Franța - facultatea

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Franța - facultatea

Postby Im » Fri Jun 18, 2010 12:14 pm

Principala deosebire fata de facultatea de medicina româneasca e constituita de examenul de admitere: accesul în anul I e liber, iar examenul de admitere e la trecerea în anul II.

Pentru înscriere în anul I într-o facultate de medicina franceza, trebuie depus un dosar pâna la 31 ianuarie (al anului care va începe în septembrie-octombrie) la centrul cultural francez cel mai apropiat. Pentru a fi admis trebuie sa cunosti limba franceza, pentru ca se solicita ori DALF ori se da un test de limba prin februarie-martie. Apoi, odata în Franta, trebuie sa ai cu ce sa te întretii, sa faci dovada la prefectura, pentru viza de student, ca ai o suma de ~5000€ în cont, cât e necesar pentru un an de studii.

Atentie, examenul de admitere în anul II poate fi dat doar de doua ori, din cauza asta multi studenti francezi se duc sa faca facultatea în alte tari (exemplu recent: la Cluj ; mai demult era la moda Belgia, pâna când belgienii au redus locurile disponibile pentru straini).

Daca nu iei examenul de admitere, nu ai alternativa, sunt ani si bani pierduti. Deci atentie ! Concurenta e de ~6 pe loc.
Examenul de admitere e infernal, nu seamana deloc cu admiterea cu care suntem noi obisnuiti. Nu e un examen mai inteligent ci mai solicitant. Trebuie sa fii în stare sa scuipi materia într-un timp extrem de scurt fara sa te gândesti, ca un robot.

Exista scoli particulare de pregatire pentru PCEM1 (anul I).

Nu se pot face transferuri în cursul facultatii, deci nimeni nu poate evita acest examen de admitere.


Alta diferenta : începând cu anul IV, studentul nu mai e student obisnuit care merge la stagii si casca gura, ci este angajat cu contract de munca de catre spital - externatul. Are obligatia sa lucreze diminetile, sub îndrumarea rezidentilor. E platit cu 2-300€/luna si nu mai are vacante ci concedii ca orice angajat. Externul e învatat sa fie independent, iar pe munca lui se bazeaza activitatea ierarhiei, nu are cine altcineva sa faca munca de extern. Dupa-masa de obicei sunt cursuri.

In anul VI nu exista examen de licenta, sistemul e mai coerent decât cel din Ro, pentru ca doar dupa ce termini rezidentiatul ai terminat cu studiile medicale, deci licenta se da la sfârsitul rezidentiatului.
In schimb trebuie trecut un examen (CSCT - predominant farmaco) care da dreptul de prescriere pe parcursul rezidentiatului (deci nu poti alege un post de rezident fara sa-l ai).

Examenul de rezidentiat (ECN - Epreuves Classantes Nationales) se da la începutul lunii iunie din anul VI, si sunt locuri mai multe decât numarul de absolventi, competitia e acerba pentru specialitate si oras, externii se pregatesc ani de zile si multi se lasa repetenti în anul VI ca sa poata da ECN înca o data, cu timp de pregatire de student (oficial nu ai voie sa repeti ECN decât daca esti deja rezident, si doar o data).

La ECN se pot înscrie studenti de anul VI din toata Uniunea Europeana (printre care si multi români), însa diferenta de pregatire face ca acestia sa ocupe sistematic ultimele locuri.
Facultatile organizeaza un ECN blanc, adica de test, prin decembrie-ianuarie.


In sistemul medical francez exista doar doua exemene profesionale: PCEM1 (eliminatoriu) si ECN (clasament). Tot restul carierei se rezolva la modul personal, cum poate fiecare, pe barba lui.

Linkuri
Etudes de médecine en France (Wiki)
forumul imed.fr




- se va completa -

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17766
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: Facultatea în Franța

Postby Phat Skidz » Fri Jun 18, 2010 12:51 pm

De ce ai nevoie de chestii de la prefectură dacă ești student UE? Dacă muncești, înțeleg că îți trebuie autorizație de muncă și titre de sejour, dar dacă ești student? Credeam că acu am voie să stau în Franța cât am eu chef.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Fri Jun 18, 2010 1:07 pm

Pentru ca esti român. :) (dispozitiile alea tranzitorii)
Insa titre de séjour étudiant e doar o formalitate, si oricum e bine ca ti-l da, e primul tau act cu adresa franceza.
Toate prefecturile se încurca în legislatie, e posibil ca unele sa nici nu dea titrul de séjour.

viomed
junior
junior
Posts: 34
Joined: Fri May 16, 2008 2:58 pm

Re: Franța - facultatea

Postby viomed » Fri Oct 15, 2010 1:21 pm

a experimentat cineva ERASMUS Franta? as vrea sa stiu in ce a constat examenul teoretic, examenul de limba si cum a fost dupa aceea, "la locul faptei" ca sa zic asa. :)
Multumesc!

arte
newbie
newbie
Posts: 16
Joined: Thu Jan 20, 2011 7:44 pm

Re: Franța - facultatea

Postby arte » Sun Jan 23, 2011 7:37 pm

Spuneti-mi va rog,are cineva experienta unui DIU in Univ Paris 13?(sau alta Uni)Cum se intra-pe baza de examen,su doar inscriere?De ce documente as avea nevoie pt inscriere?Cam cat costa/an(probabil e o intrebare prea generala,costurile fiind diferite de la un curs la altul....)Multumesc!!

drel
senior
senior
Posts: 121
Joined: Tue Apr 22, 2008 10:01 pm

Re: Franța - facultatea

Postby drel » Sat Feb 12, 2011 10:08 pm

arte wrote:Spuneti-mi va rog,are cineva experienta unui DIU in Univ Paris 13?(sau alta Uni)Cum se intra-pe baza de examen,su doar inscriere?De ce documente as avea nevoie pt inscriere?Cam cat costa/an(probabil e o intrebare prea generala,costurile fiind diferite de la un curs la altul....)Multumesc!!

E de obicei pe baza de inscriere cu dosar, lettre de motivation, eventual o scrisoare de la seful sectiei catre proful responsabil de DIU cum ca e favorabil sa faci DIU ul respectiv; documentele necesare le gasesti pe site ul facultatii de obicei, dc nu la Scolarité la fac; costuri incepand de 400 euro pana la 800-900 euro pe an, in functie de DIU, durata lui.... Astea fiind doar costurile de inscriere si scolarizare, apoi dc mai ai frais de transport, hotel......Poti in schimb sa ceri spitalului in care lucrezi sa completezi un dosar, sa iti accorde o subventie din totalul sumei, intreaba la afaceri medicale cui treb sa trimiti dosarul pt une prise en charge de frais - care cred ca or sa fie doar pt inscriere...bafta


Return to “Franta”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests