ce scris frumos ai, K!!!!
Asta am vrut si eu sa zic la interpretarea lui Paul cu inima, dar m-am abtinut. Oricum, Paul, e o greseala pe care 50% din studentii de anul 5 pe care i-am vazut pe aici o fac, mor cand ii aud cu inima hipertrofiata la chest X ray.
Nu poti sa spui pe o radiografie ca inima e hipertrofiata. Ai sa inveti la morfo- si anatomopatologie termenii hipertrofie si dilatare. Pe radiografie, in general, poti doar sa zici ca inima e marita - conturul inimii e marit aka ca indexul cardiotoracic e marit.
Hypertrofie inseamna crestere de masa musculara, nu ai cum sa o apreciezi pe o poza bidimensionala. Iti trebe ecografie care taie inima pe mai multe planuri, sau iti trebe inima pacientului in mana, la autopsie. Atunci poti sa zici ca e vorba de hipertrofie, cand vezi ca peretele ventriculului e mai gros decat normal, ca muschiul e hipertrofiat.
Poate sa mai fie si dilatare de cavitati ale inimii, asta nu e totuna cu hipertrofia, dar si asta da o inima mare pe radiografie.
Deci daca tu vezi o inima mare pe radiografie, nu ai cum sa zici cu siguranta ca e hipertrofiata sau dilatata. Zici doar ca e mare.
O sa spuna K ca inima in sabot e sugestiva de hipertrofie ventriculara dreapta si ca uneori poti sa zici. Dar astea is cazuri mai rare.