Fiind un tip usor perfectionist nu m-a satisfacut performanta la cardiac a stetoscoapelor generice ce se invart in jurul sumei de 100-150 ron (si probabil echivalentul mai scump de la littmann) mi-am existins cautarile si am dat peste cel mai concludent review facut de medici americani cat se poate de profi (ce parea a fii impartial, dar nu am avut incredere 100% in el pt ca ar fi putut fii subiectiv) cel de aici :
[url]http://www.forusdocs.com/reviews/Acoustic_Stethoscope_Review.htm
[/url]
Intamplarea a facut ca dealungul timpului sa detin 3 stetoscoape ce sunt in revieul de mai sus in ordinea asta 1.Prestige sprague rappaport,2. Littmann master cardiology (fratele mai mare al lui cardiology III ) si 3. Omron sprague-rappaport.

In felul asta am putut sa fac o comparatie directa intre cele 3 stetoscoape...si mare mi-a fost supriza in ce priveste omron si littmann. (in acelasi timp am avut ocazia sa fac diferenta intre diafragma tunabila si fixa).
1.Prestige Sprague rappaport - Un stetoscop mediu, ok pt sunete pulmonare dar slab spre mediu pt cardiac, uneori amplificarea sunetelor lasa de dorit.
Volum - 6
Claritate - 6 spre 7
Izolarea zgomotelor ambientale -
2.Littmann Master cardiology - Stetoscop de top sau cel putin asa ar trebui. Cu siguranta sunetul e puternic amplificat (cam cu 10%-15% peste omron) in acelasi timp echivalent cu amplificarea sufera claritatea si inaltele. In loc sa fie un sunet echilibrat in care poti distinge in proportii egale fiecare frecventa si sa sune melodic inaltele + mediile sunt castrate.Ceea ce duce in final sa sune "infundat" si baritonal. Si oricat m-as juca cu diafragma tunabila intre frecventa joasa si inalta nu pot egala claritatea unei diafragme fixe.
Dat fiind ca am experimentat diferentele si dupa cum am mai citit si alte pareri cam asta este efectul diafragmei tunabile. Littmann din 1994 a folosit numai diafragme tunabile la stetoscoapele sale, care nu existau decat pe master cardiology(o singura capsula) ca sa compenseze pt lipsa clopotului dar din pacate sufera la claritate.Sigur ca e utilizabil dar m-as fii asteptat sa sune perfect la pretul platit.Cel mai bun stetoscop litmann din toate timpurile a fost cardiology 2 , care avea diafragma atentie FIXA (se vede si in testul din linc diferenta spre a fii mai clar sunetul). Dar cu era marketingului agresiv si si idei inovatoare si-a facut aparitia din pacate diafragma tunabila o adevarata "imbunatatire". Un alt stetoscop legendar este stetoscopul sprague rappapaport original facut de hp a carui productie s-a sistat in 2004 si costa atunci 300$.
Volum - 9.5 (mai mare la frecv. joase si sensibil mai mic la inalte)
Claritate - 8
3.Omron Sprague Rappaport . Am fost placut suprins imediat ce l-am incercat pt prima oara, sunet extraordinar de clar, chiar melodic si in acelasi timp intrigat de diferentele superioare din pct de vedere al detectiei suflurilor + clicurilor in cazul omronului vs littmann.Inca un plus pe care l-am observat -> izoleaza zgomotele de fundal mai bine nu cu mult dar perceptibil.
Secretul acustic al acestui stetoscop ? Tubulatura extraordinar de groasa si densa, are tuburi de cel putin 2x mai groase fata de prestige, nu compar cu litmann pt ca cele 2 tuburi nu sunt separate la litman, sunt lipite, dar daca ar fii sa compar da, sunt mai groase la omron.Probabil stetoscopul original sprague rappaport facut de hp (folosit costa cel putin 1000$ ) avea tubulatura sanatoasa pt ca in rest designul este identic + iarasi diafragma fixa.
Volum - 8.5
Claritate - 9
As spune ca per total cumulat dpdv al sunetului ar cele 2 stetoscoape putea fii echivalente cu mentiunea ca de la un volum satisfacator incepe sa conteze claritatea
Nu sunt fanboy al vreunui brand de stetoscoape, nu vreau sa inflamez pe nimeni care s-ar putea simti lezat de concluziile mele, am incercat sa expun aici ceea ce am observat despre aceste ustensile atat de utile noua.
Revenind, de vanzare Omron sprague rappaport, culoare NEGRU si ce primiti in pachet :

Pret extraordinar de prietenos : 150 ron .
Skype id : catau_
Forum sau PM.