extras din metodologia de aplicare a legii 12/2008
CAPITOLUL III
A doua specialitate
Art. 9. - (1) Medicii, medicii dentisti si farmacistii confirmati specialisti se pot inscrie pentru a efectua pregatire in a doua specialitate cu taxa in orice specialitate prevazuta in Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala, conform facultatii absolvite.
(2) Medicii, medicii dentisti si farmacistii confirmati specialisti, care se prezinta la un alt concurs de rezidentiat, care aleg loc sau post de rezident, incheie contract individual de munca si efectueaza pregatire in noua specialitate, cu taxa.
(3) Coordonarea si indrumarea pregatirii in a doua specialitate cu taxa se efectueaza similar cu cea de rezidentiat, conform prevederilor art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. Atributiile si responsabilitatile coordonatorilor si indrumatorilor sunt cele prevazute in Ordinul ministrului sanatatii publice si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 1.141/1.386/2007.
(4) Cuantumul taxei se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii publice, la propunerea Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.
Art. 10. - (1) Inscrierile la programul de pregatire in a doua specialitate se fac la Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, in trimestrele II si IV, pe baza urmatoarelor documente: cerere, certificat de specialist, acordul angajatorului sau declaratie pe propria raspundere, angajament de plata, certificat de membru al organizatiei profesionale respective, certificat medical de sanatate.
(2) Lista coordonatorilor si a indrumatorilor pentru a doua specialitate este aprobata prin ordin al ministrului sanatatii publice, la propunerea institutiilor de invatamant superior, cu avizul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti; lista acestora si a locurilor disponibile se afiseaza pe site-ul
http://www.perfmed.ro in trimestrul II.
(3) Indrumatorii care prin avizele acordate depasesc capacitatea de pregatire vor stabili candidatii admisi la pregatire in baza unui test de selectie organizat de coordonatorii de pregatire in specialitate din centrul universitar respectiv.
(4) Testul de selectie cuprinde 10 intrebari si are o durata de doua ore. Intrebarile se alcatuiesc de catre coordonatorii din centrul universitar respectiv, din tematica de rezidentiat valabila in anul in curs, cu respectarea domeniului.
(5) Selectia se face pe indrumator, in ordinea descrescatoare a mediilor obtinute la test. Responsabilitatea asupra corectitudinii organizarii si desfasurarii testului revine coordonatorilor de specialitate din centrul universitar in care se sustine testul.
(6) Nu se organizeaza test de selectie in cazurile in care indrumatorii au respectat limita de 2 candidati pe indrumator.
(7) Fiecare coordonator transmite Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti lista nominala a candidatilor admisi la pregatire, pe indrumator.
(8) Lista candidatilor admisi la pregatire pe centre, specialitate, coordonator si indrumator se afiseaza pe site-ul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti,
http://www.perfmed.ro, constituind comunicarea oficiala de inscriere la programul de pregatire.
(9) Intreruperea pregatirii in a doua specialitate se face in situatii exceptionale, cu avizul angajatorului si al indrumatorului de stagiu.
(10) Schimbarea centrului de pregatire, a coordonatorului sau indrumatorului este posibila o singura data pe an, in limita capacitatii de pregatire, inainte de plata taxei de instruire.
(11) Stagiul de pregatire incepe la data de 1 octombrie.
Art. 11. - (1) Programul de pregatire in a doua specialitate se efectueaza cu frecventa si are durata totala, curriculum de pregatire si barem de manopere, proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice identice cu cele prevazute pentru instruirea prin rezidentiat. Programul asigura acelasi nivel si aceeasi calitate a pregatirii de specialitate ca si rezidentiatul.
(2) Activitatea de pregatire teoretica si practica, reprezentata de baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice, este consemnata intr-un document cu caracter obligatoriu, denumit Caietul de monitorizare a pregatirii.
(3) Medicii, medicii dentisti si farmacistii specialisti care efectueaza pregatire in a doua specialitate primesc la inceputul programului de pregatire carnetul de pregatire pentru consemnarea stagiilor si notelor la examenele de modul, Caietul de monitorizare a pregatirii si curriculumul in specialitate.
(4) Carnetul de pregatire, Caietul de monitorizare a pregatirii si curriculumul in specialitate se tiparesc de catre Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, costurile aferente fiind incluse in taxa de pregatire.
(5) Stagiile efectuate in prima specialitate, care se regasesc in curriculumul celei de-a doua specialitati, pot fi echivalate in maximum 5 ani de la incheierea pregatirii in prima specialitate.
(6) Echivalarea stagiilor efectuate in prima specialitate se face in baza adeverintelor eliberate de coordonatorii de rezidentiat, cu conditia resustinerii examenului de modul, cu verificarea aptitudinilor teoretice si practice.
(7) Examenul de modul se considera promovat cu nota minima 7,00.