Pasaportul

...ca nu se mai poate
alimori
elite
elite

Pasaportul

Postby alimori » Fri Feb 12, 2010 12:16 am

Stau in Spania si ar cam trebui sa mi-l schimb. Problema e ca nu stiu diferenta intre pasaportul simplu si ala de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, nu stiu cand e preferabil unul si cand celalalt.
http://madrid.mae.ro/index.php?lang=ro&id=63713
http://madrid.mae.ro/index.php?lang=ro&id=75526

PAŞAPORTUL SIMPLU se elibereazã cetãţenilor români cu domiciliul in Romania (conform legii, o persoana poate avea un singur domiciliu si mai multe resedinte temporare) si cetatenilor romani cu domiciliul in străinătate.

Nu stiu ce o sa fac peste 2 ani, cand o sa-mi termin rezidentiatul. Nu stiu daca raman in Sp sau caut o alta tara. Rezidenta romanilor pe teritoriul spaniol e ca domiciliul in Cluj, n-avem nevoie de viza, de drept de munca sau de studii si nici sa demonstram ca ne putem intretine daca nu muncim. Am doar actul care-mi atesta domiciliul in Sp si numarul de identificare ca strain.
Banuiesc ca sunt destui pe forum carora le-au expirat actele de cand stau in UE si imi pot da o idee.

swiss
elite
elite

Re: Pasaportul

Postby swiss » Fri Feb 12, 2010 11:59 am

iti poti face reface pasaportul roman (acum cred ca e ala biometric/electronic - nu sunt sigur) pe care sa pui domiciliul din Spania.
http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/
Asta trebuie sa fac si eu dar cred ca o sa aleg ambasada de aici sau consulatul, ca nu stiu cand o sa mai ajung in tara...
(presupun ca tu esti cetatean roman cu domiciliul in ES si ca ai o adresa acolo pe care sa le'o scrii celor de la pasapoarte in forumular)
Diferenta intre cele 2 pasapoarte e ca iti scrie la tara de rezidenta Spania nu Romania, nici macar adresa, ca presupun ca pt. Spania ai alte acte cu care sa atesti de ce esti acolo.
PS: Te sfatuiesc sa ti'l refaci inainte sa expire, ca sa nu platesti amenda, etc.
deci nu'i vad utilitatea daca nu vei pleca din cadrul uniunii europene.
daca pleci prin africa, asia, elvetia sau america o sa'ti trebuiasca, in rest nu, esti ok cu CI.

''În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Europei din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, România, ca stat membru, a introdus paşapoartele electronice.
Elementul de noutate constă în introducerea mediului electronic de stocare(cipul). Cipul include datele personale existente în fila informatizată: nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetăţenia. De asemenea, acesta conţine imaginea facială şi impresiunile digitale a 2 degete pereche de la ambele mâini, cu excepţia minorilor cu varsta sub 6 ani şi persoanelor pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.
Faţă de paşapoartele vechi, care rămân valabile pană la expirare şi care conţin 32 elemente de siguranţă, paşapoartele electronice conţin 50 elemente de siguranţă. Ca elemente de noutate putem enumera: introducerea elementelor biometrice în cip iar cipul este introdus într-o pagină de policarbonat care asigură protecţia şi securitatea acestuia, garantând totodată autenticitatea, integritatea şi confidenţialitatea datelor, stema României în tehnologie intaglio, pagina din policarbonat - conţinând datele de identificare ale titularului şi cipul - poziţionată între coperta întâi (interioară) şi pagina 1, pagina 1 cu fotografia în umbră a titularului realizată prin imprimare inkjet, fotografia titularului gravată laser şi fotografia în umbră realizată prin perforaţie cu laser, numărul paşaportului perforat prin paginile 1-32, inclusiv în coperta a doua, iar în pagina din policarbonat gravat laser, datele informatizate citibile optic (MRZ), banda heliogravată în coperta 1, hârtia utilizată cuprinde filigrane în 3 tonuri, firul de broşare este protejat prin modalitatea de coasere, este introdus în copertă însemnul “Uniunea Europeană”, însemnul distinctiv pentru paşaport electronic.
Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minorii cu vârsta sub 6 ani, valabilitatea acestuia este de 3 ani.
Termenul de eliberare este de până la 30 de zile lucrătoare.
Contravaloarea paşaportului electronic a fost stabilită de către Compania Naţională Imprimeria Naţională - S.A. la preţul de 234 lei inclusiv T.V.A (se achită la unităţile CEC Bank), iar taxa consulară este de 32 lei (se achită la unităţile CEC Bank sau trezorerie).
Pentru situaţii de urgenţă românii pot solicita paşaportul temporar, care se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare. Preţul de cost al paşaportului temporar este de 196,2 lei (64,2 lei contravaloarea paşaportului se achită la unităţile CEC Bank, 32 lei taxa consulară se achită la unităţile CEC Bank sau la trezorerie, după caz, şi 100 lei tariful suplimentar de urgenţă se achită la trezorerie), şi are un termen de valabilitate de 1 an.
''

alimori
elite
elite

Postby alimori » Fri Feb 12, 2010 7:15 pm

Cum ziceam in primul mesaj, am un act care-mi atesta domiciliul in Sp. Intrebarea mea era care e avantajul unui tip de pasaport asupra celuilalt.
Stiu ca-n UE pot calatori cu CI, dar lumea nu se termina cu UE si nu am intrebat care-i utilitatea unui pasaport in general, ci cand merita sa-ti faci unul simplu si cand merita sa-ti faci unul de domiciliat in strainatate.

presupun ca pt. Spania ai alte acte cu care sa atesti de ce esti acolo.

Am un contract de munca, dar nu ma intreaba nimeni de ce sunt; pt eliberarea pasaportului mi se cere "permisul de şedere" (dar cum ziceam, pot sa "şed" in Sp cum şed in Cluj, cred ca e valabil pt cei veniti inainte de 2007) SAU "atestatul de înscriere în registrul de populaţie rezidentă" (d-asta am, figurez ca rezident comunitar, m-au trecut pe listele de votanti comunitari, am votat la europarlamentare niste spanioli, ca orice comunitar care alege sa voteze cu gazdele si renunta sa voteze europarlamentari din tara de origine).
Si inca ceva, cum pasaportul nu e obligatoriu, de ce crezi ca m-ar amenda in caz ca-mi expira?

Cand o sa am o dimineata libera o sa merg la consulat.

swiss
elite
elite

Postby swiss » Fri Feb 12, 2010 9:55 pm

alimori wrote:Cum ziceam in primul mesaj, am un act care-mi atesta domiciliul in Sp. Intrebarea mea era care e avantajul unui tip de pasaport asupra celuilalt.
...
Stiu ca-n UE pot calatori cu CI, dar lumea nu se termina cu UE si nu am intrebat care-i utilitatea unui pasaport in general, ci cand merita sa-ti faci unul simplu si cand merita sa-ti faci unul de domiciliat in strainatate.

pai nu stiu daca poti sa alegi intre cele doua daca vrei sa ti-l refaci, pentru ca acum se dau numai d-astea noi smechere biometrice, proprietatiile lor ti le-am explicat mai sus.
daca ai deja un pasaport care nu a expirat, e ok, nu trebuie sa-l schimbi. faza cu amenda nu o stiu sigur, dar am fost tentat sa zic amenda din cauza faptului ca aici nu e valabil pasaportul daca am domiciliu in ch iar pe pasaport scrie ro.(plus ca aici totul se plateste).
ma rog, ignora cuvantul amenda si inlocuieste-l cu taxa :)
din pacate nu stiu sa-ti raspund la intrebare exact, eu fiind un emigrant inca fresh, insa probabil daca o sa-ti scrie domiciliul in es pe noul pasaport biometric, cei din dubai/miami/tokio etc o sa fie mai primitori cu tine decat ar fi cu un roman cu domiciliul in ro.(daca vrei sa pleci in concediu de exemplu).
cel putin la mine se simte diferenta.

vmc
elite
elite

Postby vmc » Fri Feb 12, 2010 10:02 pm

Sunt in situatia ta: din anumite motive trebuie sa-l schimb. Am ales sa raman cu domiciliu in Romania, in caz contrar trebuie sa predai CI, iar eu la aiureala mea nu cred ca ma descurc cu un singur act de identitate, prefer sa am doua. De siguranta.
nicht wahr?

swiss
elite
elite

Postby swiss » Fri Feb 12, 2010 11:09 pm

vmc wrote:Sunt in situatia ta: din anumite motive trebuie sa-l schimb. Am ales sa raman cu domiciliu in Romania, in caz contrar trebuie sa predai CI, iar eu la aiureala mea nu cred ca ma descurc cu un singur act de identitate, prefer sa am doua. De siguranta.

eu am patit asa cu permisul de conducere, am ramas uimit cand mi l-au dat p-asta de ch dar mi l-au oprit pe cel din ro.

cristianlica
senior
senior

Postby cristianlica » Thu Mar 18, 2010 9:46 pm

Pentru Elvetia nu trebuie pasaport..... :allright:
Decat mult si fara rost, mai bine putin si prost

Return to “Cum pleci din tara”