Formule mnemotehnice
-
miki2283
- senior

Formule mnemotehnice
Stiu ca mai era un post cu subiectul asta dar nu il gasesc . Poate mai stie cineva linku' .... 
-
jderu.mare
- junior

Re: Formule mnemotehnice
There is no Good
There is no Bad
Just Perspective and Opinion
There is no Bad
Just Perspective and Opinion
-
miki2283
- senior

mersi
-
Nairam R
- newbie

- marmotul
- elite

- marmotul
- elite

help!!1
ma poate ajuta si pe mine cineva?
era un program de facut grile, fara sa mai fi nevoit sa le faci online. ma poate ajuta si pe mine cineva sa fac iar rost de el? l-am sters din greseala si chiar imi trebuie
ma poate ajuta si pe mine cineva?
era un program de facut grile, fara sa mai fi nevoit sa le faci online. ma poate ajuta si pe mine cineva sa fac iar rost de el? l-am sters din greseala si chiar imi trebuie

- sandman
- senior

Life is good
- marmotul
- elite

- marmotul
- elite

-
bondy
- newbie

a dat cineva programelul jos???? mi-l pune-ti si mie pe mail? pls..... bogdansorop@yahoo.com merci merci!!!
- marmotul
- elite

- sandman
- senior

Link nou:
http://med.xhost.ro/forum/viewtopic.php?p=1071#1071
Linkul ala cu formule mnemotehnice e frectie. Cand deschid pdb-ul nu apare nimik. Plus ca e pentru PDA, asta s-ar putea sa fie cauza.
http://med.xhost.ro/forum/viewtopic.php?p=1071#1071
Linkul ala cu formule mnemotehnice e frectie. Cand deschid pdb-ul nu apare nimik. Plus ca e pentru PDA, asta s-ar putea sa fie cauza.
Life is good
- Chingachgook
- addicted

deschide-l cu isilo ca merge
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...
- sandman
- senior

L-am deschis cu isilo si asta apare:
???–?y?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Â?? ?????????????? "?? ???? ?? À??????#Žã¦0???$?? ???????BRâ€Â©@??? 4¸Ë™]Å’????"Râ€Â¯ ??? DÂ¥)%’P??? "Râ€Â¨ ??? D¥é% H????ÂN“§`???$DÂ¥ % D?????? ????? 3¤à X????????????????????????? ???????? ???????????????????????????? ???????? ?????????????????????????ªªªªªª ?? UUUUUP??????????????????????€?? ?? ?? ?? ?? ??????????????????????€?? ?? ?? ?? ?? ?????????????????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ?? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€??????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ?? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€??????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ?? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€??????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ð? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€?ð? À????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€ ×þ?uà ? ??>?ÿÿÂÿÿ€ Çÿ€ñð???>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€ ×ÿÂõø¬Ã??>?ÿÿÂÿÿ€¬ÇÿÃñü?À??>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€¬
Trebuie instalat pe PDA probabil de-aia nu merge pe PC.
???–?y?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Â?? ?????????????? "?? ???? ?? À??????#Žã¦0???$?? ???????BRâ€Â©@??? 4¸Ë™]Å’????"Râ€Â¯ ??? DÂ¥)%’P??? "Râ€Â¨ ??? D¥é% H????ÂN“§`???$DÂ¥ % D?????? ????? 3¤à X????????????????????????? ???????? ???????????????????????????? ???????? ?????????????????????????ªªªªªª ?? UUUUUP??????????????????????€?? ?? ?? ?? ?? ??????????????????????€?? ?? ?? ?? ?? ?????????????????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ?? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€??????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ?? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€??????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ?? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€??????????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€? ð? ?? ??>?ÿÿÂÿÿ€?ð? À????>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€ ×þ?uà ? ??>?ÿÿÂÿÿ€ Çÿ€ñð???>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€ ×ÿÂõø¬Ã??>?ÿÿÂÿÿ€¬ÇÿÃñü?À??>¿ÿÿ¯ÿÿ¯€¬
Life is good
- Chingachgook
- addicted

nu ma e un isilo care il deschide. ai incercat cu ultima varianta?
la mine merge si pe pda si pe calculator
la mine merge si pe pda si pe calculator
Sunt cel mai pașnic om din lume. Dorințele mele sunt: o căsuță modestă, un pat bun si o gradina cu pomi. Iar dacă Domnul Dumnezeu ar vrea să mă facă într-adevăr fericit, as vedea spânzurați în acești pomi șase sau șapte din dușmanii mei...
- marmotul
- elite

sandman wrote:L-am deschis cu isilo si asta apare:
lol
vezi ma ca e in vietnameza, dialectul orezar de padure.
mie linku cu formulele memotehnice imi merge, dar nu ma ajuta prea mult. niste formule memotehnice rominesti nu sunt pe nicaeri?

- andy gavrilescu
- cel mai imedist din 2013

formulele mnemotehnice sunt inutile, pe langa materie tre sa mai tii minte si alte prescurtari si ce o insemana fiecare, deci tre sa intre in cap mai multa informatie.
We don't have to dance
https://www.youtube.com/watch?v=8fEoWA9Vz3A
De profesie optometrist
*nu exista lentile antiaburire!!!
https://www.youtube.com/watch?v=8fEoWA9Vz3A
De profesie optometrist
*nu exista lentile antiaburire!!!
- marmotul
- elite

andy gavrilescu wrote:formulele mnemotehnice sunt inutile, pe langa materie tre sa mai tii minte si alte prescurtari si ce o insemana fiecare, deci tre sa intre in cap mai multa informatie.
mie imi folosesc, si chiar foarte mult. incerc sa fac tot timpul legaturi intre diversele informatii pentru a mi le aminti pe toate apoi. imi e foarte greu sa le invat pe de rost, cu numerele am o problema imensa, imi e foarte greu sa retin valorile normale. ma mai ajuta sa colorez textul respectiv si apoi 'fotografiez' foaia, ma ajuta memoria vizuala. cititul cu voce tare nu ma ajuta deloc, la mine nu merge

- balonica
- junior

Erau cateva formule interesante pe forum la rezidentiat 2007. Si pe mine ma ajuta enorm, sa nu uit vreun element intr-o insiruire. Acum de pilda mi-am fixat tipurile de e. coli (diareea ac. al copil) doar retinand PITHA (de la pizza): patogen, invaziv, toxigen, hemoragic, adeziv . Altfel nu le retineam nici in 1000 de ani
-
doctoratu
- senior

FHM
Fierul de la anemia hemolitica
Hipocroma
Microcitara
...l-ati mai intalnit undeva sau imi aloc drepturile de autor?
Hipocroma
Microcitara
- marmotul
- elite

doctoratu wrote:FHM
Hipocroma
Microcitara
am mai vazut chestia asta. dar e si mai simplu asa : daca nu e fier destul, nu se poate colora destul si nu se face mare(ca o floare). eu asa tin minte, prin asociatii

- BellaDonna
- senior

decat sa faceti asociatii din astea artificiale, n-ar fi mai simplu sa faceti niste asociatii fiziopatologice, anatomice, ma rog...medicale?
in loc sa va chinuiti sa retineti alandala neste chestii, mai bine chinuiti-va sa stabiliti legatura reala intre ele. costa mai mult timp si energie, posibil sa doara un pic mintea neatrenata, dar nu se sterge si nu da gres nici la examen, nici mai tarziu.
in loc sa va chinuiti sa retineti alandala neste chestii, mai bine chinuiti-va sa stabiliti legatura reala intre ele. costa mai mult timp si energie, posibil sa doara un pic mintea neatrenata, dar nu se sterge si nu da gres nici la examen, nici mai tarziu.
- marmotul
- elite

BellaDonna wrote:decat sa faceti asociatii din astea artificiale, n-ar fi mai simplu sa faceti niste asociatii fiziopatologice, anatomice, ma rog...medicale?
dupa cum spuneam, rautati gratuite. fiecare invata cum vrea si cum poate. daca nu stiai cam toate persoanele cu memoria vasta retin informatiile prin asociatii. nu este o chestie alandala, ci doar o simpla asociatie, menita sa ajute memorarea.
sint curios, dai si tu rezu anu asta sau doar te afli in trecere?

- BellaDonna
- senior

rautati in nici un caz. pun faptul ca ai luat lucrurile asa pe seama stresului.
am dat si am luat rezi anul trecut unde si pe ce mi-am dorit. iti impartaseam doar niste chestii utile...dar dc vrei sa mergi pe formulele care te-au mai ajutat si in alte dati...take your chance...e viata ta, timpul tau, stresul tau
vad insa prea multi ca tine, care skipeaza esentialul in ceea ce fac si apoi cauta scuze.
am dat si am luat rezi anul trecut unde si pe ce mi-am dorit. iti impartaseam doar niste chestii utile...dar dc vrei sa mergi pe formulele care te-au mai ajutat si in alte dati...take your chance...e viata ta, timpul tau, stresul tau
vad insa prea multi ca tine, care skipeaza esentialul in ceea ce fac si apoi cauta scuze.
- marmotul
- elite

BellaDonna wrote:vad insa prea multi ca tine, care skipeaza esentialul in ceea ce fac si apoi cauta scuze.
nu este bine sa generalizezi, asta e o dovada de mentalitate ingusta (te asigur ca asta nu se doreste a fi o insulta). este mult mai bine sa iei fiecare persoana in parte asa cum este, fiecare cu particularitatile ei. eu,de exemplu chiar nu mi-am cautat nicaieri scuze, ci am recunoscut cu mina pe inima ca nu am invatat destul anul trecut si nu am prins ce am dorit. asta e. acum nu trebuie sa generalizezi chestia asta si sa ii bagi pe toti ce dau rezu acum in aceeasi 'oala'

- danhia
- elite

eu cred ca belladonna are dreptate. e mult mai util sa intelegi de ce se intampla un lucru decat a faci niste asociatii.
era o povestioara cu un copil care-si facuse un carnet in care-si nota lucrurile pe care uita unde le-a pus. pierzand apoi carnetul si-a mai facut unul care sa-l ajute sa-l gaseasca pe primul...etc
sunt curioasa ce asociezi la aia megalolastica de se face totusi mare celula desi ii lipseste materia prima.?
era o povestioara cu un copil care-si facuse un carnet in care-si nota lucrurile pe care uita unde le-a pus. pierzand apoi carnetul si-a mai facut unul care sa-l ajute sa-l gaseasca pe primul...etc
sunt curioasa ce asociezi la aia megalolastica de se face totusi mare celula desi ii lipseste materia prima.?
Red Apple
- marmotul
- elite

eu cred ca nici tu si nici belladonna nu intelegeti care este rostul formulelor memotehice in general. nu stiu cu cit te ajuta faptul ca stii mecanismul de actiune daca nu rezlovi grila. nu o sa insist mai mult pe subiectul asta, pur si simplu am incercat sa arat colegilor modalitatea mea de a stoca niste informatii. si asta e tot. daca asta imi atrage critici, imi pare rau, alta data nu o sa mai fac 

- BellaDonna
- senior

e ok. am inteles ce era de inteles. o muri speranta ultima, dar se pare ca intr-un final moare pana si ea. promit solemn sa nu mai scriu pe topicul asta si sa nu mai impietez mnemotehnistii.
- andrita
- elder

cel mai bine e sa stii si mecanismul si sa poti retine si cateva formule mnemotehnice.ele scurteaza perioada de timp intre citirea grilei si imbulinare.adica..zici din prima fhm.nu..daca e fier putin..atunci nu are din ce sa faca si implicit sunt mai mici si mai putin colorate.
dar totusi in practica nu ii raspunzi la marele prof de hemato fhm.ca ti da si cu ceva in teasta.perversule!
dar totusi in practica nu ii raspunzi la marele prof de hemato fhm.ca ti da si cu ceva in teasta.perversule!
Tot ce-i trebuie raului ca sa reuseasca este ca oamenii buni sa nu faca nimic.
- *EuGenius
- senior

"Invatzatzi, invatzatzi, invatzatzi"-Lenin si mai intai de toate incercati sa intelegeti ce cititi k degeaba retineti formula dk nu mai stiti ce inseamna 
traiesc sa i fac pe altii nefericiti, deci sunt de folos:))
- balonica
- junior

Acest topic a fost creat ca sa comunice intre ei cei ce folosesc formulele memotehnice, ci nu ca sa sara la cearta si la morala aia ce nu le folosesc. Deci: cine are idei inteligente sa le posteze aici, cine cu are... OUT.
-
Alexul
- junior

razwin2 wrote:pur si simplu am incercat sa arat colegilor modalitatea mea de a stoca niste informatii. si asta e tot. daca asta imi atrage critici, imi pare rau, alta data nu o sa mai fac
Auzi, Razvi...nu mai tin minte pe la ce subiect eram...oricum eram destul de stresat ca nu retineam mai nimic...nu mergea cititul...ma durea spatele de la stat pe scaun degeaba si citesc un post de-al tau cu: "Eu incerc sa fac asocieri...samd"
Am zis, frate...sunt un distrus! N-am ce cauta in breasla medicala...asta face asocieri cu interleukina nu stiu care intalnita prin diferite capitole, cu antibiotice de la pneumonii cu cele de la inf pulm la copil&shit si eu cu greu incerc sa imi tin privirea pe foaie.
Eh...cand ti-am citit faimoasa formula FHM m-am linistit...
Cat despre colegii care vor sa intelegem mecanisme...intelegeti-le voi! Noi doar incercam sa luam o nebunie de examen. Cum? Incercand toate metodele crestin-(ne)ortodoxe posibile.
Mai avem 10 zile pana la asta pe post. Va urez tuturor rabdare si ploaie.
- *EuGenius
- senior

buuune fromulele astea...cand ajungeti sa profesati si nu mai stiti care e treaba cu anamneza sa aplicati o formula din asta... btw: sa nu uitati zilele de ex, deci inca o formula 
-
DoctorL
- newbie

balonica wrote:Acest topic a fost creat ca sa comunice intre ei cei ce folosesc formulele memotehnice, ci nu ca sa sara la cearta si la morala aia ce nu le folosesc. Deci: cine are idei inteligente sa le posteze aici, cine cu are... OUT.
razwin2 wrote:eu cred ca nici tu si nici belladonna nu intelegeti care este rostul formulelor memotehice in general.
MNEMOTEHNICE (scrie si in topic) NU MEMOTEHNICE
DEX:
MNEMOTÉHNIC, -Ă, mnemotehnici, -ce, s.f., adj. 1. S.f. Ansamblu de procedee care înlesnesc memorarea cunoştinţelor pe baza unor asociaţii dirijate; mnemotehnie. 2. Adj. Care aparţine mnemotehnicii (1), privitor la mnemotehnică. – Din fr. mnémotechnique.
In rest, EuGenius, BellaDonna chiar au dreptate: formulele mnemotehnice au alte destinatii; exemplul cu FHM este de-a dreptul comic.
Bafta tuturor!
- kreatza
- junior

unii sunt rai....si pe mine ma ajuta formulele de retinere...gen FHM....si le corelez si cu mecanismele....dar la grilele astea idioate....cine tine cont de mecanisme...?....cand ti le trantesc asa din jos-ul tabelului sau mai stiu eu din ce colt de foaie....fara nici o tzara de interes....ehhhh...e grele la noi cu toate...spor
-
DoctorL
- newbie

kreatza wrote:unii sunt rai....si pe mine ma ajuta formulele de retinere...gen FHM....si le corelez si cu mecanismele....dar la grilele astea idioate....cine tine cont de mecanisme...?....cand ti le trantesc asa din jos-ul tabelului sau mai stiu eu din ce colt de foaie....fara nici o tzara de interes....ehhhh...e grele la noi cu toate...spor
Asa este: unii este rai. Iar altii pur si simplu nu inteleg. Problema ridicata de BellaDonna si EuGenius nu era ca ar fi ceva gresit in a folosi aceste formule, ci ca au o anumita aplicabilitate.
De ce este stupizica treaba cu FHM spre exemplu? Ne spune chiar tratatul din care trebuia invatata tema respectiva: Harrison, cap. 108, pag. 699: "anemia feripriva a fost definita traditional ca anemie microcitara, hipocroma, secundara unui deficit general de fier". Dincolo de faptul ca e o treaba de cultura generala, medicala sau nu.
- kreatza
- junior

eu am dat ca si ex...acel FHM...ideea e ca sunt bune....mai ales in insiruiri de prin tabele...sau mai stiu eu ce alte clasificari...dar fiecare cu ce este inzestrat...cate circumvolutii si materie cenusie poseda.....si cu cata logia si devotament citeste....
- danhia
- elite

adevarul e ca pana la urma , vb aia ideea e sa-l iei. dar vad ca invatati serios pt rezid asta pe post, eu am crezut ca e doar asa o gluma, ca se dau posturile oricum.
btw , daca iei rezi pe post acuma cand incepi sa lucrezi in orasul cu pricina? tot in ian? si dc il iei mai poti da rezi ala national in nov?
btw , daca iei rezi pe post acuma cand incepi sa lucrezi in orasul cu pricina? tot in ian? si dc il iei mai poti da rezi ala national in nov?
Red Apple
- kreatza
- junior

pai daca iei ....in orasul cu pricina te vei prezenta dupa ce termini pregatirea intr-un centru univ..adik peste 3-5 ani fctie de specialitate...daca nu iti convine ce posturi raman pana la tine...poti renunta si poti da din nou in noiembrie...sunt cateva posturi bune...pt care merita sa inveti...si e o sansa de care multi putem profita...asa ca nu stiu de ce este privit cu atata dispret acest "rez pe post"...
- *EuGenius
- senior

kreatza wrote:pai daca iei ....in orasul cu pricina te vei prezenta dupa ce termini pregatirea intr-un centru univ..adik peste 3-5 ani fctie de specialitate...daca nu iti convine ce posturi raman pana la tine...poti renunta si poti da din nou in noiembrie...sunt cateva posturi bune...pt care merita sa inveti...si e o sansa de care multi putem profita...asa ca nu stiu de ce este privit cu atata dispret acest "rez pe post"...
din curiozitate, tu citesti printre randuri?sau ti se pare ca au altii ceva cu tine, doar pt ca vad lucrurile altfel si considera aceste formule mnemotehnice inutile....