Incadrare medici rezidenti.

next generation
User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3642
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Dec 06, 2011 12:20 pm

Rasurbo wrote:Hum??
cine a zis ca 'trebuie' sa fii membru colegiul medicilor?
Inscrierea e optionala, pentru toate categoriile de medici

E optionala doar daca nu practici medicina.
Singura durere suportabilă e durerea altora.

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Tue Dec 06, 2011 12:56 pm

MedRx wrote:Cazul maternitatii Giulesti iti raspunde destul de clar la intrebarea ta,in caz de ......toata lumea intra la apa!Multa grija!


mda, inclin sa iti dau dreptate... in cazuri de genu ala, "trebuie" scos un vinovat musai, sau mai multi, sa vada publicul ca 'statul' isi face datoria, eroisme, chestii...

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Tue Dec 06, 2011 2:30 pm

Rasurbo wrote:Eu stiam ca rezidentul nu raspunde legal, cat timp se afla in perioada rezidentiatului

:) Sigur ca ai responsabilitate legala.
Lasand la o parte "scosul vinovatului" intr-un caz mediatizat, ai responsabilitate legala in orice caz, fata de orice pacient de care te ocupi. Avand in vedere ca esti in perioada de pregatire, daca tu faci o prostie raspunde si superiorul, dar asta nu inseamna ca tu nu ai nicio raspundere.


Cat ziceai c-ai lucrat in spital, doi ani?
Muma the Puma

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Tue Dec 06, 2011 2:51 pm

Nu te priveste. Era firesc, cand apare o discutie de etica sau moralitate medicala, hop tzop si tu gata cu parerea. Sunt relativ plictisit de astea, si oricum legile 'de la Spania'
nu cred ca-s identice cu cele romane, deci nu prea vreau sa continui discutia asta, si in mod special nu cu tine.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Tue Dec 06, 2011 3:15 pm

Sunt sigura ca nici legile din Spania, nici legile din Romania nu sunt identice cu legile din capul tau.
Cred si eu ca nu vrei sa continui discutia asta. Nu-i nimic, nu-i nevoie sa-mi multumesti, eu zic ca e folositor sa stii ca ai responsabilitate legala, altfel lucrezi parca. :)
Muma the Puma

User avatar
johnny
senior
senior
Posts: 422
Joined: Fri Feb 04, 2011 5:44 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby johnny » Tue Dec 06, 2011 3:29 pm

ce vrea sa spuna mumapadurii e ca omul ar trebui sa fie responsabil cam de la pubertate incolo.
legal, cam de pe la 18 ani. pana atunci mai preiau parintii daca faci vreo prostie.
cam asa e si cu medicina, atata timp cat esti rezident, raspunde seful tau pentru o prostie pe care o faceti impreuna. (ceva ce tu l-ai informat). Insa daca tu te apuci sa faci 'manarii si schimbi tratamente, iei decizii de unul singur, fara sa informezi superiorii iar pacientul pateste ceva din cauza ta, tu raspunzi, seful poate sa nici nu fie responsabil (atata timp cat nu a stiut ce faci tu cu pacientul respectiv)..ma rog, aici intram in detalii...
La fel si cu nestiinta in materie, daca nu stii ceva (din medicina ma refer) mai bine intreaba seful, sa ai o acoperire macar. sa te puna sa inveti /citesti si intotdeauna zic ca e 'responsabil' mai bine sa intrebi si sa ceri parerea atunci cand nu esti sigur pe ce faci.
Blegoo wrote:"Băgamiash... ce de-a mai gropi!"
Trident:
"Uliliuuu... ce de-a multe vagine pă stradă...! Hai să intru și în asta... și în ailaltă... să nu ratez nici una!"

http://www.youtube.com/watch?v=hE3HdcdZ ... re=related

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Tue Dec 06, 2011 11:37 pm

johnny asa e, ai dreptate in tot ce ai spus. (parerea mea)

User avatar
b3
elite
elite
Posts: 4122
Joined: Fri Jul 25, 2003 2:22 pm
Location: Bucuresti

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby b3 » Sat Dec 10, 2011 3:35 am

johnny are dreptate partial. Nu se merge pe ce-a zis sau ce n-a stiut seful ca ai facut tu. Poate sa si "uite" ca ti-a zis sa-i schimbi tratamentul sau poti tu sa te juri ca ti-a zis. Se merge doar pe ce este scris in foaia de observatie, condica, registre si ce parafe sunt pe acolo. Doar alea au valoare medico-legala, nu vorbele.

Muma, daca esti buna sa ne dai si articolul din lege unde scrie de responsabilitatea rezidentului... :)

Este cam asa: raspunderea rezidentului este pe an de rezidentiat si pe specialitate, in baza limitelor de competenta dobandita pana la momentul ala, care vor fi stabilite prin lege de minister si colegiu. Care nu le-au stabilit de fo' 3 ani.

Teoretic, daca faci o prostie te judeca Colegiul. Doar ca rezidentii nu sunt obligati sa se inscrie in Colegiu !

Singura obligatie legala este sa-si faca asigurare de malpraxis din momentul in care vor/sunt obligati de spital sa faca garzi oficiale (nu mai devreme de anul 3). Din cate stiu eu, firmele de asigurari nu-ti cer certificatul de membru in Colegiu si nici spitalul platitor nu cred ca are vreo baza legala sa-ti ceara certif de membru in Colegiu. Eu n-am gasit-o.

De aici deducem ca in cazul in care faci o boacana pagubitul poate cel mult sa te dea in judecata. Si sa vad cum decide judecatorul daca ti-ai depasit limita de competenta, cand acele limite nu sunt stabilite. Probabil se face o comisie de profi si zic ei, dar e o tampenie, in baza a ce lege isi dau ei cu parerea ?

Nu spun ca este bine, faceti prostii copii, doar ca este o foarte mare varza si iresponsabilitate, ca peste tot in Romania.

ps: cei care doresc sa conteste ce-am scris sa vina si cu art, legea, ordinul, ca altfel nu-i cred ca "stiu ei". Si nu ma intereseaza nici ce cazuri stiti si cum s-au rezolvat, totul se poate rezolva in Romania daca te chinui suficient. Baza este ce spune legea, asta ar trebui sa fie arma/apararea.
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Sat Dec 10, 2011 5:01 am

b3 wrote:Muma, daca esti buna sa ne dai si articolul din lege unde scrie de responsabilitatea rezidentului...

Ia baga-i tu in vena pacientului niste KCl si o sa afli cam care e.

Nu pot sa cred ce poti sa zici. Daca legea spune ca rezidentul are responsabilitate, atunci are. Ca aia n-au trasat clar limitele de competenta si nu stiu ce, e alta treaba, e greseala lor, dar asta nu inseamna ca rezidentul n-are responsabilitate. Nu poti sa zici "bai frate, eu nu sunt vinovat ca i-am bagat niste betablocant cand mi-a venit in Killip IV si a dat coltul, ca aia au omis sa stabileasca limitele de compententa".
Muma the Puma

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sat Dec 10, 2011 12:28 pm

Prin sectiile de medicala prin care am trecut eu, de exemplu, rezidentul isi punea parafa(daca are) sau se semna cum ca a intocmit foaia de observatie, si a completat-o corespunzator. Pe spate la medicatie , analize si altele, se semna si se parafa medicul de salon(specialistul sau primarul). O simpla concluzie se poate trage de aici. Nu cred ca rezidentul poate fi tras la raspundere in ceea ce priveste medicatia, cel putin, intrucat , oficial, in acte, nu el o prescrie. Pacientul e al medicului de salon, nu al rezidentului, care se afla in perioada de pregatire cu indrumator calificat care sa-l coordoneze...

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Sat Dec 10, 2011 5:58 pm

Rasurbo wrote:Nu cred ca rezidentul poate fi tras la raspundere in ceea ce priveste medicatia, cel putin, intrucat , oficial, in acte, nu el o prescrie


Nu e parafa totul, nu poti sa ii iei parafa medicului si sa incepi sa faci prostii prin sectie fara sa ai nicio responsabilitate. Sper ca intelegi ca atunci cand scrii in foaia de observatie un anumit tratament se poate demostra foarte usor ca tu l-ai scris. Foaia de observatie e un document legal. Asa ca daca ai prescris cine stie ce aberatie si pacientul moare, ai si tu partea ta de vina impreuna cu specialistul care si-a pus parafa pe foile de medicatie. Si la fel cand o prescrii pe calculator, banuiesc ca se poate demonstra foarte usor ce user a prescris o anumita medicatie.
Muma the Puma

User avatar
holliday
elite
elite
Posts: 5024
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:10 pm
Location: procrastination - retras in vizuina tapirului
Contact:

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby holliday » Sat Dec 10, 2011 6:44 pm

s'au sters ele treceri de pietoni de pe asfalt sa nu intre in puscarie anumiti 'grei'. cu ce e mai greu sa se 'piarda' o foaie de observatie sau mai stiu eu ce.

unii aberati, aveti raspundere ca rezident, indiferent ce ati face, daca seful nu stie si prescrieti ceva (poate sa fie si paracetamol si ala sa aiba alergie) fiecare la nivelul lui. pana si infirmiera poate fi gasita vinovata ca a dat pacientului un medicament ce desi era scris in prescriptie, scria clar ca pacientul e alergic. Bineinteles ca raspunderea e mult mai mare in cazul medicului ce a prescris ca tolomacul fara sa se uite ce face.

Dar nu va mai speriati atat, ca cu timpul o sa vedeti ca nu o sa mai fiti atat de anxiosi, iar daca sunteti buni, nici pacientii nu mor asa usor.
de la un betablocant in plus sau o doza de enzima de conversie in minus. Sau niste mmEq/l de kcl uitati in perfuzie.
Erorile mai mari sunt in chirurgie, acolo greul.

aici cand prescri ceva pe calc, iti apar initialele, dar incep si eu ca si kooksee, totul se poate edita, iar daca stii ceva informatica, poti sa rezolvi o foaie d'aia...din 'creion'. Numai ca atunci cand pacientul moare (Doamne fereste), nu'ti mai arde de modificat si corectat. Si oricum,daca vor sa te scoata vinovat, se reuseste mult mai simplu.

Asa ca sfat de incepator, notati tot in suites, chiar si ce'a zis sefu, chiar daca pare obositor. Ce e scris, scris ramane in foaia de observatie.
Daca nu cumva se 'pierde' si nu se mai gaseste din diverse motive.
Normal e sa stiti ce faceti, sa stiti ce prescrieti, sau ce va recomanda seful sa prescrieti, efecte secundare, etc.
Aici e mai usor, cand faci o prescriptie pe calculator, iti arata ca la fraier care cucare interactioneaza, daca pacientul are sau nu alergie la unul din medic. Ce'i drept, poate sa fie prima spitalizare si atunci sa nu scrie nimic si tine de voi sa introduceti toate datele.
Insa am vazut aici antecedente sau comorbiditati si din 1955...

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sat Dec 10, 2011 7:23 pm

da sigur, ce mai incolo si incoace, sa raspunda si studentu care invata sa foaca foaia de observatie in anu 3 la semiologie, ce... el doar a completat motivele etc, se face vinovat pe jumate... sa raspunda si fabricatul pixului cu care a scris, pai da stai asa, doar cu pixul ala s-a scris medicatia.. si sa mai raspunda si tipografia in care s-a facut foaia de observatie cu pricina, ca dehh, tre sa 'raspunda' cineva.


PS. a, am uitat, facem vinovati postmortem si pe constructorii spitalului de acum 1900 toamna, ca doar in spital se petrec grozaviile, nu??

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Sat Dec 10, 2011 9:23 pm

Daca nu vrei sa accepti ca esti responsabil de ce prescrii pacientului, e treaba ta. Nu-ti doresc sa afli "the hard way" ca te-ai inselat.
Mie insa mi se pare un concept de bun-simt.
Muma the Puma

User avatar
holliday
elite
elite
Posts: 5024
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:10 pm
Location: procrastination - retras in vizuina tapirului
Contact:

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby holliday » Sat Dec 10, 2011 10:18 pm

Rasurbo wrote:da sigur, ce mai incolo si incoace, sa raspunda...

... facem vinovati postmortem si pe constructorii spitalului de acum 1900 toamna, ca doar in spital se petrec grozaviile, nu??


esti incoerent.

de ce te'ai facut medic?
sa raspunda strabunica ta pentru ca nu ti'ai compostat biletul in metrou?

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sun Dec 11, 2011 12:20 am

e grele... grele rau...
pana la parafa de specialist mai e... atunci da, e valabil ce spui tu, holliday

app... tu ai mai ramas sa dai din coate pe probleme etice, in rest, toti au dat pe aici...

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Sun Dec 11, 2011 12:28 am

Trezeste-te, baiatule, ca esti medic si profesezi, nu mai esti student sa nu ai nicio responsabilitate.
O sa-i ceri voie sefului pentru orice medicament pe care o sa-l prescrii?
In garzi ce-o sa faci, cine o sa fie responsabil de pacientii pe care o sa-i vezi in urgenta si o sa-i tratezi?
Muma the Puma

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sun Dec 11, 2011 12:29 am

se vede ca ai pierdut contactul cu tara asta :)) poate e o idee sa revii, sa mai muncesti si tu pe aici, poate mai vezi cum e treaba :)

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Sun Dec 11, 2011 12:37 am

Nu stiu, pe vremea cand am lucrat in Romania rezidentii erau medici si tratau pacienti, faceau garzi... e posibil sa se fi schimbat lucrurile intre timp, ai dreptate.
Muma the Puma

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sun Dec 11, 2011 12:44 am

nu s-au schimbat, rezidentii fac si acum ce ai spus mai sus, insa ne refeream strict la problema obligativitatii si a sarcinilor.
Arata-mi un text din lege sau un articol oficial, care sa sustina ce spui tu. Asa transam problema elegant si nu stau sa ma mai tiganesc cu tine.

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Sun Dec 11, 2011 1:13 am

Pai ti-a zis b3 mai sus ca zice legea ca rezidentii au si ei responsabilitate, ea poate cunoaste mai bine nr articolului. Eu nu tin atat de mult sa te conving ca de-acum o sa fii medic, nu student.
Muma the Puma

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sun Dec 11, 2011 1:16 am

Sunt deja medic, in caz ca m-ai considerat student pana acum...
Insist, scoate la iveala legea cu pricina, nu te da cotita.
Adica ai postat in dusmanie atatea sfaturi moraliste ca sa aflam acum ca nu au un fundament? :))
astept citatele...

User avatar
holliday
elite
elite
Posts: 5024
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:10 pm
Location: procrastination - retras in vizuina tapirului
Contact:

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby holliday » Sun Dec 11, 2011 1:20 am

TITLUL XV
Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice


CAP. 1
Raspunderea civila a personalului medical

ART. 642
(1) In sensul prezentului titlu, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) personalul medical este medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa care acorda servicii medicale;
b) malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.
(2) Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diagnostic sau tratament.
(3) Personalul medical raspunde civil si pentru prejudiciile ce decurg din nerespectarea reglementarilor prezentului titlu privind confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale.
(4) Personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei, cu exceptia cazurilor de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara.
(5) Raspunderea civila reglementata prin prezenta lege nu inlatura angajarea raspunderii penale, daca fapta care a cauzat prejudiciul constituie infractiune conform legii.
ART. 643
(1) Toate persoanele implicate in actul medical vor raspunde proportional cu gradul de vinovatie al fiecaruia.
(2) Personalul medical nu este raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii:
a) cand acestea se datoreaza conditiilor de lucru, dotarii insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament, infectiilor nosocomiale, efectelor adverse, complicatiilor si riscurilor in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament, viciilor ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicale si sanitare folosite;
b) cand actioneaza cu buna-credinta in situatii de urgenta, cu respectarea competentei acordate.

CAP. 2
Raspunderea civila a furnizorilor de servicii medicale, materiale sanitare, aparatura, dispozitive medicale si medicamente

ART. 644
(1) Unitatile sanitare publice sau private, in calitate de furnizori de servicii medicale, raspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse in activitatea de preventie, diagnostic sau tratament, in situatia in care acestea sunt consecinta:
a) infectiilor nosocomiale, cu exceptia cazului cand se dovedeste o cauza externa ce nu a putut fi controlata de catre institutie;
b) defectelor cunoscute ale dispozitivelor si aparaturii medicale folosite in mod abuziv, fara a fi reparate;
c) folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si sanitare, dupa expirarea perioadei de garantie sau a termenului de valabilitate a acestora, dupa caz;
d) acceptarii de echipamente si dispozitive medicale, materiale sanitare, substante medicamentoase si sanitare de la furnizori, fara asigurarea prevazuta de lege, precum si subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fara asigurare de raspundere civila in domeniul medical.
(2) Unitatile prevazute la alin. (1) raspund in conditiile legii civile pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, in solidar cu acesta.
ART. 645
Unitatile sanitare publice sau private, furnizoare de servicii medicale, raspund civil si pentru prejudiciile cauzate, in mod direct sau indirect, pacientilor, generate de nerespectarea reglementarilor interne ale unitatii sanitare.
ART. 646
Unitatile sanitare publice sau private, furnizoare de servicii medicale, si producatorii de echipamente si dispozitive medicale, substante medicamentoase si materiale sanitare raspund potrivit legii civile pentru prejudiciile produse pacientilor in activitatea de preventie, diagnostic si tratament, generate in mod direct sau indirect de viciile ascunse ale echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantelor medicamentoase si materiale sanitare, in perioada de garantie/valabilitate, conform legislatiei in vigoare.
ART. 647
Prevederile art. 646 se aplica in mod corespunzator si furnizorilor de servicii medicale sau nemedicale, subcontractate de catre unitatile sanitare publice sau private furnizoare de servicii medicale, in cazul prejudiciilor aduse pacientilor in mod direct sau indirect, ca urmare a serviciilor prestate.
ART. 648
Furnizorii de utilitati catre unitatile sanitare publice sau private furnizoare de servicii medicale raspund civil pentru prejudiciile cauzate pacientilor, generate de furnizarea necorespunzatoare a utilitatilor.

CAP. 3
Acordul pacientului informat

ART. 649
(1) Pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, medic dentist, asistent medical/moasa, conform prevederilor alin. (2) si (3), pacientului i se solicita acordul scris.
(2) In obtinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa sunt datori sa prezinte pacientului informatii la un nivel stiintific rezonabil pentru puterea de intelegere a acestuia.
(3) Informatiile trebuie sa contina: diagnosticul, natura si scopul tratamentului, riscurile si consecintele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile si consecintele lor, prognosticul bolii fara aplicarea tratamentului.
ART. 650
Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. Minorii isi pot exprima consimtamantul in absenta parintilor sau reprezentantului legal, in urmatoarele cazuri:
a) situatii de urgenta, cand parintii sau reprezentantul legal nu pot fi contactati, iar minorul are discernamantul necesar pentru a intelege situatia medicala in care se afla;
b) situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta de peste 16 ani.
ART. 651
(1) Medicul curant, asistentul medical/moasa raspund atunci cand nu obtin consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantilor legali ai acestuia, cu exceptia cazurilor in care pacientul este lipsit de discernamant, iar reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiata nu poate fi contactat, datorita situatiei de urgenta.
(2) Atunci cand reprezentantul legal sau ruda cea mai apropiata nu poate fi contactat, medicul, asistentul medical/moasa pot solicita autorizarea efectuarii actului medical autoritatii tutelare sau pot actiona fara acordul acesteia in situatii de urgenta, cand intervalul de timp pana la exprimarea acordului ar pune in pericol, in mod ireversibil, sanatatea si viata pacientului.

CAP. 4
Obligativitatea asigurarii asistentei medicale

ART. 652
(1) Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa au obligatia de a acorda asistenta medicala/ingrijiri de sanatate unei persoane doar daca au acceptat-o in prealabil ca pacient, criteriile de acceptare urmand a fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(2) Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa nu pot refuza sa acorde asistenta medicala/ingrijiri de sanatate pe criterii etnice, religioase si orientare sexuala sau pe alte criterii de discriminare interzise prin lege.
(3) Medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa au obligatia de a accepta pacientul in situatii de urgenta, cand lipsa asistentei medicale poate pune in pericol, in mod grav si ireversibil, sanatatea sau viata pacientului.
ART. 653
(1) Atunci cand medicul, medicul dentist, asistentul medical/moasa au acceptat pacientul, relatia poate fi intrerupta:
a) odata cu vindecarea bolii;
b) de catre pacient;
c) de catre medic, in urmatoarele situatii:
(i) atunci cand pacientul este trimis altui medic, furnizand toate datele medicale obtinute, care justifica asistenta altui medic cu competente sporite;
(ii) pacientul manifesta o atitudine ostila si/sau ireverentioasa fata de medic.
(2) Medicul va notifica pacientului, in situatia prevazuta la alin. (1) lit. c) pct. (ii), dorinta terminarii relatiei, inainte cu minimum 5 zile, pentru ca acesta sa gaseasca o alternativa, doar in masura in care acest fapt nu pune in pericol starea sanatatii pacientului.
ART. 654
(1) Medicul, asistentul medical/moasa, angajati ai unei institutii furnizoare de servicii medicale, au obligatia acordarii asistentei medicale/ingrijirilor de sanatate pacientului care are dreptul de a primi ingrijiri medicale/de sanatate in cadrul institutiei, potrivit reglementarilor legale.
(2) Medicul poate refuza asigurarea asistentei medicale in situatiile mentionate la art. 653 alin. (1) lit. c).
ART. 655
(1) In acordarea asistentei medicale/ingrijirilor de sanatate, personalul medical are obligatia aplicarii standardelor terapeutice, stabilite prin ghiduri de practica in specialitatea respectiva, aprobate la nivel national, sau, in lipsa acestora, standardelor recunoscute de comunitatea medicala a specialitatii respective.
(2) Colegiul Medicilor din Romania va elabora si va supune spre aprobare Ministerului Sanatatii Publice standardele terapeutice, stabilite prin ghiduri de practica la nivel national, pana la intrarea in vigoare a prezentului titlu.

CAP. 5
Asigurarea obligatorie de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale

ART. 656
(1) Personalul medical definit la art. 642 alin. (1) lit. a) care acorda asistenta medicala, in sistemul public si/sau in cel privat, intr-o amplasare cu destinatie speciala pentru asistenta medicala, precum si atunci cand aceasta se acorda in afara acestei amplasari, ca urmare a unei cereri exprese din partea persoanei sau a persoanelor care necesita aceasta asistenta ori a unui tert care solicita aceasta asistenta pentru o persoana sau mai multe persoane care, din motive independente de vointa lor, nu pot apela ele insele la aceasta asistenta, va incheia o asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical.
(2) O copie dupa asigurare va fi prezentata inainte de incheierea contractului de munca, fiind o conditie obligatorie pentru angajare.
ART. 657
(1) Asiguratorul acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund, in baza legii, fata de terte persoane care se constata ca au fost supuse unui act de malpraxis medical, precum si pentru cheltuielile de judecata ale persoanei prejudiciate prin actul medical.
(2) Despagubirile se acorda indiferent de locul in care a fost acordata asistenta medicala.
(3) Asigurarea obligatorie face parte din categoria B clasa 13 de asigurari de raspundere civila si va cuprinde toate tipurile de tratamente medicale ce se efectueaza in specialitatea si competenta profesionala a asiguratului si in gama de servicii medicale oferite de unitatile de profil.
ART. 658
(1) Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanei sau persoanelor pagubite prin aplicarea unei asistente medicale neadecvate, care poate avea drept efect inclusiv vatamarea corporala ori decesul.
(2) In caz de deces, despagubirile se acorda succesorilor in drepturi ai pacientului care au solicitat acestea.
(3) Despagubirile se acorda si atunci cand asistenta medicala nu s-a acordat, desi starea persoanei sau persoanelor care au solicitat sau pentru care s-a solicitat asistenta medicala impunea aceasta interventie.
(4) Despagubirile vor include si eventualele cheltuieli ocazionate de un proces in care asiguratul este obligat la plata acestora; cheltuielile de judecata sunt incluse in limita raspunderii stabilita prin polita de asigurare.
ART. 659
Despagubirile se platesc si atunci cand persoanele vatamate sau decedate nu au domiciliul sau resedinta in Romania, cu exceptia cetatenilor din Statele Unite ale Americii, Canada si Australia.
ART. 660
(1) In cazul in care pentru acelasi asigurat exista mai multe asigurari valabile, despagubirea se suporta in mod proportional cu suma asigurata de fiecare asigurator.
(2) Asiguratul are obligatia de a informa asiguratorul despre incheierea unor astfel de asigurari cu alti asiguratori, atat la incheierea politiei, cat si pe parcursul executarii acesteia.
ART. 661
(1) Limitele maxime ale despagubirilor de asigurare se stabilesc de catre CNAS, dupa consultarea asociatiilor profesionale din domeniul asigurarilor si CMR, CFR, CMDR, OAMMR si OBBC.
(2) Nivelul primelor, termenele de plata si celelalte elemente privind acest tip de asigurari se stabilesc prin negociere intre asigurati si asiguratori.
ART. 662
(1) Despagubirile se pot stabili pe cale amiabila, in cazurile in care rezulta cu certitudine raspunderea civila a asiguratului.
(2) In cazul in care partile - asigurat, asigurator si persoana prejudiciata - cad de acord sau nu, este certa culpa asiguratului, despagubirile se vor plati numai in baza hotararii definitive a instantei judecatoresti competente.
ART. 663
Despagubirile se platesc de catre asigurator nemijlocit persoanelor fizice, in masura in care acestea nu au fost despagubite de asigurat.
ART. 664
Despagubirile pot fi solicitate si se platesc si catre persoanele care nu au platit contributia datorata la sistemul public de sanatate.
ART. 665
(1) Drepturile persoanelor vatamate sau decedate prin aplicarea unei asistente medicale neadecvate se pot exercita impotriva celor implicati direct sau indirect in asistenta medicala.
(2) Aceste drepturi se pot exercita si impotriva persoanelor juridice care furnizeaza echipamente, instrumental medical si medicamente care sunt folosite in limitele instructiunilor de folosire sau prescriptiilor in asistenta medicala calificata, conform obligatiei acestora, asumata prin contractele de furnizare a acestora.
ART. 666
(1) Despagubirile nu se recupereaza de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei cand asistenta medicala s-a facut in interesul partii vatamate sau a decedatului, in lipsa unei investigatii complete ori a necunoasterii datelor anamnezice ale acestuia, datorita situatiei de urgenta, iar partea vatamata sau decedatul nu a fost capabil, datorita circumstantelor, sa coopereze cand i s-a acordat asistenta.
(2) Recuperarea prejudiciilor de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei se poate realiza in urmatoarele cazuri:
a) vatamarea sau decesul este urmare a incalcarii intentionate a standardelor de asistenta medicala;
b) vatamarea sau decesul se datoreaza unor vicii ascunse ale echipamentului sau a instrumentarului medical sau a unor efecte secundare necunoscute ale medicamentelor administrate;
c) atunci cand vatamarea sau decesul se datoreaza atat persoanei responsabile, cat si unor deficiente administrative de care se face vinovata unitatea medicala in care s-a acordat asistenta medicala sau ca urmare a neacordarii tratamentului adecvat stabilit prin standarde medicale recunoscute sau alte acte normative in vigoare, persoana indreptatita poate sa recupereze sumele platite drept despagubiri de la cei vinovati, altii decat persoana responsabila, proportional cu partea de vina ce revine acestora;
d) asistenta medicala a partii vatamate sau a decedatului s-a facut fara consimtamantul acestuia, dar in alte imprejurari decat cele prevazute la alin. (1).
ART. 667
Asiguratii sau reprezentantii acestora sunt obligati sa instiinteze in scris asiguratorul sau, daca este cazul, asiguratorii despre existenta unei actiuni in despagubire, in termen de 3 zile lucratoare de la data la care au luat la cunostinta despre aceasta actiune.

CAP. 6
Procedura de stabilire a cazurilor de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale

ART. 668
(1) La nivelul autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti se constituie Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, numita in continuare Comisia.
(2) Comisia are in componenta reprezentanti ai autoritatilor de sanatate publica judetene si, respectiv, ai municipiului Bucuresti, casei judetene de asigurari de sanatate, colegiului judetean al medicilor, colegiului judetean al medicilor dentisti, colegiului judetean al farmacistilor, ordinului judetean al asistentilor si moaselor din Romania, un expert medico-legal, sub conducerea unui director adjunct al autoritatii de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(3) Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei se elaboreaza de Ministerul Sanatatii Publice, se aproba prin ordin al ministrului sanatatii publice si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ART. 669
(1) Ministerul Sanatatii Publice aproba, la propunerea Colegiului Medicilor din Romania, pentru fiecare judet si municipiul Bucuresti, o lista nationala de experti medicali, in fiecare specialitate, care vor fi consultati conform regulamentului de organizare si functionare a Comisiei.
(2) Pe lista de experti se poate inscrie orice medic, medic dentist, farmacist, asistent medical/moasa cu o vechime de cel putin 8 ani in specialitate, cu avizul Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor Dentisti, Colegiului Farmacistilor si, respectiv, al Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
(3) Modalitatea de remunerare a expertilor medicali din lista nationala se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii publice.
(4) Onorariile pentru serviciile prestate de catre expertii medicali, desemnati potrivit art. 671, se stabilesc in raport cu complexitatea cazului expertizat, sunt aprobate prin ordin al ministrului sanatatii publice si vor fi suportate de partea interesata.
ART. 670
Comisia poate fi sesizata de:
a) persoana sau, dupa caz, reprezentantul legal al acesteia, care se considera victima unui act de malpraxis savarsit in exercitarea unei activitati de preventie, diagnostic si tratament;
b) succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activitati de preventie, diagnostic si tratament.
ART. 671
(1) Comisia desemneaza, prin tragere la sorti, din lista judeteana a expertilor un grup de experti sau un expert, in functie de complexitatea cazului, insarcinat cu efectuarea unui raport asupra cazului.
(2) Expertii prevazuti la alin. (1) au acces la toate documentele medicale aferente cazului, a caror cercetare o considera necesara, si au dreptul de a audia si inregistra depozitiile tuturor persoanelor implicate.
(3) Expertii intocmesc in termen de 30 de zile un raport asupra cazului pe care il inainteaza Comisiei. Comisia adopta o decizie asupra cazului, in maximum 3 luni de la data sesizarii.
(4) Fiecare parte interesata are dreptul sa primeasca o copie a raportului expertilor si a documentelor medicale care au stat la baza acestuia.
ART. 672
Comisia stabileste, prin decizie, daca in cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis. Decizia se comunica tuturor persoanelor implicate, inclusiv asiguratorului, in termen de 5 zile calendaristice.
ART. 673
(1) In cazul in care asiguratorul sau oricare dintre partile implicate nu este de acord cu decizia Comisiei, o poate contesta la instanta de judecata competenta, in termen de 15 zile de la data comunicarii deciziei.
(2) Procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu impiedica liberul acces la justitie potrivit dreptului comun.
ART. 674
(1) Intreaga procedura de stabilire a cazurilor de malpraxis, pana in momentul sesizarii instantei, este confidentiala.
(2) Incalcarea confidentialitatii de catre persoana care a facut sesizarea duce la pierderea dreptului de a beneficia de procedura de conciliere.
(3) Incalcarea confidentialitatii de catre membrii Comisiei sau expertii desemnati de aceasta atrage sanctiuni profesionale si administrative, conform regulamentelor aprobate.

CAP. 7
Dispozitii finale

ART. 675
(1) Comisia intocmeste un raport anual detaliat pe care il prezinta Ministerului Sanatatii Publice.
(2) Pe baza datelor astfel obtinute, Ministerul Sanatatii Publice elaboreaza un raport anual national asupra malpraxisului medical, pe care il prezinta Parlamentului, Guvernului si opiniei publice.
ART. 676
Instanta competenta sa solutioneze litigiile prevazute in prezenta lege este judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala a avut loc actul de malpraxis reclamat.
ART. 677
Actele de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament se prescriu in termen de 3 ani de la producerea prejudiciului, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni.
ART. 678
(1) Omisiunea incheierii asigurarii de malpraxis medical sau asigurarea sub limita legala de catre persoanele fizice si juridice prevazute de prezenta lege constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de practica sau, dupa caz, suspendarea autorizatiei de functionare.
(2) Aceasta sanctiune nu se aplica daca asiguratul se conformeaza in termen de 30 de zile obligatiei legale.
ART. 679
Prevederile prezentului titlu nu se aplica activitatii de cercetare biomedicala.
ART. 680
In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului titlu, Ministerul Sanatatii Publice si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vor elabora impreuna, prin ordin comun sau separat, dupa caz, normele metodologice de aplicare a acestuia.
ART. 681
La data intrarii in vigoare a prezentului titlu orice dispozitie contrara se abroga.

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sun Dec 11, 2011 1:25 am

ai umplut pagina degeaba.
la o simpla citire in diagonala a textului, n-am dat nicaieri de cuvantul ''rezident''
nici ctrl+f nu m-a ajutat...
cred ca am calculatorul defect sau ceva...

User avatar
MumaPadurii
addicted
addicted
Posts: 29982
Joined: Tue Mar 16, 2004 12:27 pm

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby MumaPadurii » Sun Dec 11, 2011 1:27 am

Dar cuvantul "medic" l-ai intalnit? :)
Bai, nene, holliday a fost dragut. Eu n-am de gand sa incerc sa conving cu de-a sila un naiv. Cine are urechi sa auda, aude, cine nu, face ce vrea.
Muma the Puma

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sun Dec 11, 2011 1:28 am

sunteti pe dinafara total. N-ati priceput despre ce vorbim aici. Muma, poti sa te ascunzi, ca esti degeaba la topicul asta.
am incheiat subiectul momentan.

User avatar
holliday
elite
elite
Posts: 5024
Joined: Wed Jul 14, 2010 7:10 pm
Location: procrastination - retras in vizuina tapirului
Contact:

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby holliday » Sun Dec 11, 2011 1:30 am

Rasurbo wrote:sunteti pe dinafara total. N-ati priceput despre ce vorbim aici. Muma, poti sa te ascunzi, ca esti degeaba la topicul asta.
am incheiat subiectul momentan.

Mda, numai tu esti in Romania.


Despre ce vorbiti aici? :)

User avatar
Rasurbo
senior
senior
Posts: 310
Joined: Sun Jun 19, 2011 11:35 am

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby Rasurbo » Sun Dec 11, 2011 1:34 am

Asta-i intrebarea zilei , nu?

bluebaby
newbie
newbie
Posts: 12
Joined: Thu Oct 12, 2006 6:28 pm
Location: bucharest
Contact:

Re: Incadrare medici rezidenti.

Postby bluebaby » Wed Dec 14, 2011 8:10 pm

diploma de membru in colegiul medicilor iti trebuie si daca vrei sa faci garzi platite intr-un spital, la fel si asigurare de malpraxis...chiar daca esti rezident.


Return to “Rezidentiat 2011”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest