Subiectul 35 - infectia cu HIV
- VoxEgo
- senior
Subiectul 35 - infectia cu HIV
La pagina 433 avem tabelul Clasificarea clinico-imunologica, conform caruia celulele CD4+ pot fi
(1) <500/mm cub
(2) 200-499/mm cub
(3) <200/mm cub
Dupa umila mea parere, prima varianta e >500/mm cub, altfel nu vad diferenta intre categoriile A1 si A2, sau B1 si B2, etc
S-au dat vreodata grile ce se bazau pe informatii gresite?
(1) <500/mm cub
(2) 200-499/mm cub
(3) <200/mm cub
Dupa umila mea parere, prima varianta e >500/mm cub, altfel nu vad diferenta intre categoriile A1 si A2, sau B1 si B2, etc
the Earth is flat
- gaurav_singh_md
- elder
Re: Subiectul 35 - infectia cu HIV
VoxEgo wrote:La pagina 433 avem tabelul Clasificarea clinico-imunologica, conform caruia celulele CD4+ pot fi
(1) <500/mm cub
(2) 200-499/mm cub
(3) <200/mm cub
anul trecut, dar a fost retras (anulat) ulterior.
- VoxEgo
- senior
- gaurav_singh_md
- elder
la sepsis:
> 10% bands (immature neutrophils) este tradus >10% grupuri
> 10% bands (immature neutrophils) este tradus >10% grupuri

- gaurav_singh_md
- elder
la pneumonia: sub 2
sindromul Lemierre, adica, (i.e) abcesul retrofaringian si (not sau) tromboflebita venelor jugulare pg.1586
evolutia lenta a abceselor polimicrobiene cu anaerobi este lenta in aproape 3/4 ( three quarters, not 1/4) din cazuri.... pg.1588
sindromul Lemierre, adica, (i.e) abcesul retrofaringian si (not sau) tromboflebita venelor jugulare pg.1586
evolutia lenta a abceselor polimicrobiene cu anaerobi este lenta in aproape 3/4 ( three quarters, not 1/4) din cazuri.... pg.1588
-
- junior
asa primesti la rezi...prost tradus
crezi ca cine face grilele le face din harrison in engleza?

crezi ca cine face grilele le face din harrison in engleza?
- Chingachgook
- addicted
stati ma linistiti ca nu se dau grile din pasajele interpretabile sau prost traduse
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...
- gaurav_singh_md
- elder
inca nu am vazut nici o intrebare compusa din ceva tradus gresit la rezi (2006,2007 si 2008). sper sa nu fie o premiera in 2009.
- VoxEgo
- senior
Dar din informatii contradictorii?
Ordinea metastazelor in cancerul de prostata variaza de la pagina la pagina, la fel si procentele cu originea cancerului
Meh, stiu ca nu ar trebui probabil sa ma complic, dar este usor frustrant, de parca nu au mai citit odata dupa ce au scris.
Si pana la urma, care e primul simptom in apendicita?
Dupa ce se termina circul asta am sa scriu 'an angry email' la editura Nemira
Ordinea metastazelor in cancerul de prostata variaza de la pagina la pagina, la fel si procentele cu originea cancerului
Meh, stiu ca nu ar trebui probabil sa ma complic, dar este usor frustrant, de parca nu au mai citit odata dupa ce au scris.
Si pana la urma, care e primul simptom in apendicita?
Dupa ce se termina circul asta am sa scriu 'an angry email' la editura Nemira

the Earth is flat
- Calico
- addicted
VoxEgo wrote:Si pana la urma, care e primul simptom in apendicita?
In ordine cronologica, anorexia. Clar.
Ca importanta, durerea.
Deci daca te intreaba care e primul simptom care apare, raspunzi anorexia.
Daca te intreaba care e principalul simptom, raspunzi durerea.
- gaurav_singh_md
- elder
la cancer bronhopulmonar: inappropriate este tradus inadecvata (la SIADH). este mai mult nu inadecvata.
- VoxEgo
- senior
ultima intrebare pe astazi
De fapt este o grila
Stadiul D1 din clasificarea AUA a cancerului de prostata are drept corespondent o tumoare clasificata TNM astfel: (pag. 2923)
A: T4aN3M1
B: T3bN0M0
C: T2bN1M0
D: T3a +T3b
E: T3c
Este de pe rezitests, ideea e ca raspunsul lor este A, dar A-ul are M1, care automat incadreaza in D2, nu?
Imi cer scuze daca imi extind curiozitatile aiurea pe forum si apreciez pareri
De fapt este o grila
Stadiul D1 din clasificarea AUA a cancerului de prostata are drept corespondent o tumoare clasificata TNM astfel: (pag. 2923)
Este de pe rezitests, ideea e ca raspunsul lor este A, dar A-ul are M1, care automat incadreaza in D2, nu?
the Earth is flat
- gaurav_singh_md
- elder
VoxEgo wrote:ultima intrebare pe astazi
De fapt este o grila
pe rezitests sunt si raspunsuri gresite. (si este f. bine ca discutam ceva constructiv)
raspuns corect este C (any T with N1-N3)
A = D2, B= C1, D= C1, E= C2
- VoxEgo
- senior
-
- junior
mda, cam aiurea tematica asta, se vede ca nu isi dau interesul sa mearga ceva in tara asta....
a fost o faza si la rezi de anul trecut la intrebarea " care este cel mai interesat organ parenchimatos in traumatismele abdominale"
avand ca raspuns "splina" dar daca citesti cu atentie la inceput, apar procentele unde rinichiul este afectat intr-un procent de 41 % si splina era la coada cu 9 % dar mai dai cateva pagini si ajungi la traumatismele splinei unde incepe cam asa: splina este cel mai afectat organ...deci se bat cap in cap si s-au cam gafat cu faza asta la rezi anul trecut. Bine ca nu mi-au scazut 4 puncte ca incercuisem splina dar nu ca as fi citit din carte ci ca am facut ceva grile ca altfel....
a fost o faza si la rezi de anul trecut la intrebarea " care este cel mai interesat organ parenchimatos in traumatismele abdominale"
avand ca raspuns "splina" dar daca citesti cu atentie la inceput, apar procentele unde rinichiul este afectat intr-un procent de 41 % si splina era la coada cu 9 % dar mai dai cateva pagini si ajungi la traumatismele splinei unde incepe cam asa: splina este cel mai afectat organ...deci se bat cap in cap si s-au cam gafat cu faza asta la rezi anul trecut. Bine ca nu mi-au scazut 4 puncte ca incercuisem splina dar nu ca as fi citit din carte ci ca am facut ceva grile ca altfel....
- Riley
- elder
gaurav_singh_md wrote:la cancer bronhopulmonar: inappropriate este tradus inadecvata (la SIADH). este mai mult nu inadecvata.
Sunt de acord cu multiplele greseli de traducere din bibliografie, dar aici au tradus bine. SiADH este secretie inadecvata de ADH, in sensul ca secretia este necontrolata si nu este reglata de mecanismele obisnuite-osmoreceptori, etc. Astfel, concentratia ADH este mai mare decat in mod obisnuit.
As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love
Passion mothers greatness
- gaurav_singh_md
- elder
Riley wrote:gaurav_singh_md wrote:la cancer bronhopulmonar: inappropriate este tradus inadecvata (la SIADH). este mai mult nu inadecvata.
Sunt de acord cu multiplele greseli de traducere din bibliografie, dar aici au tradus bine. SiADH este secretie inadecvata de ADH, in sensul ca secretia este necontrolata si nu este reglata de mecanismele obisnuite-osmoreceptori, etc. Astfel, concentratia ADH este mai mare decat in mod obisnuit.
my bad. i thought inadecvata = inadequate (insufficient).
inadecvata = nepotrivit.... thanks for pointing it out.(am invatat ceva nou)
- Riley
- elder
Cu placere! Spor la citit si bafta la examen tuturor! 

As for the destiny... all I know is that even when destiny really wants to accomplish something, it can't do it alone. You still have to show up. You still have to build a bridge... to the one you love
- gaurav_singh_md
- elder
urmatorii stimuli farmacologici pot provoca crize de astm, CU EXCEPTIA:
a.aspirina
b. indometacinul
c. dioxidul de sulf
d. beta-1-blocantii oftalmici
e. ibuprofenul
pg. 1568. (stimuli farmacologici)
45. varianta A nov 2008.
all 5 can provoke asthma and all 5 fall under the category of pharmacological stimuli. (dioxidul de sulf este un agent de sulfitare)
a.aspirina
b. indometacinul
c. dioxidul de sulf
e. ibuprofenul
pg. 1568. (stimuli farmacologici)
45. varianta A nov 2008.
all 5 can provoke asthma and all 5 fall under the category of pharmacological stimuli. (dioxidul de sulf este un agent de sulfitare)
- gaurav_singh_md
- elder
la TEP - tachypnea is the most frequent sign of pulmonary thromboemblism (si nu tahicardia).
- Velvet Underground
- senior
urmatorii stimuli farmacologici pot provoca crize de astm, CU EXCEPTIA:
a.aspirina
b. indometacinul
c. dioxidul de sulf
e. ibuprofenul
Raspunsul e C, pentru ca in clasificarea din Astmul din Harrison dioxidul de sulf e trecut la factori de mediu sau ceva de genul asta, nu la agenti farmacologici.
- gaurav_singh_md
- elder
Velvet Underground wrote:urmatorii stimuli farmacologici pot provoca crize de astm, CU EXCEPTIA:
a.aspirina
b. indometacinul
c. dioxidul de sulf
e. ibuprofenul
Raspunsul e C, pentru ca in clasificarea din Astmul din Harrison dioxidul de sulf e trecut la factori de mediu sau ceva de genul asta, nu la agenti farmacologici.
dioxidul de sulf este un agent de sulfitare (este trecut si la stimuli farmacologici).
- Velvet Underground
- senior
Nu am Astmul in fata, eu imi aminteam ca e trecut doar la mediu.
Si pana la urma ce s-a intamplat cu intrebarea asta?
S-a dat la rezi zici sau e de pe rezitest?
Si pana la urma ce s-a intamplat cu intrebarea asta?
S-a dat la rezi zici sau e de pe rezitest?
- gaurav_singh_md
- elder
este din noiembrie 2008. nobody said anything because everyone probably marked SO2. dar este gresit si trebuia anulat.
Stimulii farmacologici Medicamentele cel mai frecvent asociate cu inducerea unor episoade acute de astm sunt aspirina, coloranţii, precum tartrazina, antagoniştii beta-adrenergici şi agenţii de sulfitare.
Agenţii de sulfitare, precum metabisulfitul de potasiu, bisulfitul de sodiu şi de potasiu, sulfitul de sodiu şi dioxidul de sulf, folosiţi pe scară largă în industria alimentară şi farmaceutică ca agenţi antiseptici şi conservanţi, pot produce de asemenea obstrucţie acută a căilor respiratorii la indivizii sensibili.
pagina 1568.
Stimulii farmacologici Medicamentele cel mai frecvent asociate cu inducerea unor episoade acute de astm sunt aspirina, coloranţii, precum tartrazina, antagoniştii beta-adrenergici şi agenţii de sulfitare.
Agenţii de sulfitare, precum metabisulfitul de potasiu, bisulfitul de sodiu şi de potasiu, sulfitul de sodiu şi dioxidul de sulf, folosiţi pe scară largă în industria alimentară şi farmaceutică ca agenţi antiseptici şi conservanţi, pot produce de asemenea obstrucţie acută a căilor respiratorii la indivizii sensibili.
pagina 1568.
- Velvet Underground
- senior
Apropo, sunt offtopic, dar am inteles ca anul trecut 2 intrebari s-au anulat...care au fost alea?
- gaurav_singh_md
- elder
cs din traumtimele abdominale (organ parenchimatos lezat cel mai frecvent) si cm din arsuri (excisia in plan suprafascial, ei au scris subfascial)
-
- newbie
gaurav_singh_md wrote:cs din traumtimele abdominale (organ parenchimatos lezat cel mai frecvent) si cm din arsuri (excisia in plan suprafascial, ei au scris subfascial)
grila din disfunctia nodulului sinusal nu s-a anulat?
ela
- gaurav_singh_md
- elder
iubitata wrote:gaurav_singh_md wrote:cs din traumtimele abdominale (organ parenchimatos lezat cel mai frecvent) si cm din arsuri (excisia in plan suprafascial, ei au scris subfascial)
nope...oricum era "common sense" question. aminofilina sarea in ochi ca musca in lapte.
-
- junior
gaurav_singh_md wrote:all 5 can provoke asthma and all 5 fall under the category of pharmacological stimuli. (dioxidul de sulf este un agent de sulfitare)
Sa ma prind si eu... voi invatati din Harrison-ul in romana si comparati cu cel original in engelza? Sau invatati direct din ala american?
- gaurav_singh_md
- elder
fiulia wrote:gaurav_singh_md wrote:all 5 can provoke asthma and all 5 fall under the category of pharmacological stimuli. (dioxidul de sulf este un agent de sulfitare)
Sa ma prind si eu... voi invatati din Harrison-ul in romana si comparati cu cel original in engelza? Sau invatati direct din ala american?
citesc mai intai in engleza si dupa aia in romana.
- VoxEgo
- senior
Prezenta anticorpilor de imunoglobulina G anti H. pylori, intr-o populatie studiata, este corelata cu o regresie liniara a ratei de mortalitate si a incidentei cancerelor gastrice localizate. Exista o crestere de 6 ori a riscului de cancer gastric in populatia 100% cu infectie cu H. pylori, comparativ cu populatia in care nu exista aceasta infectie.
Nu-i nici o regresie liniara, nu-i asa?
the Earth is flat
-
- junior
Si eu am avut nedumerirea asta. "The presence of immunoglobulin G antibodies to H. pylori in a given population is correlated with local gastric cancer incidence and mortality rates using linear regression analysis. There is a sixfold increased risk of gastric cancer in populations with 100 percent H. pylori infection compared with populations that have no infection"
Deci cresterea riscului la persoanele cu anticorpi s-a demonstrat folosind modelul analitic al regresiei liniare.
Deci cresterea riscului la persoanele cu anticorpi s-a demonstrat folosind modelul analitic al regresiei liniare.
- gaurav_singh_md
- elder
VoxEgo wrote:Prezenta anticorpilor de imunoglobulina G anti H. pylori, intr-o populatie studiata, este corelata cu o regresie liniara a ratei de mortalitate si a incidentei cancerelor gastrice localizate. Exista o crestere de 6 ori a riscului de cancer gastric in populatia 100% cu infectie cu H. pylori, comparativ cu populatia in care nu exista aceasta infectie.
The presence of immunoglobulin G antibodies to H.pylori in a given population is correlated with local gastric cancer incidence and mortality rates using linear regression analysis. There is a sixfold increased risk of gastric cancer in populations with 100 percent H. pylori
infection compared with populations that have no infection.
- gaurav_singh_md
- elder
In statistics, linear regression refers to any approach to modeling the relationship between one or more variables denoted y and one or more variables denoted X, such that the model depends linearly on the unknown parameters to be estimated from the data
- VoxEgo
- senior
obviously
Gracias
Inca ceva, destul de vag. Perforatiile distatice au un prognostic mai bun sau mai prost decat cele locale? La cancerul colorectal este trecut ca au prognostic mai bun, dar tot am senzatia ca am citit pe undeva, gen peritonite sau ocluzii, ca au un prognostic mai prost. Intamplator stie cineva?
Gracias
Inca ceva, destul de vag. Perforatiile distatice au un prognostic mai bun sau mai prost decat cele locale? La cancerul colorectal este trecut ca au prognostic mai bun, dar tot am senzatia ca am citit pe undeva, gen peritonite sau ocluzii, ca au un prognostic mai prost. Intamplator stie cineva?
the Earth is flat
- gaurav_singh_md
- elder
VoxEgo wrote:obviously
Gracias
ai dreptate. la peritonitele acute : perforatiile in situ au un prognostic mai bun decat cele diastatice (pg. 2135)
si la cancerul colonului : mai frecventa este cea locala, evolutia mai buna are cea proximala (pg. 1671)
in orice caz este o urgenta chirurgicala si prognoza nu este buna.
They both have a bad prognosis because of increased risk of recurrence and peritoneal carcinomatosis. (immediate presentations would be similar - fecal peritonitis + sepsis). i am sure peritoneal carcinomatosis is more likely due to a local/in situ perforation than a diastatic one.
this is from 2005 (5 year study): Diastatic perforation proximal to an obstructing tumor is associated with higher operative mortality and better cancer-related survival than a tumor perforating through the bowel wall. Early diagnosis in diastatic perforation and aggressive management of sepsis associated with radical surgical resection is recommended.
this is from 2003 (10 year sudy): A non-traumatic colon perforation is associated with high morbidity and mortality. The prognosis of patients is determined by the grade of their peritonitis. Early diagnosis and prompt surgical management will result in better outcomes for patients with non-traumatic colon perforations.
- VoxEgo
- senior
Eu am mers pe urmatoarea logica, desi nu pot spune ca deosebit de precisa: perforatiile diastatice se realizeaza in momentul in care obstructia si implicit distensia sunt foarte importante, aceste modificari implicand si alterari destul de severe la nivelul peretelui intestinal. Deci perforatia se realizeaza pe un intestin afectat mai grav per total, decat in cazul perforatiei locale prin tumora (de aici si recomandarea de colectomie totala la perforatiile diastatice). Sigur, probabilitatea carcinomatozei peritoneale mi se pare mai mare la perforatiile locale, dar overall inclinam spre un prognostic mai prost la diastatice.
But then again, who the hell knows, I won't be the one rewriting medical history. And thank you for the input, it's highly appreciated
But then again, who the hell knows, I won't be the one rewriting medical history. And thank you for the input, it's highly appreciated
the Earth is flat
-
- junior

- dr_dr
- elder
gaurav_singh_md wrote:iubitata wrote:gaurav_singh_md wrote:cs din traumtimele abdominale (organ parenchimatos lezat cel mai frecvent) si cm din arsuri (excisia in plan suprafascial, ei au scris subfascial)
nope...oricum era "common sense" question. aminofilina sarea in ochi ca musca in lapte.
da dar nu era din materie
Nimeni nu e destul de inteligent ca sa poata convinge pe un prost ca e prost 

- gaurav_singh_md
- elder
dr_dr wrote:da dar nu era din materie
daca te uiti pe tabe 231-2 este mentionat ce efecte au medicamente antiaritmice pe nodul sinusal. (si chiar daca nu ai citit randul din care a fost format intrebare de pe pg. 1385, tabel 231-2 sigur ai citit).