Page 1 of 1

Străinătatea în doctorat

Posted: Sun Feb 26, 2012 2:45 am
by Im
Exista multi aterizati rezidenti prin Germania care fac doctorat, fara a stapâni limba si clinica precum localnicii si fara pârtie spre post didactic ? Asta înseamna ca au timp, ca si-au luat toata mentalitatea cu ei sau ca se gândesc si la o eventuala întoarcere în Ro.

Cunosc mai multi harnici prin Franta care s-au înscris la doctorat fara frecventa în Ro, îl fac prin corespondenta, inclusiv prin Western Union. Vorba lor, daca se poate sa aiba si titlul PhD, de ce nu ?

Re: Cantecul emigrantului medical-le chanson de l'emigrant e

Posted: Sun Feb 26, 2012 2:55 am
by vmc
in Germania e aiurea. nu e ca in ro sa ai partie sigura spre prof, contractele in clinicile universitare sunt de maxim 2 ani (se pot prelungi), nu exista preparatori, asistenti, lectori, confi, etc. daca nu ai PhD nu ai nici o sansa sa ajungi prof, daca il ai exista o concurenta acerba pentru postul respectiv. un PhD iti poate oferi o cale mai neteda spre un post de sef de clinica (care iarasi e la mare concurenta).

nu e o mentalitate de roman cand incepi asa ceva, dar esti in pozitia de strain, daca nu mai pui la dosar ceva ramai pe un post periferic toata viata. asa mai ai o sansa sa prinzi un oras unde curge apa calda :D

Posted: Sun Feb 26, 2012 3:05 am
by Im
În orasele alea cu apa calda sunt gramezi de nemti fara doctorat. Poate ca totusi altceva lipseste românului aterizat ca rezident la clinica religioasa de pe deal, ca sa evolueze spre apa calda. Ma gândesc si eu la clinica strong (doar aici ai ani de zile de tras), competente, master ...

Re:

Posted: Sun Feb 26, 2012 7:22 am
by vmc
Im wrote:În orasele alea cu apa calda sunt gramezi de nemti fara doctorat. Poate ca totusi altceva lipseste românului aterizat ca rezident la clinica religioasa de pe deal, ca sa evolueze spre apa calda. Ma gândesc si eu la clinica strong (doar aici ai ani de zile de tras), competente, master ...


Spre deosebire de alte tari comunitare unde rezidentiatul se face numai in clinica univ., in Germania cu un CV absolut stralucit ai noroc daca iti raspunde secretara "hai pa" daca aplici direct din ro. Cand vrei la "uni" e clar ca trebuie sa faci ceva mai mult decat garzi si bani, iar in momentul cand faci mai mult pentru a intra in uni iti neglijezi spitalul actual (creezi alti nemultumiti) e un cerc vicios, chiar trebuie sa vrei muuuulttt si sa ai nervi sa reusesti sa slugaresti in uni. Apoi vin competentele si master...

Mie mi se pare normal sa aiba nemtii lor in uni sau cel putin absolventii lor, cam ce "imagine" are o clinica univ care nu e in stare sa produca niste doctori competenti si apeleaza la strani sau importa din alta universitate. Oricum, daca faci un PhD cu un prof din Hannover, ala din Hamburg va scuipa pe el si pe toate competentele tale cand bati la usa lui, singura sansa ramane proful cu care ai avut ceva contacte in timpul scalavagismului la clinica catolica din deal. E un proces mancator de timp, granitele nemtesti s-au deschis tarziu (dupa 2007), trident va vedea oameni de succes peste cativa ani, acum e prea devreme.

Posted: Sun Feb 26, 2012 9:36 pm
by Im
vmc wrote:Cand vrei la "uni" e clar ca trebuie sa faci ceva mai mult decat garzi si bani, iar in momentul cand faci mai mult pentru a intra in uni iti neglijezi spitalul actual (creezi alti nemultumiti) e un cerc vicios, chiar trebuie sa vrei muuuulttt si sa ai nervi sa reusesti sa slugaresti in uni. Apoi vin competentele si master...
Deci la voi masterul vine dupa doctorat …

Eu credeam ca totusi, pentru un român habarnist si negermanofil aterizat post-facultate în De din lipsa de altceva si doar pentru ca nu se da vreun examen, prioritatea e LIMBA la perfectie, clinica si tot handicapul situational recuperat, apoi afirmarea prin competente, master, doctorat.
Acum tu îmi spui ca se poate plezni cu doctoratul. Ma întreb atunci care-i problema sistemului care accepta asemenea doctoranzi. Si ma mai întreb care-i valoarea unui doctorat german.

Nici nu mai spun de ciudatenia situatiei tipic româneasca în care un rezident face doctorat, în loc de altceva mai potrivit statutului.

vmc wrote:Oricum, daca faci un PhD cu un prof din Hannover, ala din Hamburg va scuipa pe el si pe toate competentele tale cand bati la usa lui

Asta e alta bariera de mentalitate. Un doctorat nu se masoara în patratele bifate sau în titlu, ci în articolele publicate. Deci daca faci frectie în Hanovra, vor râde multi de frectia ta si pretentiile emise pe urma ei (sa fii bagat în seama de cercuri serioase).

Un coleg român a aflat în Franta ca viitorii profesori francezi fac doctorat (si doar ei), si i-a venit ideea sa faca rost de-un doctorat românesc platit, ca poate-poate îl roaga cineva sa accepte un post de prof. Asta credea el ca_conteaza, titlul si sa cunosti pe cineva. Bineînteles ca e genul foarte enervat pe cerintele exasperante pentru universitar, pentru ca doar pe deal îl baga cineva în seama.

Re:

Posted: Sun Feb 26, 2012 10:14 pm
by vmc
Im wrote:Deci la voi masterul vine dupa doctorat …


drept sa-ti spun nu stiu ce e cu masterul in germania, eu l-am absolvit acum 100 de ani in romania. l-am trecut in CV, dar nu cred ca conteaza la admiterea la doctorat.

doctoratul in germania e o chestie foarte...delicata. sunt unii care il fac in dorinta expresa de a face cercetare (farma, etc), iar altii il fac pe parcurs in dorinta de promovare profesionala. venitul in timpul doctoratului e zero daca nu iti faci rost de vreo bursa (de exeplu DAAD ofera burse de doctorat maxim 1000 euro). acuma fiecare decide ce vrea de la viata. am o colega emigrata imediat dupa facultate la un doctorat in Hannover cu o bursa DAAD, este si acum in cercetare, dar pentru ca nu este foarte ok are bani putini, nu gaseste un post in farma, etc

sa gasesti un loc la doctorat nu e mare treaba la venitul fabulos pe care-l ofera: daca nu esti sigur ca tinteti un Nobel nu are mare farmec sa-ti pierzi vreo 3 ani de viata.

scuza-ma, dar ala din romania e doctorat (Western Union PhD :green: )?

Posted: Mon Feb 27, 2012 2:01 am
by Im
Pai un doctorat chiar si fara frecventa si platit cât nu face tot presupune sa participi la niste cursuri, sa treci niste examene, sa faci rapoarte si o gramada de formalitati si demersuri. Cum jobul lui e full time francez, trebuie sa unga mecanismele de la distanta.

Unii cântaresc bine de tot daca merita 3 ani din viata si venit precar, altii sunt gata sa vina ei cu bani de-acasa. La final, caraghiosii de la urma vor fi convinsi ca valoreaza cât ceilalti, doar PhD e PhD, nu ? :)

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Mon Feb 27, 2012 2:14 pm
by Melania
Daca nu te pasioneaza cercetarea nu vad de ce sa faci doctorat. Si care e afacerea daca ajungi profesor?

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Mon Feb 27, 2012 3:12 pm
by Chingachgook
Orgoliul.

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Mon Feb 27, 2012 5:46 pm
by vmc
Melania wrote:Daca nu te pasioneaza cercetarea nu vad de ce sa faci doctorat. Si care e afacerea daca ajungi profesor?


pentru progres profesional. daca vrei sa ajungi sef de sectie la spitalul catolic din deal si pui un PhD pe masa ai automat prioritate fata de ceilalti. in germania e frecventa practica

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Tue Dec 09, 2014 12:24 pm
by dustweaver
Bai, vericule, trecu atata vreme si tot nu putem sa votam posturi in sus sau in jos (+/-). Glumesc, carevasazica, da' as raspunsul lui kooksee.

On topic: Sincer, nici eu nu inteleg care e ideea cu doctoratul... daca nu ca metoda de plecat. Cam costisitoare si la timp si la buzunar.

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Tue Dec 09, 2014 1:52 pm
by Jerome
Daca vrei sa profesezi in mediu universitar iti trebuie doctorat.

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Tue Dec 09, 2014 3:49 pm
by dustweaver
Se imputineaza banii pentru cercetare si posturile academice in locuri in care de obicei erau (State, Canada - nu zic locurile ca nu stiu situatia globala, dar nu-mi imaginez sa fie mai roz), iar absolventii de doctorate stau cu ochii pe posturile astea ca uliii. Ultimul post de care stiu, la o universitate de mana a cin'spea, a fost ocupat de o tipa cu PhD de Ivy League, din cateva zeci de dosare. (La universitatea mai maricica din acelasi oras au trimis 300 de candidati dosare pentru o pozitie similara.) In general doar vreo 10-15% din PhD-ei raman in academia si multi nu-s neaparat MD. Un doctorat dureaza intre trei ani (Australia) si sase (bine, sapte-opt daca mai intrerupi) - cam poti sa iti iei gandul de la examene de echivalare in timpul unui doctorat, banii sunt putini (sub salariul minim, la o adica) si perspectivele unui job academic pe-afara, cum ziceam, mai degraba pe partea sumbra. Postdoctoratul cam trebuie sau, daca nu, macar sa fii bine infipt in clinica la ora la care incerci sa obtii un astfel de job.

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 12:24 pm
by Melania
De acord. Cercetarea clinica e printre putinele care iti dau satisfactie imediata dar pentru asta trebuie sa fii ori in centru universitar mare si in top ori in industrie.
Nu cred in titluri pentru progresul profesional ci in rezultate si competenta. Progresul vine de la sine.

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 12:32 pm
by mihai_525
da niste exemple te rog

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 12:39 pm
by Melania
O gramada.

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 12:42 pm
by Melania
Eugene Braunwald
Michael DeBakey
Si altii

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 12:47 pm
by mihai_525
de romani din strainatate la doctorat in romania sau de romani cu cercetari clinice in afara de aia cu soarecii transparenti

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 12:49 pm
by Melania
Dupa ce inveti sa scrii corect o propozitie iti spun. :)

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 1:01 pm
by mihai_525
such a mumapadurii thing to say cand e la inghesuiala therefore fimear scârbã

Re: Străinătatea în doctorat

Posted: Sat Apr 02, 2016 1:03 pm
by Melania
Nu am inteles ce ai intrebat, poti sa reformulezi?