Cum ai dori sa dai rezi 2004?

iarba verde de acasa
User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Cum ai dori sa dai rezi 2004?

Postby victor » Mon Jan 12, 2004 6:44 pm

In mare - din cate rezulta din discutiile de pana acum purtate cu ministerul sanatatii, ministerul educatiei - in baza protocoalelor deja semnate - tendinta legata de rezidentiat 2004 este aproximativ urmatoarea:


:arrow: - se pastreaza (cam) aceeasi tematica si bibliografie, incercam sa obtinem cat mai curand si o paginatie oficiala;
:arrow: - examenul se va da cu grile dintr-o baza de date de grile - care se vrea a fi cat mai mare, cu modificari fata de anul trecut:

Intrucat dimensiunea acestei baze de date depinde de finantarea cam inexistenta pe acest capitol a celor care fac grile (universitati etc) - baza de date sugerata ca optima de 30.000 grile/specialitate foarte probabil nu se va obtine, ci doar va creste de 2-3 ori (8-12.000 grile/specialitate). Va avea loc in curand o intalnire a reprezentantilor universitatilor (care si ele sunt intr-un moment "delicat", in schimbare - peste tot se pregatesc alegerile de rectori) - care va decide cat de realista este posibilitatea cresterii numarului de grile - si - dupa parerea mea - cel mai probabil e sa se ajunga la o solutie de compromis care sa permita si "salvarea" capacitatii de selectie a rezidentiatului si a transparentei lui:

modificari legate de folosirea bazei de date:
a. (cel mai probabil) se va reintroduce o pondere de 10-50% de grile la prima vedere.
b. se va mentine un baraj cu grile la prima vedere,
c. fie chiar se gasesc solutii pentru obtinerea unei baza de date foarte mare care sa permita un examen exclusiv in baza ei
d. variatii pe langa o baza de date mai mica (8-12.000 grile/specialitatate): modificari punctuale de grile, grile publicate in ultimul moment, cu 1 luna inainte de examen etc

Sunt multe alte modele propuse de rezidentiat - fiecare cu avantajele si dezavantajele lui, fiecare cu sustinatorii si contestatarii lui, cu posibilitatea de a fi implementate "safe" - prea putin probabile pentru anul acesta: un examen national centralizat care sa dea un punctaj cu care sa se faca pe urma candidarea la fiecare spital pe post (descentralizarea rezidentiatului/examen pe dosar), rezidentiat "national" "descentralizat" cu mai multe probe (la diverse nivele), printre care si probe practice etc.


Cam ce credeti ca ar trebui sa se intample la rezidentiat 2004? Daca puteti - justificati - si va rog sa va expuneti si pozitia din care vorbiti: student an 6, stagiar, cu experienta a 1-2.. rezidentiate anterior.

:arrow: - legat de tematica/bibliografie
:arrow: - legat de metodologia de examen - cum se da examenul, se corecteaza
:arrow: - legat de numarul de locuri si de sistemul sanitar pentru care inca rezidentiatul este standardul unic de admitere - de fapt problema principala care determina existenta rezidentiatului.

Aici - legate de numarul de locuri - discutiile sunt foarte ample - si solutiile sunt extraordinar de greu de gasit din partea oficialilor, implicand "regandirea" sistemului sanitar si "finantare de la buget": vedeti scandalurile in care e implicat ministerul sanatatii cu datoriile catre furnizorii de medicamente, casa de asigurari de sanatate, reducerea personalului sanitar (conflictele cu SANITAS) - si pana la urma totul e legat de bani si de o strategie nationala contestabila la nivel sanitar.

Alte probleme legate de rezidentiat:

- propunerea legislativa 160/2002 - cu preparatorii si personalul didactic care ar fi admis automat in rezidentiat - discriminare "pe fata";
- dezechilibrul dintre invatamantul medical care produce mii de absolventi si sistemul sanitar care nu-i poate folosi;

Problemele legate de sistemul sanitar "in ansamblu" sunt mai greu de atacat punctual, de accea daca puteti - dincolo de o reforma ampla a sistemului sanitar in Romania - concetrati-va (si) pe ce se poate face acum:

cum sa fie examenul de rezidentiat din 2004?

Pentru partea de medicina, ce pot sa spun foarte sigur - e ca propunerile voastre vor fi analizate in cadrul FASMR si a organizatilor membre FASMR - pentru a se gasi o solutie cat mai buna, care sa se "negocieze" cu organizatorii examenului de rezidentiat. In cadrul fiecarei organizatii de studenti exista un grup de studenti interesati de aceste aspecte, asa ca - daca considerati util - poate e bine sa luati si legatura cu ei: ssm bucuresti, ssm timisoara, ssm craiova, ssm iasi, osm cluj, asm oradea, osm sibiu, ls tg mures. Cu cat va consultati mai mult cu alti colegi - care au dat sau dau acest examen, cu atat mai bine se defineste parerea generala despre acesta. Si - sper, avem si niste garantii - anul acesta putem fi ascultati. Nu avem garantia ca se va aplica solutia propusa de noi, dar putem imbunatatii solutia lor - care pana acum pentru anul 2004 cam pare a fi - baza de data marita, cu grile la prima vedere fie la baraj, fie din prima - intr-o anumita pondere.




Cu interes,
V.C.
presedinte al Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania
coordonator IFMSA pe probleme de invatamant medical pentru Europa de Est
Last edited by victor on Mon Aug 16, 2004 10:56 pm, edited 1 time in total.

User avatar
roxy1977ro
newbie
newbie
Posts: 21
Joined: Sat Oct 04, 2003 9:33 pm

Organizare rezi 2004

Postby roxy1977ro » Tue Jan 13, 2004 9:59 am

Ma bucur ca s-a deschis un topic care sa trateze rezidentiatul din 2004. Acum sa va spun parerile mele:
- la rezi din 2002 am fost pe chirurgicale si nu mi s-a parut nici o clipa ca examenul ar fi fost fraudat, sau ca era imposibil sa il iei daca ai fi invatat materia. Pe atunci eu eram doar o absolventa de facultate si nu am invatat materia, ci doar am citit-o o luna de zile si am luat 656 de puncte, rezultat care m-a multumit. Pe atunci erau grile la prima vedere si pot sa spun ca era cel mai bine asa, nu erau grile interpretabile, e adevarat ca erau cam grele, adica foarte multe au fost din clasificari si histologie, dar daca ai fi invatat materia ai fi luat cu brio! Spun asta, pentru ca langa mine a stat o domnisoara de la Iasi care a iesit pe locul 9 si care a admis ca a invatat un an intreg pt. examen. In ceea ce priveste fraudarea examenului pe atunci (cand se dadea cu grile la prima vedere) nu vi se pare cam suspect ca nimeni nu reusea sa faca peste 915-920 puncte. Pai daca cineva avea grilele dinainte, chiar si cu o seara inainte, le putea invata de minim 935-940 puncte. Cu asta trebuie sa fiti de acord, mai ales dupa experienta de anul asta. Ca sa nu apun ca putea sa le aibă cu 1-2 zile inainte, deoarece grilele se fac de miercuri, joi, si nu in duminica examenului, cel putin eu asa am inteles.
- la rezi din 2003 mi-a mai venit mintea la cap si am dat pe medicale, unde am luat 873 puncte, esec total, desi invatasem materia si facusem si grilele de cand s-a zis ca sunt baza de date oficiala. Degeaba se spune ca unii din cei care au luat punctaje mari au invatat si materia. Va dau un exemplu: Domnisoara X (nu dau numele ca sa nu fiu acuzata de calomnie, desi tot ceea ce spun e adevarat si se poate verifica extrem de usor), a luat pe chirurgie 950 puncte, iar la baraj a luat echivalentul a 659 de puncte, punctaj cu care in 2002 nici nu ar fi visat sa intre. Mai mult, domnisoara in cauza mi-a fost colega la Timisoara, pana in anul 2 parca, cand a repetat anul ca nu a putut tine pasul. Mai mult, a fost si prinsa copiind la un examen si era gata sa fie data afara din facultate. Ea a recunoscut ca nici nu a deschis cartile de chirurgie ci doar a invatat grilele.
Pe baza acestor afirmatii eu propun:
- afisarea tematicii si bibliografiei insotita de paginatie, ca sa se stie exact de la ce pagina la ce pagina trebuie invatat, asa cum se afiseaza tematica la stomatologie.
- sa fie o baza de date de cel putin 20000 de grile afisate cu cel mult 2 saptamani inainte, ca sa nu se poata invata pe de rost, ci doar sa poata fi consultata.
- baza de date sa fie afisata pe internet si tiparita si distribuita pe baza de comanda, daca vreti, prin DSP-urile judetene, nu ca anul trecut cand numai cei din Bucuresti au avut acces la o carte de grile, iar ceilalti au putut sa ajunga la ea doar daca aveau rude, prieteni etc prin Bucuresti. Trebuie tiparita o carte de ei, deoarece este foarte greu sa scoti la imprimanta atatea grile, mai ales daca vor sa largeasca baza de date. In plus, nu toata lumea are calculator acasa ca sa poata sa consulte baza de date non-stop. Iar cei care sunt din alte judete, de obicei vin in Bucuresti cu cel putin o zi inainte, asa ca nu prea mai pot consulta baza de date decat daca stau ore intregi la un internet club.
- daca nu au resurse ca sa poata face o baza de date asa de mare, sa deschida un site in care chiar candidatii sa posteze grile propuse, iar apoi ei doar sa le verifice si sa le includa in baza de date oficiala.
- sa fie 60 % grile din baza de date si 40 % grile la prima vedere. Procentul propus de ei, 10-15 % este mult prea mic, asta inseamna doar 20 – 30 grile din 200, iar astea pot semana foarte mult cu cele din baza de date, mai ales la o baza de date mai mare. Trebuie facuta cumva departajarea clara intre cei care au invatat materia un an intreg si cei care au facut doar grilele. Lucrul asta e si mai acut la chirurgie, unde anul trecut toti candidatii admisi s-au situat in limita a 2 puncte din 950 posibile! ABERATIE!!!
- asa cum a zis si ministrul sanatatii, grupele medicina familie, stoma, farma ar trebui excluse din rezi, fiind aproape in totalitate particulare. Pentru ele ar trebui organizat un concurs local, daca numarul de inscrisi e mai mare decat numarul de locuri si sa faca un fel de masterat-rezidentiat de 5 ani pentru obtinerea titlului de specialist. Nu vad de ce ar trebui sa-i chinuie pe acesti oameni cu un rezidentiat, cand si asa toate cabinetele de mf, stoma, farmaciile sunt particulare si nu le ofera nici un post dupa ce termina rezi.
- in privinta numarului de locuri pe specialitati, noi nu vom putea face mai nimic, deoarece astea sunt dictate de ei, iar anul asta fiind unul electoral, numarul de locuri poate va fi mai mare, ca sa atraga electoratul.
In concluzie, sa speram ca anul asta va fi mai bine, mai ales ca alegerile mari s-ar putea sa fie la sfarsitul lui noiembrie – inceput de decembrie, cam prin preajma rezidentiatului, asa ca nu cred ca vor dori un scandal chiar atunci!

User avatar
doctor?
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sun Nov 23, 2003 9:41 pm
Location: iasi
Contact:

rez

Postby doctor? » Tue Jan 13, 2004 12:55 pm

Eu sunt in anu 6 deci nu am experienta privind acest examen. In mare sunt de acord cu ce scrie mai sus doar ca o baza de 20000-30000 de grile mi se pare cam de domeniul fantasticului (ginditi va cum ar arata o astfel de carte sau daca ar aparea pe net cred ca ar fi probleme, e prea mult , prea multa cheltuiala). Oricum ar cuprinde o mare parte din materie si daca se afiseaza cu citeva saptamani inainte de examen cred ca e mai avantajos ca inveti din bibliografie decat sa inveti teste.
Personal cred ca nici macar nu ar mai trebui facute alte teste, la examen sa fie toate la prima vedere. E adevarat ca in felul acesta se incurajeaza frauda dar sa fim seriosi ca cine trebuie sa ia rezidentiatul il va lua in orice conditii.
20000 de teste sau teste la prima vedere e cam acelasi lucru, din pacate probabil se va ajunge la un compromis, se vor mai publica vreo 3000 si situatia de anul trecut s ar putea repeta.
Poate ar fi mai bine sa se lucreze la calitatea acestor teste incat sa ne fie testata si alceva decat capacitatea de memorare. Testele sa fie la prima vedere, sa fie facute in noaptea dinaintea examenului (si nu cu cateva zile inainte iar pentru cei ce vor sa le cumpere …gasesc ei o solutie), sa fie facute de comisii competente (medici specialisti la varste nu f inaintate), care sa fie motivati financiar in a face teste in care sa fii nevoit sa mai si gandesti, sa faci conexiuni intre capitole, sa ne stimuleze sinapsele…
:)

User avatar
garbie
junior
junior
Posts: 70
Joined: Mon Nov 24, 2003 8:06 pm

Postby garbie » Tue Jan 13, 2004 4:53 pm

Cam greu sa existe o baza de date de 20000 de grile. De ce? Pai hai sa vedem, de exemplu pe chir: 20000 de grile ar fi cam de 6 ori cit a fost in 2003, asta ar insemna ca dc ar fi tiparita ar trebui sa existe vreo 6 carti de cca 380 de pagini fiecare ( cam mare teancul nu?) care ar fi in jur de 2 milioane, cam putini dispusi sa arunce asa o suma doar pt o luna( perioada de timp in care cartea ar fi disponibila pina la examen). Pt ce organizatorii sa faca 20000 de grile anul asta? Asta ar insemna ca cei care vor da in 2005 ar avea timp berechet sa invete grilele, ca banuiesc ca alte 20000 de grile nici nu poate fi vorba.

As propune o chestie mai practica : un efort de 10000 de grile pt organizatori cred ca e realizabil, si din acestea un procent de 50% sa se regaseasca in grilele de la examen. Restul de 50% ar reveni grilelor la prima vedere. Ce parere aveti ? Si cele 10000 de grile sa apara cind vor ei, cine vrea sa invete grile sa aiba tot timpul la disspozitie, pt ca 100 de grile noi la examen vor face diferenta.

User avatar
dragon
newbie
newbie
Posts: 11
Joined: Fri Nov 07, 2003 7:53 pm

Postby dragon » Tue Jan 13, 2004 4:58 pm

am fost medic stagiar, iar anul trecut am dat ex. de rezidentiat pt. a 2-a oara si din pacate nu ultima.
parerea mea este ca solutia cea mai viabila in conditiile din romania este aceea cu grile la prima vedere. este cea mai obiectiva,repet in conditiile din romania.
solutia cu 20000-30000 de grile facute public cu max. 2 saptamini inainte si cel putin 40-50% grile la prima vedere ar putea merge si ea, dar exista cel putin 2 inconveniente:
1. cum se spunea mai sus pe net ar fi prea multe . anul acesta au fost probleme cu accesarea lor si asta cind aveam mult timp la dispozitie. imaginati-va ce ar fi cu 2 sapt. inainte. pe de alta parte o carte cu atitea grile ar fi cam mare si cam scumpa siprobabil nu va putea toata lumea din provincie sa intre in posesia ei suficient de repede ceea ce va naste alte discutii
2. este foarte improbabil ca vor reusi sa produca o baza de date asa de mare,data fiind experienta de anul trecut. daca vor reusi sa o produca atunci 1/3 din grile vor fi gresite-deci excluse, alte 1/3 se vor repeta.

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Tue Jan 13, 2004 5:37 pm

Salut,
In primul rand as vrea sa spun ca este un thread foarte bun in care ne putem expune punctul de vedere cu sansa ca acesta (sau macar o parte din acesta) sa fie transmis mai departe celor care iau decizii.

Legat de examen:

1. Tematica&bibliografia sa fie insotite de paginatie (cum a spus si roxy)

2. Examenul sa fie dat din grile la prima vedere in totalitate si nu dintr-o baza de date. De acord cu existenta unei baze de date, dar numai si numai cu rol orientativ. Aceasta cu atat mai mult cu cat este greu de realizat o baza de date atat de mare si chiar daca ar fi realizata, cum o vor distribui in o luna sau mai putin astfel incat toti candidatii, indiferent de unde se afla si de (in)accesibilitatea tuturor la Internet sa aiba posibilitatea in mod egal de a o consulta (a se citi: "a face cat mai multe grile din ea") din momentul in care este facuta publica? Sau o publica tot asa, cu cateva luni inainte de examen, pentru ca rezidentiatul sa fie iarasi un "concurs de memorat grile"!? Iar chestia cu frauda, cred ca este clar ca anul asta rezidentiatul ar fi putut fi (nu stim daca a fost) mult mai usor fraudat decat in anii trecuti.

3. Calitatea grilelor. Ar trebui luata mult mai mult in consideratie de catre cei care le realizeaza. Procentul grilelor care se bazeaza numai pe memorie ar trebui sa scada mult (spre 10-15%). Ar trebui introduse mai multe grile care sa puna in evidenta si capacitatea de gandire, capacitatea de a face conexiuni ale viitorului rezident. S-ar putea realiza asa ceva foarte usor prin conceperea multor grile gen "caz clinic" (dar grilele trebuiesc intr-adevar gandite), sau cu diferite aspecte de patogeneza, etc. Posibilitati sunt multe. De asemenea cred ca este o idee buna si introducerea catorva "cascade" (serii de 3-8 grile legate intre ele), bazate pe cazuri clinice mai complexe. Nu sustin eliminarea completa a grilelor de memorie! Un medic bun are nevoie si de o memorie buna, iar daca nu o are sa arate ca munceste suficient pentru a-si suplini acest deficient. Si de altfel si in grilele care iti cer sa gandesti ai nevoie si de memorie... ca degeaba gandesti daca n-ai memorat elementele cu care sa gandesti. Insa transformarea unui paragraf de text, a unei enumerari sau a unui tabel intr-o grila si conceperea dupa acest model a unui intreg examen mi sa pare stupida.

4. Grilele sa fie concepute de catre o comisie (grilele de o anumita specilitate sa fie concepute numai de catre medici apartinand acelei specilitati) pe o perioada de maxim 2-4 zile inainte de rezidentiat. Nu cred ca ar fi o idee rea ca din comisie sa faca parte (ca observatori) 1-2 reprezentanti ai studentilor alesi prin tragere la sorti (dintre cei doritori) si 1-2 jurnalisti (la fel, dintre cei doritori, prin tragere la sorti). Bineinteles, comisia sa nu aibe nici un contact cu exteriorul pe intreaga perioada (sunt sigur ca nu e chiar atat de greu de realizat). De asemenea comisiei ar trebui sa i se recomande "calduros" sa-si si verifice cu atentie grilele dupa ce le creeaza (pentru a nu se face de ras cum se tot intampla...)

Legat de alte idei, cu descentralizarea rezidentiatului si admitere cu comisii locale, probe orale/practice am pus un post la http://med.pub.ro/forum/viewtopic.php?t ... c&start=90 . Nu o consider nici oportuna, nici necesara, si sunt sigur ca nici nu ar inlatura frauda, dimpotriva, i-ar deschide portile si mai larg.

Legat de locuri:
Numarul de locuri pe o specialitate sa fie egal sau foarte putin mai mare cu necesarul de medici care este prevazut pentru momentul in care acesti rezidenti isi vor termina stagiul.

Legat de legea propusa prin care personalul didactic sa fie admis in rezi fara examen:
Mie mi s-ar parea normal ca personalul didactic&doctoranzii sa fie recrutati numai incepand cu rezidentii si pe baza de examen-concurs. Deci nu consider "normala" si etica o astfel de lege, si nici pe departe necesara.

Legat de dezechilibrul dintre invatamantul medical care produce mii de absolventi si sistemul sanitar care nu-i poate folosi:
Ar trebui redus numarul de locuri la facultatile de medicina de stat astfel incat numarul celor ce le termina sa nu fie cu mult mai mare decat necesar. Nu ar mai trebui infiintate alte facultati de stat (asa cum am inteles ca se intampla). Altfel acest sistem reprezinta o pierdere de bani pentru stat (o pierdere imensa as putea spune) si o pierdere de timp (care din nou se traduce in final printr-o pierdere de bani pentru stat) pentru cei care fac aceasta facultate... degeaba. Dar probabil ca exista unele interese :roll: . De ce trebuie sa existe de exemplu atatea catedre (cititi profi&confi) la unele specialitati???

Phew, scuze de post-ul lung, multumesc celor au avut rabdare sa-l citeasca!
A man is only as big as the dreams he dares to live!

User avatar
Draso
senior
senior
Posts: 300
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:58 am
Location: Cluj-Napoca
Contact:

Postby Draso » Tue Jan 13, 2004 6:04 pm

Eu am luat rezidentiatul anul asta pe chirurgie. Dupa parerea mea cea mai sigura solutie ar fi ca grilele sa fie luate toate dintr-o baza de date care sa fie publicata anterior.

Solutia cu 50% grile de pe net si 50% grile facute pe loc (sau alte procentaje) nu mi se pare asa buna pentru ca in acest fel practic se incurajaza frauda. Daca jumatate din grile sunt facute inainte vor fi destui care o sa le afle pentru ca n-ar fi nici un risc sa fie punctaje maxime din cauza celorlalte 50% dar unii ar pleca practic cu avantajul ca stiu jumatate din grile (si nu cred ca o sa fie putin).

Daca se face o baza de date cu cca 10.000 grile si nu se publica decat cu 2 luni inainte de examen se poate da din acele grile iar extragerea sa se faca pe calculator in noaptea dinainte de examen. Asa mi se pare cel mai corect. Si ar mai fi ceva, grilele ar trebui facute proportional cu numarul de pagini, adica mi se pare anormal ca din subiectul Arsuri care are 65 pag sa fie acelasi numar de intrebari ca si din Megacolonul congenital care are 3 pagini. Asa n-o sa fie nimeni tentat sa lase un subiect mare neinvatat si sa faca doar grilele din acel capitol.

Cea mai mare problema ar fi insa publicarea acestor grile, iar singura solutie viabila pe care o vad ar fi publicarea pe net. Oricum daca o sa fie 10.000 grile ele o sa fie doar orientative asa ca n-ar trebui facute la greu ...

Ce sa va zic decat succese! Trageti tare ca merita!

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Jan 13, 2004 6:22 pm

Draso wrote:Trageti tare ca merita!

Alea 3 milioane, sau spaga ? :D

amari
newbie
newbie
Posts: 12
Joined: Sun Jan 11, 2004 12:47 am

Postby amari » Tue Jan 13, 2004 7:58 pm

apucati-va de invatat si nu mai asteptati grile sa le stiti pe de rost la exam astfel ca sa nu se mai publice atata amar de grile pe net .de aia sunt grile sa le faci la prima vedere
vanare de vant

User avatar
Draso
senior
senior
Posts: 300
Joined: Sun Jul 06, 2003 10:58 am
Location: Cluj-Napoca
Contact:

Postby Draso » Tue Jan 13, 2004 9:33 pm

Im wrote:
Draso wrote:Trageti tare ca merita!

Alea 3 milioane, sau spaga ? :D


De fiecare data cand a fost vorba de medicina in Romania ai fost malitios. Doar pentru ca tu ai plecat si dincolo totul e pe roze nu inseamna ca aici totul e negru. Eu fac ceea ce imi place mai mult si in locul in care mi-am dorit dintodeauna sa fac. Pentru mine satisfactia nu e doar sub forma hartiilor cu zerouri in coada, asa ca n-o sa ma convinga nimeni ca n-a meritat sa trag tare anul trecut. S-ar putea sa te surprinda dar mai sunt si altii care gandesc ca mine. Oricum discutia asta nu-si are locul aici.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Jan 13, 2004 9:50 pm

Am remarcat o ironie în afirmatie, atât. Puteam sa întreb daca merita atmosfera renumita de colaborare între medici. Oricum, între cele 3 milioane si spaga, ce ti se pare mai negru (ca spuneai ca nu sunt toate negre) ?

User avatar
dange
junior
junior
Posts: 67
Joined: Thu Jul 10, 2003 7:33 pm

Postby dange » Thu Jan 15, 2004 7:56 pm

pentru ca in Ro sa le fie bine atat medicilor cat si pacientilor eu vad urmatoarea solutie de inceput, care evident nu va putea fii aplicata imediat (pt ca nu se doreste asta) va trebui sa se inceapa cu cel putin 2 lucruri pentru ca sa se scada presiunea asupra ex de rezi
1 - limitatrea nr de absolventi (eventual prin limitarea locurilor la admitere)
2 - cresterea salarilor medicilor pana cel putin la un nivel de 20-30% fata de media europeana (pentru inceput) - 500 euro/luna si apoi in primii ani dupa admitere atingerea nivelului minim in UE - 1000 -1500 euro/ luna -astfel tentatia de a lua de la pacient sa scada considerabil

Rezidentiatul !!!!

daca tot vrem sa intram in UE hai sa ne comportam ca acolo
Sa se dea o tematica care sa cuprinda o mare parte din materie anilor clinici din facultate (dar nu cap. asta si ala dintr-o carte ci pe sindroame sau boli) fara sa se specifice bibliografia exacta ci eventual orientativ. Iar intrebarile sa fie de bun simt astfel incat raspunsul lor sa se poata gasi in orice carte serioasa de medicina

Este utopic sa cred ca se va vrea acest sistem atat de catre studenti cat si de catre profi pt ca: - profii nu o sa-si mai vanda aberatiile de carti, iar studentii nu se vor descurca sa selecteze ce e imp sau nu dintr-o carte (pt ca la noi s-a invatat de la pag cutare la pag cutare sau de la cursul x la y)

Totusi Victore si moderatori ai forumului hai sa ne deschidem un pic ochii spre Europa la care tanjim si sa se aduca in discutie si sistemul lor (fiecare tara are un anumit tipic, dar in nici una din cele pe care eu le cunosc nu se precizeaza de la ce pag sa inveti si din ce carte, (eu invat de unde vreau important e sa stiu), iar statistica e atat de relativa incat nu ar trebui sa se mai dea date statistice la examen
Alta problema care ar putea fii rezolvata pe loc TEMATICA DE REZI SA SE STIE CU CEL PUTIN 2 ANI INAINTE, este drept ca locurile nu se pot stii(pt ca sunt mult prea multe interese in jo) da macar bibliografia si tematica se pot anunta, ca sa stie omu din timp ce sa invete.

Mie nu mi s-a parut deloc buna ideea cu baza de grile care apoi sa vina ad literam la examen, asta poate duce la frauda - calc se poate programa sa extraga anumite grile din acea baza asa ca poti sa faci baza si de 1 milion de grile. Totusi o baza de date cu 10000 grile ORIENTATIVE e bine venita!

pt cei ce nu ma stiu sunt rezident in anul 1
Cu stima

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jan 15, 2004 8:06 pm

dange wrote:1 - limitatrea nr de absolventi (eventual prin limitarea locurilor la admitere)

E imposibil. Interesele de culise dicteaza numarul de studenti (adica de posturi didactice caldutze), nu necesarul de absolventi.

2 - cresterea salarilor medicilor pana cel putin la un nivel de 20-30% fata de media europeana (pentru inceput) - 500 euro/luna si apoi in primii ani dupa admitere atingerea nivelului minim in UE - 1000 -1500 euro/ luna

Exagerezi. Si eu sunt pentru acordarea unui salariu adevarat medicilor, dar acesta se calculeaza în functie de salariul mediu pe economie, nu de salariul doctorilor din Elvetia. Unele lucruri tin de performanta economica a tarii respective si chiar nu le poti învârti cum vrei tu. Insa o proportie asemanatoare ca în UE (salariul de rezident raportat la salariul mediu pe economie începe de la 1.5x) este si rezonabila si posibila în România.

Insa nimeni nu va creste salariul medicilor atâta vreme cât se bat 4 pe 1 loc pentru un post, apoi accepta sa intre în spital cu plata actuala.

Cu alte cuvinte vezi si tu ca nu se poate face nimic.

User avatar
dange
junior
junior
Posts: 67
Joined: Thu Jul 10, 2003 7:33 pm

Postby dange » Thu Jan 15, 2004 8:16 pm

eu stiam aceste lucruri cand am scris, dar daca nu se incepe de aici (nr de absolventi mai mic si salarii mai mari) orice reforma reala e un esec.

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Thu Jan 15, 2004 10:20 pm

Sa propuna si candidatii grile, ca ei stiu mai mult decit rezidentii care au dat dupa Gherasim (si care au cam facut grilele anul trecut), si nici vor pasa treaba asta altora.
Chestia cu paginile cred ca e gresita, pentru ca cine e mai naiv si citeste si capitolele de la inceput, alea cu clinica poate gasi afirmatii care contrazic cele din capitolole specifice unei boli. Si se intimpla ca ala care citeste mai mult sa "greseasca" pentru ca a fost fraier si a invatat mai mult. Ar trebui ca orice propozitie care e contrazisa undeva, pe aiurea prin carte, sa nu fie inclusa in nici o grila si sa se dea din toata cartea referitor la acel subiect, nu sa invatati ECG fix cit am invatat si eu anul trecut.
sa fie o baza de date de cel putin 20000 de grile afisate cu cel mult 2 saptamani inainte, ca sa nu se poata invata pe de rost, ci doar sa poata fi consultata

+1 (si observ abia acum ca roxy1977ro a avut aceeasi idee, ca si posibilii candidati sa propuna grile).
Daca vrem sa facem treaba asta cu grilele propuse de candidati, ar trebui sa se inceapa cit mai repede. De corectat poate sa le corecteze Bucurestiul, de ex., sau un centru pentru fiecare specialitate (la modul in care au propus grilele probabil ca nici cu spellingul nu o sa le corecteze, dar nu vad dezavantajul, tot candidatii le vor corecta).
In privinta tematicii: mai mult IACSR si toxiinfectii alimentare si mai putin pneumotorax si alte situatii la fel de frecvente. Ar merge si SIDA.
Despre statistici, sint unele relevante si altele nu: sexul e (mai ales cind procentul e mare), negrii hipertensivi - inca nu. Ar trebui sa se poata contesta intrebarile pe baza bunului simt, nu pe baza faptului ca pagina din carte citata e gresita.
Apropos de asta, majoritatea grilelor de anul trecut erau de pe o pagina (si de fapt dintr-un aliniat sau un tabel), ceea ce demonstreaza ce efort de sinteza au facut "compozitorii" si ar fi trebuit sa faca candidatii. Cu grile dintr-alea gresesti si cind sint grilele la prima vedere. Ce sa mai spun de faptul ca nu au fost grile cu variante din mai multe capitole (decit "capcane", ca sa stii sa excluzi tot ce nu e din capitolul la care era listata) - probabil bolile astea nu se inrudeau.
Am vazut ca se practica recomandarea: nu sint rezident, am picat si, daca nu plec anul asta din tara, il mai dau o data, numai asa, de-al dracu'. Nu poate sa fie prea greu.
Mai degraba sa faca rezidentiat cu plata decit faza cu doctoranzii, asa banii se duc la stat, se pot trece pe chitantier si deduce, si mai creste si nivelul si interesul celor care ajung doctoranzi si asistenti, fiindca o sa faca asta din pasiune, nu ca sa pacaleasca rezidentiatul. (mai ales ca se mai si spune ca ala care stie face, si ala care nu, invata pe ceilalti).
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

User avatar
sl0bizz
elder
elder
Posts: 671
Joined: Mon Jul 14, 2003 7:33 pm
Location: Boston
Contact:

Postby sl0bizz » Thu Jan 15, 2004 10:25 pm

Citeva capitole ramin batute in cuie: eu zic sa incercam noi sa facem o baza de date paralela, sau sa isi faca fiecare in Notepad, in eventualitatea in care merge faza cu propunerea de grile. Cred ca s-ar putea stringe 20 mii de intrebari la o specialitate! Mai nasol o sa fie cu redundancy check - chiar asa, stiti tratamentul pentru Legionella?
Daca va prisosesc sau va trebuie obiecte, incercati Freecycle Bucuresti. Daca nu va trebuie nimic, ma supar.

And
senior
senior
Posts: 154
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:44 am

Postby And » Fri Jan 16, 2004 9:25 pm

Ghinionul de a nu lua acest examen m-a facut sa cunosc mai bine acest examen.
Cred ca avem de a face cu o problema foarte importanta care observ ca nu se discuta pe forum.Guvernul arunca praf in ochi si anunta ca va publica grilele ba cu 2 saptamani , ba cu o luna.Eu cred ca atunci cand participi la un concurs regulile de concurs trebuie anuntate intr-un timp rezonabil (conform legii in vigoare cu 6 luni inainte) si mai important anul acesta trebuie sa avem grija sa nu se mai schimbe nimic in acest interval de timp.Altfel vom cadea intr-o capcana la fel de simpla si de diabolica ca cea de anul trecut : ne vom apuca de invatat din ianuarie ca niste elevi silitori si prin septembrie, octombrie regulile jocului se vor schimba si vom vedea iar ca invatatul nu a contat de loc ci doar modul in care te descurci in ultimul moment.
Cred ca rezidentiatul este prea important pentru cariera unui medic si nu trebuie sa depinda de schimbari de ultim moment. Pentru ca baza de grile pare sa fie sustinuta de oficiali , propun ca aceasta baza sa fie publicata din timp , pana in martie sau aprilie, sau nu fie publicata de loc.Probabil ca cineva ma va intreba : ,,ce facem bre ne intoarcem iar la note de 950 ???.Asa este , dar de data asta stim toti regulile si rezultatele acestei metode inclusiv oficialii care trebuie sa isi asume responsabilitatea unei metode de concurs foarte proaste.
Publicarea grilelor inainte de examen nu respecta cu nimic transparenta cu care se impauneaza oficialii.Grilele nu se fac pe Luna ci in mai multe centre universitare de catre o armata de profesori , rezidenti etc.In aceste conditii este mai usor ca niciodata sa fie fraudat examenul. In timp ce noi tocim manuale , ,,alesii'' vor toci grile pe care noi le aflam tocmai in octombrie.Concurati cu acestia daca puteti.
Mentionez ca eu sunt pentru grile publicate la prima vedere.Nu este un sistem perfect dar este mai bun.Este mult mai greu de fraudat pentru ca grilele se fac cu cateva zile inainte de examen. Din acest motiv sunt mult mai putini ,,alesi'' care au acces la grile ( spaga este mai mare, riscurile mai mari).Nota la examen este direct proportionala cu inteligenta si timpul afectat studierii materiei. Daca nu ai luat rezidentiatul nu ai pierdut totul pentru ca ai fixat o parte din materie si anul viitor nu o mai iei de la 0.
Nu trebuie sa acceptam schimbari in ultimele luni de invatat.

interesat
newbie
newbie
Posts: 8
Joined: Sat Jul 12, 2003 11:26 am

Cati dintre voi vor plange in noiembrie ca au luat 948?

Postby interesat » Sun Jan 18, 2004 11:06 am

Chiar nu realizati ca veti fi iar victimele acelei baze de date?
Pana acum se dadeau grile la prima vedere si nu existau probleme. Invatai si luai. Acum tot inveti dar de luat e ca la loterie.
Chiar vreti ca viitorul vostru ca medici sa se decida pe baza memorarii unor intrebari stupide facute de oameni cu lipsa de interes?
Fraude au fost si vor mai fi. Indiferent de sistemul de examinare daca cineva are spate tare va lua. Trebuie sa va ganditi la voi. Cu cat va fi mai usor examenul cu atat il vor lua mai multi care nu au nici olegatura cu medicina.
6 ani irositi din viata pe invatat si acum vreti ca sa se afiseze grilele dinainte. Oricum cativa dintre voi veti plange in pumni in noiembrie nestiind daca ati picat pt ca nu ati stiut materia sau pt ca nu ati fost atenti la 1-2 intrebari. Atunci va fi prea tarziu.
Metoda cu baza de date e gresita.
Reveniti-va!
Ganditi-va si la cei din anii urmatori. Vor lasa cartea deoparte si vor face grile.
Peste 2 ani vor lua rezidentiatul doar aceia care vor incepe acum sa faca niste grile nenorocite.
Succes

f_nechita
Posts: 2
Joined: Mon Nov 03, 2003 10:32 am
Location: cluj

Postby f_nechita » Sun Jan 18, 2004 11:40 am

sunt student anul 6 deci nu am o experienta personala in ceea ce priveste rezidentiatul.
in ceea ce priveste metodologia concursului de rezidentiat eu sunt in principiu de acord cu creearea unei baze de date de grile (20.000-30.000), dar in grilele de examen, grilele din aceasta baza de date sa se regaseasca intr-un procent de 50-70%.restul sa fie grile la prima vedere ......dar nu grile care sa testeze capacitatea de memorare ci grile gen (cum s-a mai propus)"caz clinic"......chiar si cite 3-10grile in cascada nu ar fi rau.
in momentul in care se publica metodologia de concurs sa se spuna EXACT cind se va publica acea baza de grile.
in ceea ce priveste viitorul concursului de rezidentiat eu cred ca ar trebui concepute pe fiecare grupa de specialitati o carte de rezidentiat in care capitolele sa fie intocmite de catre comisii alcatuite din med.specialisti,profi,etc.cei mai competenti(recunoscuti la nivel national)in domeniul despre care scriu.de asemenea cartea sa fie UNITARA din punctul de vedere al structurii, dpdv al structurii fiecarui capitol.ulterior aceasta carte sa fie reactualizata la un interval stabilit de timp in acord cu progresele medicinii.in acest mod s-ar elimina toata brambureala asta cu publicarea tematicii,paginatie, etc....pentru ca ar sti studenti de cind ar intra la facultate ca asta e carte din care se va da ex de rezi, dar oricum nu ar putea invata din ea mai devreme de anu 4 pentru ca nu ar avea notiunile necesare.
in ceea ce priveste baza de date eu as propune ca pe viitor pe baza acestei carti sa fie facuta o baza de date de 50.000-60.000 de grile, aceasta baza de date sa sufere mici modificari de la an, la an dar in mare parte sa ramina aceeasi.in acest mod ar putea exista oameni care din anu, spre ex 4 de facultate,sa invete numai grile dar dar ar fi aproape imposibil sa le retina pe toate si de asemenea ar fi inutil daca aceaste grile,dupa cum am mai spus,sa reprezinte doar 70% din grilele de examen, restul sa fie grile de sinteza,caz clinic,etc.
in acest mod sansele celor care dau rezidentiatul sunt cvasiegale,iar frauda s-ar putea minimaliza.
va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi acest post.

P.S. nu ar trebui sa ni se publice tematica si metodologia de concurs cu 10 luni inainte de rezi?

kULA
junior
junior
Posts: 44
Joined: Mon Nov 24, 2003 2:34 am

Postby kULA » Mon Jan 19, 2004 5:26 am

Stie cineva in ce tara europeana sunt publicate grilele?

Am o propunere simpla: sa "adoptam" un sisten occidental consacrat care se poate aplica in conditiile noastre (balcanice).

Eu cunosc sistemul din Franta si mi se pare extraordinar - studentul francez stie clar cu cativa ani inainte care sunt conditiile pentru INTERNAT. Sunt grile la prima vedere (cuprind si cazuri clinice...), din toate materiile clinice (studiate in facultate) astfel incat pentru a reusi la internat (rezidentiat) cel mai inportant este sa inveti in timpul facultatii (nu cu cateva luni inainte, eventual sa tocesti doar grile).

BALCANIC
- sistemul grila este cel mai potrivit (elimina "subiectivismul balcanic");
- "portite" tot vor exista dar mai putine (nu de nivel national ca rezidentiatul 2003);
- ....

kULA
junior
junior
Posts: 44
Joined: Mon Nov 24, 2003 2:34 am

Postby kULA » Mon Jan 19, 2004 1:38 pm

Pot sa spun ca am experienta in privinta rezidentiatului:
- am terminat facultatea in 2002 – dupa licenta am plecat in Franta (eram inscris in anul l la o facultate (pentru a-mi echivala diploma – anul 1 si 6 …) dar nu am putut ramane (probleme administrative – “caution”,…)
- m-am intors dupa o saptamana si am atacat rezidentiatul (aveam materia de licenta bine facuta iar cartile de chirurgie nu erau asa de voluminoase). Am dat examenul si am iesit tare dezamagit (de mine) – doar 748 puncte, imi scapa ceva si nu stiam ce. M-am lamurit a doua zi cand am corectat grila (dupa raspunsurile de pe internet) si am gasit o discordanta de aproximativ 70 puncte. I-am pus si pe altii sa verifice dupa care am facut ceva ce inca nu facusem pana atunci – o contestatie (tipica pentru perioada prin care trecem – la un numar de fax si fara sa fiu prezent cand a fost rezolvata….). Au fost afisate rezultatele – aveam 800 puncte - am primit 52 (din cele 70) de puncte urcand aproximativ 400 de pozitii. S-a intrat cu 806 puncte. Am gandit pozitiv: “eu sunt vinovat ca nu am facut atat cat sa poata si ei sa ia si sa-mi ramana si mie”, “urmeaza un an in care sunt platit(stagiar) si pot sa fac performanta (materia o stiu –( mare teapa ))”…[am facut adrese la minister sa-mi dea o copie dupa grila dar “nu prevede metodologia”, ….];
- in 3 septembrie 2003 am sustinut impreuna cu un coleg, “epreuve d’admissibilite”- internatul pentru straini (1300-1400 candidati din toata lumea pe 200 locuri…,), proba pe care am reusit sa o trecem (eu chirurgie iar el medicale), rezultatul venind pe 1 octombrie. Urma ca pe 25 noiembrie sa sustinem la Paris “epreuve d’admission” dar pe 23 nov. aveam rezidentiat in Romania asa ca am gandit iar pozitiv: “ma axez pe examenul din tara sa nu alerg dupa doi iepuri” si am continuat sa-mi repet materia (in ciuda avertismentelor date de fostii colegi “avizati” ca-mi pierd timpul invatand, dar eu eram acoperit – stiam materia si facusem si grilele (nu numai cele “oficiale”) de mai multe ori (cam 35-40.000 in total dupa un calcul ulterior). Colegul a urmat alta cale : 3 ore grile pentru Romania si peste 7 ore materie pentru Franta. In final a fost dublu campion – rezident pe medicale in tara si cardiolog in Franta (oare ce va alege?).
- Noiembrie 2003 – rezidentiat la care completez o casuta aiurea (D in loc de C) si ies cu 948 puncte – FATAL.
- Actualmente – casnic (nu tu servici, nu tu salariu,…)
- Viitor – incert.

Propuneri rezidentiat 2004:
- materie si metodologie clare cu cel putin 8-10 luni inaintea examenului;
- grile la prima vedere;

Propuneri rezidentiat in viitor:
-adoptarea sistemului dintr-o tara europeana (Franta, Anglia, Germania, Spania, Italia) care se potriveste cel mai bine conditiilor de la noi (sa nu uitam ca suntem foarte bine “cotati” la coruptie, spaga, …)
- eliminarea tratatelor – mai bine 4 carti gen Angelescu pentru admitere in rezidentiat (aproximativ 100-120 subiecte) decat 1000 pagini de tratat (40-45 subiecte) – numar egal de caractere (cuvinte) iar informatia utila este de cel putin doua ori mai mare;

Scenarii:
1– grile publicate pe internet – vor exista iar unii ce se vor baza exclusiv pe acestea si se va repeta situatia de anul acesta;
2. – grile in ultima luna – unii le vor avea din timp;
3.– examen “de manualitate” – intr-o tara care a stat atata timp sub influenta turceasca “obiectivismul” este la rang de lege;
4. - 10-15% grile la prima vedere - care este logica? (85-90% sansa pentru cei care se bazeaza iar numai pe grile)
5. - ... .

game
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Mon Jan 19, 2004 10:14 am

Postby game » Mon Jan 19, 2004 4:46 pm

Am experienta ciudata a examenului de rezi si am terminat anul de stagiu.
Ceea ce propun eu este sa NU se mai accepte examenul de rezidentiat ca UNIC criteriu pentru admitere in sistemul sanitar romanesc, sau pentru situatia in care acest lucru este inaceptabil/ inaplicabil in acest moment si ramane doar examenul de rezidentiat pentru a decide viitorul tuturor absolventilor de medicina:
-sa se sustina acest examen cu 800-1000 teste grila in loc de 200
-sa se modifice calitatea testelor de concurs, care sa fie toate la prima vedere ( chiar daca se publica o baza de date inainte de examen, sa ramana cu caracter orientativ )
-sa nu mai existe o bibliografie stricta, ci testele sa fie concepute de o asemenea maniera (inteligenta) incat sa poata fi rezolvate corect de orice individ care stie medicina, care a invatat ( indiferent ca a citit din Harrison, Cecile, Merck sau ce mai vreti voi si chiar daca unul are editia a XIII-a si altul a XIV-a ) si care gandeste, nu doar memoreaza cu punct si virgula texte, tabele, imagini...
Cu alte cuvinte, acest examen sa-si indeplineasca scopul, adica selectia (pentru ca restul nu mai profeseaza) si departajarea pe criterii de calitate a medicilor.

game
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Mon Jan 19, 2004 10:14 am

Postby game » Mon Jan 19, 2004 5:12 pm

Scuze, uitasem!
:oops: si
-sustinerea examenului macar de 2 ori pe an

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Mon Jan 19, 2004 6:35 pm

game wrote:-sustinerea examenului macar de 2 ori pe an

In ce tara ai vazut tu examen de rezidentiat mai frecvent decât o data pe an ?

User avatar
medstar
junior
junior
Posts: 78
Joined: Fri Aug 22, 2003 11:09 pm
Contact:

Postby medstar » Mon Jan 19, 2004 11:28 pm

10000 grile publicate din timp (6 luni), dar schimbate (negatii, ordinea raspunsurilor si valorile, clasificari TNM-daca in grila e IIa la ex sa fie IIb).
Acestea sa reprezinte 80-90% si restul la prima vedere.
Introducerea de intrebari de tip cascada.
O parte sa fie intrebari de bun simt (sa se vada daca ai invatat ceva in cei 6 ani) sau ai tocit la perfectie grilele.
Proba practica sigur nu.
Si examenele de doctoranzi si preparatori sa fie exclusiv pentru rezidentii de ani mari (min 3).
Consider ca ar fi oportuna marirea numarului de intrebari.
S-ar putea incerca si organizarea exam de rezi pe chirurgie sau medicala in alte centre care pot asigura buna desfasurare.

game
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Mon Jan 19, 2004 10:14 am

Postby game » Tue Jan 20, 2004 12:37 pm

Im wrote
In ce tara ai vazut tu examen de rezidentiat mai frecvent decât o data pe an ?



Im, daca esti pe afara stii foarte bine ca lucrurile stau putintel altfel decat in Romania.

Legat de solutii: daca cei de aici ( ma refer la ministere ) nu pot gasi solutii viabile si preiau modele occidentale, macar sa nu le mai ia pe jumatate si sa nu le mai aplice aiurea doar pentru ca sa se spele cat mai repede pe maini de toti studentii si stagiarii din medicina.

Legat de examene de asemenea importanta care sa se organizeze de mai multe ori pe an, raspunsul este: da, se organizeaza la intervale de cateva luni sustinerea Step-urilor, de exemplu. Iti aduc acest argument pentru ca ideea folosita anul trecut, aceea a crearii unei baze de date cu teste grila care sa fie apoi folosita la examen a fost preluata dupa modelul din State.

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Tue Jan 20, 2004 2:11 pm

game wrote:raspunsul este: da, se organizeaza la intervale de cateva luni sustinerea Step-urilor, de exemplu.

Ei au un sistem sanitar privat, e cu totul alta mâncare de peste decât la noi sau în majoritatea tarilor din UE, unde sistemul sanitar e de stat (dar nu exclude privatul), ceea ce impune date fixe de examen pentru toata lumea.

Iti aduc acest argument pentru ca ideea folosita anul trecut, aceea a crearii unei baze de date cu teste grila care sa fie apoi folosita la examen a fost preluata dupa modelul din State.

Nu americanii au inventat testele grila. Daca era preluata cu adevarat ca în State, nu se mai ajungea la ce s-a ajuns.

Oricum sa ne apucam pe forumuri sa spunem cum am vrea noi sa fie ceva în România, tine de vise copilaresti, de parca ar conta la ceva cum vrea lumea.

User avatar
matrix
elder
elder
Posts: 519
Joined: Mon Jul 07, 2003 9:03 am

cateva propuneri..

Postby matrix » Wed Jan 21, 2004 2:09 am

in primul rand bine ca nu dau rezidentiat in 2004 ci abia in 2006...poate pana atunci sa negociem ceva mai normal

totusi cateva sugestii :

1.SA FIE UN SINGUR EXAMEN MEDICAL+CHIRURGIE
2.sa existe in intrebari cazuri clinice + cascada ca la Coltea la semiologie..logic toate intrebarile ar putea fi asa
3.sa se publice online grilele cu MAX 1 sapt inainte
4. sa fie grile din fiecare cuvintel din bibliografie ca atunci nu mai exista diferenta intre materie si grile
5. sa se scoata partea de statistica PENTRU CA E ORICUM DEPASITA SI NEIMPORTANTA --- AR FI IMPORTANTA DOAR DACA AR LUA ULTIMUL ARTICOL DE PE MEDLINE SI L-AR PUNE IN BIBLIOGRAFIE
Viata lunga si prospera!

game
newbie
newbie
Posts: 5
Joined: Mon Jan 19, 2004 10:14 am

Postby game » Wed Jan 21, 2004 10:18 am

Im,
Oricum sa ne apucam pe forumuri sa spunem cum am vrea noi sa fie ceva în România, tine de vise copilaresti, de parca ar conta la ceva cum vrea lumea.


Topicul este :"Cum ai dori sa dai rezi2004?"
So...
:D

User avatar
Reaktor
elder
elder
Posts: 547
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:39 am
Contact:

Postby Reaktor » Wed Jan 21, 2004 1:00 pm

Oameni buni treziti-va!Grile la prima vedere-asta e solutia!!!Nici baze de date de 100, de 200 de 41731 de grile...luati-va gandul de la asta.Exista o solutie foarte simpla si verificata:rezidentiatul ca acum un an,cu grile la prima vedere (pt toti bineinteles) ;mi se pare cel mai echitabil si din punct de vedere statistic corekt.

User avatar
medstar
junior
junior
Posts: 78
Joined: Fri Aug 22, 2003 11:09 pm
Contact:

Postby medstar » Wed Jan 21, 2004 3:41 pm

Daca am avea certitudinea ca vor fi la prima vedere pentru toti ar fi bine. Dar daca prindem un presedinte de comisie precum d-l Popa nu stiu daca toti vom vedea grilele doar in ziua examenului.

Stupid
Posts: 2
Joined: Sat Jan 03, 2004 7:22 pm

Postby Stupid » Wed Jan 21, 2004 4:36 pm

1. Grile la prima vedere ar fi cel mai bine. Tot timpul vor fi unii care vor afla grilele....dar...f putini in acest caz...sper :?

2. Si cu o baza de date de 40.00 grile? 70.000? x mii? daca vor ramane aceleasi grile si se vor da exact ca in baza de date se va ajunge din nou la ce a fost in 2003 :( . La cat am invatat sunt sigur ca vom da gata si 100.000 grile. :arrow: grile la prima vedere mai bine!!!

3. E anormal ca la un examen sa se ia intr-o veselie note maxime. Nu se supara nimeni cred daca nu va fi nici un punctaj peste 900 pct si se va lua si cu 600 pct, cat timp se ia examenul pe stiinta si nu pe memorare gen "a, d e: raspuns corect".

4. Sa se dea bibliografia din timp. iar daca nu sunt in stare sa selecteze o tematica sa ne zica: "Invatati Harrison de la cap la coada si Ciofu. De acolo se fac grile." :(

Eu sper in grile la prima vedere. Cred ca e mai corect si mult mai echitabil asa!

User avatar
doctor?
newbie
newbie
Posts: 17
Joined: Sun Nov 23, 2003 9:41 pm
Location: iasi
Contact:

?

Postby doctor? » Wed Jan 21, 2004 7:48 pm

cum e cu comisia asta de rezidentiat?
cine o numeste ?
sunt alegeri?:)
D-l Popa e ales pe viata?.. antecedentele domniei sale sunt cunoscute de toata lumea...
ar putea fi schimbat?
:)

User avatar
Reaktor
elder
elder
Posts: 547
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:39 am
Contact:

Postby Reaktor » Wed Jan 21, 2004 8:26 pm

Nu e suficient sa speri ca se vor da grile la prima vedere.Ar trebui sa facem ceva sa se schimbe sistemul asta tembel cu grile publicate.Ce ziceti?

And
senior
senior
Posts: 154
Joined: Mon Nov 24, 2003 12:44 am

Postby And » Wed Jan 21, 2004 10:18 pm

Reaktor wrote:Nu e suficient sa speri ca se vor da grile la prima vedere.Ar trebui sa facem ceva sa se schimbe sistemul asta tembel cu grile publicate.Ce ziceti?


Eu cred ca ar trebui sa inaintam un memoriu catre institutia d-lui Popa in care sa cerem grile la prima vedere si sa prezentam motivele acestei cereri(Falsa transparenta si usurinta cu care poate fi fraudat rezidentiatul prin grile publicate pe ultima suta de metrii).Propun si cer ajutorul administratorilor sa publicam acest memoriu pe site si cine este de acord cu acesta sa il semneze prin trimiterea numelui, prenumelui si a unei adrese de e-mail(ca pe site-ul http://www.nepotism.org ).Daca tot nu este de ajuns vom semna acest memoriu si il vom trimite prin posta.

User avatar
Wizzy
senior
senior
Posts: 292
Joined: Tue Dec 02, 2003 11:29 pm

Postby Wizzy » Thu Jan 22, 2004 12:24 am

Intr-adevar, trebuie facut ceva si din partea noastra. E putin probabil ca doar scriind mesaje pe acest forum vom schimba ceva.

Sper totusi ca parerea noastra sa poata fi expusa si sa se tina cont de ea.

Dar, daca nu se rezolva nimic, sau daca rezultatul e doar partial (ceva de genul se vor da totusi x% subiecte dintr-o baza de grile preexistente) cred ca ar fi util un astfel de memoriu. In acest mod ar exista si o pozitie oarecum oficiala a studentilor (sau mai bine spus a studentilor care il vor semna).

Eu zic ca cel mai bine ar fi sa se faca foi cu o prima parte in care sa se specifice pentru ce sunt stranse semnaturile (adica pentru reintroducerea examenului de rezidentiat numai cu grile la prima vedere, axarea acestora pe gandire si nu numai pe memorie, introducerea mai multor grile cu cazuri clinice, dar toate grilele sa fie verificate dupa ce sunt concepute si sa nu aibe raspunsuri discutabile). Apoi aceste foi sa fie distribuite sefilor de serie (probabil din anii mari, sa zicem 4, 5 si 6) care apoi sa le prezinte colegilor si cine vrea sa le semneze. Apoi aceste foi sa fie stranse si trimise organizatorilor rezidentiatului.

De aceasta actiune s-ar putea ocupa organizatiile studentesti, ei ar putea avea cel mai mare succes si dispun si de logistica necesara.

De asemenea daca la aceasta actiune s-ar putea alia si celelalte centre universitare, ar fi excelent.

Ce parere ai Victor? Se poate realiza asa ceva? SSMB-ul s-ar putea implica de exemplu, ei avand dupa parerea mea cele mai bune sanse? Si apoi cineva care are acces la cei din comisie, sa le transmita aceste semnaturi.

Poate si niste semnaturi de la profesori, cadre didactice? Sau e prea mult, sau s-ar feri sa se implice?

Stiu ca si anul trecut cand a fost vorba de introducerea rezidentiatului la nivel local s-au strans semnaturi. Nu stiu insa amanunte.
A man is only as big as the dreams he dares to live!

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Thu Jan 22, 2004 12:34 am

Mesajele de pe forum de aici tocmai asta se doresc - (re)inceputul initiativei. In esenta, dupa cum am zis si pana acum - avem o baza de discutii deja cu "oficialii", avem si niste protocoale semnate, avem si o baza de "colaborare" cu ce am facut si obtinut anul trecut- si parerea mea e ca anul acesta o sa iasa mult mai bine decat anul trecut, si in termeni de comunicare, si in termeni de "ascultare a recomandarilor admitantilor". Asta si incercam prin SSMB si FASMR (si celelalte organizatii studentesti membre din tara) sa organizam o atitudine din partea celor care vor fi viitorii candidati la rezidentiat 2004, pentru a obtine examenul pe care il dorim - macar atat. Deja s-a facut specificarea datei rezidentiatului, ni s-a promis ca se va da si un ordin de ministru zilele acestea dupa o intanire care urmeaza sa aiba loc, care OM sa spuna cat mai multe despre bibliografie si metodologia de organizare a rezi 2004 - sigura conditie legata de "cat de mult poate sa contina acest OM" fiind faptul ca va fi organizat de cu totul alti rectori decat cei de acum. revin cu mai multe explicatii si detalii in curand

ps. pentru medicinistii bucuresteni - nu pierdeti academia catavencu de azi, pagina 3 - numar de colectie pentru sindicalismele din ssm :twisted: Se lega si de rezidentiat, dar asta in numarul urmator am inteles ...

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jan 22, 2004 1:51 am

La teorie suntem cu totii asi. Asta facem, teorie la greu.

User avatar
victor
elder
elder
Posts: 1761
Joined: Sun Jul 06, 2003 8:22 am
Contact:

Postby victor » Thu Jan 22, 2004 2:21 am

Im wrote:La teorie suntem cu totii asi. Asta facem, teorie la greu.


mai concret?

dar deviem - daca vrei sa faci un topic separat despre asta, discutam acolo. ok?

User avatar
Im
elite
elite
Posts: 3643
Joined: Fri Nov 28, 2003 3:42 pm

Postby Im » Thu Jan 22, 2004 2:40 am

Din '90 încoace, puterea nu a facut nici un lucru la cerere, sub influenta teoriilor frumoase si rodnice, sau sanatoase. A facut fix ce a vrut ea, pe principiul sa-i lasam pe astia sa latre, ca îsi descarca astfel energia, oricum nu au ce sa ne faca. De aceea ziceam ca putem "sa ne spargem" în teorii care de care mai paradisiace despre rezidentiat, despre medicina, despre întreaga tara, cum ar trebui sa fie, doar ca semnaturile si teoriile ajung într-un cos de gunoi, sau în alta parte daca hârtia pe care au fost scrise e mai fina.


Return to “Rezidentiat 2004”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests