b3 wrote:"in final" este cheia, pentru Romania

Mai intai trebuie sa stabilim daca discutam pentru Ro sau in general. Pentru ca in Ro exista lege ca daca te duci in spital si nu beneficiezi de medicamente gratuite si ti le cumperi tu, vezi doamne casa iti ramburseaza banii platiti, trebuie doar sa ceri si sa arati chitantele. Lucrul asta nu se intampla, casele nu dau banii si trebuie sa-i dai in judecata sa-i recuperezi.
Deci o lege neaplicata (probabil si pentru ca e prost conceputa, plina de bete-n roate) e cel mai pertinent argument ca sa nu se schimbe nimic în Ro ? Totul e în echilibru idilic si riscam sa stricam micul paradis ?
b3 wrote:Apoi sa ne gandim cat ar costa o consultatie in Ro. In Franta este 23 euro. Ceea ce la un salariu de 2000 euro (?) si o masa in oras de 15-20 euro nu inseamna foarte mult. In Ro o masa in oras este vreo 30 lei. O consultatie in sistemul privat este undeva intre 60-100 lei. Hai sa zicem ca ar fi 40 lei consultatia pe care pacientul ar trebui sa o plateasca direct medicului si apoi sa isi primeasca banii inapoi de la casa. Cati romani care n-ar fi considerati saraci de stat crezi ca ar putea sa scoata cu usurinta banii astia din buzunar in orice moment, cand au nevoie de medic ? Eu cred ca foarte putini, si uita-te un pic la ce procent din piata au serviciile private in Romania. Asta ar limita accesul, pentru ca neavand bani, sau nedorind sa plateasca, nu s-ar mai duce la medic.
Stai asa, ca în sistemul privat si în Franta poate sa ajunga o consultatie 100 de euro sau oricât de mult. Noi vorbeam acum de sistemul (gestionat) de stat, consultatie rambursata de CAS.
Dupa cum ai spus si tu, o masa în oras e 30 de lei, si daca aplicam proportionalitatea cu Franta, o consultatie MF tarif CAS ar fi cam tot atâta.
Sigur ca 30 de lei nu e o suma neglijabila pentru cineva sarac, dar parca românii erau maestrii împrumuturilor « pâna la chenzina ». Si tot românii, inclusiv aia saraci, cica practica datul spagii la greu, printre altele chiar la medic. Nu-mi spune ca populatia în general nu se poate împrumuta de 30 de lei pentru doua saptamâni. Pentru o chestie de sanatate, nu de luat masa în oras. Repet, doar împrumut, perioada scurta, în final nu costa din buzunar.
b3 wrote:In Franta sistemul cu plata directa este/a fost bun pentru ca procentul celor saraci era/este mic si statul putea sa acopere pentru ei.
Asta o scoti din burta, procentul de saraci sigur nu-l cunosti si oricum e un parametru artificial. Nu de asta a fost bun sistemul cu plata directa în Franta, lol.
b3 wrote:Acum inteleg ca si Franta vrea sa introduca plata per capita.
Inventezi la greu.
Astea au fost toate argumentele anti-plata la act ?
Cu astfel de argumente pari ca te temi de plata la act ca de drq, de ajungi sa inventezi.
Totusi, aici nu suntem la piata, suntem cu o oarecare educatie, puteai sa ne argumentezi mai la un nivel, nu stiu daca întelegi.
Singura durere suportabilă e durerea altora.