Postby dr_mihalache » Tue Aug 12, 2008 11:38 am
Cum am promis,revin cu alte informatii.
Silgard ne protejeaza impotriva bolilor determinate de papiloma virus(HPV) :cancer de col uterin,vulvar,vaginal,veruci genitale.
Exista mai multe tipuri de HPV,insa Silgard nu protejeaza decat pt tipurile 6,11,16 si 18,adica cele continute in vaccin si impotriva carora organismul nostru va produce anticorpi,dupa vaccinare,protejandu-ne.
Tipurile 16 si 18 de HPV sunt responsabile de ~70% din cazurile de cancer de col uterin,iar 6 si 11 de ~90% din cazurile de veruci genitale.
Infectarea cu acest virus se produce in timpul contactului sexual neprotejat ,cu o persoana deja infectata.Uneori,imediat dupa contactarea virusului,apar manifestari clinice,dar de multe ori ,fie simptomele si semnele pacientei sunt gresit diagnosticate,fie pacienta este asimptomatica(n-o deranjeaza nimic).Oricum ar fi ,nu exista un tratament eficient care sa eradicheze aceasta infectie...Peste multi ani poate aparea un cancer de col ,vaginal,vulvar.Infectia cu HPV poate interesa si regiunea anala si perianala,cavitatea orala,laringele etc.in cazul in care sunt agreate aceste practici sexuale.
Sansele de a contacta acest virus cresc cu numarul de contacte sexuale neprotejate, ale fiecaruia din cei doi parteneri(unele femei zic:"da,dar eu am un singur partener sexual/sunt maritata ,merita sa mi-l fac ?" Asa o fi ,insa ,barbatii sunt "mai zburdalnici" si dumnealor s-ar putea sa aiba mai multe,chiar daca se jura pe biblie ca nu...)
Vaccinul e bine sa fie facut la fetitze (si chiar si la baieti) inainte de a-si incepe viatza sexuala( varsta minima recomandata ,de la care se poate face vaccinarea ,este de 12 ani ).
Pt femeile active sexual ,vaccinarea e binevenita oricand.
La cele infectate deja cu unul/mai multe din tipurile de HPV mentionate mai sus,vaccinul se poate face de asemenea,in ideea ca femeia va fi protejata de infectia cu celelalte tipuri.
Pt barbatii adulti desi nu s-au facut, inca, studii care sa ateste eficientza acestui vaccin,se pot vaccina si ei.
Nu se cunoaste ,in acest moment ,care este perioada de protectie dupa vaccinare si daca ar fi necesar un rapel(o noua vaccinare) dupa un timp (sunt studii in desfasurare in legatura cu asta).
Asa cum spuneam ,exista si alte tipuri de HPV,mai putin agresive,care pot fi contactate .Silgard protejeaza numai impotriva tipurilor mentionate mai sus.
Un lucru foarte important : pe langa faptul ca nu protejeaza impotriva tuturor tipurilor de HPV ,nici nu asigura o protectie 100% la persoanele vaccinate(ca orice vaccin !), impotriva tipurilor continute in vaccin,de aceea este important ,CHIAR DACA NE-AM VACCINAT, SA FACEM BABES-PAPANICOLAU ANUAL (un test simplu,nedureros, care poate depista in stadii incipiente un cancer de col uterin si poate astfel salva viata pacientei).
Se fac 3 doze de vaccin , astfel :
-prima doza : la o data aleasa de noi
-a doua doza : la 2 luni de la prima doza
-a treia doza : la 6 luni de la prima doza.
Se face intramuscular,in deltoid.Doare(da' trece in cateva minute).
Se pastreaza la frigider ,la 2-8 grade C (nu se congeleaza!).
1)ataca ideea si nu persoana
2)respectandu-te pe tine,vei castiga respectul celorlalti
3)nu trebuie neaparat sa tipi/ridici tonul pt a fi convingator,e suficient sa stii cum s-o spui