Franța (arhivă 2003-2010)

Lheeo
Posts: 1
Joined: Sat Jul 19, 2003 11:11 pm
Contact:

Franța (arhivă 2003-2010)

Postby Lheeo » Fri Aug 01, 2003 1:18 am

Salve! Stie cineva (probabil ca da) cum se poate ajunge in Franta sau Italia?
:BIG:

User avatar
adyry
senior
senior
Posts: 178
Joined: Tue Jul 08, 2003 1:14 pm
Contact:

Postby adyry » Sun Aug 03, 2003 4:21 pm

am informatia ca incepind de anul acesta-cei ce sint anul 6 au echivalate diplomele in ue!iar cei ce au terminat deja vor da echivalari cam intr-un an sau doi!se comfirma sau ba????????????cica medicina este singura-pina acum care beneficiaza de asa ceva!

User avatar
nina
Posts: 2
Joined: Mon Jul 21, 2003 12:48 pm

Postby nina » Thu Aug 07, 2003 2:31 am

ce stiti de examenul de internat in Franta ?
merita/nu merita ? cineva cu experienta ?
http://www.cnci.univ-paris5.fr/ - nu ma trimiteti aici,deja l-am puricat :)

User avatar
dankat23
senior
senior
Posts: 146
Joined: Wed Aug 06, 2003 9:45 pm
Contact:

Postby dankat23 » Sat Sep 13, 2003 11:22 am

Depinde cum o iei cu rezidentiatul in franta; oricum chiar daca este recunoscuta diploma UMF, examen tot dam la categoria straini (nu suntem si nici nu prea cred ca vom deveni membri UE in viitorul apropiat) cu 2 probe dupa cum probabil stii:proba de admisibilitate este ffff dificila, 120 MCQ care acopera aproape toate specialitatile (adica materie de vreo 10 ori mai multa ca la rezientiatul nostru), si fara nici o indicatie de bibliografie. Daca o iei, dai proba de admisie (un eseu cu vreo 2-3 intrebari functie de ramura-chir, med, gineco med, gineco-chir, etc). In total deschise pentru rezid Francez sunt 100 locuri in toata lumea :( . Daca esti bazat pe materie te angajeaza dupa 8 luni de la promovare in orasul pe care l-ai ales. Salariul in primii 2 ani este de 1200 E(brut) si de 2800-3000 in urmatorii 5 ani. Inainte de a pleca in Franta trebuie sa semnezi o clauza prin care te obligi sa te intorci in tara de origine dupa terminarea rezidentiatului. Cam asa este rezid in franta, bafta multa si merdre.

User avatar
sarah
newbie
newbie
Posts: 13
Joined: Fri Oct 03, 2003 6:15 pm
Location: Cluj-Napoca
Contact:

Postby sarah » Fri Oct 03, 2003 6:40 pm

Sunt si eu interesata de Franta. Dar nu neaparat de a face rezidentiat acolo, ci de a putea lucra. Am terminat stoma. Stie cineva cam ce demersuri trebuie facute pt. a-mi fi recunoscute studiile acolo si a putea lucra in domeniu?
nu lasa pe maine ce potzi face azi

Olive
junior
junior
Posts: 83
Joined: Sun Jul 06, 2003 7:18 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Olive » Fri Oct 03, 2003 10:13 pm

Da, trebuie sa ai examenul DALF luat sau sa te supui unui test de limba organizat de Centrul Cultural Francez din Buc. pe profilul Sciences, sa-ti completezi un dosar pe care il gasesti la aceeasi amplasare pentru a te inscrie in Franta in anul I. Daca te accepta facultatile, trebuie sa faci la zi, cu frecventa anul I care-i comun cu MG-ul si daca treci si de el, trebuie sa faci cursurile anului VI de Stoma. Daca treci si de acesta, ai dreptul de a profesa (de fapt, nu stiu daca pt Stoma exista Internat si tb sa dai concurs si pt Internat). Daca rabdarea inca nu te-a parasit, francezii incep sa-ti placa si-ti stapanesti profesia, este momentul in care ai sanse sa gasesti un loc de munca.

Strategia se aplica si pentru Belgia, acolo insa trebuie sa refaci ultimii 3 ani, nu anul I si VI.

User avatar
sarah
newbie
newbie
Posts: 13
Joined: Fri Oct 03, 2003 6:15 pm
Location: Cluj-Napoca
Contact:

Postby sarah » Sat Oct 04, 2003 2:02 pm

Merci Olive,
dar nu stii in ce consta acel DALF ?
nu lasa pe maine ce potzi face azi

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3194
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Postby tapirul » Sat Oct 04, 2003 7:49 pm

poti incepe aici:
http://www.frenchculture.org/education/studies/diplo.html

Tip: cei cu acces la internet si intrebari de genul asta, de ce nu folositi un motor de cautare precum google? Vezi http://www.google.com
Pe pagina lor exista o chestie (under services and tools) numita Goole Toolbar. Instalati-o si o sa o aveti de fiecare data in Internet Explorer.

cerbu
elder
elder
Posts: 1054
Joined: Sun Jul 13, 2003 2:32 pm

Postby cerbu » Sat Oct 04, 2003 9:37 pm

tapirul wrote:poti incepe aici:
http://www.frenchculture.org/education/studies/diplo.html

Tip: cei cu acces la internet si intrebari de genul asta, de ce nu folositi un motor de cautare precum google? Vezi http://www.google.com
Pe pagina lor exista o chestie (under services and tools) numita Goole Toolbar. Instalati-o si o sa o aveti de fiecare data in Internet Explorer.


:lol: :lol: :lol:

se vede ca Tapi a petrecut timp prin Ro. s-a intors sarcastic si cu short fuse...

Olive
junior
junior
Posts: 83
Joined: Sun Jul 06, 2003 7:18 pm
Location: Bucuresti
Contact:

Postby Olive » Sat Oct 04, 2003 9:57 pm

DALF=Diplome Approfondie de la Langue Francaise - examen de limba franceza cu 4 unitati: oral, rezumat+gramatica, sinteza, intelegere doc. auditive.
Sciences se refera la domeniul din care sunt selectate temele textelor cu care te confrunti dpdv lingvistic.

User avatar
Doftoroiu`
senior
senior
Posts: 436
Joined: Tue Jul 08, 2003 11:57 am
Location: Orasul minerilor

D.A.L.F.

Postby Doftoroiu` » Tue Oct 07, 2003 5:23 pm

Testul DALF este un examen organizat de o comisie apartinand Ministerului Educatiei din Franta, si are ca scop examinarea candidatilor care doresc sa studieze intr-o universitate francofona, deci este un test international recunoscut.Este,pentru lumea francofona, ceea ce TOEFL sau mai bine certificatele Cambridge sunt pentru lumea anglofona.De retinut este faptul ca, din momentul in care l-ai luat, este valabil toata viata.

Testul DALF poate fi dat in 4 domenii mari de activitate:

- Franceza literara(pentru facultatile umaniste);
- Sciences de la vie et Medicine (Biologie, Medicina, etc);
- Scences Economiques (ASE);
- Mathematique (Stiinte exacte, Politehnica, etc).

Testul DALF este practic compus din 2 mari etape : DELF (Diplome elementaire de langue francaise) si DALF-ul ca atare.

Despre DELF : initial avea 4 unitati, insa, deoarece in Romania procentul de promovabilitate al celor 4 unitati era in jur de 97%,acest DELF a fost inlocuit cu examenul CO (Controle) care consta dintr-o proba scrisa in franceza generala si o proba orala intr-unul din cele 4 domenii de mai sus.Testul se da in cursul unei singure zile, cu o pauza de 1-2 ore intre cele doua probe.Testul DELF este eliminatoriu in vederea inscrierii la DALF.Totodata, in cazul promovarii DELF-ului, examenele DALF nu pot fi sustinute decat in cadrul sesiunii urmatoare.Exista 3-4 sesiuni pe an (Mai-Iunie, Iulie, Decembrie). Daca, in interval de 1 an de la promovarea DELF-ului, nu ai promovat nici macar o etapa a DALF-ului, testul DELF trebuie repetat.Daca ai luat macar una din etapele DALF...mergi inainte!!! :lol:

Despre DALF : are 4 unitati, care pot fi luate in cadrul aceleiasi sesiuni,sau cate 1,2,3 , in functie de pregatirea fiecaruia.Are 4 unitati :

B1 : Francais general - Expression ecrite - Amfit. Liceului J.Michelet;
B2 : Francais general - Expression orale - Cinema Elvire Popesco;
B3 : Francais de specialite - Expression ecrite - Liceul J.Michelet;
B4 : Francais de specialite - Expression orale - Liceul J.Michelet;

Pentru cele 4 grupe de specializare,vezi mai sus.
Etapele de DALF pot fi sustinute in ce ordine vrei.Sfatul meu este sa nu va inscrieti la mai mult de 2 etape intr-o sesiune, decat daca stapaniti foarte bine limba.Ordinea in care l-am dat eu a fost B2(cel mai usor) apoi B1, apoi B3 ,apoi B4.

Examenele scrise sunt cele mai "picabile", te taxeaza drastic la numarul de cuvinte utilizate(rezumatele, compunerile trebuie sa aiba 200 +/- 10%),
ortografie, si fidelitatea fata de informatiile din textul original.Trebuie, la rezumate, sa prezinti, cu cuvintele tale, exact ideile din textul original, fara sa "pui de la tine", altfel pici examenul.
Cele orale sunt mai usoare,insa trebuie sa notati ca,desi examinatorii sunt romani(seful lor,care nu asista decat la scris, e francez), nimeni nu-ti va adresa vreun cuvant in romana, asa ca va recomand sa exersati conversatiile in franceza.

In general, materialele care constituie subiectele DELF+DALF sunt extrase din presa sau din magazine,deci probabilitatea de a sti ce vei avea ca subiect este 0). Examenele sunt putin rigide (deh, formalismul francez!), insa, daca intr-adevar vrei sa-l iei, pana la urma reusesti.

Taxele de examen sunt decente, parca 10 euro/unitate DALF si vreo 20 euro DELF-ul. Se pot face cursuri de pregatire la Institutul Francez, care costa ceva mai mult.
La inscriere pentru DELF primesti o brosura in care gasesti toate informatiile, acum mi se pare ca au si o culegere de subiecte date in anii trecuti.

Ce sa mai zic...daca mie mi-ar fi povestit cineva cele de mai sus, cred ca as fi renuntat, cu atat mai mult cu cat nu am facut franceza nici in scoala sau liceu si nici in facultate. In realitate, examenul nu este chiar asa de greu, si poate fi luat. Si prinde bine atat la universitati francofone, cat si la o eventuala angajare pe-aici sau pe-afara (nu exista vreun alt test lingvistic pentru franceza mai complet si mai recunoscut international).

Multa bafta!

User avatar
sarah
newbie
newbie
Posts: 13
Joined: Fri Oct 03, 2003 6:15 pm
Location: Cluj-Napoca
Contact:

DALF

Postby sarah » Tue Oct 07, 2003 9:34 pm

Mersi mult de informatzii Doftore,
m-ai luminat mai bine in privintza examenelor. Ziceai ca nu ai facut in scoli franceza. Cat timp ti-a luat sa invetzi si sa itzi iei DALF-ul? Intreb caci eu sunt cu franceza undeva pe la mediu.....si ma gandesc, dupa cum ai descris tu, ca sigur imi trebe ceva pregatire serioasa pt el.

User avatar
Doftoroiu`
senior
senior
Posts: 436
Joined: Tue Jul 08, 2003 11:57 am
Location: Orasul minerilor

DALF

Postby Doftoroiu` » Fri Oct 10, 2003 3:20 pm

Eu am invatat franceza in clasele 1-2, dar nu la scoala, ci, impreuna cu alti copii, de la o doamna in varsta, care venea si avea grija de noi cat timp parintii erau la serviciu...Am invatat franceza "dupa ureche", gandeste-te si tu la ce gramatica stiam atunci...Pe urma, am fost abonat la Pif (mai tine minte careva?) si de acolo am invatat in continuare...vreau sa-ti spun ca invatatul prin viu grai si "dupa ureche" e excelent, mai ales cand esti copil. Ulterior am invatat si gramatica, insa mi-a fost foarte usor s-o retin, avand deja...setarea pe franceza vorbita si scrisa
DALF-ul l-am dat cam asa : DELF luat din prima (asta a fost norocul meu,daca-l picam probabil nu mai veneam altadata sa-l dau...).Apoi, inscris la B1+B2, dar am luat doar B2 :oops: . Apoi, inscris doar la B1..si picat :oops: .Apoi, in sfarsit, a treia oara, am luat B1...apoi am luat B3 din prima...apoi am luat B4 din prima...si era si timpul, ca incepusem sa ma cam enervez!!! :lol:
In total 2,5 ani, intre inscrierea la DELF si promovarea B4...noroc ca s-au suprapus cu Rezi, asa ca am avut timp..si chef :lol:
Asta este insa valabil pentru mine....insa nu inseamna ca alti candidati nu pot avea performante mult mai bune decat mine, nu?
"Pataniile"mele nu inseamna ca nu poti lua DALF-ul in 2 sesiuni, adica in cateva luni, de exemplu DELF in Decembrie si B1+B2+B3+B4 in sesiunea din Mai...depinde mult de pregatire si de modul in care respecti regulile examenului.
In mod sigur,la Cluj exista Alliance Francaise, sau chiar Institut Francais, asa ca poti afla de acolo mai multe, si sunt sigur ca poti face niste cursuri pregatitoare, care sa te evalueze, apoi sa te ajute sa-ti imbunatatesti capitolele deficitare.
Bafta ! :wink:

cataghe
senior
senior
Posts: 123
Joined: Sun Oct 19, 2003 3:25 pm

DALF

Postby cataghe » Tue Oct 21, 2003 6:18 pm

Exista cursuri de pregatire pentru DALF la Centrul Cultural Francez (care are "filiale" in toate orasele mari). Sint foarte utile si placute - eu am facut la Cluj doua cursuri in '99, unul de pregatire pt. CO si unul de conversatie, care au durat vreo doua luni. Ceea ce pot sa spun e ca daca la inceput nu puteam vorbi aproape deloc franceza (desi intelegeam si puteam citi destul de bine, dar cunostintele mele se limitau la franceza din scoala, pe care o terminasem de 6 ani!) - la sfirsitul cursurilor am reusit sa sustin examenul CO, in care a doua parte e examen oral cu examinator francez, si l-am si luat! Deci, a meritat. In plus, atmosfera de la centru e deosebit de placuta, cel putin la cel din Cluj.
Succes!

User avatar
mclupu
junior
junior
Posts: 43
Joined: Fri Oct 24, 2003 1:32 am
Location: iasi

cat costa

Postby mclupu » Fri Oct 24, 2003 8:09 pm

o intrebare am si eu

din cate stiu eu la STOMATOLOGIE sta asa treaba


1. echivalarea faculatatii presupune 2 ani - repetearea anului I si a ultimului an (in Franta)

Stie cineva care sunt cheltuielile pentru un altfel de "sejur"
ce fel de diplpma primesti dupa acesti 2 ani?



2. Exista internat pentru stomatologie? Cum, ce, care, etc Daca aveti mai multe informatii, va rog ...



3. pentru medicii generalisti exista posibilitatea de a-si desavarsi studiile in timpul rezidentiatului prin inscrierea in AFS (attestation de formation specialisee) sau dupa ex. de medic specialist in cadrul AFSA ( ~ aprofundi)
in acelasi timp poti sa te finantezi printr-un post de FFI (f. fonction interne) adica esti inscris la facultate si lucrezi la spital in specialitatea ta.

Stie cineva daca exista posibilitatea pentru medici stomatologi sa poata lucra intr-un CHU? (si sa fie platit pentru "serviciile" din spital)???

Multzam

User avatar
adyry
senior
senior
Posts: 178
Joined: Tue Jul 08, 2003 1:14 pm
Contact:

Postby adyry » Fri Oct 24, 2003 9:57 pm

un prietende-al meu este in franta rezident.A luat rez in Rom.,si il termina acolo,dar ,la final ,trebuie sa se intoarca in tara,acolo nu va putea profesa!Ar trebui sa-si echivaleze!mi-a spus ca as avea 2 posibilitati: 1) sa repet anul 1 si 6 si sa dau un ex=recunoasterea diplomei si apoi sa continui internatul 2) sa merg la paris acum( dar imi trebuia atestat de limba),sa dau un exptr. internat pe locuri speciale ptr. straini si ,dupa ce termin ,sa ma intorc in tara!
in ceea ce priveste venitul acolo-cam problematic-daca muncesti ,nu ai timp sa inveti :cry: si nici nu-ti vei lua ex. care sint dificile!
Cam asta mi-a zis el!eu mai astept 1-2 ani sa se echivaleze diploma,cel putin asa am aflat eu,neoficial . :?

User avatar
mclupu
junior
junior
Posts: 43
Joined: Fri Oct 24, 2003 1:32 am
Location: iasi

facultatea

Postby mclupu » Sun Oct 26, 2003 11:07 am

Exita posibiliteatea ca dupa bacalaureat sa poti face facultatea de stomatologie in franta? Costuri? Cheltuieli lunare /anuale???

stie cineva cum este cu testul de limba in acest caz?

nu se poate face un an pregatitor (cum este la noi pentru studentii straini ) pentru limba.? sau trebuie sa te duci cu diploma de dalf in buzunar?
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
de luni ma apuc de invatat

cataghe
senior
senior
Posts: 123
Joined: Sun Oct 19, 2003 3:25 pm

stoma in Franta

Postby cataghe » Sun Oct 26, 2003 3:53 pm

Vezi:
http://www.education.gouv.fr (Ministerul Educatiei francez);
http://www.sante.gouv.fr (Ministerul Sanatatii).
Cele mai multe informatii le gasesti pe site-urile universitatilor, care au o rubrica ce se numeste "international", sau ceva asemanator. Pentru asta mergi pe http://www.google.com, clichezi pe "preferences", selectezi paginile de limba franceza, apoi dai "universite" la cautare si apoi pe prima pagina de rezultate clichezi "search within resaults" si dai "medecine". Aceasta e o varianta de cautare, te poti gindi la multe altele, cu alte motoare de cautare sau alte cuvinte-cheie. Important e sa ajungi pe site-urile universitatilor si acolo vei gasi multe informatii care te intereseaza. Mai este util site-ul Edufrance, dar nu mai stiu adresa, o poti gasi insa tot cu Google.
Bafta!

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Fri Nov 28, 2003 3:57 pm

adyry wrote:am informatia ca incepind de anul acesta-cei ce sint anul 6 au echivalate diplomele in ue!iar cei ce au terminat deja vor da echivalari cam intr-un an sau doi!se comfirma sau ba????????????cica medicina este singura-pina acum care beneficiaza de asa ceva!

E total fals, diplomele erau deja (semi)echivalate, adica daca mergi în UE esti pus sa refaci doar partial câtiva ani si nu toata facultatea. Daca nu erau echivalate, trebuia sa refaci toata facultatea. Iar schimbari nu vor exista prea devreme, lasati la o parte cu ce va îndoapa rectorii si politicienii, ca nu ei decid, ei doar va vând ce vreti voi sa auziti. Daca va bazati pe ei, o sa aveti surprize.

nina wrote:ce stiti de examenul de internat in Franta ?
merita/nu merita ? cineva cu experienta ?

Sunt doua examene de internat, cel pentru straini si cel pentru francezi. Daca îl dai (si iei) pe cel strain, va trebui sa te întorci frumos în tara dupa asta, pentru ca nu îti da drept de practica în Franta. Acest drept vine doar daca dai internatul francez, si ca sa ai acces la el trebuie sa-ti "echivalezi" mai întâi diploma, sa refaci anii I si VI, si sa treci de examenul eliminator de la sfârsitul anului I (care e f. greu de luat, e examenul lor de admitere de fapt).

sarah wrote:Sunt si eu interesata de Franta. Dar nu neaparat de a face rezidentiat acolo, ci de a putea lucra. Am terminat stoma. Stie cineva cam ce demersuri trebuie facute pt. a-mi fi recunoscute studiile acolo si a putea lucra in domeniu?

Mai întâi trebuie sa refaci cei doi ani (I si VI) si apoi urmezi sistemul francez (pe care nu-l cunosc).

DALF-ul e echivalentul TOEFL-ului si e necesar pentru înscrierea la facultate pentru echivalare. Nu e necesar pentru AFS/FFI, adica pentru stagii de câte 6 luni (platite), dupa care te întorci frumos acasa.

Costul unui an de studii : facultatea e gratuita, ai reduceri gârla, îti trebuie vreo 5000 de euro pe an ca sa traiesti oarecum relaxat. Deja daca ajungi în anul VI câstigi ~250 euro doar ca faci stagii în spital, plus ca te poti înfige pe un post de student rezident (800 euro) sau FFI francez (1500 euro).

Deci singura posibilitate ca sa ramâi în Franta e sa refaci cei doi ani si sa treci de examenele lor. Orice alta varianta te va duce mai devreme sau mai târziu în impas. Anii de rezidentiat în Ro nu-ti sunt echivalati, poti sa fii super-medic-specialist, ca sa ramâi trebuie sa refaci cei doi ani si sa dai din nou internatul francez, si sa refaci specializarea în Franta.

tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Postby tudor » Wed Jan 14, 2004 8:11 pm

Daca are cineva carti, copii xerox, CD-uri, orice informatie despre internatul in Franta, il rog sa imi trimita si mie un mesaj privat sau sa imi raspunda aici... De asemenea daca, intamplator, cineva care este deja intern in Franta, ajunge pe forum, l-as ruga sa imi spuna si mie cate ceva despre experienta lui... Care sunt perspectivele si care ar fi drepturile unei persoane care a terminat internatul acolo, atat aici, in Romania, cat si in Franta?

:help:

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Wed Jan 14, 2004 8:43 pm

tudor wrote:Care sunt perspectivele si care ar fi drepturile unei persoane care a terminat internatul acolo, atat aici, in Romania, cat si in Franta?

Internatul terminat în România nu foloseste la nimic, iar internatul francez (ca exista si internat pentru straini) îti confera statut de medic francez, adica nu mai e nici o deosebire între tine si un localnic în afara de dreptul la vot, dar cetatenia de obicei pica tocmai bine în ultimul an de internat (sau pe-aproape, dar oricum nu schimba mare lucru).

cataghe
senior
senior
Posts: 123
Joined: Sun Oct 19, 2003 3:25 pm

Postby cataghe » Wed Jan 14, 2004 11:21 pm

Im, de unde ai aceste informatii? Eu am batut internetul in lung si in lat si peste tot se spune ca trebuie sa ai tot traseul profesional parcurs in Franta (deci inclusiv echivalata diploma de medic, ceea ce implica refacerea anului I si a anului VI) sau intr-una din tarile UE, plus cetatenie franceza sau UE ca sa ai drept de practica in Franta.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jan 15, 2004 12:43 am

Informatiile le am ... de la fata locului.
Dreptul de practica pentru un non-UE se obtine prin cei doi ani refacuti + internatul francez. Pentru un UE e suficient doar internatul francez.
Dar daca asta te framânta, ti-am mentionat deja ca spre sfârsitul internatului vine si cetatenia, din cauza anilor acumulati pe teritoriul francez.

cataghe
senior
senior
Posts: 123
Joined: Sun Oct 19, 2003 3:25 pm

Postby cataghe » Thu Jan 15, 2004 2:04 pm

Aha! Nu asta m-a nedumerit, ci faptul ca nu mentionasesi refacerea celor doi ani de facultate. Stii ceva de examenul ala de recunoastere a specialitatii pentru non-UE pe care vor sa-l introduca cica din vara asta? Tu ce informatii ai, e ceva real in toata povestea aia?

Catalina.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jan 15, 2004 3:45 pm

cataghe wrote:Stii ceva de examenul ala de recunoastere a specialitatii pentru non-UE pe care vor sa-l introduca cica din vara asta?

Actually se spune ca vor sa-l introduca de vreo 10 ani. Dar nu prea e clar cine "vor". Mai mult e o speranta oarba a specialistilor.

Deci cum spuneam, se zvoneste acest lucru de multi ani, si mai mult ca sigur ca el va deveni realitate odata si odata, dar nimeni nu-ti poate spune cu certitudine când. Am aflat însa de o modalitate de recunoastere deja în vigoare, care spune ca un medic specialist strain care a lucrat în Franta mai mult de 10 ani (parca) într-un anumit serviciu, poate fi recunoscut specialist. Oricum ideea e ca daca nu ai la bord ani buni petrecuti în Franta (care nu-i poti avea decât ca FFI - rezident atasat) nici nu poti spera la recunoasterea specialitatii. Iar legea aia care se spune ca trebuie sa vina se va baza pe acelasi lucru, experienta profesionala în Franta, probabil nu de 10 ani ci de 6-8 ? Oricum sunt doar zvonuri, poate o sa mai auzi si alte variante. Pâna acum, ce e sigur e doar faza cu cei doi ani de facultate refacuti. Restul ramâne sub semnul lui "maybe" si "I hope".

cataghe
senior
senior
Posts: 123
Joined: Sun Oct 19, 2003 3:25 pm

Postby cataghe » Thu Jan 15, 2004 3:56 pm

Nu stiu daca vorbim de acelasi lucru. Eu am gasit pe net - pe http://www.snpac.fr - despre un examen cu o proba practica, una scrisa si una de franceza. Daca iei, esti obligat sa lucrezi trei ani in spital public, dupa care ai drept de practica. Despre asta zici si tu? Ei numesc asta NPR - nouvelle procedure de recrutement.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jan 15, 2004 4:30 pm

Recunoasterea specialitatii este luata în discutie deocamdata doar pentru cei care au deja la activ mai multi ani de practica (pe posturi de straini) în Franta. Sunt la curent cu NPR, dar e în stadiu de proiect, si vizeaza în primul rând sa regularizeze pe medicii deja asimilati de sistemul francez. Daca se va aplica si proactiv, vom vedea. Ramâne sa vedem si ce vor decide despre cei din tarile care vor adera la UE, nici aici nu e clar ce se va întâmpla.

Wait and see. Zvonuri sunt prea multe ca sa te poti baza pe ele.

tudor
junior
junior
Posts: 64
Joined: Mon Sep 29, 2003 3:21 pm

Postby tudor » Thu Jan 15, 2004 4:55 pm

Eu am terminat facultatea la Bucuresti. Daca iau decizia sa imi concursul de internat trebuie sa merg pe sectiunea pt straini. Dupa terminarea acestui internat, din cate am inteles:
:arrow: specializarea obtinuta acolo ar trebui sa fie recunoscuta aici. Care ar fi procedurile de echivalare?
:arrow: aceasta specializare, obtinuta pe locurile pt straini, nu ii confera posesorului drepturi egale, in Franta, cu un medic care a candidat pe locurile pt francezi.
Presupunand ca pe parcursul internatului, mi-as da examenele de anul 1 ( care e cam greu, din cate am auzit) si anul 6... Ar fi necesar sa dau din nou internatul pe locurile pt francezi, sau mi-ar fi echivalati anii de internat facuti pe sectiunea pr straini? Adica sunt la fel structurate stagiile pe cele 2 sectiuni, pot fi echivalabile?

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jan 15, 2004 5:05 pm

tudor wrote: :arrow: specializarea obtinuta acolo ar trebui sa fie recunoscuta aici. Care ar fi procedurile de echivalare?

Ai scris corect, ar trebui. Practic nici internatul american nu e recunoscut, însa cu un mic de multa agitatie pe la minister si eventual niste spaga grasa, se rezolva. Oricum, situatia e hilara, nici cei care au facut un doctorat în vest nu sunt recunoscuti ca doctori în România.

:arrow: aceasta specializare, obtinuta pe locurile pt straini, nu ii confera posesorului drepturi egale, in Franta, cu un medic care a candidat pe locurile pt francezi.

Exact, nu-i confera dreptul de practica pe teritoriul Frantei.

Presupunand ca pe parcursul internatului, mi-as da examenele de anul 1 ( care e cam greu, din cate am auzit) si anul 6... Ar fi necesar sa dau din nou internatul pe locurile pt francezi, sau mi-ar fi echivalati anii de internat facuti pe sectiunea pr straini? Adica sunt la fel structurate stagiile pe cele 2 sectiuni, pot fi echivalabile?

In principiu pot fi echivalabile, pentru ca în afara de modalitatea de examen de admitere la el, continutul e acelasi (dar iar vorbesc de informatii la mâna a doua). Ar trebui sa te interesezi direct la ministerul lor. Scriptologic, cred ca totusi au avut grija sa elimine o astfel de varianta. Oricum sa treci de anul I lucrând simultan ca intern în Franta e o iluzie vesela (nu uita ca sunt 6-8 pe loc din care jumate foarte motivati, si din care jumate dau a doua oara, si nu fac nimic altceva decât sa învete).

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3194
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Postby tapirul » Tue Feb 17, 2004 4:02 am

petru wrote:Salutare la toata lumea

mesaj care vine de la unul care tocmai a reusit la concursul de internat pt straini.

am vazut discutiile mai vechi pe forum, in principiu asa e, deocamdata nu avem drept de practica dupa ce terminam internatul, ci trebuie sa avem si anii 1 si 6 facuti, cu mentiunea ca in functie de facultate exista si examene de echivalare anii 2-5 si anul 6 facut integral (nancy), ba chiar sustinerea tuturor examenelor din anii 2-6 (lyon), sau trecut direct la examenul lor de licenta zis si CSCT (rennes), insa TOATE facultatile vor sa te califici in anul doi, adica sa iei toate examenele de anul 1 cu note bune cat sa fii in primii 15%. cel care face asta direct, fara sa mai dea si internatul pt straini poate da apoi internatul cu toti francezii si sa aiba si drept de practica la sfarsit. toate aceste lucruri vor trebui sa se simplifice pentru noi, mai ales daca suntem primiti in UE, intrucat in Franta incepe cea mai mare criza de personal medical de 40 de ani incoace.

ca sa revin la concursul de internat e greu dar nu imposibil, anul asta suntem mai multi (vreo 12) care l-am luat. eu unul sunt al 5-lea pe chirurgie, mai cunosc un baiat al 6-lea pe medicala, colegul meu de pregatire al 7-lea pe gineco, si mai sunt pe pediatrie, radio, ati, psihiatrie.
prima proba este decisiva, insa a doua conteaza ceva mai mult la clasamentul final, inclusiv daca il iei sau nu daca ai de gand sa iei printre ultimii.

altfel pregatirea de la ei din spitale este mult peste tot ce poti spera la noi, mai ales fiindca nu este exces de interni (rezidenti) ca la noi ci o penurie crunta (doar 40% din locuri isi gasesc ocupant, restul sunt adjudecate de FFI, care vin fara concurs pentru cateva luni, si toata lumea vorbeste acolo de FFI dati afara pt incompetenta profesionala sau nivel de franceza inacceptabil).

de vanzare materiale pt pregatit concursul:

revue du praticien 97-2000 printuri dupa revista, 3.000.000 lei set complet, vreo 4000 de pagini.

impact internat colectia completa 21 de volume, 200 euro

revue du praticien numere din mai 2001 pana in prezent (cca 50 de numere) la 7 euro numarul, in medie 5 subiecte tratate pe numar, din cele 401 de la prima proba.

cele 51 de subiecte redactate pt proba a doua 150 euro.

fara nici o legatura pt cei interesati, EMC volume actualizate pana in 94 cardio, pneumo nefro-uro, gineco, aparat locomotor, pediatrie, gastro; sunt intre 4 si 6 volume pt o specialitate, le dau la 100.000 lei volumul.

petru o. bucur


Va rog nu mai deschideti topicuri noi daca subiectul exista deja!!!!!!

andrast79
junior
junior
Posts: 45
Joined: Thu Jul 10, 2003 8:22 am
Location: Bucuresti

rezidentiat in psihiatrie

Postby andrast79 » Sat Feb 21, 2004 9:09 am

din cate am inteles, se poate face rezidentiatul in Franta, cu obligativitatea intoarcerii in tara. mai ales in psihiatrie, se pare ca ar accepta mai usor. poate sa-mi spuna cineva cum se procedeaza? multumesc

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Sat Feb 21, 2004 2:01 pm

Rezidentiatul întreg îl poti face în urma unui examen international, dar daca esti rezident în Ro poti face stagii de câte 6 luni în Fr pe post de FFI (rezident francez atasat), totul e sa gasesti profesor care are nevoie de oameni si sa-l convingi sa te ia pe tine si nu pe altul, care e la fata locului.

Tu despre ce vorbeai de fapt ? Ca nu te ia nimeni fara examen sa faci un rezi francez întreg pe psihiatrie.

User avatar
petru
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Mon Feb 16, 2004 8:20 pm
Location: bucarest----->paris

Postby petru » Mon Feb 23, 2004 12:24 am

din ce-am auzit eu intr-adevar pe psychiatrie este usor atat ca FFI sa gasesti de lucru cat si la internatul pentru straini unde concurenta este mica fata de alte specialitati

andrast79
junior
junior
Posts: 45
Joined: Thu Jul 10, 2003 8:22 am
Location: Bucuresti

Postby andrast79 » Mon Feb 23, 2004 4:33 pm

tot ce stiu e din auzite, de asta intreb... :? . oricum , fara examen sunt sigura ca nu a plecat nimeni acolo.
pt a fi primit pe post de FFI pentru 6 luni, trebuie dat tot asa un examen de specialitate (pe langa DALF, care am inteles ca e obligatoriu )?sau nu trebuie decat sa te accepte un profesor? Si daca trebuie dat un examen international, acesta se poate da si in romania?

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Mon Feb 23, 2004 4:42 pm

Pentru post de FFI nu se da examen. Trebuie doar:
- sa gasesti o sectie care duce lipsa de interni
- sa convingi profesorul ca esti cea mai buna solutie

Iar convingerea profesorului se face prin recomandare de catre cineva de încredere pentru acel profesor, sau prin CV si interviu, sau prin orice mijloc de a-ti dovedi capacitatile.

E excelent daca ai DALF-ul dar nu e obligatoriu. Merge si atestatul de la centrul cultural francez, iar în ultima instanta, daca ai dovedit niste capacitati extraordinare, profesorul francez poate sa dea o adeverinta pentru tine, ca te-a evaluat personal si corespunzi pe deplin nivelului de limba cerut.

Contractul de FFI se rediscuta la fiecare 6 luni, în functie de ce ai facut si de necesarul de medici pe sectia respectiva. Daca dupa 6 luni (re)vine un intern francez pe sectie, ti-a luat automat locul, FFI fiind creat special ca sa ocupe posturile vacante, dar nu mai mult. Ai voie sa faci maxim 4 contracte de 6 luni, adica doi ani. Acestea sunt echivalate în România ca ani de rezidentiat.

Atentie la ce va bagati, ca viata de rezident în Franta nu are prea multe în legatura cu viata de rezident în România, responsabilitatile sunt imense iar programul de lucru pâna seara târziu.

cm2036
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Tue Mar 30, 2004 8:23 pm
Location: Columbia University, New York, NY
Contact:

Doctorii din Franta

Postby cm2036 » Tue Mar 30, 2004 8:28 pm

Lucrez la un proiect legat de emigrarea medicinistilor din Romania spre Franta. Aveti idee de un motor de cautare (sau baza de date) a medicilor din Franta? Orice idee ar fi mult apreciata. Ma refer la ceva analog websiteului romanesc: http://www.cmr.ro/reg_med/index.php

Va multumesc anticipat,
Camelia Minoiu

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Mar 30, 2004 8:34 pm

Cum era de asteptat, gasesti la adresa http://www.conseil-national.medecin.fr (în stânga).

PS. In cadrul proiectului tau, ce faci, îi recensezi ?

cm2036
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Tue Mar 30, 2004 8:23 pm
Location: Columbia University, New York, NY
Contact:

Postby cm2036 » Tue Mar 30, 2004 8:36 pm

Multumesc mult de tot. Vreau sa adun date despre toti cei plecati in ultimii ani, si eventual sa ii intervievez. Deocamdata este doar in stadiu de proiect. Intre timp gasisem si eu site-ul http://www.conseil-national.medecin.fr/ ... u=ANNUAIRE :)))

Toate bune,
Camelia

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Mar 30, 2004 8:45 pm

cm2036 wrote:Vreau sa adun date despre toti cei plecati in ultimii ani, si eventual sa ii intervievez. Deocamdata este doar in stadiu de proiect.

E în cadrul unei lucrari de diploma ? Masterat ? Nu esti medic, nu ?

Nu vei putea sa-i gasesti prea repede, în primul rând pentru ca nu exista nicaieri vreo rubrica, pe parcursul unui medic român emigrant în Franta, unde sa lase vreun semn ca a trecut pe-acolo (accesibil muritorului de rând). In baza de date a consiliului medicilor nu figureaza internii (pe posturile de straini sau franceze), iar majoritatea celor care ajung au acest statut, foarte putini intra în circuitul francez si ajung specialisti. Iar acestia, dupa ce-i filtrezi, ca sunt deja cetateni francezi la momentul dobândirii specialitatii franceze ? Nu exista nicaieri rubrica "locul nasterii", iar daca vei cauta dupa nume, multe dintre ele sunt usor modificate la obtinerea cetateniei, altele sunt ale Monsieur-ului care a avut norocul sa o ia de sotie pe d-na doctor.

Cum doresti sa-i interviewezi astfel încât dupa primele doua relatari sa nu capeti la nesfârsit aceleasi raspunsuri ?

cm2036
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Tue Mar 30, 2004 8:23 pm
Location: Columbia University, New York, NY
Contact:

Postby cm2036 » Tue Mar 30, 2004 8:52 pm

Nu sunt medic :), fac un doctorat in stiinte economice, proiectul nu este in cadrul dizertatiei. Intervievarea ar fi de fapt completarea unui chestionar, si acolo pot sa ii intreb multe chestii; chiar daca se repeta povestile, nu se pot repeta chiar identic, si este drept, imi trebuie ceva variatie in raspunsuri pentru analiza statistica :). Insa ai dreptate, proiectul este ambitios, nu stiu cati pot gasi prin motorul asta de cautare, avand in vedere ce imi spui.

Sper ca nu multi Messieurs au norocul de a o lua de sotie pe Dna Doctor. :)) Desi si asta ar fi un subiect de cercetare: casatoriile internationale intre specialisti din acelasi domeniu. Mmm....


Return to “Franta”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests