problema de ginecologi

stiri medicale; cazuri clinice
User avatar
ares/tm
elder
elder
Posts: 949
Joined: Tue May 09, 2006 8:13 am
Location: timishoara

problema de ginecologi

Postby ares/tm » Wed Jul 15, 2009 2:14 pm

deci, vreau sa aflu parerea colegilor ginecologi: am o pacienta de 19 ani, cu DUM 9 iunie, care a venit pe 1 iulie sa-si faca o lama....ii dau tratament pt candida, gynozol, pt gardnerella...metronidazol 10 zile, 2/zi, dupa test de sarcina negativ si ecografie vaginala perfect ok.azi vine la control, lama ok, fara infectie, frotiu normal, dar....gravida.....test pozitiv, la echo sac gest de 4 sapt si 3 zile.....acuma ce sa-i zic???sa pastreze sarcina???sa o chiuretez???isi doreste copilul....iar studiile pe metronidazol sunt neclare....medicii pe care i-am consultat, au pareri impartite, unii zic sa o chiuretez, altii sa o urmaresc....ce ziceti voi???
i can resist everything except temptation

User avatar
Tasha
elite
elite
Posts: 5477
Joined: Sat Apr 29, 2006 2:23 pm

Re: problema de ginecologi

Postby Tasha » Thu Jul 16, 2009 6:58 pm

Io tziu minte ca in primele tz saptamani, nu mai stiu cate, efectul medicamentelor si toxinelor este de tipul "tot sau nimic", cu exceptia estrogenilor (care au demonstrat rata mai mare de carcinom la fetitze ulterior, in viata adulta). Adica or il duce, or il scapa.
Dar la 19 ani vrea copilu'? Si vine si cu infectiile mentionate? E rroma?

PS: nu-s ginecolog, dar ma dadui si eu cu parerea, asa...
Sexy chicken.

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: problema de ginecologi

Postby Phat Skidz » Thu Jul 16, 2009 10:38 pm

ares/tm wrote:acuma ce sa-i zic???sa pastreze sarcina???sa o chiuretez???

Haoleu mamă. Aşa se face la gineco, se "zice" pacientei ce să facă? Nu-i "zici" nimica din cele enumerate de tine. Îi explici riscurile, exact atât cât sunt cunoscute în ziua de azi. Unde nu ştii, răspunzi că nu ştii. Şi decizia o să o ia ea, nu tu.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
Melania
addicted
addicted
Posts: 21957
Joined: Wed Apr 06, 2005 2:46 am

Re: problema de ginecologi

Postby Melania » Thu Jul 16, 2009 11:53 pm

Mi-am cumparat saptamana trecuta o bormasina, trebuia sa agatz un cadou pe peretele de ciment. Acum am bormasina si in fiecare zi mai gasesc cate o gaura de dat prin casa.
Problema ginecologilor e similara cu a mea. Au o chiureta in mana si vor s-o foloseasca neaparat.

User avatar
ares/tm
elder
elder
Posts: 949
Joined: Tue May 09, 2006 8:13 am
Location: timishoara

Re: problema de ginecologi

Postby ares/tm » Fri Jul 17, 2009 8:03 am

nu decid eu, evident, dar o sfatuiesc...iar de chiuretat nu tin neaparat, prea mare deranju...anestezia....
i can resist everything except temptation

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: problema de ginecologi

Postby Phat Skidz » Fri Jul 17, 2009 8:40 am

Păi o sfătuieşti în limitele prezentate mai sus. Da, există limite între care doftorii pot să sfătuiască.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
ares/tm
elder
elder
Posts: 949
Joined: Tue May 09, 2006 8:13 am
Location: timishoara

Re: problema de ginecologi

Postby ares/tm » Fri Jul 17, 2009 11:31 am

o sfatuiesc, problema e ca vrea copilul, dar e dispusa totusi sa renunte, daca nu garantez eu ca va fi sanatos....pai nici la o sarcina perfect normala, adica fara medicamentele luate, nu pot garanta un copil sanatos....nu-s mama omida, nu stiu sigur ce va fi.....i-am zis sa mai ceara si alte pareri
i can resist everything except temptation

User avatar
Phat Skidz
dɥɐʇ sʞıpz
Posts: 17799
Joined: Sun Jul 06, 2003 9:51 am

Re: problema de ginecologi

Postby Phat Skidz » Fri Jul 17, 2009 3:50 pm

Aşa mai vii de acasă. Trebuia să-i spui şi ei exact ce ne-ai spus şi nouă.
SUNT BOȘOROGUL IMEDULUI

User avatar
tana
elder
elder
Posts: 2017
Joined: Mon Jun 20, 2005 5:39 pm

Re: problema de ginecologi

Postby tana » Fri Jul 24, 2009 9:08 am

eu o stiu pe aia cu totul sau nimic cum zice tasha. las-o in pace, dar sa faca ca lumea triplu testul si morfofetala, just in case. noua ni s-a intamplat sa vina una cu infertilitate de nu stiu cati ani sa-i scoatem fibromul laparo ca poate e de acolo, si dupa o luna(3 sapt) apare gravida in 6 saptamani. Deci si cu uterul taiat, si cu ce i-au fi bagat aia la anestezie- a facut un bb foarte dragutz
I'm not anti-social. I'm just not user friendly

User avatar
alinamihaela
senior
senior
Posts: 146
Joined: Fri Nov 24, 2006 2:39 pm
Location: iasi

Re: problema de ginecologi

Postby alinamihaela » Tue Aug 11, 2009 9:45 pm

eu nu sunt gine sunt nou-nascutolog si stiu ca nu e ok metronidazolul la bebe..si mai stiam ceva de genul ca pana la 11 zile de la conceptie functioneaza legea "totul sau nimic"...


prof.univ.dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică ginecologie la Spitalul "Cuza Vodă" din Iaşi:

- unele medicamente sînt de mare ajutor pentru menţinerea şi evoluţia sarcinii, iar altele pot fi administrate mamei pentru problemele ei de sănătate, fără nici un risc pentru viitorul nou‑născut. Dar există şi medicamente care pot provoca leziuni importante produsului de concepţie, ducînd la moartea acestuia şi pierderea sarcinii sau la naşterea unui copil cu handicap. Riscul apariţiei unor malformaţii congenitale în urma administrării unor medicamente la mamă este de un caz la 500 de naşteri. Prin urmare, acest risc există, iar urmările sînt cîteodată dezastruoase: "La ora actuală, medicii cunosc foarte bine care dintre medicamente prezintă riscuri şi nu trebuie administrate în cursul sarcinii. Administraţia Americană pentru Controlul Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration) a împărţit medicamentele în cinci categorii privind siguranţa evoluţiei fătului. În categoria A intră medicamentele ale căror rezultate, în urma cercetărilor pe subiecţi umani, demonstrează că nu au nici un efect asupra evoluţiei fătului. Din categoria B fac parte medicamentele care au fost testate numai pe animale, iar rezultatele nu remarcă o afectare fetală. În categoria C sînt incluse medicamentele despre care nu există cercetări. În categoria D, cercetările demonstrează impactul riscant al utilizării medicamentelor asupra dezvoltării fetale. Aceste medicamente sînt permise doar în interes vital, cînd beneficiile contrabalansează riscurile fetale. Ultima este categoria X, în care medicaţia are consecinţe negative asupra fătului şi nu este justificat a fi recomandată indiferent de beneficii".

Lucrurile sînt clare în ceea ce priveşte categoria A, în cadrul căreia medicamentele pot fi administrate fără nici un fel de reţinere, dar şi în categoria X, din care fac parte medicamentele interzise în cursul sarcinii. Între ele se află o zonă întinsă - categoriile B, C şi D - în care se găsesc medicamente cu un grad oarecare de risc. Specialiştii spun că şi vaccinul antigripal se încadrează în această zonă în care se găsesc medicamente cu un anumit grad de risc pentru făt.

Riscul de malformaţii există între 11 şi 40 de zile de sarcină

Care sînt perioadele de evoluţie ale sarcinii cu cel mai mare risc de inducere a unei patologii la făt în condiţiile administrării de medicamente? Prof.dr. Mircea Onofriescu spune că, fără îndoială, în perioada de organogeneză a produsului de concepţie, cu precădere între 11 şi 40 de zile de la concepţie, se produc majoritatea malformaţiilor. Dar malformaţii congenitale privind zona oro‑maxilo‑facială, sistemul genito‑urinar sau leziuni ale sistemului nervos pot să apară şi pînă la vîrsta gestaţională de 12 săptămîni. De asemenea, o acţiune nocivă asupra altor aparate şi sisteme ale fătului se poate produce pe tot parcursul sarcinii: "Tetraciclina administrată în a doua jumătate a sarcinii poate determina malformaţii dentare şi colorarea ireversibilă a dinţilor viitorului nou‑născut. Streptomicina şi Kanamicina, care sînt strict interzise în sarcina, pot produce leziuni la nivelul nervilor auditivi, care duc la naşterea unui copil surd. Vestea buna este că, pînă în ziua a 11‑a după concepţie, acţionează legea naturii - *totul sau nimic+. Cu alte cuvinte, factorii de agresiune asupra produsului de concepţie, inclusiv medicamentele, duc fie la moartea embrionului, fie la dezvoltarea normală a acestuia şi la naşterea unui copil fără nici un handicap. Acesta este un lucru foarte important de ştiut, dat fiind că multe femei nu ştiu că sînt gravide şi primesc medicaţie în această perioadă".

Automedicaţia, un pericol pentru sarcină

Imediat ce află că sînt însărcinate, femeile trebuie să evite automedicaţia. Pentru orice problemă de sănătate, de la simple dureri de cap sau de dinţi, greţuri, guturai pînă la boli mai grave, precum infecţiile, hipertensiunea de sarcină, diabetul, viitoarea mamă trebuie să consulte medicul. Spre binele ei şi al viitorului copil, medicul este singurul în măsura să prescrie tratamentul. În plus, orice medicament este însoţit de un prospect, care trebuie citit întotdeauna, pentru a vedea dacă poate fi folosit în timpul sarcinii şi cu ce riscuri.

Sfatul medicului

Majoritatea gravidelor au greţuri şi vărsături matinale în primele luni de sarcină. Specialiştii spun că medicamentele contra vomei (antiemetice) nu au influenţe negative asupra viitorului copil. "Medicamentul de elecţie, în aceste cazuri metoclopramidul, se poate administra fără nici o reţinere pe toată durată sarcinii", ne-a mai spus dl prof.dr. Onofriescu. Şi cum ne aflăm în plin sezon al virozelor respiratorii, dl Onofriescu lămureşte şi administrarea paracetamolului în perioada de sarcină: "Şi paracetamolul este lipsit de riscuri pentru făt. Aşadar, viitoarele mame cu viroze pot folosi paracetamolul indiferent de vîrsta gestaţională".


Return to “Medical news”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests