Imi cer scuze de la inceput pentru post-ul lung.
Fara nici o suparare
Qvadratus, dar opinia mea difera de a ta in acest caz. Raspunsurile mele nu s-au referit la "Low back pain" ci la cazul expus de
b3. Tu sigur spuneai "P.S. Si... apropo, nu se trateaza diagnostice, ci pacienti." Deci hai sa tratam pacientul, si nu sa generalizam cazul la "low back pain".
Sa o luam cu inceputul:
In primul mesaj b3 nu a prezentat un caz, ci numai o intrebare referitoare la posibilitati de tratament, inclusiv chirurgical (asa-zisul laser): in respectiva problema cred ca neurochirurgii (si probabil si unii ortopezi) pot da raspunsul cel mai bun cu privire la posibilitatile de tratament minim invaziv sau non-invaziv existente la noi in tara.
Apoi s-a expus si cazul -> fiind prezente manifestari senzitive cu un traiect care poate sugera afectarea unei radacini nervoase, cu atat mai mult am considerat utila vizita la un neurochirurg.
Acum ajungem la o alta preconceptie: in general se considera ca daca te duci la chirurg acesta te si baga la operatie. Nu este asa. In cazul de fata mai mult ca sigur pacientul ar fi primit un tratament medicamentos si probabil si indicatia de a vizita si un medic de recuperare, de a face balneofizioterapie si eventual si un RMN pentru a lamuri problemele aratate de Rx (si daca pacientul isi permite...). Probabil acelasi tratament pe care l-a si primit in final, dar diferenta aici este ca pacientul ar fi luat legatura cu un neurochirurg care ar fi stiut de el si evolutia lui, lucru important dupa parerea mea daca evolutia nu ar fi fost pozitiva. De asemenea pacientul ar fi beneficiat de un examen neurologic periferic de specialitate (asta daca neurochirurgul respectiv ar fi constiincios). Si acest fapt mi se pare important, deoarece uneori pot apare deficite motorii fruste neobservate inca de pacient si mai greu observabile de medicii din alte specialitati. Daca acesta ar fi fost cazul cu atat mai mult ar fi fost utila vizita la un specialist pentru cunoasterea exacta a starii initiale si urmarirea evolutiei ulterioare sub tratamentul conservator.
Dar toate acestea nu au fost decat ipoteze care insa ar fi fost utile de urmat in cazul unui pacient cu evolutie nefavorabila (din fericire nu a fost cazul, dar nu ai de unde sa stii care va fi evolutia de la inceput).
Ceea ce vreau sa spun este ca un pacient care are si simptome neurologice ar trebui sa viziteze si un neurochirurg (sau ortoped daca vreti voi, desi...). Daca te duci la chirurg nu inseamna ca te si pune pe masa de operatie, in nici un caz. Daca ar fi fost doar low-back pain fara simptomatologie neurologica, de acord, nu avea ce cauta la chirurg.
Problema varstei: da, varsta poate fi o contraindicatie pentru interventie chirurgicala, dar nu absoluta. Depinde foarte mult si de starea generala a pacientului, de eventualele boli cronice prezente, afectiuni cardiace, pulmonare etc.
De obicei pentru vizita la neurochirurg si inclusiv interventia chirurgicala nu ar trebui sa se astepte sa se ajunga la deficit motor! Se evita ajungerea la deficit motor deoarece odata instalat si dupa ce trece ceva timp se poate ca deficitul sa nu se mai recupereze in totalitate dupa interventia chirurgicala. Daca deficitul e mic se poate trata conservator, dar pacientul trebuie evaluat constant si daca simptomele (inclusiv cele senzitive) nu dispar in ~4 saptamani poate fi indicata interventia chirurgicala. Daca deficitul e mare (sau/si mai apar fi alte tulburari, cum ar fi cele sfincteriene) atunci se poate ajunge la interventie chirurgicala mai repede, chiar in urgenta, pentru ca pacientul sa poata recupera cat mai mult din deficitul motor sau problemele sfincteriene.
Dar inca o data, se poate ajunge la interventie chirurgicala si in absenta deficitului motor, dar in prezenta simptomatologiei dureroase specifice care nu cedeaza dupa tratament conservator timp de cateva saptamani (si bineinteles daca statusul pacientului permite si daca mai are si un RMN sau o mielografie edificatoare de exemplu pentru o HDL/compresie radiculara atunci e destul de clar dupa parerea mea...). (De asemenea problema trebuie sa se datoreze unei afectiuni care sa aibe indicatie de tratament chirurgical.)
Inca o chestie: daca in urma unui tratament de cateva saptamani simptomatologia nu s-a ameliorat (sa zicem ca nici nu a aparut deficit motor, iar pacientul este apt pentru o interventie chirurgicala) si mergi la neurochirurg, probabil vei mai avea de asteptat inca o perioada de cateva saptamani din mai multe motive: neurochirurgului s-ar putea sa considere ca tratamentul conservator care a fost urmat de pacient nu a fost corespunzator si sa-i dea altul, si/sau pur si simplu nu are locuri pe sectie si nereprezentand o urgenta, iar pacientul nefiind luat in evidenta din timp, acesta va fi amanat inca o perioada de timp.
In concluzie ceea ce am vrut sa spun:
- avand in vedere intrebarile initiale despre tratament minim-invaziv/medicamentos consider ca cel mai bine poate ar fi putut raspunde un neurochirurg sau un ortoped specialist pe coloana
- un pacient cu low-back pain si durere pe traiectul unei radacini nervoase NU trebuie sa ajunga la neurochirurg abia cand are deficit motor
- daca mergi in consult la orice chirurg de orice specialitate (cu o problema care este legata de specialitatea respectiva) nu inseamna nici pe departe ca te baga imediat in operatie
In final este bine ca pacientul a avut o evolutie buna, dar din pacate sunt si cazuri care nu au intotdeana o evolutie la fel de buna sub tratament conservator.
Inca o data, scuze pentru mesajul lung si eventualele repetitii din el.
