Page 1 of 1

Rezidentiat Pediatrie

Posted: Wed Nov 23, 2011 4:02 pm
by andy8
Mă poate si pe mine lamuri cineva cati ani are rezidentiatul de Pediatrie pt ca găsesc informatii discordante,cum ca ar fi 4 ani cum ca ar fi 5?știe cineva precis?multumesc mult

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Wed Nov 23, 2011 4:09 pm
by chiribochi
andy, rezidentiatul pe pediatrie a ramas 5 ani. repartitia pe stagii s-a modificat dar durata rezidentiatului a ramas aceeasi.

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Wed Nov 23, 2011 4:16 pm
by chiribochi
noile stagii sunt:


anul 1 are acum 5 luni pedi, genetica 2 luni + 2 saptamani bioetica, diabet zaharat 2 luni si chirurgie si orto pediatrica 2 luni.
-anul 2 are 6 luni de neonat si 6 luni de infectioase.
-anul 3 are 4 luni pedi, 3 luni eco generala, 3 luni psihiped si 2 luni pneumo.
-anul 4 are 9 luni de pedi si 3 luni de neuroped
-anul 5 are 7 luni de pedi, 3 luni de onco-hemato si 2 luni de dermato.

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Wed Nov 23, 2011 4:20 pm
by andy8
multumesc frumos pt Informatii!mă gândeam si eu cu speranța va ar fi 4 ani,dar nu e...

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Wed Nov 23, 2011 4:29 pm
by Krisler12
Cu cat mai mult, cu atat mai bine ca ai salariul asigurat pe mai mult timp ! :D

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Tue Nov 29, 2011 10:39 am
by cocsatyca
ceva info despre spitale? unde e mai bine?

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Tue Nov 29, 2011 5:18 pm
by anncush
cocsatyca wrote:ceva info despre spitale? unde e mai bine?


Nu stiu daca exista undeva unde "e mai bine"... sistemul sanitar e acelasi, oameni de toate felurile sunt prin toate spitalele, atmosfera poate diferi chiar si de la sectie la sectie in acelasi spital, in fine, sunt foarte multi factori care intervin pana la urma intru-catva in "egalizarea" spitalelor daca e sa raspunzi la intrebarea asta cu "binele". Peste tot exista plusuri si minusuri.

In linii mari, spitalele sunt: Grigore Alexandrescu, M.S Curie [Budimex], IOMC Alfred Rusescu [fostul Emilia Irza], Dr V. Gomoiu si Fundeni. Probabil ca cele mai mari diferente se simt [eu asa am simtit] acolo unde ca student nu te gandesti si anume la garzi [dupa cum urmeaza]:

Cele mai mari sunt Grigore si Budimexul, fiind spitale de urgenta. Conteaza ca sunt spitale de urgenta o data prin faptul ca poti vedea o patologie variata de boli acute, cu un rulaj foarte mare al pacientilor si inca o data pt ca au ceea ce restul spitalelor nu au si anume sectii de chirurgie pediatrica si de ORL cu linie de garda. Reversul medaliei este ca garzile in aceste 2 spitale sunt probabil cele mai obositoare, ajungandu-se la cca 300-400 de prezentari pe zi. De tinut minte ca Budimexul isi obliga rezidentii sa isi pastreze garzile chiar si in timpul stagiilor complementare [nu sunt putine, sunt 4 garzi/luna.]Atat in Grigore cat si in Budimex se organizeaza prezentari de caz saptamanal/lunar si ocazional cursuri.

IOMC ul are avantajul garzilor ... nu stiu daca sa zic mai usoare, dar clar ceva mai "aerisite" decat in spitalele de urgenta [pe undeva pe la 120-150 prezentari/zi] insa dezavantajele constau in faptul ca dupa ora 7 seara nu mai ai laborator, radiologie si consulturi [ORL, derma,etc] iar in wknd ai DOAR laborator intre orele 9-13, in rest esti tu cu stetoscopul tau. Evident ca nu exista CT sau aparatura mai sofisticata de imagistica - plus ca exista acum probleme reale si prin lipsa fizica a specialistilor RIM care sa faca eco.Nu exista linie de garda formata din medici mari in CPU in IOMC si ca atare doar cativa medici coboara [daca ai norocul sa fii in garda cu ei] sa te ajute. Garzile incep din anul 1 - luna februarie [asta se traduce si prin: "iti trebuie parafa fara cod"],iar in functie de nr rezidentilor din spital pot fi intre 2 si 4 rezidenti in garda [intotdeauna garzile de wknd sunt mai bine acoperite] si intre 2-4 garzi pe luna [cu posibilitatea ca daca ai o garda de wknd sa nu faci 2 garzi de saptamana] - neplatite desigur. Garda incepede la ora 2 pana a doua zi dimineata cd vin cei din CPU sa te inlocuiasca [recvent ora 9]. Aaaa ... in IOMC nu exista triaj, nici bonuri de ordine si nici "camera de consultatie" ca atare, decat niste boxe cu perdulete [adica atunci cd consulti auzi toata forfota din "sala de asteptare", mai baga capul pe dupa perdea cate unul - cate altul, iti mai stinge lumina cate un copil care se joaca etc].Partea buna este ca nu esti obligat sa iti pastrezi garzile pe stagiile complementare decat daca insisti:) Cumva iti ofera o foarte buna mobilitate spitalul asta. Altfel e ca peste tot pe sectie - medici mai de treba sau mai putin de treaba, in functie de noroc, dar exista feed-back, medicii isi fac vizita in salon, cumva este o "scoala a IOMC-ului in pediatrie" - au niste cutume care se respecta la intocmirea foilor [si nu numai] si pe care nu le reintalnesti in alte spitale, insa all in all prind bine. O chestie universal valabila mai este cea ca atunci cand sunt multi rezidenti, orice sectie pare o sectie "usoara" si reciproca - atunci cand sunt putini rezidenti, pe orice sectie e mult de munca! Zic asta din proprie experienta - cd eram multe rezidente pe sectie si treaba se termina repede asa ca rupeam usa la ora 13 daca nu aveam garda, cd am ramas 3 rezidente pe aceeasi sectie cu 6 medici ajunsesem sa plec pe la 15-16. Ocazional se organizeaza si cursuri pt rezidenti.

Despre Gomoiu nu stiu foarte multe - nr de cazuri/garda e oricum similar cu IOMC-ul, in plus probabil mai multa patologie neuropediatrica pe langa cea obisnuita decat in alte spitale care nu au sectie de neuroped.

Nici despre Fundeni nu stiu prea mult, exceptand evidenta - au preponderent cazuri de boli cronice si aici exista exceptia in ceea ce priveste garzile in sensul ca abia din anul 3 sunt bagati rezidentii in garda.

In rest cu spuneam, toate spitalele sunt simtitor asemanatoare din punctul meu de vedere - cam aceleasi patologii, plusuri si minusuri peste tot, in definitiv tot autodidact trebuie sa fii ca sa tii pasul cu chestiile teoretice si sa fii cat mai up-to-date si evidence-based, in fine, pacienti din toate straturile sociale peste tot, garzi obositoare si fara somn in toate spitalele desi altfel specialitatea asta iti permite sa ai timp si de o viata dincolo de gardul spitalului :) E o treaba atat de subiectiva asta cu spitalele... De mentionat totusi ca toate persoanele cu care am vorbit de prin diversele spitale au ajuns la concluzia ca realitatea este mult mai dezamagitoare decat parea in studentie cand aveam o imagine asa... romantata a sistemului/spitalului/asistentului universitar de la stagiu [majoritatea isi alege spitalul mama in functie de locul unde a facut stagiul de pedi am observat :)]. Intr-un final poate conteaza si cat de aproape de casa iti este un spital sau altul :))

Bafta mare, colega!
Ti-ai ales o specialitate foarte frumoasa!

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Tue Nov 29, 2011 5:29 pm
by cocsatyca
multumesc mult!

Re: Rezidentiat Pediatrie

Posted: Tue Dec 20, 2011 8:52 pm
by cocsatyca
salutare! ceva info&tips/tricks despre Fundeni? se poate alege indrumatorul? vreo sugestie? multumesc! o seara placuta!