu un zvon mai de la sursa cumva!ce-ai mai aflat nou?eu nu stiu decat ca si la ora asta se discuta....iarta-ma ca poate vorbesc in dodii,am luat 949 pe chir si sunt lichidat psihic?mai merita oare sa sper ceva?........
"Oh well, whatever...nevermind"Kurt Cobain

ProMedicina
junior
junior

protest

Postby ProMedicina » Wed Nov 26, 2003 1:28 am

Postati si pe topicul
"Proteste anti-rezi - organizare"

mc hammer
newbie
newbie

Postby mc hammer » Wed Nov 26, 2003 1:31 am

mai asilum draga...pp ca o sa termini reziul asta...promiti ca o sa te apuci de invatat sau sa-l rog pe blanculescu sau alt idis de la minister sa te identifice acum sau dupa ce absolvi rezidentiatul...ca in scopul tau atins ai implicat si niste kestii numiti pacienti pe care nu stiu cum o sai "tai" matale daca o sa cotinui "oligofreniada" .....mai bine da pe specialitatea "morga"..asa o sa-ti atingi si scopul si o sa stea si Romania linistita...NU...serios :)

raluca25
senior
senior

Postby raluca25 » Wed Nov 26, 2003 1:33 am

OK, am dat post-ul si acolo.
Inca ceva: la stiri (chiar nu mai tin minte postul TV) s-a spus ceva cum ca vina pt actualul scandal la rezi o poarta fostul ministru. Nu stiu la ce sa ne mai asteptam...se va politiza tot tambalaul asta?

catalint
junior
junior

Postby catalint » Wed Nov 26, 2003 1:45 am

nu vreu sa descurajez pe nimeni ,doar pt ca eu nu mai sper.dar totusi gindind coerent,realizez ca acest examen a fost jalnic !e stupid sa imparti asa ca blanculescu candidatii in cifre!scopul acestui examen nu afost atins..pt ca nu s-a facut o evaluare obiectiva,pentru ca nu toti cu 950 sunt egali.banuiesc ca specimene precum asilum intre cei cu 950 mai sunt citeva zeci{nu contest pe cei care au luat pt ca meritau}ce nu vedeti voi ,sau uitati sa vedeti,e ca prin acest exam.si-au batut joc de viata noastra!eu nu puteam sa cred ca ,cu 949 cit am luat pot sa-mi cumpar o gogoasa,raminind pe dinafara!fratilor sistemul e corupt....nu cred,sincer ca vom rezolva ceva prin vreun protest,pt ca ni se va da peste bot imediat,si pt ca multi din cei cu 950 sunt prea egoisti sa recunoasca ca rez afost stupid,si pt ca exista si gaselnite gen asilum,care te mai si sfideaza spunind ca au invatat in 30 de zile! sincer eugen nu stiu de ce asilum mai posteaza pt. ca el singur recunoaste cum a facut-o! de ce sa-manince mie nervii unul ca el.......in continuare nu cred ca vom reusi nimic protestind,pt ca nimeni din cei cu 950 nu va sufla o vorba vezi doamne! asta e:"cine-a spus ca viata-i dreapta"?....
"Oh well, whatever...nevermind"Kurt Cobain

raluca25
senior
senior

Postby raluca25 » Wed Nov 26, 2003 1:49 am

In continuare ura, scindare, nimic pozitiv... doar voci care urla in vid...

eugen
Site Admin

Postby eugen » Wed Nov 26, 2003 1:53 am

marcellus wrote: Ma mira intr-un fel atasamentul tau fata de o anumita categorie dintre concurenti si faptul ca, desi ai zis ca te preocupa soarta sistemului, nu impartasesti ideea ca acesta trebuie schimbat. Pe tine chiar nu te deranjeaza deloc ca niste incompetenti sa-ti decida soarta?
Sorry, ca poate sunt subiectiv, dar in multe privinte de asemeni cu denim sau asylum, pe care mai inainte ii condamnai, a propos de doza de cinism din post-ul de mai sus.

pare intr-adevar greu de crezut ca mai e cineva obiectiv pe aici, nu? de doua zile nu stau decat la forum si la aflat stiri in timp util sa le punem aici, sa le afle toata lumea. :( stii cate reprosuri primesc pe mail, pe PM, si chiar si in viu grai de la ambele tabere? de ce ii sustii pe cei cu protestele? da de ce ii aperi pe cei cu 950? de ce, de ce.. dar m-am obisnuit, e naspa sa te ocupi de un forum, mai ales al medicinistilor poate sa fie un cosmar. intrebati-i si pe ceilalti.. crede-ma ca daca as vrea sa fiu impartial mi-ar fi foarte usor s-o fac :(

marcellus wrote: Tu crezi ca cel care a luat 948 puncte a muncit mai putin decat unul care a luat 950?

:x cum mai sa cred asa ceva? ti-am spus ca ii inteleg pe toti ca se simt groaznic - si cei picati dintr-o bulina, si cei care au luat si-s pusi in situatia sa mai dea un examen. dar astea au fost conditiile, anuntate din timp - si rezultatul previzibil prin simularile online. am auzit cele mai deosebite argumente pentru a justifica revolta unora; de exemplu, partenera unui user picat, spunea ca " merita sa ia, va spun cu mana pe inima".. le inteleg supararea, dar in romania anul asta examenul n-a constat doar in stiintza ci si in concentrare maxima, aproape de limita umana. daca asta a fost examenul, si era clar ce dezastru urmeaza sa iasa, de ce n-au chemat atunci televiziunea si presa sa faca scandal? ar fi iesit toti in strada! nu erau tabere atunci.. ce prostie. nimeni nu raspunde la intrebarea asta! cum adica, lumea era ocupata cu invatatul? pai atunci, asta merita, nu??? s-au gandit numai la ei, acum si cei care au luat fac la fel! ma uit acum si nu-mi vine sa cred, deci se poate face scandal, totul e sa vrem! dar nu vrem decat cand nu mai avem nimic de pierdut, nu? si atunci brusc rezultatele nu mai sunt fair-play.. si sistemul e putred.. era si inainte da' aveam de invatat.. acu cand e de ales intre un an de stat acasa si tot posibilul pentru repetare, de ce nu..

una peste alta, pentru faptul ca nimeni nu a protestat inainte nu exista nici o scuza! ca aveau de invatat mi se pare o justificare ilogica.. ca si cum ar veni unul si ar zice ca urmeaza sa taie un picior la 5 din 6 oameni care nu fac destule genoflexiuni, si tu sa fii prea preocupat cu alea ca sa mai strigi - ba, sariti, unii din noi vor ramane fara un picior.. dar mentionez, acest exemplu nu este valabil pe teritoriul romaniei. aici, merge altfel: cei care raman fara un picior propun repetarea probei de data asta cu taiatul mainilor dupa flotari.. recompensa e ca acel 1 din 6 nu i se taie capul...

daca e sa ma intrebi pe mine unde e punctul slab aici - nicaieri in lume nu sunt atat de multi absolventi de umf nedoriti de nimeni. 6.3 pe loc la chirurgie? de ce baga in continuare liceeni pe banda rulanta in UMF in fiecare an, daca nu e nevoie de ei dupa? ca sa nu-si piarda profii catedrele de muls? de ce nu manifesta nimeni si pentru asta? si generatiile viitoare ar candida la 1-2/loc, si am putea spune ca ne pasa si de ei! ne pasa pe naiba.. oscilam intre inertie si plecat din tara..

vladposte
newbie
newbie

Postby vladposte » Wed Nov 26, 2003 2:00 am

Salut!
Last edited by vladposte on Tue Dec 02, 2003 4:59 am, edited 2 times in total.

garbie
junior
junior

Postby garbie » Wed Nov 26, 2003 2:02 am

Eugen ai si tu dreptate in felul tau, dar macar acum cind a ajuns cutitul la os si lumea e dispusa sa iasa in strada, macar acum poate putem schimba ceva

Asa ca azi(e trecut de 00.00) la 10.00 la Min Sanatatii sa fim cit mai multi!!!

eugen
Site Admin

Postby eugen » Wed Nov 26, 2003 2:09 am

garbie wrote:macar acum cind a ajuns cutitul la os si lumea e dispusa sa iasa in strada, macar acum poate putem schimba ceva

i agree - dar tare mi-e ca se va marsa strict pe anularea rezi.. si daca vi se va propune un targ guvernamental tipic, se anuleaza rezi dar voi renuntati la revendicarile cu noua lege a preparatorilor si rezi cu dosare de la anul, voi ce faceti? renunta lumea la "a doua sansa" de anul asta pentru curatzarea sistemului de lipitori pe viitor? hmm, i doubt.. don't you?

garbie
junior
junior

Postby garbie » Wed Nov 26, 2003 2:13 am

Eugen avem nevoie de un om ca tine, poti sa vii si tu acolo?

Cu citeva idei, cu ceva propuneri, poti sa ne ajuti.

stancu
junior
junior

Hmmm...

Postby stancu » Wed Nov 26, 2003 2:13 am

Eu sunt curios sa vad ce note vor lua colegii nostrii cu 950 la testul de departajare! Cred ca astfel a sa-i vedem pe cei ce au memorat grilele dupa punctajele "inalte" la grile la prima vedere.

depth_charge
newbie
newbie

Postby depth_charge » Wed Nov 26, 2003 2:21 am

Haideti sa nu exageram... Eu am luat un ingrat 949, dar a crede ca cei care au luat 950 sunt toti niste imbecili e cel putin rea intentie,,,
In plus cred ca li se vor face niste grile "exemplare" pe care nici autorii sa nu stie sa le rezolve :D (gen punctaj mare=400 din 750 puncte)

Sa se invete minte :D...

Haideti, minti mai limpezi tovarasi...

sl0bizz
elder
elder

Postby sl0bizz » Wed Nov 26, 2003 2:29 am

eugen wrote:daca e sa ma intrebi pe mine unde e punctul slab aici - nicaieri in lume nu sunt atat de multi absolventi de umf nedoriti de nimeni. 6.3 pe loc la chirurgie? de ce baga in continuare liceeni pe banda rulanta in UMF in fiecare an, daca nu e nevoie de ei dupa?

"nu e nevoie"...ba da, e nevoie, poti sa cumperi tomograf la fiecare spital daca nu ai medici pentru asistenta primara suficienti, tot o sa moara oameni care puteau fi salvati. Doar ca sistemul a redus starea de medic de familie la ceva jalnic, iar cea de generalist, la un muritor de foame si de senzatia incompetentei.
Nici unul din noi nu isi accepta "dimensiunea de dispensar" pentru ca si poporul, tembel, da shpaga chirurgului, mai rar cardiologului si de loc "prostului" de medic de familie.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

eugen
Site Admin

Postby eugen » Wed Nov 26, 2003 2:31 am

mai, in primul rand eu nu-s de acord cu anularea rezidentiatului. ca admin aici am fost si o sa fiu obiectiv cu toata lumea cu orice risc, dar parerea mea am zis-o in exemplul ala cu taiatul mainilor.. eu cred ca cei care nu au facut nimic inainte de rezi, si au intrat asa sperand ca nu vor fi ei cei cu ghinion, si-au pierdut dreptul sa ceara asa ceva. si asta pentru ca, daca tot ne place fair-play-ul, nu e fair fatza de cei care l-au luat.

o putem tine asa la nesfarsit, se da din grile la prima vedere din nou, si cei picati acuza MS de lipsa de transparenta, ca unii se pare ca au stiut grilele, etc, ca astea nu-s conditii echitabile si se cere repetarea examenului.. pana ramaneti toti fara neuroni.. pentru ca asta va crea un precedent -

sunt de acord ca anul asta cei picati nu o meritau, dar asa as putea sa zic si eu ca nu meritam sa ma nasc in Romania! este singurul lucru pentru care pot sa dau "vina" pe altii.. in rest, sta in puterile mele sa-mi fac o viata mai buna. nu dand in cap unii altora o sa facem ceva - si de data asta cei cu anularea rezi dupa examen nu aveti dreptate, asta e parerea mea. mi-ati dovedi ca ma insel daca maine protestul ar fi pentru schimbarea rezi2004, demascarea sistemului preparatori-doctoranzi, si tragerea la raspundere pentru cei vinovati de tortura administrata anul asta la rezi. dar nu anularea, cu asta nu sunt de acord - trebuia facuta inainte de examen, acum nu e corect.

sper ca intelegeti ca asta e parerea mea, si voi fi in continuare obiectiv cu ambele tabere. la rezi am luat 774 dupa o luna de invatat (am vrut sa particip si eu la marele circ national), peste 2 luni plecam oricum in uk sau dau plab. sunt detasat de examenul asta, dar am vazut si eu ce porcarie infernala a fost, desi nu ca voi care ati invatat atatea luni. poate acum nu mai eram nici eu obiectiv, si nu va condamn nici pe unii nici pe altii; dar asta nu ma impiedica sa-mi spun parerea - nu e corect sa cereti anularea dupa examen, trebuia facut inainte, ca sa fie corect pentru toti.

r121
newbie
newbie

ce se intampla?

Postby r121 » Wed Nov 26, 2003 2:31 am

am scos pe chirurgie 949 pentru ca am pus la grila 74 din varianta B raspunsul corespunzator bibliografiei, si nu ca pe internet. e o prostie! au sa-l anuleze? ar trebui recorectat si atunci toti cei cu 950 ar avea 949! asa m-i se pare corect! cine mai e pe-acolo in aceeasi situatie?

muky
junior
junior

Postby muky » Wed Nov 26, 2003 2:35 am

M-am gandit sa nu il las pe Eugen singur in cushca leilor shi sa va arat cam cum gandea aku 2 luni un protestatar care astazi lupta din greu contra sistemului shi nu are sinceritatea ca sa nu zic altfel sa zica ca de fapt el vrea sa mai dea odata pentru ca prima data pur shi simplu nu a fost bine...
sl0bizz wrote:Bey, imi ruinati sansele, eu azi ma apuc de invatat (din motive serioase nu am avut timp pina acum).
Bine inteles, nu vreau sa citesc mai mult decit grilele.
Va e frica ca va iau locul? Daca ati fost intelepti si ati citit din carte de 4 luni de cind se stie, o sa ma depasiti cu 2-3 ture

asta se intampla la 4 luni dupa ce fusese anuntzata bibliografia...deh sistemul

astazi
sl0bizz wrote:Avem nevoie si de presa. Trebuie chemati si ceilalti care nu intra aici. La urma urmelor e si inteesul celor care vor da mai tirziu, pentru a evita mascarada.
Pai daca nu ma incurcam cu cartea si invatam numai grile (daca puteam, dar nu am putut) cu cele 5 capitole care mi-au ramas necitite si tot luam. Mie mi se cam rupea de luat, dar faptul ca am pierdut 40 de zile de facultate (la a doua, pe care o platesc) ma enerveaza la culme
...trebuie sa recunosc ca are ceva din fidel castro ( nu am nimik cu tine sl0bizz )

40 de zile de facultate...

am recitit discutziile de acu 3 luni shi va zic ca pe numarate erau 30 de useri care postau constant shi care nu erau de acord cu examenul pe baza grilelor...ma intreb ceilaltzi care astazi vor sa skimbe sistemul unde erau atunci...cred ca prea preocupatzi sa toceasca cat mai bine grilele....am mai spus shi o mai spun eram 100% de acord sa ies atunci i n strada, sa ies in strada sa impiedic votarea legii care se incearca a fi introdusa pentru ca doar asha punand problema potzi sa skimbi ceva...dar cum a zis shi eugen studentzii la medicina nu shtiu decat sa se improashte cu noroi unii cu altzii shi sa iasa in strada cand nu mai au nik de pierdut...e trist shi in acelashi timp riscatzi sa cadetzi in ridicol cu texte din astea ieftine

Vic
junior
junior

Postby Vic » Wed Nov 26, 2003 2:45 am

:lol:
Asta cred ca e profilul contestatarului...nimic de zis.

depth_charge
newbie
newbie

Postby depth_charge » Wed Nov 26, 2003 2:46 am

corect :?

Tyby
Dungeon Keeper

Postby Tyby » Wed Nov 26, 2003 2:49 am

gaurika wrote:3. Acu, daca tot veni vremea sa faceti scandal, nu o faceti ca la usa cortului ... pentru ca daca va duceti sa anulati rezidentiatul, mare lucru nu cred ca se rezolva ... din contra ...

Dovediti acolo ca NU sunteti niste ofticati cu punctaje sub cele de intrare (nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar asa veti fi priviti daca veti sustine sus si tare ca cei cu 950 sunt tampiti si voi nedreptatiti - si in concluzie sa se anuleze examenul), ci niste medici care vor sa schimbe ceva, si nu vor doar dreptate pentru ei ... Niste medici care vor un sitem (macar) mai corect decat cel de anul asta, un sistem ca ansamblu mai corect, nu numai un rezidentiat gandit aiurea si pus in aplicare si mai si. Daca mereti acolo, mereti cu un cap pe umeri si fiti constienti ca examenul de anul asta NU se va anula (sa daca - prin absurd se va intampla asta -) nu va fi in avantajul vostru!

azi dimineata la 4 scriam cele de mai sus ... se pare ca nu prea s-a dat importanta ... si ati fost acolo si ati cerut ce?! sus si tare?!

ANULAREA REZIDENTIATULUI !?!? Bravo copii!

Nu am venit pentru ca nu am reusit sa ma trezesc pana la ora aia ... si m-a cam ajuns de cateva saptamai ... si eram ofticat cand m-am trezit ca nu am fost la MS ... Sincer, cand am aflat ce-a fost, mi-a devenit indiferent ... sa nu zic mai rau. ...

Sunt de acord sa vin, sa mergem, sa facem ... dar NU sa anulam rezidentiatul .... Sunt de acord sa merg in fiecare dimineata la minister, dar nu pentru ceea ce vreti voi, ci pentru a ne apropia de un sistem pe care l-am descris aici (in viziune proprie si, poate, aberanta - dar eu pentru ASTA vreau sa lupt, si nu pentru anularea unui examen care ar duce la mai mult rau decat bine - plus ca nu vreau sa lupt alaturi de unii care - sa-mi fie iertata convingerea - dupa ce se vor vedea cu sacii in caruta vor uita scopul final - am spus unii, NU toti):

http://www.tucashow.ro/forum/thread.php ... d=4&page=1

Adaugat initial de mtm

Problema e un pic mai nasoala ... pentru ca NU vrem DOAR un salariu ... vrem O SANSA ... o sansa REALA pentru a ne implini UN VIS:

- VISUL de a nu mai fi priviti ca paria intelectualilor din Romania, ca monstrii aia de la medicina ... din pacate, recentul eveniment probabil va accentua si mai mult aceasta imagine de monstruozitate ... pentru un om normal reprezinta intr-adevar cel putin o ciudatenie sa inveti peste 4000 de intrebari, fiecare avand 5 raspunsuri, timp de 6 saptamani in asa fel incat sa reusesti ca, in conditii de stres maxim sa inbulinezi aproximativ 600 de cercuri (elipse de fapt) PERFECT. Dar, dupa absolvirea unei facultati in care multi DOAR asta au fost obisnuiti sa faca - sa inmagazineze MECANIC orice, indiferent de scopul final - aceasta performata este un lucru aproape normal ... revin si la asta mai tarziu ..

- VISUL, intr-adevar, al unor SALARII ... pentru ca asa e normal - nu facem parte din nici o secta (pseudo)altruista gen Martotii lui Iehova ... muncim cu drag si spor si nu cerem SALARII degeaba ... am vrut sa las asta la sfarsit, dar m-am razgandit, deoarece ar fi fost nedrept fata de noi si restul care citesc ... e un punct important din VISUL ala al nostru ... si, cred ca, in cea mai mare parte, il meritam ... poate revin si la asta ... oricum SALARIU, NU cei 3.000.000 lei pe care ii ia un rezident la sfarsitul unei luni de spital, cu garzi (neplatite - apropo') cand "i se scoala" sefului de sectie si munca pe branci de 12 ore / zi, minim 5 zile pe saptamana ...

- VISAM la un SISTEM corect, care sa ne dea un suflu, o motivatie ... un sistem care sa ne permita sa invatam sa practicam o meserie grea in conditii macar acceptabile si sa ne puna in fata un final: ai muncit, esti bun, ai potential - tot respectul, e dreptul tau sa practici in continuare - noi iti oferim o sansa ... in realitate, dupa 4-5-6-7 ani de specializare, rezidentul este pur si simplu ARUNCAT in strada: Descurca-te baiete, ca noi nu-ti dam NIMIC! Nici macar o INFORMATIE! - trist, dar adevarat ...

- VISAM sa NU mai fie nevoie de SPAGA! ... poate o sa vi se para curios, dar NU vrem spaga ... nu vrem sa ne simtim vinovati ca luam un pachet de tigari in garda de la Domniile-Voastre ... la fel, vrem sa nu mai trebuiasca sa DAM nici noi SPAGA pentru un amarat de post de preparator sau asistent - pozitie ingrata, dar care ne poate da un fals sentiment de siguranta a continuitatii unui post si o alternativa cat de cat acceptabila aruncatului in strada cu stigmata: SOMER. Si, poate nu stiti, dar spagile pe care le impingem noi sunt "un pic" mai ... grase decat cele care mai pica intr-o garda ... asta in conditiile in care un pachet de tigari poate fi comparat cu o suma cu 4 cifre in moneda internationala ...

- mai visam la o ierarhie corecta, la o specializare, la o posibilitate reala de invatare in afara, visam la un sentiment de solidaritate intre noi (si nu la io m-am descurcat, asa ca nu-mi pasa), visam la Doctorul in halat alb, zambitor pe care il vedeti la televizor, si nu la cel indobitocit de plata intretinerii la garsoniera, de inghesuiala din trolee de dimineata cand trebuie sa ajunga la raport, de marlania sefilor si (culmea) mancatoria si nesimtirea celor aflati sub el ierarhic ... etc ... Dar astea deja sunt vise in Romania...

Vi se pare ca VISAM prea mult ... Vi se pare ca cerem prea mult de la societate? de cate ori ati refuzat joburi in care va erau indeplinite mai multe dorinte decat "visele" noastre pe motiv ca ofera prea putin?!

Rezidentiatul de anul acesta? S-a spus destul ... Au mizat poate pe incapacitatea absolventului medicinist de a rumega 4000 - 5000 de intrebari ... Si s-au inselat ... Sau poate au mizat TOCMAI pe capacitatea lui ... si s-a dorit situatia actuala ... motive s-ar gasi...

Vinovati nu sunt nici cei care au luat maximul, nici cei care au luat mai putin ... vinovat este sistemul, vinovati sunt TOTI absolventii pentru ca au acceptat acest sistem. Si ar trebui sapat un pic ... INDIFERENT ca este sau nu an electoral ... Indiferent ca vor cadea sau nu capete ... dar, probabil, nu se va intampla ...

Mare bai? nu prea-i ... pentru ca acest rezidentiat este doar varful unui iceberg, este doar imaginea benigna a ceea ce se intampla in sistemul medico-educational / medical in tara asta ... si vor trebui sa se schimbe multe, vor trebui sa se modifice radical mentalitati, proceduri, organizari (si altele) pentru ca noi sa ne putem apropia macar un pic de VISUL nostru ... Pana atunci - vom ramane probabil aceeasi tagma hulita de toata lumea, scuipatoarea sistemului medical romanesc ... si poate pe buna dreptate ...

Poate ca nu am fost tocmai ON-TOPIC, si de aceea rog sa-mi fie scuzata paranteza ... cu atat mai mult cu cat vorbesc din pozitia unuia care ar putea fi numit "outsider" in medicina romaneasca, la care am fost nevoit sa renunt (in speranta ca voi vedea totusi o sansa cat de mica de a-mi atinge visul initial de medic - si ca asta nu se va intampla mult prea tarziu pentru a ma putea intoarce din drum).

Problema rezidentiatului din acest an NU se pune ca au luat o gramada de tampiti punctaj maxim si vor prinde un post de specializare ... pentru ca NU e adevarat ... dar printre ei sunt (sa-mi fie scuzat) si tampiti ... nu foarte multi, dar destui cat sa ridice o problema MARE: peste 6 ani va fi foarte greu sa-i mai diferentiezi pe ai tampiti de cei cu adevarat buni ... si atunci:

Unde te vei duce cu parintii, copiii, fratii etc la un control medical?! Unde te vei duce TU cand vei avea nevoie!? Cum vei putea sa-i alegi, daca cel mai important examen din viata unui medic (examenul care ii va hotara, practic, cursul vietii) nu reuseste sa scoata NIMIC in evidenta, nu a fost in stare sa faca nici o departajare reala. Pentru ca, oricum, cele care urmeaza sunt doar pe bani si pile, deci nu mai au nici o relevanta ....

Cam asta e ...

Va urez sa fiti SANATOSI ... la propriu!

de-aici incolo - este alegerea voastra ce veti cere ... daca vreti ca si peste 7, si peste 8 si peste 15 ani tot medici la care sa te duci cu frica ... daca vreti ca in continuare, asa cum spunea Eugen, sa se faca medicinisti pe banda pentru ca unele reptile sa nu-si piarda catedra - atunci azi ati facut un lucru tare bun ... si continuati sa-l faceti si maine ... si poimaine ... poate asa veti avea macar sentimentul de impacare cu voi si cei din jur: Noi am luptat, dar nu s-a putut!
formerly known as gaurika ...

May the best from your past be the worst in your future!

Tyby out!

eugen
Site Admin

Postby eugen » Wed Nov 26, 2003 2:58 am

Vic wrote::lol:

nu, eu nu cred ca-s toti asa,mai sunt si exceptii. cum nu cred ca-s nici in tabara ailalta toti in vreun fel sau in altul; pur si simplu, n-are sens sa ne acuzam unii pe altii de tot felul..
cut the crap! nu vedeti adevarata mare magarie.. intrati in rezi si nu aveti post dupa aia.. or sa fie ocupate tot de preparatorii si doctoranzii care au totul asigurat.. de parca intratul asta in rezidentiat ar insemna ceva - intrebati-i pe cei deja rezidenti si care n-au pile (cum sunteti si voi, in marea majoritate) - marea frecare de menta, si la capat o mare plasa :(

aloo, trezirea! eu nu va cer decat sa fiti sinceri! e un moment in care intr-adevar se poate castiga ceva, si pentru cei care vin, si pentru noi TOTI. dar din pacate nu se va intampla, pentru ca marea majoritate a celor care cer anularea rezi NU-I INTERESEAZA de ce vine dupa ei! si vor ceda daca un ministru destept le va propune o intelegere - mai dati o data, dar renuntati la celelalte cereri (asta in ipoteza absurda ca unii dintre fostii nostri colegi care ne parau la secretara ca am lipsit la stagiu, ca sa luam si noi absentza, i-ar interesa vreodata ALTCEVA decat propriul lor post de lins in fund seful de clinica, si de dat in cap la colegi.. si ar sustine astfel de revendicari..)

C.M
senior
senior

Postby C.M » Wed Nov 26, 2003 3:13 am

Dupa ce-am citit postul tau (gaurika) am simtit o nevoie acuta de a ma ridica de pe scaun si de a aplauda....pe bune....exact asta ar trebui sa simtim cu totii,noi astia care vrem sa apartinem acestei branse! Dar problema e alta:ca totul ramane la stadiul de vorbe si de chat pe acest forum.Nu stim sa ne ridicam si sa cerem ceea ce este just:drepturile noastre.Am vrut la un moment dat sa nu postez nimic sa nu zica lumea ca-s prea mica (an5)si ma introduc in discutie...dar toti trebuie sa luam atitudine:ca suntem inca studenti sau am terminat!M-am speriat anul asta cand am vazut ca au intrat peste 200 de oameni la fac(la noi la c-ta e enorm nr),media de la bac reprezentand prea mult...unde o sa ajungem?!Si extrapolez de la "eu cu cine votez?"---la :"eu pentru ce mai invat?"
Acolo unde ignoranta e fericire,e o nebunie sa fii destept!

ciresar1988
elder
elder

Postby ciresar1988 » Wed Nov 26, 2003 3:27 am

Eu nu vreau sa se anuleze. De ce? Pentru ca am picat dintr-o intamplare, aceeasi intamplare din care s-ar fi putut sa iau. Si daca as fi luat, i-as fi urat pe cai care ar fi cerut anularea.
Ce vreau eu e sa nu se permita acea departajare. NU E LEGALA. Daca se permite, se creeaza precedentul. La anul s-ar putea sa iau.Nu vreau sa mi se intample si mie asta. Nu vreau sa primesc pedeapsa pt. ca am luat nota maxima,. Nu vreau ortopedie la Iasi pentru ca am luat nota 10.
Si mai ales nu vreau ca un ministru, oricare ar fi el, platit din banii mei, sa imi spuna ca el a hotarat, eu nu contez!
La 10 vin la minister pentru ca vreau sa ma pot privi in oglinda!
Cu prostul nescolarizat
Te lupti putin si ai scapat.
Dar duci o lupta colosala,
Cu prostul care are scoala!
(user neserios)

coconut

Postby coconut » Wed Nov 26, 2003 3:29 am

V-am urmarit discutiile de vreo luna si ceva, dar inainte de rez. nimeni nu comenta nimic vis-a vis de sistemul asta pt. ca daca e sa recunoastem toti aveam impresia ca o sa facem parte dintre cei 246 de rezidenti...Daca lucrurile nu stau acum chiar asa e si vina noastra intr-o anumita masura.La urma urmei tot ce a contat a fost cat ne-am concentrat in cele 4 ore la colorat.Deci nu avem acum ce sa mai contestam dar daca de grile am stiut toti, de ce nu vb. nimeni despre celelalte "maruntisuri" care daca nu sunt la fel de importante, au totusi un rol destul de imp. la completat:cariocile alea care nu stiu de unde le-au luat, bataie de joc, sa inteleg ca din 1500000 nu au avut fonduri sa ne ia o carioca cel putin care sa nu curga?sau nu au avut bani pt. a scoate mai multe caiete pt. raspunsuri corecte? Daca in ceea ce priveste rezultatul nu mai putem face nimic, cel putin sa incercam sa schimbam "maruntisurile" pt. ca la anul, cand o sa dau si eu iarasi rez. nu vreau sa ma mai stresez de faptul ca depasesc bulina pt. ca difuzeaza carioca sau ca nu mai pot schimba foaia,sa nu mai discutam de ex. dat pe mesele alea din lab de biochimie,unde treb. sa pui caietul cu intreb. sub foaie ca sa poti completa.Cred ca cel putin in privinta "maruntisurilor" am putea fi ceva mai uniti.. sau ma insel?

r121
newbie
newbie

de la contestatar

Postby r121 » Wed Nov 26, 2003 3:33 am

Vic wrote::lol:

mda... cum crezi. daca credeti c-au sa anuleze rahatul de anul asta, va inselati! din pacate e o utopie. singura "solutie" e sa-i tragi prin instante, si pentru asta-ti trebuie probe. eu unul asa am sa fac. astept rezultatele finale si ma pun pe treaba. pacat ca nu sunteti organizati. :(

eugen
Site Admin

Postby eugen » Wed Nov 26, 2003 3:37 am

ciresar1988 wrote:Eu nu vreau sa se anuleze. De ce? Pentru ca am picat dintr-o intamplare, aceeasi intamplare din care s-ar fi putut sa iau. Si daca as fi luat, i-as fi urat pe cai care ar fi cerut anularea.

uite-asa as fi vrut, oameni sinceri. daca toti erau asa, nu mai iesea balacareala de azi.

ciresar1988 wrote:Ce vreau eu e sa nu se permita acea departajare. NU E LEGALA. Daca se permite, se creeaza precedentul. La anul s-ar putea sa iau.Nu vreau sa mi se intample si mie asta. Nu vreau sa primesc pedeapsa pt. ca am luat nota maxima,. Nu vreau ortopedie la Iasi pentru ca am luat nota 10.

of... ieri eu ziceam ca cea mai mare pedeapsa pentru astia ar fi ca toti cei 250 sa saboteze barajul si sa ceara suplimentarea locurilor, pe drept. m-ar unge la inima, dar tare mi-e ca nu se poate. oricum pentru asta as iesi si eu in strada. bine ca pot suplimenta locurile pentru pile, bine ca intra 4 la ch plastica si se dubleaza numarul prin primavara.. bine ca pentru aia se poate, dar pentru cei care au luat rezi nu :evil:

oricum ciresar, sa stii ca e legala.. o ordonantza guvernamentala are puteri discretionare in romania.. de aia lui adrian nastase ii place si mai vrea :?

Tyby
Dungeon Keeper

Postby Tyby » Wed Nov 26, 2003 3:48 am

multam de apreciere, chiar daca nu asta era scopul ...

Problema mie mi se pare mult mai jalnica ... si incepe de la admiterea in UMFuri ... nu spun din liceu (desi nu cred ca as gresi prea mult) ...

Asa cum la alte facultati se da proba PRACTICA, ar trebui si la medicina sa se fac o triere drastica la admitere, cu proba eliminatorie ... ar trebui ca oamenii aia sa dovedeasca cumva ca pot si vor sa faca medicina ... ca stiu ce inseamna un Sistem de sanatate, ca au idee cum functioneaza acesta (sau cum ar trebui) si ca vor fi in stare sa se adapteze acestui sistem. Apoi facultatea - la sange ... nu ce am facut noi ... si fac (din ce in ce mai rau generatiile actuale - si nu din vina lor). Nu e obligatoriu ca oricine a intrat la medicina sa o si termine ... si tot asa ... se poate ajunge pana la preparatori, doctoranzi, rezidenti, specialisti, examene de specialitate ...

Cat despre departajare - nu sunt de acord cu ea, dar eu personal nu vad o alta solutie - cat de cat corecta de a afla care sunt cei mai buni si de a crea o ierarhie a rezultatelor ...

Am spus cat-de-cat corecta pentru ca dubii vor exista despre corectitudinea metodei (si mai ales a celor ce o vor aplica) - eu unul am unele destul de mari ...

Ciresare - ai luat 10, dar mai sunt inca 249 care au luat aceeasi nota ... si trebuie facuta o departajare, iar cel mai corect e ca aceasta departajare sa fie facuta prin testare ... in principiu una cu grad de dificultate mai mare decat cea precedenta si care sa respecte auspiciile legale ale concursului de rezidentiat (bibliografie, mod de organizare, testare etc). Nu zic ca e cea mai buna solutie, ci ca e singura pe care o vad ... deci, implicit - cea mai buna ... Ideea cu suplimentarea locurilor pe specialitatile chirurgicale atat cat ar fi nevoie sa satisfaca dorintele candidatilor este ireala si cu implicatii mai nasoale pe termen lung ... gandeste-te ca luati 50 chirurgie plastica si 100 gineco, etc ... peste 6 ani DE UNDE veti avea posturi ... v-ar spune: noi v-am dat ce-atzi cerut, dar NU am spus ca va dam si posturi copii ... descurcatzi-va ... si ar avea dreptate!

Facem parte dintr-o tagma pacatoasa, in care decat sa te chinui sa aduni 100 de oameni la un loc pentru un scop colectiv, pentru a lupta pentru un principiu, mai bine te duci draqului si vinzi ziare la colt ... Daca tot s-a reusit concentrarea asta de forte care s-au dezlantuit in ultimile zile pe forum, hai sa le canalizam spre ceva cu adevarat constructiv ... nu de alta, dar SINCER nu shtiu daca vom mai reusi si a doua oara acest lucru ...

Cam asta era ideea!
formerly known as gaurika ...

May the best from your past be the worst in your future!

Tyby out!

victor
elder
elder

Postby victor » Wed Nov 26, 2003 7:48 am

O sa fac intai o revista a presei - reactiile de azi - si pe urma - in sfarsit - o sa imi spun si eu parerea:

http://www.adevarulonline.ro/index.jsp? ... e_id=62111

La originea scandalului care a blocat examenul de rezidentiat - acelasi dr. Mircea Beuran
O intreaga generatie de medici poate pierde un an de pregatire de specialitate

Examenul de rezidentiat din acest an se va solutiona in instanta, existand riscul ca, dupa mai multe luni de procese, concursul sa fie invalidat. Astfel, o intreaga generatie de medici va pierde un an de pregatire de specialtate. O parte sau alta dintre candidati va contesta in instanta decizia, in functie de pozitia pe care s-au clasat. Daca se anuleaza rezidentiatul, se vor adresa Justitiei cei care au luat punctaje foarte mari. Daca se foloseste un nou test de departajare, vor contesta decizia cei care au obtinut punctaje mai mici. Ministrul interimar al Sanatatii ne-a declarat ca este pregatit de proces, stiind ca, orice va face, rezidentiatul va ajunge la tribunal. Solutia de moment gasita de Blanculescu este un test de departajare care se va da saptamana viitoare pentru cei 250 de candidati care au obtinut punctajul maxim la specialitatea de chirurgie de la rezidentiat, din cele 264 de locuri scoase la concurs. Ceilalti 91 de candidati vor fi departajati prin "calcul ponderat". Multi dintre concurenti acuza superficialitatea acestui examen si nu considera normal ca intrebarile de la rezidentiat sa fie publicate din timp pe Internet, dar sa nu acopere decat o mica parte din bibliografie. Parerile candidatilor de pe un site online al studentilor in medicina sunt de peste 60 la suta pentru anularea rezidentiatului. Numai 10 la suta ar dori un test de baraj. De fapt, problemele au inceput in septembrie. Atunci, dr. Mircea Beuran, ministrul Sanatatii, a hotarat ca testele publicate orientativ pe Internet vor deveni testele definitive, pe baza carora se va da examenul. Medicii sustin ca in timp ce ei au invatat din bibliografie, unii candidati, care au avut informatii privilegiate, au tocit taman acele intrebari, din primavara pana in luna septembrie, cand au aflat toti ca acelea sunt testele de la rezidentiat. Ionel Blanculescu sustine ca "nu am fost de acord sa organizam un nou concurs pentru toti candidatii care au optat pentru specializarea chirurgie si am decis sa ii departajez numai pe cei cu rezultate foarte bune. Punctajul maxim reprezinta o performanta deosebita, pentru care candidatii merita felicitari, nu sa fie blamati, asa cum au incercat unii colegi". Profesori cu experienta din UMF Bucuresti au apreciat insa ca intrebarile erau de dificultate medie sau usoara. Metoda a fost gresita, spun ei, pentru ca nu s-au ales si intrebari grele, care sa poata departaja candidatii. Prof. dr. Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor, considera ca rezidentiatul a iesit prost, iar cei care au gresit trebuie sa gaseasca solutia iesirii din aceasta criza. "Examenul-grila se practica in SUA, ne-a spus prof. Cinteza, dar baza de date este de 3-4 ori mai mare. La noi s-au folosit doar 3.000 de intrebari fata de 12-16 mii in SUA. Acolo, doar cativa candidati ating punctajul maxim, niciodata la suta la suta, iar plaja de note este foarte mare, putandu-se face usor diferenta". Cei care contesta calitatea rezidentiatului asteapta cu nerabdare rezultatele de la noul test, deoarece se vor da alte grile. Cei mai multi participanti la rezidentiat contesta si legalitatea schimbarii metodologiei de departajare imediat dupa desfasurarea concursului. Organizarea unui nou test presupune niste cheltuieli suplimentare, dar prof. dr. Florin Popa, seful Comisiei Centrale de Rezidentiat, sustine ca nu vor fi probleme financiare. Mai ales ca o mare parte din bani sunt achitati de concurenti. De asemenea, acesta a adaugat ca "nu este vorba de neglijenta in serviciu, pentru ca nimeni nu a contestat modul de organizare al concursului, ci faptul ca au fost multe punctaje maxime". (?!) Ministrul Blanculescu este de alta parere si spune ca a fost silit sa ia o decizie pentru a nu opri procesul de invatamant. Dupa ce se va incheia procesul, Blanculescu spune ca trebuie sa se faca o analiza calitativa a intrebarilor de la concurs si trebuie vazut daca au fost erori in metodologie. "Dupa aceea, cei care au gresit in elaborarea testelor si gestionarea situatiei vor trebui sa raspunda".

http://www.evenimentulzilei.ro/social/?news_id=138558

Defectiune la rezidentiat tip “Nadia Comaneci”

Simona Popa
Miercuri, 26 Noiembrie 2003

Ministrul Blanculescu compara examenul medicilor cu blocarea calculatorului la Montreal '76
Cei mai buni dintre candidatii la rezidentiat vor da un alt test de baraj saptamina viitoare, pentru a putea fi departajati mai usor. Ministrul sanatatii, Ionel Blanculescu, a transmis aceasta decizie candidatilor care au venit ieri la minister sa ceara anularea examenului si reorganizarea altuia.
Cei 320 de candidati care au obtinut punctajul maxim (950 de puncte) la specialitatile chirurgie (250) si medicale (inca 70) vor sustine un test de departajare in urmatoarele doua saptamini.
Testul este necesar pentru acei candidati cu punctaj maxim al caror numar il depaseste pe cel al locurilor de la o disciplina din cadrul unei specialitati. De exemplu, la chirurgie exista 14 discipline (ex: chirurgie plastica, chirurgie maxilo-faciala), dar sint mai multi candidati cu 950 de puncte (nota maxima) pe cele sapte locuri de la “chirurgie plastica”, disciplina foarte cautata.
Practic, ordinul ministrului Blanculescu schimba metodologia initiala, care nu prevedea nicaieri un nou test de departajare. Ministrul sanatatii, Ionel Blanculescu, i-a anuntat personal pe candidati asupra deciziei luate, dupa ce acestia venisera in grup la Ministerul Sanatatii pentru a cere reorganizarea concursului. Nemultumitii s-au impartit in citeva categorii: cei care aveau punctajul maxim erau nelinstiti din cauza modului de departajare si sustineau ca nu mai au nervi pentru sustinerea unui nou test; altii, care veneau cu un punctaj putin mai mic, aveau temeri ca nu se vor numara printre cei alesi pe locurile ramase libere, iar restul, cu punctaje care ies din calcule, cereau anularea examenului intrucit ei au invatat dupa carti, si nu dupa intrebarile afisate pe Internet. “Este o situatie atipica, daca vreti, cum s-a intimplat cu Nadia Comaneci, cind calculatorul n-a putut arata nota 10.00. Decizia pe care am luat-o e corecta din punct de vedere juridic si discutabila din partea celui care a pierdut concursul. E normal sa fie asa, la toate examenele exista nemultumiti”, a declarat ministrul Blanculescu. Referindu-se la cei care spun ca note mari au luat doar cei care au tocit pur si simplu intrebarile cu tot cu raspunsuri de pe net, ministrul a spus ca “nu putem acuza ca numai memoria a jucat rolul de departajare, dati-mi voie sa cred ca cei 250 sint cei mai buni”. Totusi, testul de departajare se va sustine din aceeasi materie, dar nu din testele-grila de pe net, ci din intrebari noi. Ionel Blanculescu a mai spus ca, daca va fi dat in judecata, este pregatit sa sustina in fata instantei argumentele pentru care a dat acest ordin.

Examen pierdut din cauza cariocii

Bogdan Tunas, candidat din Cluj-Napoca, a acumulat 949 de puncte si se afla pe muchie. Nu stie inca daca va prinde loc la chirurgie. El ne-a povestit ca a pierdut un punct scapind pur si simplu carioca pe teza: “O miscare gresita mi-a adus pierderea examenului”.

Ce este rezidentiatul

Examenul de rezidentiat este cel care ofera posibilitatea medicului stagiar sa inceapa pregatirea pentru o specialitate - chirurgie, medicina intrena, ORL. Dupa terminarea facultatii, medicul (denumit stagiar) poate sustine examenul de rezidentiat in acelasi an sau in urmatorul. Daca ia acest examen, el devine medic rezident si se pregateste intre 3 si 7 ani, in functie de specialitate, intr-o clinica universitara. In acest timp, el ia un salariu de 2,8 milioane lei, care creste cu 500.000 de lei pe an. Dupa rezidentiat poate da un examen de medic specialist, daca vreun spital scoate vreun post in specialitatea lui. Daca nu, el ramine un somer de lux.

Cum va fi la anul

Saptamina viitoare, ministrul sanatatii se va intilni cu reprezentantii candidatilor pentru a stabili metodologia examenului de anul viitor. Propunerile sint: cresterea numarului de teste de pregatire de la 5.000 la 20.000; publicarea lor pe Internet doar cu o luna inainte si nu cu sase, cum a fost anul acesta; posibilitatea introducerii unei probe practice.

http://www.ziua.net/display.php?id=3338 ... 2003-11-26

Blanculescu nu da curs nemultumirii doctorilor

Rezidentiatul nu se repeta

Pentru specializarea chirurgie, saptamana viitoare candidatii cu punctaj maxim vor sustine un simplu test de departajare
Saptamana viitoare, cei 250 de candidati care au obtinut punctajul maxim (950 de puncte) la concursul de rezidentiat - specialitatea chirurgie vor sustine un test de departajare, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Ionel Blanculescu, ministrul interimar al Sanatatii. El a spus ca isi asuma decizia privind organizarea acestui test de departajare pentru candidatii cu rezultate exceptionale, si sa nu reia organizarea unui nou concurs, asa cum au cerut o parte dintre medici."Nu am fost de acord sa organizam un nou concurs pentru toti candidatii la rezidentiat care au optat pentru specializarea chirurgie si am decis sa ii departajez numai pe cei cu rezultate foarte bune. Testul de departajare nu este alcatuit din intrebarile de pe Internet (care au fost pentru concursul de rezidentiat), ci oricum vor fi pregatite alte intrebari, cu materia si bibliografia puse la dispozitie pentru examen", a mai precizat Blanculescu.

In opinia lui Blanculescu, cei 250 de candidati care au obtinut punctajul maxim la chirurgie au realizat o performanta deosebita, pentru care merita felicitari, nu sa fie blamati, asa cum au incercat unii colegi. In statisticile europene, candidatii cu rezultate exceptionale reprezinta zece la suta din numarul participantilor la concurs. La noi, au obtinut punctaj maxim aproximativ 5% dintre candidati.

In legatura cu cei 91 de candidati care au obtinut 949 de puncte la concursul de rezidentiat, Blanculescu a spus ca nu exista nici un fel de problema privind repartizarea acestora, intrucit metodologia de concurs face referire la astfel de situatii. (Mihaela JITEA)

---

Sondajul pe care l-am inceput pe forum cu anularea/test practic - l-am inceput inainte de a primi de la prof. Popa stirea de baraj - si scopul a fost strict informativ/orientativ. Ca si la licenta - cum credeti ca ar trebui sa continue lucrurile. pollurile de pe forum nu sunt foarte reliable - se poate vota cu clone, se pot inregistra noi useri - cei care voteaza nu sunt neaparat rezidenti - (au venit aproape 200 de useri noi pe forum zilele acestea, nu se stie cati sunt reali etc). asta tehnic. Din cei picati - majoritatea au tendinta de a "anula". datorita impactului pe care se pare ca il are in presa - si datorita felului insecure in care functioneaza si in care se inteleg lucrurile - s-a hotarat (Eugen si sustin si eu) sa retragem acest chestionar. Scopul lui nu a fost de oferire argumente false pentru anularea rezidentiatului - ci de exprimare mai simplu a atitudinii generale. se pare ca se denatureaza acest scop initial prin declaratiile din presa - datorita finelor distinctii care se pierd pe parcurs.

O sa incerc sa revin cat de curand cu mai multe pe forum - de-abia am reusit sa citesc tot ce s-a scris; scopul meu declarat nu este de a interfera cu rezidentiatul de anul acesta (am incercat pe toate caile pana acum - contestatii, avertismente, propuneri) - ci mai ales de a pregati rezidentiatul de la anu' - deja s-a obtinut ceva si speram la mai bine: http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?p=6254#6254 . Discutiile cu ministerul sanatatii sunt in curs.

o nota la ora aceasta mai fac - mai mult din postura de moderator al forumului - referitoare la "infaimosul" persona-non-grata la med.pub.ro - denim-asylum-vader etc. asa ma "ustura" tasta sa incep o defaimare publica a persoanei sale in baza activitatii si comportamentului sau de care am apucat sa aflu din SSM Iasi, FASMR-IFMSA, organizatia de tineret PD, este preparator umf iasi si cu parinti cu declaratii de avere publice pe net - dar cred ca ar putea sa isi modereze tonul si comporatamentul. Anonimizitatea nu cred ca mai este o scuza pentru agresivitate manifestata dupa gard - vremea catzelului curajos a trecut, d-le Vladimir P.

tapirul
elite
elite

Postby tapirul » Wed Nov 26, 2003 9:07 am

ia recititi asta... Saracul bsd incerca de pe atunci sa rezolve o dilema care nu parea niciunuia posibila.. l-ati cam luat la misto....

Scoro
senior
senior

Postby Scoro » Wed Nov 26, 2003 9:49 am

eugen wrote: mi-ati dovedi ca ma insel daca maine protestul ar fi pentru schimbarea rezi2004, demascarea sistemului preparatori-doctoranzi, si tragerea la raspundere pentru cei vinovati de tortura administrata anul asta la rezi. dar nu anularea, cu asta nu sunt de acord - trebuia facuta inainte de examen, acum nu e corect.

Protestul este subinteles si pentru rezi 2004, 2005, 2006 etc., fiindca luand o pozitie ferma si cerand sa se anuleze aceasta mascarada, de fapt prevenim ceerea unei premize periculoase si aratam ca avem un cuvant de spus (chiar si acum "dupa", si nu acum 2 luni cand ar fi fost mai normal...).
Trebuie sa te gandesti ca pentru unii ideea statului acasa inca un an este cel putin un cosmar, atat din motive de sanatate mentala, cat si din motive financiara.
Blanculescu a incercat ieri sa devieze foarte abil discutia catre rezi 2004, insa m-am bucurat sa constat ca nu suntem o gasca de fraieri si oamenii au fost fermi. Trebuie sa rezolvam situatia de anul acesta!
Cei care au luat 950 sau punctaje mari la medicala nu au nici o vina si de fapt nimeni nu ii acuza de nimic. Sistemul s-a dovedit prost. Cine proteseaza si cere anularea, de fapt se lupta cu sistemul nu cu colegii cu 950.
Nu imi place faptul ca se incearca o manipulare si o invrajbire intre 950-isti si restul lumii. De fapt, suntem in aceeasi barca. Exista oameni onesti printre cei cu 950, care recunosc cinstit ca metoda a fost o mizerie. Nu ma astept sa strige dupa anulare, fiindca e pana la urma nu au acest interes.
Insa asa cum ne acuzi tu de ipocrizie si egoism spunand ca ar trebui sa luptam pentru cauze generale, gen "nu doctoranzi", "sistem corect la anul", asa spun si eu - un om intrat in acest moment, daca ar avea demnitate ar sustine ca metoda a fost proasta. Atat. Si si-ar asuma riscul ca vocea lui, alaturi de altele ar putea duce la un cutremur in sistem, soldat eventual cu anulare. Cei care au invatat cu adevarat nu au de ce sa se teama de un nou concurs, dar pe bune.
Multi se agata de faptul ca au intrat cu o disperare cel putin batatoare la ochi. Nu va ridica niste semne de intrebare?

danut
newbie
newbie

Postby danut » Wed Nov 26, 2003 9:55 am

[quote="k2"][quote]"

Salut,

Nu uita ca "ALESII" si-au cistigat dreptul de a fi ALESI.
DACA unul vrea sa nu scrie nimic nu-i nici-o problema, va fi ultimul din cei N cu 950 de puncte dar el A LUAT EXAMENUL si va alege si inaintea celorlalti care au media mai mica!

Succes la anul!

Scoro
senior
senior

Postby Scoro » Wed Nov 26, 2003 10:02 am

"Alesii" - deja unii se cred un fel de rasa superioara...
Nu ti-e putin rusine?

danut
newbie
newbie

Postby danut » Wed Nov 26, 2003 10:28 am

[quote="Scoro"]

Salut,

N-am utilizat "ALESII", pentru a arata ca cei care au luat pot fi rasa superioara, dar daca citesti citeva pagini inainte, sint "unii", care i-au numit asa.

In alta ordine de idei "EI" au LUAT!

TU????????

Ce-ai facut?

Succes!

ibogdan

Postby ibogdan » Wed Nov 26, 2003 10:34 am

Mergeti la MS si protestati.

Nu inteleg de ce aceia care sunt nedreptatiti nu protesteaza. Va este rusine? Daca plecati capul si acceptati, nimic nu o sa se schimbe in tara asta.

Lor nu le este rusine sa isi bata joc de voi!

PS: Eu voi merge sa va sustin la MS chiar daca nu sunt implicat.

Return to “rezidentiat 2003”