"boost up" your PC

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

"boost up" your PC

Postby tapirul » Tue Nov 18, 2003 8:14 am

stiu ca sunt pe piata o multime de programe care pretind ca ar imbunatati performantele calculatorului tau. Cum sunt total neajutorat la acest capitol as dori un advice - ce as putea folosi?

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Tue Nov 18, 2003 7:20 pm

De regula singurele programe care scot performante bune din PC sint Windows si pe deasupra lui numai programe despre care stii ce fac. Adica de ce sa pui WMP9, daca merge WP8? sau acrobat 6 cind gasesti acrobat 4, sau divx bundle cind nu faci codare divx, ci numai decodare (adica vezi filme)...asta e suficient: sa alegi programul optim pentru ceea ce ai de facut si sa nu adaugi lucruri inutile (inclusiv windows components),. Asta e tot, restul sint smenuri ale bisnitarilor: un program care sa optiizeze mai bine ca ce spun eu nu este.
Daca ai Win NT/2K/XP, se mai pot inchide chestiile alea numite servicii. Asta se poate face pe principiul experimentului (vezi daca mai merge calculatorul dupa ce ai inchis un serviciu, daca da - atunci lasa-l inchis). Asta se va corecta la urmatorul service pack.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Postby tapirul » Tue Nov 18, 2003 10:14 pm

sa detaliez un pic
Io am Win XP pe un Compaq cu procesor Intel Celeron, 600MHz si 192 Mega Ram, si un hard de 40 giga.
Rulez Office XP, folosesc mostly MyIE, am Zona Alarm Pro si NAV 2003 running (cred ca si firewallul din XP), plus inca cateva programele (Chameleon Clock, SP Dialer si Active Desktop Calendar).
Folosesc calcul in general pentru Internet (mostly search articles and books, paying for my utilities and cards, shopping sometimes and, 'f course, The Forum :D ), mult pentru scris, am adobe reader 6 ca citesc tone de articole in pdf...
Folosesc un software statistics (SPSS)
Ma conectez la intenet with dial up.
Nu joc jocuri, dar ascult muzica, nu ma uit la filme.
Senzatia mea este ca calcul este slow (exemplu, Word-ul se deschide in cel putin 20 secunde, la fel si alte programe), si as fi vrut sa il improve a little bit.

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Wed Nov 19, 2003 1:09 pm

Apropos de Office XP, era o chestie in meniul Start->Startup->Microsoft Office.
Chestia asta face ca o parte din Office XP sa se incarce in memorie inca de la pornirea calculatorul, asta insemnind ca s-ar putea sa afecteze nejustificat performantele calculatorului daca nici un program din office nu e deschis, nu neaparat intr-un mod evident (adica afectarea ar trebui sa fie destul de mica). Daca nu stergi acel shortcut, Word se va lansa mai repede la momentul cind il pornesti, dar o parte din acest timp se va transfera la pornirea windows-ului (mai exact dupa logon).
De regula cei de pe dia-up nu prea pot fi ataca, ei intra mereu cu alt IP, stau relativ putin timp pentru a putea sa fie cautati de buguri si apoi atacati...cred ca poti sa dezactivezi/dezinstalezi firewall-ul. Nu stiu sigur, sa asteptam opiniile celor care au dial-up si firewall, ca sa aflu daca am dreptate.
Exista un site OldVersion.com, de unde poti lua acrobat 4. E mult mai usor si nu am vazut inca PDF sa nu se deschida cu el. (E drept, politica mea este sa le convertesc in HTML, daca pierd mai mult timp cu ele.) Acrobatele astea noi baga si ele niste programe ca sa se incarce de lapornirea Windowsului si au prostul obicei sa nu dispara cind crezi ca le-ai inchis. Zicea un pieten ca Acrobatul 6 consuma mai mult RAM la pornire decit 3d studio max, care super-program de grafica 3d.
Din punct de vedere hardware, cred ca niste RAM ti-ar face bine. La noi e cam scump, nu stiu cum e acolo.
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

User avatar
LoS
senior
senior
Posts: 274
Joined: Thu Jul 24, 2003 12:03 am
Contact:

Postby LoS » Wed Nov 19, 2003 1:40 pm

trebuie ca ai multe chestii in background (vezi system tray). eu am un duron@750 si word xp se deschide in mai putin de 5 secunde, in conditiile in care sint pe net, am deschise citeva ferestre de mozilla, ie, yhm... etc. si am 256mb ram. e adevarat ca duron-ul era mai rapid in teste decit un celeron, dar nu de 4 ori... si mai era o chestie cu prefetching in xp, dar n-am timp acum sa sap, poate detaliez dupa 23.10

pentru servicii si dezactivarea unora dintre ele iti recomand:
http://www.theeldergeek.com/services_guide.htm
http://www.blackviper.com/WinXP/servicecfg.htm

in alta ordine de idei, eu sint pe dialup si nu folosesc nici un firewall (hehe), insa ce poate sa mi se intimple cit stau online?! mai nimic... poate doar un msblast, dar se rezolva repede si asta.
N/A

User avatar
originaltup
elder
elder
Posts: 1749
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:52 am
Location: Ohio

Postby originaltup » Wed Nov 19, 2003 6:33 pm

Si eu sunt pe dial-up dar firewall-ul il folosesc din cand in cand, nu prea e cazul. Nici antivirusul nu prea il mai tin pe real time protector :D
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

User avatar
tapirul
elite
elite
Posts: 3166
Joined: Sun Jul 06, 2003 5:57 am
Contact:

Postby tapirul » Wed Nov 19, 2003 9:48 pm

thanks all. O sa incerc Adobe 4, e o buna idee.
Cu firewallu'.. Io stau destul de mult pe internet (e free si telefonul - adica local calls e inclus in abonament - si ISP ca am la univ), cateva ore pe zi cel putin. O fi si paranoia, dar eu folosesc destul de des credit cards (imi platesc utilitatile pe internet, cumpar carti etc), plus imi platesc balance la credit cards tot on line, asa ca as vrea sa am cat de cat control la ce intra si ce iese din calculator. Poate antiviru' sa il dezactivez, ca sunt atent cu ce bag in calculator, si am setate filters la emails destul de sever.

O sa incerc chestiile sugerate la blackviper.com - multam fain LoS. Daca mai are cineva idei don't hesitate. O sa va spun daca merge mai bine la mine dupa toate schimbarile.

User avatar
originaltup
elder
elder
Posts: 1749
Joined: Sun Jul 06, 2003 11:52 am
Location: Ohio

Postby originaltup » Thu Nov 20, 2003 12:53 am

De bine ce ziceam ca nu mai imi activez firewall-ul si antivirusul, la o scanare de sistem am dat azi peste W32.spybot.worm asa ca long life to NAV (am renuntat la f-prot pt ca NAV are update-urile de definitii mult mai mici :D )
"There is a big difference between knowing the path, and walking the path"

User avatar
LoS
senior
senior
Posts: 274
Joined: Thu Jul 24, 2003 12:03 am
Contact:

Postby LoS » Sun Dec 07, 2003 6:38 pm

tapirule, ti-am promis ca o sa detaliez nitel problema cu prefetchingul. in primul rind, prefetchingu' asta e o metoda winxp de a mari viteza de lansare a unui program. practic, la prima lansare el vede cum se lanseaza un anumit executabil si tine minte asta. ulterior se ghideaza dupa asta si creste cu ceva viteza de lansare a programelor. prefetchingul functioneaza doar daca ai serviciul 'task scheduler' activ. cea mai simpla metoda de a verifica asta este sa incerci sa accesezi C:\WINDOWS\Prefetch si sa vezi daca exista sau nu fisiere .pf acolo (din cind in cind e o idee buna sa le stergi pe toate, pentru ca se incarca cu tot felul de prostioare pe care nu le mai folosesti)

alte sfaturi (ma bazez pe utilitarul Tweak-XP Pro v2.08 ): in meniul system performance, submeniul:
-cache optimizations: optimize cpu & memory for: applications
-cache optimizations: hard disk optimizations: disable 8.3 name creation (NTFS) --- daca mai folosesti programe DOS nu dezactiva functia asta!
-cache optimizations: hard disk optimizations: increase ntfs performance by disabling the last access time stamp
-cache optimizations: hard disk optimizations: enable boot defrag for faster booting
-paging file: ideal ar fi sa pui swap-file-ul pe alt hdd decit cel pe care este instalat windowsul (nu alta partitie, ci un alt hdd)
-hardware tweaks: selecteaza celeron (fii atent ca exista celeron A si celeron II, nu stiu de care e al tau)
-system restore: asta ai putea sa-l dezactivezi linistit sau, cel mai bine ar fi sa-l lasi activ doar pe partitia unde ai instalat windowsul si unde ai program files.

in meniul tricks & tweaks, submeniul autostarts: ai grija sa nu ai tot felul de minuni care se lanseaza la startup. incearca sa lasi doar strictul necesar.

o alta idee: cauta pe google "bootvis" sau "boot vis", nu mai stiu exact. asta este un programel pe care ar trebui sa-l gasesti pe site-ul microsoft si cu ajutorul caruia poti micsora timpul de startup al windowsului. dupa ce faci un defragment, lanseaza bootvis si pune-l sa optimizeze startupul (nu mai stiu exact seria de comenzi, dar nu e greu). o sa faca un restart si apoi o sa plaseze driverele si alte fisiere implicate in startup la inceputul hdd-ului, marind astfel viteza de citire a lor. face minuni, mi-am adus sistemul la 15 secunde startup (masurate fara initializarea bios), insa daca instalezi/dezinstalezi des tot felul de programele bootvisul devine cam inutil.

majoritatea optiunilor din tweakxp exista si in windows, dar n-am rabdare acum sa le caut unde sint si cum se numesc.
N/A

cris01
Posts: 4
Joined: Fri Sep 28, 2012 11:27 am

Re: "boost up" your PC

Postby cris01 » Fri Sep 28, 2012 12:12 pm

cel mai simplu scoti toate procesele de care n-ai nevoie din task manager, in afara de cele de sistem, cele care au numele userului tau de windows si pune interfata clasica de windows

User avatar
tudyy
junior
junior
Posts: 93
Joined: Sat Nov 12, 2011 4:37 pm
Location: Pitesti

Re: "boost up" your PC

Postby tudyy » Sat Sep 29, 2012 3:27 pm

In 9 ani si-o fi luat si omu' un laptop performant si probabil ca ii merge mult mai repede ca cel pe care il avea in 2003 =))


Return to “Software”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests