Desi abia o sa incep clasa a 12-a.. (va rog sa nu imi ziceti ca nu are rost sa imi bat capul cu asta inca.. am vrut sa fac cls a 12-a in sua si am pierdut sansa pt ca nu m-am informat din timp..) ...am deja in minte un plan de bataie.. fac medicina, dau step-urile si merg in Sua la rezidentiat.... stiu ca nu e un plan foarte bine conturat... dar asta incerc sa il pun la punct de pe acum.. sa stiu pe viitor ce trebuie sa fac si la ce sa ma astept..
Dupa cum spuneam am gasit destul de multe informatii pe aici.. plus ce am mai gasit pe alte site-uri.. dar tot am ramas cu unele intrebari fara raspuns..
Acum va urma o lista destul de lunga de intrebari.. sper ca voi...cei care ati trecut prin toate astea... sa fiti binevoitori si sa aveti rabdare sa imi raspundeti.. pt ca imi doresc f mult sa reusesc ce mi-am propus...
In primul rand nu sunt lamurita daca se pot da Step-urile in Romania.. si cam care ar fi perioada examinarilor? cam cu cat timp inainte e bine sa se apuce de invatat cineva care vrea sa dea examenele? cam cat se pierde cu examenele.. primitul rezultatelor aplicatii interviuri.. mai mult de un an? ca banuiesc ca nu poti sa termini faculta si sa incepi imediat rezidentiatul. ah.. si cam cat costa examenul in sine? cartile stiu ca sunt scumpe si pot fi procurate doar din sua... dar asta e alta poveste...
Acum despre aplicatie... se face pe nrmp.org ?? trebuie platit ceva pentru fiecare spital la care aplici? te contacteaza ei prin e-mail daca vor sa mergi la interviu? am vazut ca majoritatea cer 3 scrisori de recomandare.. sunt bune si de la medici din Romania? sau e mai bine sa fie din Sua? ati auzit de cineva care sa fi fost acceptat cu scrisori de recomandare din Romania? si daca aplicatia se face online.. cum se adauga scrisorile de recomandare? se scaneaza si se ataseaza .. sau?
si inca ceva.. am citit pe undeva ca americanii in ultimii 2 ani de medical school fac rounds sau ceva de genul .. astea sunt echivalente cu practica ce se face in fiecare an la umf? si in aplicatie se include si daca persoana in cauza a facut cercetare sau activitati extracuriculare? cat de mult conteaza? (stiu ca pt aplicatia la facultate in sua sunt f importante activitatile extracuriculare.. de aceea intreb)
Asa.. mai departe...trecem de aplicatie ajungem la interviuri.. ce se intampla aici? iti pun intrebari de genu de ce vrei sa lucrezi la ei? sau ceva intrebari ... "capcana"? se da vreo proba practica? e concurenta mare? cam cat trebuie sa fie scorul de la examene ca sa fii bagat in seama de un spital mai important dintr-un oras cum ar fi ... New York?
am auzit ca exista si un prematch.. cam cat ai timp de gandire daca sa accepti sau nu? ai timp sa mergi la toate interviurile si apoi poti sa dai raspunsul la prematch-uri? ce se intampla daca nu primesti prematch? mai exista sanse dupa?
Dupa ce ai un loc asigurat banuiesc ca vine o perioada de relaxare totala... calmul dinaintea furtunii

Ok.. va mai bat la cap cu cateva intrebari si gata...
Cum vi se pare rezidentiatul in Sua? va place sau nu? cum este comparativ cu ce va asteptati voi? a depasit asteptarile? sau din contra? a fost sub asteptari? v-ati simtit vreodata descurajati de volumul mare de munca? am inteles ca la majoritatea specializarilor se lucreaza cam 80 ore/ saptamana...cam cate garzi se fac pe saptamana? a doua zi dupa garda ai liber? salariile de pe frieda sunt adevarate?? adica undeva la 45-50k/an? se intampla sa te sune si acasa de la spital ca au nevoie de tine?? cum se poarta attendants cu rezidentii? am inteles ca in primul an rezidentii se numesc interns.. si la sfarsitul anului ar fi ceva examen.. asta e tot unul din steps? care dintre ele? in general sunt multi rezidenti in acelasi an? se poarta ok unii cu altii?
Cam care sunt sansele de angajare dupa ce termini rezidentiatul? aa.. si in timpul rezidentiatului se poate aplica pentru greencard? cu ce fel de viza se vine in sua? cu viza de munca? sau de studiu? sau alt tip?
Stiu ca sunt f multe intrebari... si va multumesc mult pt rabdare ... voi pune o vorba buna la Mos Craciun pt voi

Probabil ca o sa mai imi amintesc si alte intrebari.. pe care evident le-am uitat acum...