http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=d ... _PRID=lazi
COMUNICAT DE PRESÄ‚
(5 iunie 2008)
REF: Cerere de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului
Preşedintele României, Traian Băsescu, a cerut miercuri, 4 iunie a.c., Parlamentului României, în temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constituţia României, reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Prin articolul I punctul 2 al legii trimise spre promulgare se introduc noi alineate la articolul 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 12/2008, care prevăd posibilitatea confirmării în rezidenţiat a celor care au promovat concursul pentru ocuparea posturilor de preparator sau asistent universitar, dacă au obţinut la concursul de rezidenţiat unui punctaj echivalent notei 5.
Aceste concursuri - cel de rezidenţiat şi cel de preparator sau asistent universitar – sunt organizate de instituţii distincte, după proceduri diferite. Mai mult, condiţiile de participare, punctajul minim de promovare, dar şi validarea rezultatelor se realizează în moduri diferite.
ÃŽn cererea de reexaminare, preÅŸedintele Băsescu arată că prin această modificare „preparatorii sau asistenÅ£ii universitari, deÅŸi pot obÅ£ine la examen un punctaj mai mic decât punctajul minim de promovare a examenului de rezidenÅ£iat dobândesc statutul de medic rezidentâ€, reamintind că în anul 2007, pentru „specialităţile medicale ÅŸi chirurgieâ€, punctajul maxim a fost de 923 puncte, iar punctajul de promovare a examenului de rezidenÅ£iat a fost de 599 puncte. „Prin validarea rezultatelor fiecărui concurs în parte, candidaÅ£ii dobândesc statute diferite ÅŸi, implicit, drepturi diferiteâ€, atenÅ£ionează ÅŸeful statului .
PreÅŸedintele României remarcă faptul că echivalarea rezultatelor celor două concursuri conduce la apariÅ£ia subiectivismului în obÅ£inerea statutului de medic rezident pentru anumite categorii de persoane. De aceea, preÅŸedintele Băsescu solicită Parlamentului ca „dispoziÅ£ia referitoare la echivalarea celor două concursuri să fie elimitată. Cine doreÅŸte să aibă o carieră universitară să susÅ£ină un examen organizat de universitatea respectivă după procedurile legale în vigoare, iar cine doreÅŸte să devină medic rezident să susÅ£ină examenul de rezidenÅ£iat organizat la nivel naÅ£ional după reguli stabilite exclusiv pentru acest tip de concursâ€.
Totodată, preÅŸedintele Băsescu subliniază că legea foloseÅŸte concepte diferite, iar faptul că acestea nu sunt clar definite poate avea consecinÅ£e: „în lipsă de uniformitate ÅŸi definire clară, pot conduce la apariÅ£ia unor noi subiecte de dreptâ€. PreÅŸedintele României afirmă în cererea trimisă Parlamentului că „prin articolul I punctul 5, dispoziÅ£iile articolului 8 alineat 1 din OrdonanÅ£a Guvernului nr. 12/2008 au fost modificate în sensul înlocuirii sintagmei „centre universitare†cu „unităţi cu facultăţi de medicină generală, medicină dentară ÅŸi de farmacie acreditate ÅŸi evaluate cu grad ridicat de încredereâ€.
„Modificarea articolului 8 nu este corelată cu dispoziÅ£iile cuprinse în articolul 13 din OrdonanÅ£a Guvernului nr. 12/2008 care fac trimitere la centrele universitare expres enumerate, creându-se în acest fel noi posibilităţi de interpretare subiectivă a prevederilor legaleâ€, precizează ÅŸeful statului în cererea de reexaminare.
PreÅŸedintele României atrage atenÅ£ia că „potrivit normelor de tehnică legislativă, atunci când se utilizează un termen care nu îşi găseÅŸte corespondent în legislaÅ£ie, înÅ£elesul specific al acestuia trebuie definit†şi că aceste norme „instituie, pentru asigurarea unităţii de terminologie, obligativitatea integrării armonioase a modificărilor legislative interveniteâ€. PreÅŸedintele a solicitat Parlamentului, având în vedere competenÅ£a legislativă exclusivă, să pună de acord dispoziÅ£iile art. 8 cu cele ale art. 13 din OrdonanÅ£a Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea ÅŸi finanÅ£area rezidenÅ£iatului, precum ÅŸi cu cele menÅ£ionate mai sus.
Departamentul de Comunicare Publică
05 Iunie 2008
Legea cu preparatorii carora li se echivala rezi..
- b3
- elite

Legea cu preparatorii carora li se echivala rezi..
Pentru fiecare doctor exista alt doctor egal si de sens opus - ceea ce explica de ce gasesti atat de usor experti care sa se contrazica total unii pe altii.
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara
Ce este un forum ? | Vreau o tara ca afara
-
myname
Re: Legea cu preparatorii carora li se echivala rezi..
deocamdata nu stiu ce sa mai cred, am citit articolul si nu pare sa permita echivalarea in forma actuala. imi amintesc ca lucrul asta nu se mai putea face de mult, cred ca din 2006. daca stiti mai multe, as fi curios sa aflu
- One Elder God
- junior

oricum este o tampenie aceasta lege! in iasi multe dintre odraslele mai marilor UMF-ului care nu au promovat un examen de rezidentiat sunt acum preparatori.si nu cred ca doar iasul se afla in aceasta situatie!!
shity law!!!parerea mea!!!
shity law!!!parerea mea!!!
Lenea nu e nimic altceva decat o obisnuinta de a te odihni inainte de a obosi.
- consi
- senior

asta nu inseamna ca li se va echivala cu rezi
si eu sunt din iasi si stiu despre ce vb, dar asta e...
si eu sunt din iasi si stiu despre ce vb, dar asta e...
- angry4ever
- junior

Din cate se zvonea , aparut si prin ziare ,la vreo doi li s-a facut cerere la minister din partea conducerii UMF Iasi, cerere aprobata. Nu au luat rezul si acum sunt si rezidenti pe langa prepi si doctoranzi la vreo 2 catedre. Asa parca scria prin ziare. Sa-mi fie iertat daca gresesc

-
Lizz22
- elder

iasiul nu este caz singular...peste tot e la fel.
rezul s a echivalat tuturor celor care au avut p cineva sus pus...putini sunt cei care sunt prepi si au si luat rezu.
d ex la craiova...din toti prepii care au intrat in ultimii 5-6 ani (si sunt destui)...nu cred ca ii poti numara p degete p cei care si au luat rezu inainte si au dat concursul dupa.si logic...cu pregatirea lor d cizme vin si ne dau noua lectii...
rezul s a echivalat tuturor celor care au avut p cineva sus pus...putini sunt cei care sunt prepi si au si luat rezu.
d ex la craiova...din toti prepii care au intrat in ultimii 5-6 ani (si sunt destui)...nu cred ca ii poti numara p degete p cei care si au luat rezu inainte si au dat concursul dupa.si logic...cu pregatirea lor d cizme vin si ne dau noua lectii...
-
svasilcu
- newbie

http://www.medicalmanager.ro/articoleno ... ol_id=1806
Concursurile pentru functii didactice medicale se pot echivala cu rezidentiatul
Senatorii au admis, pe 23 iunie, cererea de reexaminare a Administratiei Prezidentiale referitoare la legea de aprobare a OUG 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, fara sa elimine din textul legislativ prevederile criticate.
Presedintele Traian Basescu a cerut senatorilor eliminarea din textul legii a prevederilor privind posibilitatea de echivalare a concursului privind ocuparea posturilor de preparator si asistent universitar cu cel de rezidentiat.
Plenul Senatului a admis cu 48 de voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri cererea de reexaminare, cu doua amendamente formulate de comisia de resort.
Senatorii au renuntat la prevederea potrivit careia pregatirea pentru rezidentiat se desfasoara in "unitati" cu facultati de medicina generala, dentara si farmacie, criticata de seful statului, adoptand amendamentul comisiei care prevede ca aceasta se va efectua in "centre universitare", expres enumerate in textul actului normativ.
Senatorii au decis, totodata, ca, " incepand cu 2008, medicii, medicii dentisti si farmacistii, care ocupa prin concurs posturi de preparatori sau asistenti universitari, se confirma in rezidentiat, in specialitatea disciplinei didactice, cu conditia obtinerii punctajului de promovare la concursul de rezidentiat".
In varianta legii care a ajuns la promulgare, se prevedea ca cei care ocupa prin concurs o functie didactica pot fi confirmati in rezidentiat numai daca obtin in cadrul concursului pentru acesta un punctaj "echivalent cu nota 5".
In cererea de reexaminare, presedintele a aratat ca cele doua concursuri sunt organizate de institutii diferite, dupa proceduri distincte, conditiile de participare, punctajul minim de promovare si validarea rezultatelor realizandu-se in mod distinct.
"Prin aceasta modificare, preparatorii sau asistentii universitari, desi pot obtine un punctaj mai mic decat punctajul minim de promovare a examenului de rezidentiat, dobandesc statutul de medic rezident. (...) Cine doreste sa aiba o cariera universitara sa sustina un examen organizat de universitatea respectiva, conform procedurilor legale in vigoare, iar cine doreste sa devina medic rezident sa sustina examenul de rezidentiat organizat la nivel national, dupa reguli stabilite exclusiv pentru acest tip de concurs", se arata in cererea de reexaminare.
Concursurile pentru functii didactice medicale se pot echivala cu rezidentiatul
Senatorii au admis, pe 23 iunie, cererea de reexaminare a Administratiei Prezidentiale referitoare la legea de aprobare a OUG 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, fara sa elimine din textul legislativ prevederile criticate.
Presedintele Traian Basescu a cerut senatorilor eliminarea din textul legii a prevederilor privind posibilitatea de echivalare a concursului privind ocuparea posturilor de preparator si asistent universitar cu cel de rezidentiat.
Plenul Senatului a admis cu 48 de voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri cererea de reexaminare, cu doua amendamente formulate de comisia de resort.
Senatorii au renuntat la prevederea potrivit careia pregatirea pentru rezidentiat se desfasoara in "unitati" cu facultati de medicina generala, dentara si farmacie, criticata de seful statului, adoptand amendamentul comisiei care prevede ca aceasta se va efectua in "centre universitare", expres enumerate in textul actului normativ.
Senatorii au decis, totodata, ca, " incepand cu 2008, medicii, medicii dentisti si farmacistii, care ocupa prin concurs posturi de preparatori sau asistenti universitari, se confirma in rezidentiat, in specialitatea disciplinei didactice, cu conditia obtinerii punctajului de promovare la concursul de rezidentiat".
In varianta legii care a ajuns la promulgare, se prevedea ca cei care ocupa prin concurs o functie didactica pot fi confirmati in rezidentiat numai daca obtin in cadrul concursului pentru acesta un punctaj "echivalent cu nota 5".
In cererea de reexaminare, presedintele a aratat ca cele doua concursuri sunt organizate de institutii diferite, dupa proceduri distincte, conditiile de participare, punctajul minim de promovare si validarea rezultatelor realizandu-se in mod distinct.
"Prin aceasta modificare, preparatorii sau asistentii universitari, desi pot obtine un punctaj mai mic decat punctajul minim de promovare a examenului de rezidentiat, dobandesc statutul de medic rezident. (...) Cine doreste sa aiba o cariera universitara sa sustina un examen organizat de universitatea respectiva, conform procedurilor legale in vigoare, iar cine doreste sa devina medic rezident sa sustina examenul de rezidentiat organizat la nivel national, dupa reguli stabilite exclusiv pentru acest tip de concurs", se arata in cererea de reexaminare.
- Ade_Bubu
- junior

Pana la urma cum a ramas cu aceasta lege? Celor care sunt prepi si asistenti li se echivaleaza anii de pregatire cu ani de rezi daca iau la exam de intrare in rezidentiat punctajul minim?
Can you pretty please go to hell and burn?!?!?!
-
fidel castro
- newbie

Ade_Bubu wrote:Pana la urma cum a ramas cu aceasta lege? Celor care sunt prepi si asistenti li se echivaleaza anii de pregatire cu ani de rezi daca iau la exam de intrare in rezidentiat punctajul minim?
Nu e corect. Dar nici asa nu trebuie sa ramana. Mare magarie.