Atitudinea "eu am întotdeauna dreptate, voi sunteţi nişte proşti" e la tine mult mai "tonică" decât la mine. (Începusem să scriu cu "dvs" dar mi-am dat seama că tu mă tutuieşti deja.) Discuţia dintre noi e una strict ad hominem, pentru că e despre cât de prost sunt eu şi cât de mult îmi eşti superioară. Am admis deja demult că franceza are accent tonic - ai dreptate. În teorie. Ce mă miră e felul radical în care îţi aperi părerile, întotdeauna, indiferent despre ce e vorba. La tine nu e cale de mijloc. Eşti în stare să negi cu înverşunare faptul evident că în limba franceză accentul tonic are o intensitate foarte slabă. E o problemă aici, nu cred că putem discuta în general. Eşti interesantă de citit dar groaznică într-un dialog.
Dacă totuşi e careva pe aici pe care chiar îl interesează chestiunea (mă îndoiesc), şi nu are chef să deschidă tratate de fonetică, uite, am găsit un articol drăguţ: "Y a-t-il un accent tonique en francais?"
http://www.agoravox.fr/tribune-libre/ar ... e-en-42348
E interesant pentru că prezintă păreri de ambele părţi. Ce să vezi, există şi partizani ai ideii că franceza nu are deloc accente tonice. Ideea e că dezbaterea există şi e încă de actualitate.
Îmi place încheierea:
La bonne nouvelle est que malgré cette polémique faussement savante, les Français se comprennent encore à peu près !