Surse de incredere, ieftine si bune...

User avatar
Neo
Nervos (C)
Posts: 301
Joined: Sat Oct 23, 2004 11:33 pm

Surse de incredere, ieftine si bune...

Postby Neo » Thu Feb 02, 2006 4:19 pm

Am deschis acest topic in speranta ca veti aprecia efortul. Urmatoarele modele de surse se vor a fi cele mai ieftine si in acelasi timp si cele mai de incredere surse. Adica platesti relativ putin, dar esti sigur ca hardware-ul cumparat cu bani grei nu se duce pe apa sambetei la prima supratensiune din retea (un fel de best-buy reviews). Pentru siguranta si mai mare, achizitionati si o priza cu protectie la fulgere (nu radeti, ca nu aveti de ce).

Deci, in ordine alfabetica:

Antec SmartPower 2.0 SP350
Specificatii:
- 350W
- Power Factor Correction (PFC) activ
- Doua ventilatoare (ambele active in sarcina puternica)
- Doua rail-uri independente 12V
- conectori nativi SATA si PCIe
- conectori auriti
- stadard ATX v2.0 (merge si pe ATX normal).


Antec TruePower 330
- 330W
- Circuite de putere independente
- Infasurari separate pentru rail-urile de 12V, 5V si 3.3V
- 2 ventilatoare ball-bearing silentioase pentru racire eficienta si zgomot redus
- Conectori auriti
- Protectie la supracurent si supratensiune


Hiper Power HPU-3S350
Specificatii:
- 350W
- PFC pasiv;
- Conectori auriti;
- Mufe Serial-ATA


Sirtec ATX-360-212 V2.0

Specificatii:
- 360W
- Power Factor Correction (PFC) pasiv
- Ventilatoar: 1x 120mm ball-bearig
- Doua rail-uri independente 12V
- Protectii: supratensiune, supracurent, scurt-circuit
- Conectori SATA, ATX 24-pin, 2x PCI eXpress
- Cabluri matisate.


Mic glosar:

1. PFC = Power Factor Correction; se refera la optimizarea consumului de curent de catre sursa si implicit de catre calculator. E de doua tipuri:
1.a. Passive PFC - utilizeaza o serie de condensatori la intrare, deci este ceva relativ simplu. Cu toate acestea, sursele vapormade nu il au...
1.b. Active PFC - foloseste un circuit electronic de switching care sincronizeaza "cererea" de putere cu disponibilul de curent (alternativ)
1.c - concluzie verificata in practica - active PFC sucks daca si numai daca nu folosesti un UPS (Uninterruptible Power Supply) la computerul tau. De ce? Deoarece curentul de la priza variaza infernal intre 190 si 240V (masurat la multimetru). Daca diferenta intre minim si maxim depaseste o anumita cota (exista o probabilitate infioratoare sa fie asa), curentul sare de exemplu de la 180V la 250V, moment in care sursa o sa scoata numai fum. Un UPS intra rapid in protectie si o salveaza, insa circuitele sursei nu pot fi suficient de rapide decat o data, cel mult de doua ori. Dupa care crapa. So, Passive PFC is t3h way pentru userul linistit care vrea sa se bucure mult timp de computerul sau fara sa dea banii pe un UPS.

2. Railuri independente. In primul rand, railurile nu sunt firele care ies din sursa si au mai multi molecsi pe ele. Railurile independente inseamna doua impachetari diferite pentru 12V - practic sunt doua mini surse de 12V independente. Pe sursa care o aveti acum puteti citi spre exemplu 18A in dreptul +12V. Asta inseamna ca pe railul de 12V, sursa poate genera maximum 18A. Ei bine, o sursa cu 2 railuri independente va afisa pe sticker 12V1 (18A) si 12V2 (16A) - exemplu dat la plezneala. Doua railuri independente nu inseamna ca puterea se insumeaza - adica la sursa de mai sus nu veti avea 16+18=34A pe railul de 12V, deoarece sunt 2 impachetari diferite. Avantajul consta in alimentarea (spre exemplu) a unitatii optice si a HDDului dintr-un rail si a ventilatoarelor de sistem din alt rail. Asta deoarece daca ventilatoarele sunt puse pe acelasi rail cu HDDul sau unitatea optica, puteti avea surprize (neplacute, evident). Asta nu inseamna ca sursele single-rail sunt de evitat. Doar ca necesita un calcul mult mai riguros al consumului.



P.S.: Topicul se va aduce la zi odata cu noi aparitii.
Thou art eternal darkness
Thou art eternal heresy
Thou art day and night
Thou art the flame inside
I'll make my misery thy saturnine

User avatar
Neo
Nervos (C)
Posts: 301
Joined: Sat Oct 23, 2004 11:33 pm

Postby Neo » Tue Mar 28, 2006 5:16 am

Achizitionat azi una de-asta. La prima vedere este impresionanta, toate cablurile fiind matisate (invelite). Nu te mai chinui cu jdemii de fire, mult mai usor de ascuns si arata fain.

Cateva teste aprofundate nu am facut inca, ceea ce este cert e ca pentru un sistem mediu este ideala. Plus ca este foarte tacuta, nu zice nici pas. Overall, mi se pare best-buy :)



Revenind la recomandari, se adauga asa:


SEASONIC S12-330
- +3.3V: 20A / +5.0V: 20A
- +3.3V & +5.5V Combined: 120W
- +12V1: 8A / +12V2: 14A
- comentarii - eficienta dementiala (pana la 80%, asta in conditiile in care pana si o sursa brand ca Thermaltake are o eficienta declarata de ~60%); tine sisteme de te crucesti (A64 FX-60 dus in 3GHz reali plus ATi X1900XTX :shocked: ); scumputa, dar isi face fiecare banut.

Fortron Bluestorm 400W
- specificatiile le gasiti pe site;
- comentarii nu prea am, deoarece inca nu mi-a picat nici una in mana. Per total se vrea a fi ceva intermediar, nu foarte high-end si nici prea proasta; ideea e ca la banii aia mergi pe un Seasonic S12, care este muuuult mai eficient.
Thou art eternal darkness
Thou art eternal heresy
Thou art day and night
Thou art the flame inside
I'll make my misery thy saturnine


Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests